Tauti vai tila?

Onko korkea kolesteroli sairaus? Entä erektiohäiriö? Sekä maallikoiden että lääkäreiden sairauskäsitykset vaihtelevat. Alidiagnosoinnin lisäksi on alettu puhua ylidiagnosoinnista. Missä menee sairauden ja terveyden raja?

Kliinisen epidemiologian dosentti ja urologiaan erikoistuva lääkäri Kari Tikkinen kiinnostui sairauksien määrittelystä tehdessään väitöskirjaa yövirtsaamisesta ja yliaktiivisesta rakosta. Hän huomasi ettei yliaktiivista rakkoa yksittäisenä sairautena ole olemassakaan, vaan se on luotu oireista, joiden syitä ei tiedetä. – Melkein mihin tahansa virtsaamisoireeseen määrätään samat pillerit.

Oireiden todellinen syy voi jäädä pimentoon ja hoito tehottomaksi. Potilas saa lääkkeen kustannukset – ja mahdolliset haitat.

Tikkinen kiinnostui myös siitä, mistä erilaiset raja-arvot tulevat: mikä luuntiheys tarkoittaa osteoporoosia, minkä rajan jälkeen kolesteroli tai verenpaine luokitellaan korkeaksi. Hän kyseenalaistaa ajatuksen absoluuttisista rajoista. Edes infektiotaudit eivät ole samoja kaikille ihmisille.

– AIDS on sairaus, jonka aiheuttaa hi-virus. On kuitenkin ihmisiä, joilla on hiv-infektio, mutta joille virus ei aiheuta juuri mitään ongelmia koko elämän aikana, ja toisaalta jotkut kuolevat tautiin melko nopeastikin.

Joulukuussa 2012 BMJ Open -tiedelehti julkaisi tutkimuksen, jossa Tikkinen kollegoineen oli selvittänyt suomalaisten käsityksiä siitä, mikä on sairautta ja mikä ei.

Erimielisyys siitä, onko jokin asia sairaus, oli yllättävän yleistä. Yksimielisimpiä ihmiset olivat rintasyövän, keuhkokuumeen tai sepelvaltimotaudin kaltaisten tilojen suhteen. Sen sijaan esimerkiksi erektiohäiriö, hedelmättömyys tai riippuvuudet jakoivat mielipiteitä paljon.

Yli vai ali?

– Tavoitteeni on saada ihmiset ymmärtämään, että on olemassa kahta pääongelmaa: ali- ja ylidiagnostiikka sekä ali- ja ylihoito. Viime vuosikymmeninä on liian voimakkaasti keskitytty vain alidiagnostiikkaan ja alihoitoon, Tikkinen sanoo.

Hän kertoo tajunneensa vasta omaa tutkimusprojektiaan tehdessään, kuinka vaikeaa sairauden määrittely on. Se on kuin veteen piirretty viiva, hän toteaa.

– Kuitenkin tämän rajanvedon perusteella päätetään, ketä hoidetaan tai jätetään hoitamatta.Siksi siitä täytyy keskustella.

Sairauden ja terveyden välisen rajan vetämiseen vaikuttavat muun muassa lääkefirmat ja niiden asiantuntijoina toimivat lääkärit.

– Viimeisen 20 vuoden aikana lääketeollisuus ja lääkärit ovat luoneet sellaisia tiloja, että asiat ovat kääntyneet ylidiagnostiikkaan. Tästä yksi pahimpia esimerkkejä on ADHD. 70-luvulla se diagnosoitiin prosentille, 90-luvulla 4-5 %:lle ja nykyään noin 11 %:lle amerikkalaislapsista. Noin puolet diagnosoiduista käyttää lääkehoitoa.

Tarina on aina sama, kun uutta sairautta tuodaan markkinoille.

– Sanotaan, että tila on huonosti huomioitu, alidiagnosoitu ja alihoidettu. Mediassa kerrotaan, etteivät lääkärit tunnista sitä. Ihmisiä kannustetaan itsediagnosointiin esimerkiksi nettisivujen ja radiomainonnan avulla. On luotu loogiselta kuulostavia ja helposti myytäviä tiloja.

Sairas vanhuus?

Tikkisen mukaan sairaudet, joihin meille tulevaisuudessa markkinoidaan helpotusta, liittyvät vanhenemisen mukanaan tuomiin vaivoihin. Ne ovat hyvä kohde sairauden määritelmien laajentamiseen.

– Tällainen on esimerkiksi predementia, dementian esiaste. Se voidaan todeta tietyillä testeillä, mutta se ei perustu tieteelliseen näyttöön. Lääkkeet itse dementiankin hoitoon ovat teholtaan melko vaatimattomia, eikä varsinkaan ole näyttöä siitä, että lääkityksellä voitaisiin estää dementian tuloa.

Toinen luomisvaiheessa oleva sairaus on sarkopenia, iän myötä lisääntyvä lihaskato.

– Tehokasta hoitoa olisi se, että vanhus saataisiin liikkumaan ja hänelle tarjolla olisi tukipalveluita, kuntohoitajia, lähihoitajia ja läheisiä. Sarkopeniaan ollaan kuitenkin kehittämässä pilleriä.

Miesten vaihdevuosista tuli Low T

Urologian saralla markkinoille on tuotu menestyksekkäästi uusi sairaus: alhainen testosteroni, Low T. Euroopassa sairaus ei vielä ole ottanut tuulta alleen, mutta Yhdysvalloissa sillä on kahden miljardin dollarin markkinat.

– Ikääntyville miehille, joiden vatsa on kasvanut, joita vaivaa väsymys ja joiden libido ja erektiot huonontuneet, myydään testosteronigeeliä. Heidän annetaan ymmärtää, että vaivojen syy on testosteronivaje.

Aiemmin samaa tilaa yritettiin myydä miesten vaihdevuodet -termillä, huonommalla menestyksellä.

– Meillä on yhä enemmän vanhentuvia ihmisiä, jotka ovat yhä terveempiä, mutta joilla on joitain alentuneita tai kohonneita arvoja, tai jotain epäselviä oireita. Siellä on mahtavat markkinat sairauden käsitteen laajentamiselle, ja sitä kautta myynnin lisäämiselle.

Teksti: Netta Karttunen
Kuva: 123rf

KATSO VIDEO: Terveyden ja sairauden hämärä raja - Tiedekulma 3.2.2015

Oikeasti sairas, vähän kipeä vai pelkkä luuseri? (3.12.2012)