Reetta Kivelä Vuoden Alumni 2018

Nyhtökauran kehittäjä Reetta Kivelä sanoo, että innovaatioita syntyy, kun asioita katsoo monista näkökulmista – kuten työssäkäyvän kasvissyöjä-äidin näkökulmasta.

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Helsingin yliopiston Vuoden Alumniksi 2018 Nyhtökauran kehittäjän Reetta Kivelän. Kivelä on Gold&Green Foods -startup-yhtiön toinen perustajista ja sen teknologiajohtaja. Nyhtökaura on Gold&Green Foodsin kehittämä proteiinipitoinen kasvisvalmiste, jota voi käyttää ruoanlaitossa jauhelihan tapaan. Kauppoihin tuote tuli vuonna 2016 suurella menestyksellä

Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Tehtävään valitaan vuosittain henkilö, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita, akateemisen koulutuksen arvostusta ja nostanut akateemista Helsingin henkeä.

Kivelästä tuntuu luontevalta olla Vuoden Alumni. Hän ei koe, että olisi koskaan poistunut yliopiston käytäviltä. Uudessa kunniatehtävässään hän aikoo puhua ainakin tasa-arvosta ja innovoinnista.

"Suomessa ei ole koskaan tarvinnut ajatella, että olen vain tyttö. Jo Keski-Euroopassa elintarvikeala on paljon perinteisempää ja miehisempää."

Hänen mukaansa innovaatioita kuitenkin syntyy kunnolla vasta, kun erilaiset ihmiset katsovat maailmaa eri näkökulmista. "Nyhtökauran ideaan oli helppo sukeltaa sisään, kun minulla oli omat kokemukseni työssäkäyvänä kasvissyöjä-äitinä. Ei ollut aikaa liottaa linssejä."

Kivelä on jo vuosia ollut yli 7000:nen aktiivin alumnin yhteisön – Alumniyhdistyksen – jäsen. Alumnitoiminnassa Kivelä pitää keskeisenä mentorointia.

"Minua on aikoinaan mentoroitu, ja toivoisin että pääsisin itsekin mentoroimaan; että muut voisivat hyödyntää minun kokemuksiani tulevaisuudessa ja tehdä maailmaa paremmaksi."

Elintarviketiede tarjosi sopivan raamin tekemiselle

Kivelä aloitti Helsingin yliopistossa kemian opinnot vuonna 1996 ja vaihtoi vuonna 1998 elintarvikekemiaan. Maisteriksi hän valmistui vuonna 2003. Elintarvikekemiaa hän kiittelee käytännönläheisyydestä. "Siitä sain 'matriisin' eli raamit tekemiselleni. Kemia tapahtui elintarvikkeen sisällä."

Opiskeluiden edessä Kivelä hahmotti, mitä elintarviketiede kokonaisuutena tarkoittaa ja miten opiskeltavat asiat kytkeytyvät toisiinsa. "Opin opiskelemaan, ja siinä vaiheessa oli melkoinen flow. Pystyin pitämään tietyn kokonaisuuden mielessäni ja helposti lisäämään siihen palasia. Sitä kokemusta olen sen jälkeen kantanut mukanani."

Kivelä suoritti jatko-opinnot vuosina 2007–2011 Helsingin yliopiston viljateknologian tutkimusryhmässä. Väitöskirja valittiin vuonna 2011 Helsingin yliopiston soveltavien biotieteiden vuoden väitöskirjaksi. Kivelä oli ensimmäisenä maailmassa löytänyt hapettumismekanismista syyn siihen, miksi kauran beetaglukaani usein pilkkoutuu säilytyksessä.

Kivelän mukaan suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu turhaa häpeää siitä, että jos yrittää ja epäonnistuu. Hän itse on kokenut, että hyvinvointiyhteiskunnan tuoma perusturvallisuus pikemminkin kannustaa kokeilemaan hullujakin asioita, joissa onnistumisen mahdollisuus on vain muutamia prosentteja.

Jos Kivelä yliopistolla muuttaisi jotain, hän haluaisi opettajien tieteen ja teorian lisäksi puhuvan myös siitä, mistä ovat itse huolissaan. "Luennoista viisi minuuttia voisi olla "mitä ajattelin tänään" -osuutta. Eihän innovaatioita voi syntyä, jos mikään ei huoleta ja siksi motivoi syventymään."

AlumniForum Vuoden Alumni 2018 yleisöluento
Torstaina 22.3.2018 klo 17
Paikka: Yliopiston juhlasali
Ilmoittaudu mukaan AlumniForumiin =>

VUODEN ALUMNI
Gold&Green Foods- yrityksen teknologiajohtaja
Syntynyt 1977 Hämeenlinnassa
ETM 2003
2004–2007 kehitti tuotantoprosesseja Atrian nakki- ja salaattitehtailla Forssassa
ETT 2011
2011–2015 tutkimuspäällikkö Fazerilla

Lisätiedot:
Helsingin yliopiston alumniyhdistys, toiminnanjohtaja Pia Österman
pia.osterman@helsinki.fi, puh. 050 581 7517

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on 1990 perustettu alumnien yhteisö, johon kuuluu yli 7000 jäsentä. Alumnitoiminnan tarkoituksena on pitää yllä yhteyksiä yliopistossa opiskelleiden kesken, tukea yliopiston tavoitteita ja yritys- ja yhteiskuntasuhteita sekä lujittaa akateemisen koulutuksen arvostusta. Alumniyhdistyksen jäsenille on tarjolla ainutlaatuinen poikkitieteellinen ohjelma sisältäen seminaareja, luentoja, matkoja ja juhlia. Jäsenet saavat myös Yliopisto-lehden vuosikerran, alennuksia konserttilippuista, lehdistä, kirjoista, kursseista ja liikuntapalveluista sekä mahdollisuuden vaikuttaa yliopistoon ja sen tulevaisuuteen. Alumneja ovat kaikki yliopiston aiemmat ja nykyiset opiskelijat ja työntekijät.

Kaikki kaikki Vuoden Alumnit tästä