Totuus on täällä!
Syksyn 2021 Studia Generalia -luentosarja toi totuuden kaikkien ulottuville. Nauti tallenteista jälkeenpäin!

Mikä on totuus? Miten erottaa toisistaan valhe, harha ja tosi tieto? Onko olemassa absoluuttisia totuuksia vai riippuuko kaikki viime kädessä vain tulkinnasta? Helsingin yliopiston tutkijat avaavat näköaloja totuuteen Studia Generalia Totuus -luentosarjan luennoilla 30.9.–4.11. 2021.

Totuuteen pyrkiminen ja siinä pysyminen ovat yleisesti hyväksyttyjä elämän ohjenuoria kautta aikojen ja ympäri maapallon. Tiede pyrkii löytämään tutkimuskohteestaan totuuden, ja totuus on yksi Helsingin yliopiston tärkeimmistä arvoista. Silti totuus on käsitteenä pahamaineisen monitulkintainen ja väärin käytetty. Mikä on siis totuus – totuudesta?

– Haluamme tutustuttaa luentosarjoillamme laajan yleisön niihin arvoihin, jotka viitoittavat Helsingin yliopistossa tehtävää tutkimusta. Aloitamme ehkä tärkeimmästä ja monitulkintaisimmasta arvosta: totuudesta. Monitieteinen luentosarja antaa ajattelemisen aihetta meille jokaiselle, kertoo Studia Generaliaa järjestävän ohjausryhmän puheenjohtaja, professori Tuomas Heikkilä.

Luennoilla kuulemme muun muassa, mitä salattuja totuuksia kätkeytyy keskiaikaisten pergamenttilehtien sisään, miten kuvitelmat totuudesta ohjaavat yhteiskunnan päätöksentekoa, mikä on matemaattinen totuus, ja miten lääketieteen totuus ja oma kokemus voivat lyödä toinen toistaan korvalle. Lisäksi kuulijoille paljastetaan alkemistien paras resepti kullan valmistamiseen.

Studia Generalia -luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Syksyn 2021 luentosarja järjestetään Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston ja Kansallismuseon yhteistyönä. Kaksi enimmäistä luentokertaa (30.9. ja 7.10.) pidetään Kansallismuseossa ja kolme viimeistä (14.10., 28.10. ja 4.11.) Tiedekulmassa. Luennoille otetaan rajatusti yleisöä paikan päälle, minkä lisäksi ne striimataan suorina lähetyksinä Kansallismuseon ja Tiedekulman verkkosivujen kautta. Tilaisuuksista julkaistaan myös tallenteet, joilta luennot voi katsoa jälkikäteen itselleen sopivana ajankohtana.

Tutustu luentosarjan ohjelmaan ja osallistumisohjeisiin Studia Generalian verkkosivuilla.

Tervetuloa!