Tutkijoiden yö

Tutkijoiden yötä vietetään jälleen 11 eri paikkakunnalla syyskuun viimeisenä perjantaina 27.9.2019 yhtä aikaa yli 300 muun Euroopan kaupungin kanssa. Helsingin yliopiston ohjelmaa järjestetään Tiedekulmassa, Helsingin observatoriossa ja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Katso ohjelmat alta tapahtumapaikoittain. Ohjelmatietoja päivitetään elokuussa.

Tapahtuman järjestämiseen on saatu kaksivuotinen rahoitus Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelmalta, jolla rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita.

Observatorion Tutkijoiden yössä niin koululaiset kuin suuri yleisö pääsevät tutkijoiden vetämissä työpajoissa tutustumaan luonnontieteiden ihmeelliseen maailmaan. Työpajojen lisäksi voit sukeltaa Observatorion näyttelyissä talon ja maailmankaikkeudenkin saloihin.

Työpaja 1: Kuu ja Apollo-lennot

Ensimmäisestä kuukävelystä on tullut kuluneeksi 50 vuotta. Kuu on tälläkin hetkellä lukuisten avaruusmissioiden kohteena. On varsin mahdollista, että lähitulevaisuudessa ihminen askeltaa Kuun törmäyskraattereissa ikijäätä etsimässä. Kraatterityöpajassa pääset luomaan omia kraattereita ja tutkimaan näitä törmäytyksiä suurnopeusvideokameran avulla. Kuu-tutkimuksesta esitelmöidään erityisesti Apollo-lentojen tieteellis-teknisen merkityksen näkökulmasta. Kuuta itsessään pidetään keskeisenä tekijänä ihmisen tieteellisen ajattelun syntymiselle. Miksi täysikuu on kirkkaudeltaan lähes tasainen? Näkyykö puolikuun kirkkaudessa vaihtelua polaroituja auringonlaseja käännettäessä?

Järjestäjä: Fysiikan osasto, Alkeishiukkasfysiikka ja astrofysiikka

Työpaja 2: Astu viipalekuvauksen maailmaan

Viipalekuvauksessa ihmisestä otetaan röntgenkuvia eri suunnista. Matematiikkaa ovelasti käyttäen kuvista voidaan rakentaa kolmiulotteinen malli ihmisen sisäelimistä. Lääkärit käyttävät viipalekuvausta päivittäisenä työkalunaan. Tällä rastilla pääset tutustumaan viipalekuvauksen toimintaan ja näet, miltä kovakuoriainen näyttää sisältä. Voit itse pyöritellä ja viipaloida kovakuoriasta virtuaalisesti tietokoneella. Mukana on myös kutkuttavia pulmatehtäviä sekä jännittävä havaintoesitys säteilystä ja radioaktiivisuudesta. Viipalekuvauksesta saat lisätietoa YouTubesta Samun tiedekanavalta: https://youtu.be/QeXzSUcuX5g 

Järjestäjä: Matematiikan ja tilastotieteen osasto

Työpaja 3, vain kouluryhmille: Dronen matkassa

Dronet ovat uutisissa tämän tästä, mutta aika usein jää mainitsematta, että dronet soveltuvat moneen muuhunkin kuin hupilentelyyn tai ilmasta otettujen maisemakuvien ja toiminnantäyteisten videoiden kuvaamiseen. Kun drone ohjelmoidaan lentämään lähes senttimetrin tarkkuudella suunniteltua reittiä ja ottamaan tasaisin väliajoin valokuvia, saadaan kerättyä aineistoa, josta voidaan luoda kolmiulotteisia pintoja. Parhaimmillaan pinnat ovat silloin, kun niitä voidaan tarkastella virtuaalilaseilla (VR). Silloin kokemuksen kolmiulotteisuus auttaa hahmottamaan kohdetta ja tarkasteltavaa aluetta samankaltaisena kuin se on luonnossa.

HUOM! Drone-työpaja on mukana vain koululaiskierrosten ohjelmassa! Illalla samassa tilassa järjestetään Maailmankaikkeuden hiukkasia -työpaja.

Järjestäjä: Geotieteiden ja maantieteen osasto, Ihmismaantieteen, suunnittelun ja ympäristön tutkimusohjelma

Työpaja 3, illan ohjelmassa: Maailmankaikkeuden hiukkasia

Hiukkasfysiikassa tutkimme maailmankaikkeuden pienimpiä rakenneosia, joiden läpimitta on vain millimetrin biljoonasosa. Kuinka voimme havaita näin pieniä hiukkasia? Miten pienten hiukkasten tutkimus kytkeytyy maailmankaikkeuden suurimpien kysymysten ratkaisemiseen? Työpajassa tutkijat havainnollistavat, kuinka magneettiset voimat vaikuttavat, esittelevät teknologioita, joilla on mahdollista nähdä avaruudesta tulevaa hiukkassäteilyä paljain silmin, ja näyttävät, mistä Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin kokeissa käytettävät ilmaisimet koostuvat. Pääset myös kysymään kokeellisen ja teoreettisen hiukkasfysiikan tutkijoiden työstä ja tutkimuksesta.

HUOM! Maailmankaikkeuden hiukkasia -työpaja on mukana vain illan ohjelmassa! Koululaiskierrosten aikana samassa tilassa järjestetään Drone-työpaja.

Järjestäjä: HIP, Helsinki Institute of Physics

Työpaja 4: Sähkömagneettinen säteily

Tässä työpajassa tutustutaan valon ja infrapunasäteilyn syntyyn ja ominaisuuksiin. Samalla opimme jotain ulkoavaruuden elämän etsimisestä, ilmastonmuutoksesta ja spektreistä – saatat huomata, että säteilet itsekin!

Järjestäjä: F2K (osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustoimintaa)

Ilmoittautumisohjeet koululaisille

Aamupäivällä työpajat ovat avoinna koululaisryhmille. Työpajakierroksia järjestetään peruskoulu- ja lukioluokille päivällä klo 9.00-10.20, 10.30-11.50 ja 13.00-14.20 (jokaisella kierroksella käydään kaikissa neljässä eri pajassa). Max 26 oppilasta/luokka. Pajoja suositellaan noin viidesluokkalaisista alkaen. Vapaiden aikojen tiedustelu ja ilmoittautuminen koululaisten työpajoihin osoitteeseen observatorio@helsinki.fi. Kierrokset ovat maksuttomia.

Iltaohjelmaan ei ilmoittautumista

Illalla klo 17–20 Observatorion työpajat ja näyttelyt ovat avoinna kaikille. Illan työpajat ovat avoinna non-stopina ilman ennakkoilmoittautumista. Tapahtuma on yleisölle maksuton.

Lisätiedot Observatorion ohjelmasta: observatorio@helsinki.fi

Kaisaniemen Tutkijoiden yössä pääset kurkistamaan hyönteistutkimuksen maailmaan ja ihastelemaan puutarhan vehreyttä mielenkiintoisten tietoiskujen lomassa.

Tietoiskut alkavat klo 17, 17.30, 18 ja 18.30, kesto 20 min. Klo 18 kuvataiteilija Tuula Närhinen keskustelee tutkimusprojektistaan Hyönteiset ja me Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen pitkäaikaisen hyönteiskokoelmien yli-intendentin, emeritusprofessori Jyrki Muonan kanssa. Puutarhan kasvihuoneet ovat yleisölle avoinna klo 17 asti.

Tietoisku 1: Global trade of live tarantulas and scorpions: analysis through social media of its impact on wild populations of endangered species
Carol Fukushima, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

The black market in wildlife trade is the fourth most lucrative crime and severely affects the environment. Even so, the international traffic of invertebrates is still largely unknown. This project is a global first intending to quantify (individuals and economic value) global arachnid trade through social media, detect spatial and temporal patterns and research on their driving factors. The aim is to provide, among others, synthesis data on the way that trade affects species populations and effective guidelines on best practices and legislation/agreements to combat illegal trade.

Tietoisku 2: Lepakoiden syksyinen arki
Thomas Lilley, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Nisäkäsintendentti Thomas Lilley valottaa lepakoiden syksyistä arkea. Lepakoiden ruoan, hyönteisten, huvetessa niiden pitäisi saada kerättyä riittävästi rasvaa talven horrosta varten. Miten lepakot onnistuvat lähes kaksinkertaistamaan massansa syksyn aikana mm. lepakonpönttöjen avulla?

Hyttysen ininä on musiikkia korvilleni. Taidetta hyönteistieteestä.
Tuula Närhinen, kuvataiteilija, Taideyliopiston Kuvataideakatemia

Kuvataiteilija Tuula Närhinen esittelee kuvin, sanoin ja äänin tutkimusprojektiaan Insects among Us (Hyönteiset ja me). Esityksessä mukana Jyrki Muona, emeritusprofessori ja pitkäaikainen Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen hyönteiskokoelmien yli-intendentti. Esitys on suomenkielinen.

Lisätietoja Kaisaniemen tapahtumasta: salla.mehtala@helsinki.fi

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan verkkosivut ja yhteystiedot

Pubivisa: Ihan yössä
Klo 17.30, Stage

Onko sinulla hallussa urbaanin eriarvoisuuden kiemurat? Mistä yhteiskunnallisen keskustelun kasvava vastakkainasettelu johtuu ja miten se vaikuttaa tavallisiin ihmisiin?

Tule ruotimaan hullun maailmamme tilaa ja testaamaan, mitä sinulla on jäänyt käteen Crazy Worldin tapahtumista. Voit osallistua Crazy World -teeman päättävään pubivisaan yksin tai vaikka kokonaisen joukkueen voimin! Visailujuomat ja purtavaa myy Tiedekulma Cafe. Tapahtuma on kaksikielinen (suomi ja englanti).

Tapahtuma on osa Tutkijoiden yön ohjelmaa sekä Tiedekulman Crazy World -ohjelmasarjaa, jossa etsitään syitä ja ratkaisuja eriarvoiseen ja jakautuneeseen maailmaan. Voit valmistautua visaan osallistumalla Crazy World -tapahtumiin paikan päällä, seuraamalla livestriiminä netissä tai katsomalla tallenteita.

Lisätiedot: info@tiedekulma.fi

Tänä vuonna Tutkijoiden yön ohjelmaan voi Suomessa tutustua Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kokkolassa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Sodankylässä, Tampereella ja Turussa. Monipuolisesta ohjelmasta vastaavat yhdeksän suomalaista yliopistoa, Ranskan instituutti ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Tapahtuman järjestämiseen on saatu kaksivuotinen rahoitus Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelmalta, jolla rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita.