Suomalaiskoirien ja -kissojen sisäloistilannetta kartoitetaan – osallistu tutkimukseen
Tutkimme keväällä 2023 Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa koirien ja kissojen ulostenäytteistä matojen munia ja koirilta myös toukkamuotoja. Tämä loistutkimus soveltuu esimerkiksi lemmikin matolääketarpeen selvittämiseen.

Kartoitamme myös koirien ja kissojen yleisimmän suolistomadon, suolinkaisen, resistenssiä eli vastustuskykyä yhdelle yleisesti käytetylle matolääkkeelle.

Tutkimukseen osallistuessaan omistaja täyttää ensin esitietolomakkeen verkkosivuillamme. Lomakkeella kartoitetaan matotartuntojen riskitekijöitä mm. elinympäristöön ja ravintoon liittyen. Sitten omistaja postittaa lemmikin ulostenäytteen tutkimuslaboratorioon (katso tarkemmat ohjeet alta löytyvästä nettiosoitteesta).

Omistaja itse maksaa vain postituskulut. Tulos ilmoitetaan noin parissa viikossa näytteen saapumisesta laboratorioon, ja se lähetetään omistajalle sähköpostitse.

Näytteitä voi postittaa tutkittavaksi 30.1.-15.5.2023.

Näytteet tulee postittaa vain maanantaisin tai tiistaisin, jotta ne ehtivät laboratorioon saman viikon aikana. Ennen näytteen lähettämistä tulee esitietolomake olla täytetty, sillä vain esitietolomakkeelliset näytteet tutkitaan.

Lisätietoja tutkimuksesta