Sisäloistutkimus

Hevosten sisäloistutkimuksessa selvitetään riskitekijöitä suolinkaistartunnoille, suolinkaistartuntojen merkitystä varsojen terveydelle sekä matolääkkeiden tehoa tartuntojen hoidossa. Lisäksi kehitetään testiä hevosen heisimatotartunnan toteamiseksi.

Suolinkainen on nuorten hevosten merkittävin loinen, jonka aiheuttamia oireita ovat huonokuntoisuus, ruoansulatuskanavaoireet ja hengitystieoireet. Lähes kaikki varsat saavat tartunnan. Vuosittain yksittäisiä, myös matolääkittyjä, varsoja kuolee vakaviin suolinkaistartuntoihin. Maailmalla on todettu suolinkaisen kehittäneen vastustuskykyä jo kaikkia käytössä olevia loishäätölääkeitä kohtaan.

Heisimatoa esiintyy laiduntavilla hevosilla maailmanlaajuisesti ja se voi aiheuttaa hevoselle vaurioita suolistossa sekä ähkyoireilua. Suomessakin loista esiintyy, mutta sen yleisyydestä ei ole luotettavaa tietoa, koska tartunnan tunnistamiseksi ei ole sopivaa testiä. Testin puuttuessa hevoset lääkitään heisimatoa vastaan syksyisin varmuuden vuoksi, jolloin todennäköisesti merkittävää osaa hevosista lääkitään turhaan ja myös ympäristölle aiheutetaan tarpeetonta kuormitusta.