Maisteritason opinnot
Venäjän, Euraasian ja itäisen Euroopan tutkimukseen voi erikoistua monella tapaa.

Aleksanteri-instituutti koordinoi 12 suomalaisen yliopiston muodostaman verkoston tuottamia VIExpert-asiantuntijaopintoja, jotka on luotu on vahvistamaan Venäjään, muuhun Euraasiaan ja itäiseen Eurooppaan liittyvää monitieteistä osaamista ja asiantuntijuutta. VIExpert on yli 20-vuotisen olemassaolonsa aikana kouluttanut useita satoja asiantuntijoita, joista moni on työllistynyt ministeriöihin tai politiikkaan. Tätä asiantuntemusta tarvitaan yhä, vaikka maailmanpoliittinen tilanne on muuttunut Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan myötä.

Helsingin yliopiston oma kansainvälinen maisteriohjelma MAREEES tarjoaa monitieteisen alueellisen tutkintokokonaisuuden englanniksi. Maisteriohjelma antaa opiskelijoilleen syvällisen ymmärryksen alueen menneistä, nykyisistä ja tulevista haasteista. Tutkinto ohjaa opiskelijansa ymmärtämään monimutkaisia paikallistason kysymyksiä ja linkittämään ne maiden kansainvälisiin suhteisiin sekä globaaleihin ajankohtaisiin teemoihin. 

Itäisen Keski-Euroopan, Balkanin ja Baltian tutkimusta samoin kuin Ukraina-opintoja voi opiskella niin kandidaatti- kuin maisterivaiheessakin.