1. vuosikurssi: Perusteista lähdetään

Kun takana on puoli vuotta opintoja, Riikka Lehtonen ja Jussi Nummi ovat yhtä mieltä kiintoisimmasta kurssista: leikkelyharjoitukset ovat jääneet mieleen. Ensimmäisen vuosikurssin keskeisenä sisältönä on tutustua eläimiin perusteellisesti, ja anatomia avautuu parhaiten selvittämällä, mitä nahan alla on.

Ensimmäisten vuosikurssien keskeisiä sisältöjä on tutustua peruseläinlääketieteeseen.
Opinnoissa selviää, mistä eläin rakentuu solu- ja molekyylitasolta lähtien. Esimerkiksi syksyn kurssilla ”Lihakset, jänteet ja nivelet” mieliin painui yksityiskohtaisesti eläinten lihaksisto latinankielisine nimineen. Lukeminen ei lopu pääsykokeisiin: eläinlääketieteen opintoihin kuuluu paljon kirjatenttejä, ja myös luennot ja harjoitustyöt sisältävät runsaasti oheismateriaalia.

- Istumalihaksia lukeminen välillä kysyy, mutta motivaatio auttaa jaksamaan. Perusteet ovat välttämätön pohja tuleville vuosille, toteavat Riikka ja Jussi.

Verrattuna moniin muihin akateemisiin opintoihin eläinlääketieteellinen koulutus sisältää runsaasti harjoituksia ja luentoja, joihin osallistuminen on pakollista. Toisaalta opinnot etenevät hyvin loogisesti, eikä etenemisjärjestystä tarvitse miettiä.

Kohti käytäntöä tiiviillä porukalla

Seuraavilta kursseilta Riikka ja Jussi odottavat käytännön pariin pääsemistä. Kaksikko toteaa kuitenkin, että klinikkavuotta eli käytännön harjoittelusta koostuvaa viitoskurssia kohti ole kiirettä: opittavaa asiaa on edessä vielä paljon. Molemmat uskovat opittujen asioiden loksahtavan paikoilleen osaksi kokonaisuutta, kun niitä pääsee kokeilemaan käytännössä.

Riikka ja Jussi toimivat vuosikurssinsa emäntänä ja isäntänä, eli he järjestävät monia vuosikurssinsa käytännön asioita opintojensa ohessa. Opintojen alkaessa he yllättyivät iloisesti kurssin hyvästä yhteishengestä. Koska miltei kaikki kurssit käydään yhdessä, hitsautuu vuosikursseista yhtenäinen porukka. Myös vanhempien opiskelijoiden kanssa vietetään yhteistä vapaa-aikaa. Kiskosta kotoisin oleva Jussi ja hämeenlinnalainen Riikka ovat viihtyneet Viikissä hyvin.

Kunnaneläinlääkäriksi?

Vaikka valmistumiseen on vielä aikaa, ovat Riikka ja Jussi jo hieman miettineet tulevaisuutta. Molempia kiinnostaa tuotantoeläinlääketiede. Jussilla luonteva tausta on halu asua ja työskennellä maaseudulla: alun perin hän innostuikin alasta tekemällä työharjoittelun kunnaneläinlääkärin apuna.

- Työskentely kunnaneläinlääkärinä on varmaan aika perinteinen haave. Tosin on kuulemma tyypillistä, että ajatukset ehtivät muuttua moneen kertaan opintojen edetessä. On mukava tietää, että tällä koulutuksella pystyy suuntautumaan monelle eri alalle, tuumaa Riikka.

Lue lisää opintokuvauksia Eläinlääketieteen Kandidaattiyhdistyksen sivuilta

Anatomian opiskelua