Hevosten metabolinen oireyhtymä

Hevosten metabolinen oireyhtymä – elintasosairaus, johon myös perimä vaikuttaa.

Metabolinen oireyhtymä (EMS, equine metabolic syndrome) on hevosten elintasosairaus, joka muistuttaa ihmisten metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta. Tyypillisesti EMS:aan sairastuvat hevoset ovat lihavia ja niillä on sokeriaineenvaihdunnan häiriö (hyperinsulinemia, insuliiniresistenssi). Toistaiseksi tuntemattomalla tavalla metabolinen oireyhtymä ja erityisesti veren korkeat insuliinitasot altistavat hevosen kaviokuumeelle, joka kivuliaana ja kroonisena oireena voi johtaa hevosen pysyvään rampautumiseen ja eutanasiaan.

Tutkimme lihavuuden ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyyttä ja perinnöllisyyttä suomenhevosilla. Aiempien tutkimustemme perusteella suomenhevosen alttius sokeriaineenvaihdunnan häiriöille ei ole muita rotuja suurempi, vaikka suomenhevonen usein onkin lihavuuteen taipuvainen ja hyvä rehunkäyttäjä. Nykytiedon mukaan perimän uskotaan vaikuttavan metabolisen oireyhtymän syntyyn ja joillakin roduilla perimä altistaa sokeriaineenvaihdunnan häiriöille enemmän kuin toisilla. Suomenhevosia koskevia tutkimuksia periytyvyydestä ei tietääksemme ole kuitenkaan aiemmin tehty.

Lisäksi tutkimme rauhoitusaineiden (alfa-2-reseptoriagonistit ja -antagonistit) vaikutusta energiametaboliaan terveillä ja aineenvaihduntasairauksista kärsivillä hevosilla. Tutkimuksen tavoitteena on tehdä rauhoittamisesta turvallisempaa ja siten parantaa hevosten hyvinvointia.