Todista kelpoisuutesi

Tämän sivun ohjeet ja päivämäärät koskevat kevään 2016 yhteishaussa hyväksyttyjä, jotka hakivat alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen, ja joilta vielä edellytetään kelpoisuuden todistamista.

Jos osoitit hakuvaiheessa hakukelpoisuutesi toimittamalla tutkintotodistuksen epävirallisen valokopion tai ennakkoarvion, sinun tulee vielä hyväksyntäsi jälkeen todistaa kelpoisuutesi toimittamalla Helsingin yliopiston hakijapalveluille virallisesti oikeaksi todistettu kopio tutkintotodistuksestasi. Paikan vastaanoton yhteydessä tarkistetaan, että hakuvaiheessa antamasi tiedot pitävät paikkansa. Jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen, niin sinun ei tarvitse toimittaa todistuksia ilmoittautuessasi yliopistoon.

Todistuskopioiden toimittaminen

Jos sinun tulee vielä todistaa kelpoisuutesi ja sinut on hyväksytty viimeistään 1.7.2016, sinun täytyy toimittaa virallisesti oikeaksi todistettu kopio korkeakoulukelpoisuuden osoittavasta tutkintotodistuksestasi ja sen mahdollisesta käännöksestä hakijapalveluille 15.7.2016 klo 15.00 mennessä.  Jos tulet hyväksytyksi varasijalta 1.7.2016  jälkeen, paikan vastaanoton ja liitteiden toimittamisen takaraja ilmoitetaan erikseen.

Mikäli olet suorittanut International Baccalaureate – tutkinnon keväällä 2016, toimita yliopistolle lopulliset arvosanasi (Diploma Programme (DP) Results). Paperissa täytyy olla koulun virallinen leima ja IB-koordinaattorin allekirjoitus.

IB-tutkinnon suorittaneen on toimitettava virallisesti oikeaksi todistettu kopio varsinaisesta tutkintotodistuksestaan (Diploma vuoteen 2012 saakka; The Diploma of the International Baccalaureate vuodesta 2013 lähtien).

RP-tutkinnon suorittaneen on toimitettava virallisesti oikeaksi todistettu kopio nelisivuisesta saksankielisestä tutkintotodistuksesta Zeugnis der allgemeinen Hochschulreife. Suomenkielinen vastaavuustodistus ei riitä.

Jos et toimita pyydettyjä todistuksia määräaikaan mennessä, menetät tarjotun opiskelupaikan. Mikäli ennakkoarvion arvosanat ovat vaikuttaneet valintaan ja lopulliset arvosanasi eivät vastaa ennakkoarviota, valintapäätös voidaan myös perua.

Postitse

Virallisesti oikeaksi todistetut kopiot toimitetaan postitse osoitteeseen:

HY hakijapalvelut / hakukelpoisuuden tarkistus
PL 24 (Unioninkatu 40)
00014 Helsingin yliopisto

Laitathan dokumenttiesi mukana tiedon siitä, mihin tiedekuntaan ja mihin hakukohteeseen (nimi niin kuin se on ilmaistu Opintopolussa) sinut on hyväksytty.

HUOM! Osoite on muuttunut! Jos olet toimittanut dokumenttisi näissä ohjeissa aiemmin mainittuun osoitteeseen, ne saapuvat kyllä perille.

Hakijapalveluiden postilaatikko osoitteessa Unioninkatu 40 C

Voit toimittaa virallisesti oikeaksi todistetut kopiot myös henkilökohtaisesti Unioninkatu 40 C osoitteessa sijaitsevaan postilaatikkoon. Postilaatikko sijaitsee Unioninkatu 40 C osoitteen ulkoseinässä Unioninkadun ja Yrjö-Koskisen kadun kulmassa. Postilaatikossa lukee ”Hakijapalvelut - kelpoisuuden todistaminen”.

Laitathan dokumenttiesi mukana tiedon siitä, mihin tiedekuntaan ja mihin hakukohteeseen (nimi niin kuin se on ilmaistu Opintopolussa) sinut on hyväksytty.

Postilaatikon sijainnin näet tästä.

HUOM! Postilaatikon sijainti on muuttunut! Jos olet toimittanut dokumenttisi näissä ohjeissa aiemmin mainittuun postilaatikkoon, ne saapuvat kyllä perille.

Dokumenttien tulee olla perillä määräaikaan mennessä; postileima ei riitä. Ethän lähetä alkuperäistä tutkintotodistusta postitse.

Kehotamme ensisijaisesti lähettämään dokumentit postitse tai tuomaan ne postilaatikkoon.

Näyttöpalvelu

Voit myös tulla näyttämään aidot dokumentit henkilökohtaisesti hakijapalveluille. Tässä tapauksessa sinun tulee varata aika näyttöpalveluumme.

Huomaathan, että tämä näyttöpalvelu toimii ajanvarauksella ja näyttöaikoja on hyvin rajallisesti tarjolla. Näyttöpalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti niille, joiden ei ole syystä tai toisesta mahdollista toimittaa dokumenteistaan virallisesti oikeaksi todistettuja kopiota postitse. Lähetäthän dokumenttisi siis ensisijaisesti postitse, jotta näyttöajat saadaan niitä todella tarvitsevien käyttöön.

Näyttöpalvelua koskeviin ohjeisiin pääset tästä.

Virallisesti oikeaksi todistaminen

Kaikkien hakijapalveluihin toimitettavien kelpoisuutta opintoihin todentavien dokumenttien jäljennösten on oltava virallisesti oikeaksi todistettuja jäljennöksiä.

Vi­ral­li­set kään­nök­set

Kaikki kelpoisuutta todentavat dokumentit tulee toimittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Dokumenttien käännösten on oltava virallisia käännöksiä ja täytettävä yksi seuraavista ehdoista:

  • käännösdokumentti on tutkinnon/todistuksen myöntäneen korkeakoulun myöntämä
  • käännösdokumentti on virallisesti oikeaksi todistettu kopio tutkinnon/todistuksen myöntäneen korkeakoulun myöntämästä käännöksestä
  • käännösdokumentti on auktorisoidun kääntäjän tekemä
  • käännösdokumentti on virallisesti oikeaksi todistettu kopio auktorisoidun kääntäjän tekemästä käännöksestä

Huom!

International Baccalaureate-, European Baccalaureate- ja Reifeprüfung-tutkintotodistuksia ei tarvitse käännättää.

Nimen muuttumisen osoittaminen

Jos tutkintotodistuksessasi on entinen nimesi eikä todistuksessa ole suomalaista henkilötunnusta, nimenmuutos tulee osoittaa jollain seuraavista:

  •     ote väestötietojärjestelmästä (virkatodistus), josta käy ilmi entinen nimesi ja nykyinen nimesi tai
  •     aluehallintoviraston (tai lääninhallituksen) päätös nimesi muuttamisesta tai
  •     vastaava ulkomaisen viranomaisen asiakirja.

Otteen väestötietojärjestelmästä saat maistraatista. Toimita nimesi muuttumisen osoittava asiakirja tai sen virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös hakijapalveluihin 15.7.2016 klo 15.00 mennessä.

TODISTUKSEN TOIMITTAMISEN JÄLKEEN

Kun toimittamasi dokumentit on käsitelty, saat hakijapalveluilta kuittausviestin saapuneista dokumenteista ja kelpoisuuden onnistuneesta todistamisesta. Huomaathan, ettei tämä vielä ole virallinen vahvistusviesti opiskeluoikeutesi rekisteröinnistä.

Jos dokumenttisi ovat puutteellisia, saat tiedon myös tästä käsittelyn jälkeen, ja sinulla on määräajan päättymiseen asti aikaa toimittaa dokumentit uudelleen vaaditulla tavalla. Jos emme saa vaadittuja dokumentteja määräaikaan mennessä, joudumme valitettavasti ilmoittamaan opiskelupaikan menetyksestä.

Koska käsittelyssämme on valtava määrä erilaisia kelpoisuutta todentavia dokumentteja, huomioithan sen, ettei dokumenttejasi välttämättä käsitellä heti niiden saapumisen jälkeen vaan tässä saattaa kestää useampi päivä. Vältäthän siis tiedusteluja siitä, ovatko dokumenttisi saapuneet tai onko ne käsitelty - lähetämme asiasta kuittauksen heti, kun dokumenttisi on käsitelty.

Opiskelupaikan vastaanotto ja ilmoittautuminen

Lue lisää opiskelupaikan vastaanotto- ja ilmoittautumisohjeista.

Jos sinulla on kysyttävää

Jos sinulla on kysyttävää kelpoisuutesi todistamisen prosessiin liittyen, voit aina ottaa yhteyttä yliopiston hakijapalveluihin.

Yhteystiedot löydät täältä.