Tutkijoiden yö

Tutkijoiden yö järjestetään syyskuun viimeisenä perjantaina (28.9.2018) yhtä aikaa noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Tänä vuonna tapahtumaan voi osallistua Suomessa kahdellatoista eri paikkakunnalla. Helsingin yliopiston ohjelmaa järjestetään Tiedekulmassa ja Helsingin observatoriossa. Katso ohjelmat alta tapahtumapaikoittain. Ohjelmatietoja päivitetään elokuussa.

Tapahtuman järjestämiseen on saatu kaksivuotinen rahoitus Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelmalta, jolla rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita.

Observatorion Tutkijoiden yössä niin koululaiset kuin suuri yleisö pääsevät tutkijoiden vetämissä työpajoissa tutustumaan luonnontieteiden ihmeelliseen maailmaan. Työpajojen lisäksi voit sukeltaa Observatorion näyttelyissä talon ja maailmankaikkeudenkin saloihin.

Työpaja 1: Eroon avaruusromusta

Ihmisen suurimpia teknologisia saavutuksia on satelliittien lähettäminen avaruuteen. Niin kutsuttu ’Space Age’ alkoi jo noin 60 vuotta sitten, kun Sputnik lähetettiin maapallon kiertoradalle. Sen jälkeen satelliittien määrä on kasvanut eksponentiaalisesti. Kun satelliittia ei voi enää käyttää, se jätetään yleensä kiertoradalleen. Maapallon ympärille onkin jo kertynyt suuri pilvi avaruusromua. Tule kuulemaan, mitä ongelmia tämä ihmisen jälki avaruudessa aiheuttaa ja miten avaruusromusta voisi päästä eroon. Työpajassa kuulet tutkijoiden esitelmiä ja voit osallistua keskusteluun.

Järjestäjä: The Science Basement ja FORESAIL – Finnish Centre of Excellence in Research of Sustainable Space

Työpaja 2: Öljyonnettomuus Itämerellä

Pietarista on lähtenyt matkaan öljyä kuljettava rahtialus kohti Tukholmaa. Sähkövian vuoksi alus karahtaa karille Suomenlahdella, ja aluksen kuljettamaa öljyä alkaa valua Itämereen. Olet harjoittelijana yhdellä Suomen rannikolla päivystävällä öljyntorjunta-aluksella onnettomuuden sattuessa, ja mieleesi juolahtaa useita erilaisia keinoja öljyn leviämisen estämiseen. Miten pelastatte Itämeren?

Järjestäjä: Kemianluokka Gadolin (osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustoimintaa ​​​​)

Työpaja 3: Musiikin toistamisen fysiikkaa

Musiikin kuunteleminen on meille arkipäivää, mutta se ei olisi mahdollista tuntemassamme muodossa ilman tieteen saavutuksia ja fysiikan ymmärrystä. Tässä työpajassa tutustutaan tieteen ja musiikin suhteeseen. Osallistujat pääsevät rakentamaan arkisista aineksista toimivan kaiuttimen ja selvittämään, mitä mahdollisuuksia musiikin kuuntelijalle avaa vaihtovirtaan kytketty sähkömagneetti.

Järjestäjä: F2K (osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustoimintaa ​​​​)

Työpaja 4: Näkymätön muuttuu näkyväksi

Hiukkasfysiikassa tutkitaan maailmankaikkeuden pienimpiä rakenneosia, joiden läpimitta on vain millimetrin biljoonasosa. Miten näitä äärettömän pieniä hiukkasia voi edes havaita? Miten hiukkasia on mahdollista kiihdyttää sellaisiin energioihin, joita Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä tarvitaan?

Työpajassa tutkijat tekevät näkymättömän näkyväksi: he havainnollistavat, kuinka magneettiset voimat vaikuttavat, esittelevät teknologioita, joilla on mahdollista nähdä avaruudesta tulevaa hiukkassäteilyä paljain silmin, ja näyttävät, mistä CERNin kokeissa käytettävät ilmaisimet koostuvat.

Järjestäjä: HIP, Helsinki Institute of Physics

Päivällä järjestettävät koululaisten työpajat ovat täynnä.

Illalla klo 17–20 Observatorion työpajat ja näyttelyt ovat avoinna kaikille.

Tapahtuma ja kierrokset ovat yleisölle maksuttomia.

Lisätiedot: observatorio@helsinki.fi

Tutkijoiden yönä Tiedekulmassa on tarjolla hyvää keskusteluseuraa, musiikkia ja tietokilpailu.

Klo 16 - 18 Tutkijakahvila

Tule Tutkijakahvilaan tapaamaan tutkijoita kasvotusten ja kuulemaan, millaista tutkijan elämä on. Paikalle saapuu tutkijoita eri tieteenaloilta biologiasta teologiaan ja matematiikasta valtiotieteisiin. Osalla heistä on takanaan pidempi tutkijanura, toiset valmistelevat väitöskirjaansa. Tutkijakahvilassa pääset keskustelemaan tutkijoiden kanssa heidän tutkimuksestaan ja tutkijan ammatista juuri niin kuin itse haluat. Jokaisella tutkijalla on oma pöytä, jonne voit mennä kuuntelemaan lyhyen esityksen tai muuten vain keskustelemaan. Keskusteluaikaa on aina 15 minuuttia ja aihe vapaa.

Kahvilaan osallistuvat tutkijat (tiedot täydentyvät vielä syyskuun aikana)

Tuomo Suntola, tekniikan tohtori, Millennium-teknologiapalkinnon voittaja 2018
Jonna Kulmuni, filosofian tohtori, evoluutiobiologian tutkija, Helsingin yliopisto
Giovanni Canarecci, matematiikan väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Mikko Posti, teologian tohtori, teologian historian tutkija, Helsingin yliopisto
Nuria Macias Hernandez, filosofian tohtori, biodiversiteetin tutkija, Helsingin yliopisto
Katja Väyrynen, kemian väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Susanna Hast, yhteiskuntatieteiden tohtori, taiteen tutkija, Taideyliopisto
Sophy Bergenheim, poliittisen historian väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Tasnimul Haque, teknillisen fysiikan väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto

Klo 18 - 20 Tiedevisa

Illan tiedevisassa pääset testaamaan tietämyksesi tieteen tekemisestä ja sen viimeisimmistä sisällöistä. Jututtamalla illan aikana paikalla olevia tutkijoita voi saada tärppejä visaan.

Koko illan ajan musiikista vastaa Radio Helsingistä tuttu filosofian tohtori, DJ Mikko Mattlar. Tule nauttimaan tieteen ja tutkijoiden seurasta  kahvin tai lasillisen ääressä.

Lisätiedot:  Malla Suntioinen, malla.suntioinen (at) helsinki.fi

Tänä vuonna Tutkijoiden yön ohjelmaan voi Suomessa tutustua Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kokkolassa, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Sodankylässä, Tampereella ja Turussa. Monipuolisesta ohjelmasta vastaavat yhdeksän suomalaista yliopistoa, Ranskan instituutti ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Tiedekulman ohjelma toteutetaan yhteistyössä Millennium Technology Prizen kanssa.