Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston kirurgian ja kuvantamisen yksiköissä on aloitettu tutkimus, jossa pyritään selvittämään suojelutehtävää suorittavan koiran toiminnallista puruvoimaa purusuorituksen aikana. Tutkimusta varten on yhteistyössä maa- ja metsätaloustieteiden laitoksen agroteknologian yksikön kanssa kehitetty monipuolista uutta mittauskalustoa.

Tutkimusta tehdään yhteistyössä poliisikoiralaitoksen kanssa, ja tarkoituksena on määritellä belgianpaimenkoira malinoisin sekä saksanpaimenkoiran suojelutehtävään liittyvän purusuorituksen aikainen puruvoima. Samalla pyritään määrittämään suoritukseen liittyviä koiran kiihtyvyys- sekä törmäysvoimia, vauhtia, sekä raajojen nivelten liikelaajuuksia.

Tutkimus on tiettävästi ensimmäinen laatuaan, ja tutkimuksen tulokset pohjustavat suojelua joko työkseen tai urheilulajina suorittaviin koiriin liittyviä jatkotutkimuksia; tavoitteena on saada lisätietoa liittyen sekä koirien harjoittamiseen että mahdollisten tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien ennaltaehkäisemiseen ja hoitamiseen.

Tutkimuksen yhteyshenkilö: Heli Hyytiäinen, ft, MSc (VetPhysio); 044-5386069; heli.hyytiainen@helsinki.fi

 

Olemme käynnistäneet Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa laajan tutkimusprojektin, jonka tarkoituksena on kartoittaa irlanninsusikoirien toistuvien keuhkokuumeiden syitä.

Etsimme tutkimukseen irlanninsusikoiria, jotka ovat sairastaneet kaksi tai useamman keuhkokuumeen viimeisen kahden vuoden aikana. Näille koirille tarjoamme laajat hengitystietutkimukset erittäin edullisesti. Lisäksi etsimme terveitä yli 6-vuotiaita irlanninsusikoiria, jotka eivät ole koskaan sairastaneet keuhkokuumetta, näille koirille teemme veloituksetta terveystarkastuksen ja tutkimme perusverinäytteet.

Lisätietoja tutkimuksesta kiinnostuneille antaa pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ELT Sanna Viitanen (sanna.viitanen@helsinki.fi).

Väitöskirjatutkimus lääkehoidosta ja lonkan tekonivelleikkauksesta

Lukuisat työ- ja lemmikkikoirat kärsivät kroonisesta lonkkakivusta, joka vähentää merkittävästi niiden liikkumiskykyä ja elämänlaatua.

Tutkimme lääkehoidon ja lonkan tekonivelleikkauksen tehoa lonkkakipuun.  Tutkimukseen osallistuville koirille annetaan ensin kahden viikon tulehduskipulääkekuuri, jonka jälkeen tehdään lonkkaproteesileikkaus. Koirille tehdään tarvittavat tutkimukset ja röntgenkuvaukset leikkausta varten. Lisäksi painonvarausta, aktiivisuutta ja kuntoutumista arvioidaan erilaisin menetelmin. Tutkimuksessa tehtävät lonkkaproteesileikkaukset suorittaa tiimi ELT Pauli Keränen, ELL Mikael Morelius ja ELL Laura Hakala.

Kuka voi osallistua?
Tutkimukseen etsitään täysikasvuisia koiria, joilla on pitkäkestoista lonkkakipua (yhdessä tai kummassakin lonkassa) ja tarve lonkan tekonivelleikkaukselle. Tutkimuksessa käytettävät proteesit sopivat noin 15 kg:n painoisille tai sitä suuremmille koirille. Tutkimuspotilaalla ei saa olla kroonista kipua muissa nivelissä, eikä muita kroonisia sairauksia. Koiralle tehdään seulontatutkimukset, joiden perusteella valitaan tutkimukseen sopivat potilaat.

Lue lisää tutkimuksesta: Koiran krooninen lonkkakipu
(pdf-liite)

Lisätietoja antaa:
ELL Laura Hakala
Yliopistollinen eläinsairaala
puh: 050 310 2630
laura.hakala@helsinki.fi