Seuraava infotilaisuus koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta pidetään maanantaina 22.3. klo 9–11.
Sivua päivitetty viimeksi 26.2. (Uusimmat päätökset; Opiskelijalle ja opetushenkilöstölle; Tutkijalle; Yliopiston tilat; Tilaisuudet ja tapahtumat; Etätyö, työskentely yliopiston tiloissa, työaika) ja 24.2. (Yliopiston toiminnan palautumissuunnitelma).
Valtioneuvoston tekemien päätösten ja poikkeustilan vuoksi jatketaan seuraavien päätösten voimassaoloa 28.3.2021 asti.
Yliopiston tilat pidetään nykyisen kaltaisesti suljettuina 28.3.2021 asti. Kirjastojen, museoiden ja Unisportin osalta noudatetaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suosituksia.
Etätyösuositus jatkuu 30.6.2021 asti. Tiukempi linjaus siitä, että etätyötä tehdään aina kun työtehtävät sen mahdollistavat, jatkuu 28.3.2021 asti. Koronatilannetta ja etätyösuositusta tarkastellaan säännöllisesti.
Maskin käyttösuositus on voimassa toistaiseksi.
Etäopetusta jatketaan 28.3.2021 asti siten, että vain välttämätön opetus on tilannekeskuksen luvalla mahdollista tehdä lähiopetuksena. Vaikka aluehallintoviraston ryhmäkoon rajoitus ei koskekaan opetusta, on syytä pyrkiä mahdollisimman pieneen ryhmäkokoon.
Examinarium-tenttejä on mahdollista järjestää kevään opetusohjelman mukaisesti kuitenkin siten, että ryhmäkoista tulee huolehtia.
Väitökset järjestetään etätilaisuuksina 28.3.2021 asti. Väitöstilaisuudet suositellaan suunnittelemaan ensisijaisesti etätilaisuuksina 30.6.2021 saakka. Fyysisen väitöstilaisuuden voi pitää vain tilannekeskuksen poikkeusluvalla.
Lisäksi yliopiston tiloissa tulee välttää yli kuuden henkilön oleskelua samassa tilassa, ellei kyseessä ole välttämätön opetus- tai koetilanne.
Uusittu yliopiston palautumissuunnitelma hyväksyttiin käyttöön.
Syksyn 2021 opetuksen suunnittelun linjausten lähtökohtana on mahdollistaa lähiopetus turvallisesti.
Tämän hetkisen arvion mukaan noin 1/3 opetettavista opintojaksoista voidaan toteuttaa turvallisesti lähiopetuksena yliopiston tiloissa.
Yliopiston tiloissa käytetään aina maskia, paitsi jos olet tilassa yksin. Maskin käyttösuositus on voimassa toistaiseksi. Altistumisten välttämiseksi noudatetaan aina myös tilanteen mahdollistamaa riittävää etäisyyttä.
Tilannekeskukset antavat yliopistolaisille ja yhteistyökumppaneille tulkinta-apua suositusten edistämisestä.
Kodin ja työ- tai opiskelupaikan välillä kulkemiseen yliopiston ei ole mahdollista tarjota erillisiä maskeja. Yliopiston tarjoamia kangasmaskeja suositellaan käytettävän ensisijaisesti työ- ja opiskelutilanteissa.
Yliopisto hankkii sekä kankaisia että kertakäyttöisiä kasvomaskeja. Ekologisista syistä suositellaan ensisijaisesti pestävän kankaisen kasvomaskin käyttöä.
Vähävaraisilla on mahdollisuus noutaa maskeja pääkaupunkiseudun kuntien järjestämistä maskien jakelupisteistä.
Yliopiston kasvomaskisuositusta päivitetään tarvittaessa valtakunnallisten suositusten mukaisesti.
Lisäohjeita: Video: Näin käytät kasvomaskia (THL, video).
Yliopiston yksiköt voivat tilata oman tarpeen mukaan kertakäyttöisiä hengityssuojaimia ja kasvomaskeja. Yliopisto tilaa keskitetysti kankaisia yliopiston logolla varustettuja kasvomaskeja. Lisätietoja kertakäyttöisten hengityssuojaimien ja kasvomaskien tilaamisesta sekä kangasmaskien jakelusta on Flammassa.
Päivitetty 26.2.: Etäopetusta jatketaan 28.3.2021 asti siten, että vain välttämätön opetus on tilannekeskuksen luvalla mahdollista tehdä lähiopetuksena. Vaikka aluehallintoviraston ryhmäkoon rajoitus ei koskekaan opetusta, on syytä pyrkiä mahdollisimman pieneen ryhmäkokoon.
Etäopetusta jatketaan 28.3.2021 asti siten, että vain välttämätön opetus on tilannekeskuksen luvalla mahdollista tehdä lähiopetuksena. Vaikka aluehallintoviraston ryhmäkoon rajoitus ei koske opetusta, on syytä pyrkiä mahdollisimman pieneen ryhmäkokoon.
Opetuksessa ja tenteissä saa lähtökohtaisesti olla paikalla enintään kymmenen henkeä. Henkilömäärää voi painavista syistä nostaa tilannekeskuksen päätöksellä korkeintaan kahteenkymmeneen. Pienryhmäopetus ja välttämättömät tentit mahdollistetaan avaamalla kiinteistöjä tilannekeskusten ilmoittamien tarpeiden mukaisesti.
Opetus, ohjaus ja tentit jatkuvat kevätlukukaudella 2021 pääsääntöisesti etänä. Lähiopetusta ja -tenttejä voidaan järjestää pääasiassa enintään 50 hengen ryhmissä.
Lähiopetusta voidaan järjestää, jos opetusta ei voida toteuttaa etänä ilman, että laadukas oppiminen ja oppimistavoitteet olennaisesti kärsivät. Lähiopetuksen kokonaismäärä ei saa olla merkittävästi suurempi kuin syyslukukaudella 2020. Lähiopetuksen tarpeen arvioi tiedekunnan tilannekeskus, joka myös tekee priorisoinnit ja antaa tarvittavat ohjeet koulutusohjelmille.
Turvamääräyksiä tulee noudattaa: on huolehdittava turvaväleistä, maskien käytöstä ja käsihygieniasta sekä siitä, että kampuksille ei tulla sairaana.
Pakollinen opetukseen osallistuminen ei koske lähiopetusta, ellei opintojen suoritustapa vaadi läsnäoloa (esimerkiksi laboratoriokurssit, potilaskohtaamiset, taitokurssit). Koulutusohjelmat päättävät näillä kursseilla mahdolliset korvaavat toimintatavat.
Riskiryhmiin kuuluville opiskelijoille tulee mahdollisuuksien mukaan tarjota itseopiskeluvaihtoehtoja. Riskiryhmään kuulumisesta riittää opiskelijan oma ilmoitus.
Etäopetuksessa opetukseen osallistumista voidaan vaatia opetussuunnitelman mukaan.
Kevätlukukauden 2021 opetuksen järjestämiseen liittyvät lisäohjeet löytyvät Opetustyön ohjeista. Opiskelijoille suunnatut ohjeet ovat Opiskelijan ohjeissa.
Syksyn 2021 opetuksen suunnittelun linjausten lähtökohtana on mahdollistaa lähiopetus turvallisesti.
Tämän hetkisen arvion mukaan noin 1/3 opetettavista opintojaksoista voidaan toteuttaa turvallisesti lähiopetuksena yliopiston tiloissa.
Yliopiston tiloissa tulee toimia turvamääräysten mukaisesti: huolehditaan turvaväleistä ja käsihygieniasta sekä huolehditaan siitä, että sairaana ei tulla kampuksille. Lisäksi tulee huomioida seuraavat koronavirustilannetta koskevat ohjeet:
Opetustiloille on määritelty turvavälin huomioivat paikkamäärät. Paikkamäärä on se henkilömäärä, joka tilassa saa olla opettajan lisäksi.
Itseopiskelutilat ja tietokoneluokat on suljettu 28.3.2021 asti. Tietokoneluokat avataan opetukselle tilannekeskusten ilmoittamien tarpeiden mukaisesti. Examinarium-tenttejä on mahdollista järjestää kevään opetusohjelman mukaisesti kuitenkin siten, että ryhmäkoosta tulee huolehtia. Examinarium-tiloihin pääsystä ohjeistetaan Opiskelijan ohjeissa. Digitaalisen opetuksen tuki on käytettävissä (Unitube-studiot).
Opetustilojen varauksissa yliopiston opetuskäyttö on etusijalla.
Yliopiston tilat eivät ole varattavissa ulkopuolisille toimijoille 30.4.2021 asti ilman tilannekeskuksen poikkeuslupaa.
Helsingin yliopisto on lisännyt joustoja tukeakseen opintojen edistymistä ja valmistumista:
Päivitetty 26.2.: Yliopiston tiloissa suositellaan vältettäväksi yliopiston ulkopuolisten henkilöiden tutkimista. Suositus ovat voimassa 28.3.2021 saakka.
Etätyötä tulee tehdä kaikessa sellaisessa tutkimustyössä, jossa se on mahdollista. Mikäli tutkimuksen suorittamisen kannalta on välttämätöntä toimia osin tai kokonaan yliopiston tiloissa, aiheesta on sovittava oman esihenkilön kanssa. Yliopiston tiloissa ei voi toimia oman ilmoituksen perusteella.
Yliopiston tiloissa suositellaan vältettäväksi yliopiston ulkopuolisten henkilöiden tutkimista. Tutkimustyöhön kuuluvat haastattelut tehdään kaikki etänä, mikäli se suinkin on mahdollista.
Yliopiston ulkopuolisten henkilöiden tutkimista yliopiston ulkopuolisissa tiloissa tehdään vain painavista syistä. Yliopiston ulkopuolella haastatteluiden tekemistä suositellaan tehtäväksi etänä.
Mikäli fyysisiä tutkimuksia tai haastatteluita välttämättömistä syistä kuitenkin tehdään, tulisi riskiryhmät rajata niistä pois.
Suositukset ovat voimassa 28.3.2021 saakka, ja niitä voidaan tarvittaessa muuttaa koronatilanteen muuttuessa.
Laboratoriotyöskentelyssä käytetään ilmoittautumismenettelyä ja edellytetään töiden suunnittelua siten, että turvallisuusohjeita voidaan noudattaa. Tilannekeskukset voivat antaa laboratoriotyöskentelyn turvallisuutta koskevia tarkentavia ohjeita ja määräyksiä.
Laboratoriotiloissa noudatetaan yliopiston yleisiä työntekoon poikkeustilanteessa annettuja ohjeita (ks. osio Etätyö, työskentely yliopiston tiloissa, työaika).
Tiloissa voi olla samanaikaisesti käytössä enintään 50 % työpisteistä. Pienissä toimistohuoneissa, laboratorioissa ja muissa pienissä huoneissa saa olla vain yksi henkilö kerrallaan. Poikkeuksena ovat laboratoriot, joissa täytyy turvallisuussyistä olla vähintään kaksi henkilöä. Laboratorioissa on huolehdittava, että henkilöiden turvaväli 2 metriä toteutuu. Yhteiskäyttöisten laitteiden puhdistamisesta on huolehdittava ennen ja jälkeen käyttöä.
Osa laboratorioista toimii myös opetustiloina, jolloin on huomioitava myös opetustiloja koskevat ohjeistus, joka löytyy Opetustyön ohjeista.
Jos huomaat, että laboratoriotiloissa ei toimita suositusten mukaisesti, ole yhteydessä tiedekuntasi dekaaniin. Voit olla yhteydessä yliopiston työsuojelupäälliköön.
Päivitetty 26.2.: Yliopiston tilat pidetään nykyisen kaltaisesti suljettuina 28.3.2021 asti. Kirjastojen, museoiden ja Unisportin osalta noudatetaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suosituksia. Yliopiston tiloissa tulee välttää yli kuuden henkilön oleskelua samassa tilassa, ellei kyseessä ole välttämätön opetus- tai koetilanne.
Henkilökunnan sähköiset kulkuoikeudet ovat toiminnassa.
Yliopiston tiloissa tulee välttää yli kuuden henkilön oleskelua samassa tilassa, ellei kyseessä ole välttämätön opetus- tai koetilanne.
Yliopiston tiloissa käytetään aina maskia, paitsi jos olet tilassa yksin.
Jokaisella kampuksella on auki oleva kiinteistö, jossa on aulapalvelu esimerkiksi tavarantoimituksia varten. Suljetuissa kiinteistöissä on aulapalvelu henkilökunnan käytössä. Suljettuja kiinteistöjä siivotaan ja huolletaan normaalisti.
Opetustilat avataan tilannekeskusten ilmoittamien tarpeiden mukaisesti.
Yliopiston tilat eivät ole varattavissa ulkopuolisille toimijoille 30.4.2021 asti ilman tilannekeskuksen poikkeuslupaa.
Keskustakampus
Meilahti
Kumpula
Viikki
Kirjastojen, Luomuksen yleisökohteiden, Yliopistomuseon ja Unisportin osalta noudatetaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suosituksia.
Kaisa-kirjastossa ja Viikin kampuskirjastossa on vain noutopalvelu. Kansalliskirjastossa on noutopalvelu, ja erikoislukusali ja pohjoissali ovat rajatusti ja ajanvarauksella käytössä 22.2. alkaen. Lue lisää Kansalliskirjaston sivuilta.
Tiedekulma on suljettu yleisöltä 28.3.2021 asti.
Itseopiskelutilat ja tietokoneluokat on suljettu 28.3.2021 asti. Tietokoneluokat avataan opetukselle tilannekeskusten ilmoittamien tarpeiden mukaisesti. Examinarium-tiloihin pääsystä ohjeistetaan Opiskelijan ohjeissa. Digitaalisen opetuksen tuki on käytettävissä (Unitube-studiot).
Päivitetty 26.2.: Yliopiston tiloissa ei järjestetä tilaisuuksia ja kokoontumisia. Linjaus on voimassa 28.3.2021 asti. Väitökset järjestetään etätilaisuuksina 28.3.2021 asti. Yliopiston tiloissa tulee välttää yli kuuden henkilön oleskelua samassa tilassa, ellei kyseessä ole välttämätön opetus- tai koetilanne.
Yliopiston tiloissa ei järjestetä tilaisuuksia ja kokoontumisia. Linjaus on voimassa 28.3.2021 asti. Lisäksi yliopiston tiloissa tulee välttää yli kuuden henkilön oleskelua samassa tilassa, ellei kyseessä ole välttämätön opetus- tai koetilanne.
Kevään 2021 osalta tilaisuudet tulee suunnitella ensisijaisesti etänä pidettäväksi. Lisäksi isot läsnäoloa vaativat tilaisuudet suositellaan siirrettäväksi myöhäisempään ajankohtaan.
Lisätietoja ja -ohjeita: Yliopiston konferenssi- ja tapahtumatiimi, helsinkiuniconferences@helsinki.fi, helsinkiunievents@helsinki.fi
Kansainväliset konferenssit toteutetaan virtuaalisina 31.8.2021 asti, ellei niitä siirretä myöhäisempään ajankohtaan.
Yliopiston konferenssi- ja tapahtumatiimi on ohjeistanut yliopiston konferensseja tapahtuman peruuttamiseen ja myöhempään ajankohtaan siirtämiseen liittyvissä asioissa. Mikäli järjestäjä ei ole saanut viestiä sähköpostiin tai hänellä on lisäkysymyksiä, häntä pyydetään ottamaan yhteyttä osoitteeseen helsinkiuniconferences@helsinki.fi.
Väitökset järjestetään etätilaisuuksina 28.3.2021 asti. Väitöstilaisuudet suositellaan suunnittelemaan ensisijaisesti etätilaisuuksina 30.6.2021 saakka. Fyysisen väitöstilaisuuden voi pitää vain tilannekeskuksen poikkeusluvalla.
Etäväitöstilaisuudessa voi paikan päällä väitössalissa olla vain väittelijä, vastaväittäjä, kustos, mahdolliset muut arvosanalautakunnan jäsenet, av-tukihenkilö sekä väittelijän läheiset. Tilassa voi olla samaan aikaan korkeintaan kuusi henkilöä.
Lue lisää väitöstilaisuuksien ohjeistuksesta (Opiskelijan ohjeet).
Oletko aloittamassa Helsingin yliopistolla uutena työntekijänä? Tiedustele esihenkilöltäsi poikkeustilan vaikutuksia työn aloittamiseen.
Jos saavut työhön ulkomailta, omaehtoista 14 päivän mittaista karanteenia suositellaan maasta riippumatta aina, kun se on työtehtävien kannalta mahdollista.
Jos olet uusi työntekijä, saapunut ulkomailta ja työsuhteesi ei ole vielä alkanut, mutta sinulla on tarvetta käydä työpaikalla, hakeudu koronatestiin ensisijaisesti lentokentällä Suomeen saapuessasi. Jos tämä ei ole mahdollista, pyydä HR-lähipalveluista maksumääräys hakeutuaksesi koronatestiin työterveyshuoltoon.
Huomioithan myös virustilanteen vaikutukset oleskelulupien hakemisprosessiin ulkomailla ja maahantuloon liittyvien viranomaispalvelujen saatavuuteen Suomessa. Karanteenin aikana ei ole suositeltavaa hoitaa em. viranomaisasioita paikan päällä, mutta ajanvaraukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
Maahantuloon liittyvistä rajoituksista (ml. karanteenisäädökset) lisätietoa löytyy Rajavartiolaitoksen sivulta.
Päivitetty 1.3.: Asiantuntija- ja tukihenkilöstön työaikajoustoja on väljennetty 30.6.2021 saakka.
Etätyösuositus jatkuu 30.6.2021 asti. Tiukempi linjaus siitä, että etätyötä tehdään aina kun työtehtävät sen mahdollistavat, jatkuu 28.3.2021 asti.
Etätyötä tulee tehdä kaikissa sellaisissa työtehtävissä (mukaan lukien tutkimustyö), joissa se on mahdollista. Mikäli etätyötä ei kokopäiväisesti ole mahdollista tehdä, tulee esihenkilön kanssa keskustella osittaisen etätyöskentelyn mahdollisuudesta.
Koronatilannetta ja etätyösuositusta tarkastellaan säännöllisesti.
Yliopiston tiloissa ei järjestetä tilaisuuksia ja kokoontumisia. Tämä ei koske ehdottoman välttämättömiä korkeintaan kuuden hengen kokouksia (esim. yhtiön lakisääteinen kokous).
Henkilökunnalle on mahdollistettu riittävä työskentely- ja ergonomiavälineiden hyödyntäminen kotona silloin, kun se on työtehtävien tai henkilön terveyden kannalta välttämätöntä. Tarkemmat ohjeet ergonomiasta löytyvät Flamma-intranetistä (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksilla).
Kun palataan työskentelemään yliopiston tiloissa, myös edellä mainitut ergonomiavälineet palautetaan yliopistolle. Esihenkilöiden tulee huolehtia siitä, että kotiin viedyt työskentelyvälineet palautetaan niille työpisteille mistä ne keväällä lainattiin. Poikkeustilanteen jälkeen osittain etätyöskentelyä jatkettaessa työntekijät hankkivat itse etätyöskentelyyn tarvitsemansa työvälineet ja työnantaja vastaa työpaikalla tarvittavista työskentelyvälineistä.
Zoom ja Teams ovat hyviä välineitä virtuaalikokousten järjestämiseen. Tällä hetkellä kannattaa miettiä tarkkaan, tarvitaanko videoyhteyttä vai riittäisikö pelkkä ääni. Video vie pelkkään ääneen verrattuna merkittävästi enemmän verkon kapasiteettia.
Helsingin yliopisto käyttää CSC:n Funet Miitti-palvelua (Zoom), joka toteutetaan NORDUnetin kautta yhteispohjoismaisesti. NORDUnetin ympäristössä ei ole samoja tietoturvariskejä kuin yleistä Zoom-palvelua käytettäessä.
VPN-yhteyttä tulee pitää päällä vain kun sitä tarvitsee ja sammuttaa tämän jälkeen. Yhteyksistä on pulaa poikkeustilanteen vuoksi. Lisätietoa: Näin teet etätyötä (Helpdeskin ohjeet)
Jos tarvitset etätöissä käyttöösi esimerkiksi kameran tai mikrofonin, ota yhteyttä osoitteeseen helpdesk@helsinki.fi. Uusia laitteita voi, esihenkilön luvalla, tilata Helpdeskistä, joka hankkii ne, mutta oma yksikkösi vastaa laitemaksuista. Tarvitset maksavan yksikön WBS-koodin.
Yliopisto on laajentanut työntekijöidensä etätyön tapaturmavakuutusta 30.3.2020 alkaen.
LähiTapiolan lisävakuutus etätyöhön on voimassa etätyötä tehtäessä etätyöpaikassa liikuttaessa sisätiloissa sekä ulkona etätyöpaikan välittömässä läheisyydessä tauoille ja pois tauoilta. Vakuutus on voimassa myös ruoka- ja kahvitauoilla. Vakuutus ei ole voimassa tauolla, jolloin poistutaan esimerkiksi kauppaan tai ulkoilemaan.
Lisävakuutus on voimassa toistaiseksi ja se on voimassa riippumatta siitä, mistä maasta käsin etätyötä tehdään. Vakuutus korvaa tapaturmaisen haitan, kuoleman ja tapaturmasta aiheutuvan päivärahan. Vakuutus ei korvaa laitteita.
Asiantuntija- ja tukihenkilöstön työaikajoustoja on väljennetty 30.6.2021 saakka ja liukumaa jatkettu arkipäivisin klo 5–22. Tarvittaessa on mahdollista työskennellä lauantaisin klo 18 saakka ja pitää vapaapäivä keskellä viikkoa. Tämä mahdollistaa työaikojen vuorottelun yksiköissä tarvittaessa esihenkilön ja työntekijän sopiessa asiasta. Työssäolo leimataan normaalisti ja etätyöskentely leimataan etätyöksi.
Ohjeet esihenkilöille: Huomioitavaa rekrytoinneista poikkeustilanteen aikana (Flamma-intranetissä, vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksilla).
Poikkeustilanteen aikana töistä voi olla poissa sairauden vuoksi viisi päivää omalla ilmoituksella. Tämän jälkeen tarvitaan sairauspoissaolotodistus. Ole yhteydessä puhelimitse OmaTyöterveys-palveluun tai Digiklinikkaan. Sairauspoissaolotodistuksen saa lääkäriltä tai hoitajalta ensisijaisesti etävastaanotolla. Poikkeustilanteen aikana työterveyshoitaja voi kirjoittaa sairauspoissaolotodistuksen 10 päivään saakka.
Viiden päivän poissaolo omalla ilmoituksella koskee myös sairaan lapsen hoitoa kotona (poissaolo on palkallista neljä päivää).
Jos epäilet koronavirustartuntaa, tee terveysarvio omaolo.fi -sivustolla ja seuraa ohjeita testin saamiseksi julkisessa terveydenhuollossa. Oman kuntasi verkkosivuilta löydät lisätietoa julkisen terveydenhuollon koronatestauksesta ja palveluista.
Koronatestissä käyminen ei ole työaikaa.
1.1.2021 alkaen työterveyshuollon koronatestiin voi hakeutua vain näissä poikkeustilanteissa:
Testilähetteen saa omalta työterveyshoitajalta Digiklinikasta.
Jos olet uusi työntekijä ja saapunut ulkomailta, työsuhteesi ei ole vielä alkanut mutta sinulla on tarvetta käydä työpaikalla, hakeudu koronatestiin ensisijaisesti lentokentällä Suomeen saapuessasi. Jos tämä ei ole mahdollista, pyydä HR-lähipalveluista maksumääräys hakeutuaksesi koronatestiin työterveyshuoltoon.
Suosittelemme kaikkia yliopistolaisia lataamaan Koronavilkku-sovelluksen. Toimi sovelluksesta saamisesi ohjeiden mukaan.
Flunssaoireissa tulee pysyä kotona, kunnes on ollut oireettomana vähintään vuorokauden. Terveydenhuollossa työskentelevillä raja on 48 tuntia.
Jos tilanne ahdistaa, tukea voi saada työterveyshuollosta. Huolikulma-chat tarjoaa matalan kynnyksen tukea työntekijöille. Varhainen keskustelutuki saattaa ennaltaehkäistä huolen kehittymistä suuremmaksi ongelmaksi. Palvelu toimii OmaMehiläinen-sovelluksen Digiklinikalla.
Työterveyshuolto tarjoaa myös keskustelutukea etäpalveluiden avulla. Lisätietoa Mehiläisen OmaTyöterveys-palvelussa, numerosta 010 414 0777 tai OmaMehiläisessä.
Valtakunnallinen ja maksuton koronavirusta koskeva puhelinneuvonta on avattu ja palvelun numero on 02 9553 5535. Neuvonta on auki arkisin kello 08–21 ja lauantaisin kello 09–15. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Puhelimessa tarjotaan yleistä tietoa koronaviruksesta. Kyseessä ei ole terveysneuvonta.
Työterveyshoitajalle voi varata ajan verkkoajanvarauksessa. Ajanvarauksessa kaikki ajat ovat varattavissa myös soitto-/puhelinajoiksi. Kun kirjoitat ’lisätiedot’-kenttään toiveen puhelinajasta, työterveyshoitaja soittaa sinulle.
Omalle työterveyshoitajalle tai työterveyslääkärille voi lähettää viestin omaMehiläisen työterveys välilehden kautta.
Muille asiantuntijoille ajanvaraus OmaTyöterveyden kautta numerossa 010 414 0777. Mehiläinen hyödyntää etävastaanottoja aina kun mahdollista.
THL:n sivuilta saa lisätietoa ajankohtaisesta tilanteesta ja koronaviruksen aiheuttamista oireista ja suojautumisesta.
Myös karanteenissa oleville voidaan järjestää keskustelutukea työterveyshuollosta. Ole yhteydessä OmaTyöterveyspalveluun puhelimitse 010 414 0777 tai OmaMehiläisessä.
Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa ajalta, jonka työtekijä joutuu olemaan poissa ansiotyöstään karanteenin vuoksi. Päiväraha korvaa työntekijälle palkattomuudesta aiheutuvan ansionmenetyksen. Lisätietoa Kelan verkkosivuilta
Esihenkilön kanssa voidaan mahdollisuuksien mukaan sopia etätyöstä. Jos työskentely etänä onnistuu vain osittain, niin silloin työntekijän tulee hakea osittaista työstävapautusta SAP HR:ssä ja vastaavasti hakea vastaavalta osalta itse tartuntatautipäivärahaa Kelasta. Lue etätyöskentelystä lisää osiosta Etätyö, työskentely yliopiston tiloissa, työaika, lomat.
Täydentävän rahoituksen projektille solettavien henkilöiden on tarkistettava, onko mahdollista tehdä etänä normaalit projektille kuuluvat työt. Muista tehtävistä täytyy sopia erikseen yksikön johtajan kanssa.
Ilmoita esihenkilölle välittömästi tilanteesta ja sen arvioidusta kestosta.
Sovi mahdollisesta työstä poissaolosta, etätyöskentelystä ja/tai lomajärjestelyistä.
Mikäli sovitte poissaolosta, hae työstävapautusta SAP HR:ssä.
Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalle, jos lapsi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin leviämisen estämiseksi ja huoltajalle aiheutuu siitä ansiomenetystä. Hae tartuntatautipäivärahaa Kelasta.
Täydentävän rahoituksen projektille solettavien kanssa on mahdollisen etätyön yhteydessä varmistettava, että etätyönä tehtävät työt sopivat projektille tehtävään työhön.
Kela voi maksaa EU-alueella eristetylle tai karanteenin määrätylle henkilölle päivärahaa. Karanteenista tai eristyksestä tarvitaan todistus lääkäriltä, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa. EU-alueen ulkopuolella karanteeniin joutuvien tilanne on hankalampi, koska päivärahaa ei ilmeisesti voida Kelasta maksaa.
Työmatkalla karanteeniin joutuvalle työntekijälle maksetaan palkkaa myös karanteeniajalta (lääkärintodistukset toimitettava työsuhdepalveluihin) ja lisäksi työnantaja korvaa matkan pitkittymisestä johtuvat välttämättömät kustannukset.
Esihenkilön kanssa voidaan mahdollisuuksien mukaan sopia etätyöstä. Lue etätyöskentelystä lisää osiosta Etätyö, työskentely yliopiston tiloissa, työaika, lomat.
Lomamatkalla karanteeniin joutuvien työntekijöiden osalta kyseessä on palkaton poissaolo, mikäli muusta ei sovita. Tällä hetkellä ulkomaisissa karanteeneissa voidaan sopia mahdollisista osa-aikaisista etätyöjärjestelyistä tai lomasta.
Täydentävän rahoituksen projektille solettavien henkilöiden on tarkistettava, onko mahdollista tehdä etänä normaalit projektille kuuluvat työt. Muista tehtävistä täytyy sopia erikseen yksikön johtajan kanssa.
Sairastaminen poikkeustilanteen aikana -ohjeet esihenkilöille (Flamma-intranetissä, edellyttää kirjautumista yliopiston käyttäjätunnuksilla)
Matkustamista ulkomailla tai kotimaassa on rajoitettava välttämättömiin matkoihin. Matkustusrajoitteiden osalta noudatetaan Valtioneuvoston linjauksia. Tarkista aina ajantasainen tilanne matkustusrajoitusalueesta ennen matkavarausta ja matkustamista.
Jos joudut yksityisasioissa matkustamaan matkustusrajoitusalueelle, sovi etukäteen esihenkilösi kanssa etätyöstä, lomasta tai palkattomasta työstä vapautuksesta karanteenin ajalle.
Matkustaessa on huomioitava yleiset ulkoministeriön matkustussuositukset.
Päätökset matkustamisesta ulkomaille välttämättömien työtehtävien osalta tehdään yksiköissä. Ulkomaanmatkojen toteutuksessa noudatetaan yliopiston matkustuskäytäntöjä.
Henkilökuntaan kuuluvien on varattava matkat matkatoimisto CWT:n kautta, ja niissä pitää olla peruutusmahdollisuus. Lisätietoa matkustamisesta löytyy Flammasta.
Vierailevat tutkijat ja opettajat sekä yliopistotyön kannalta välttämättömät vierailijat voivat tulla tarvittaessa yliopistolle, mutta turvallisuusohjeistusta ja Suomeen saapumisen jälkeistä 14 päivän karanteenia on noudatettava THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Tarkista päivitetyt tiedot koronatestauksesta ja karanteenin mahdollisesta lyhentämisestä THL:n ohjesivulta.
Jos HY:lla on toimintaa muiden organisaatioiden tiloissa, voi siellä olla omia käytäntöjään. Erityisesti Meilahdessa on syytä ottaa huomioon HUS:n ohjeistus.
Helsingin yliopisto ottaa vastaan vieraita, joiden käynti liittyy olennaisesti tutkimuksen ja opetuksen tukitoimintojen ylläpitoon esim. välttämättömät laitehuollot ja tavaratoimitukset. Vierailijoiden käynnit tulee suunnitella ja ajoittaa niin, että kontakteja henkilöstön kanssa tapahtuu mahdollisimman vähän. Vierailijoille lähetetään etukäteen yliopiston yleiset poikkeustilanteen turvallisuusohjeet.
Yliopiston matkavakuutuksesta korvataan matkan peruuntuminen vain silloin, kun matkustusajankohtaan kohdistuu viranomaisen määräys matkakohteen turvattomuudesta (ennen määrätystä tehty varaus). Katso tarkemmat tiedot korvausperusteista matkavakuutusyhtiö If:n päivittyvältä sivuilta. Matkavakuutusyhtiö If on ilmoittanut, ettei korvaa korona-pandemian vuoksi huhtikuun jälkeen peruutettujen työmatkojen kustannuksia.
Matkan peruuttamisesta tai siirtämisestä kannattaa olla yhteydessä CWT-matkatoimistoon, josta matka on varattu. Jos matkasi lähtöön on vähemmän kuin kaksi päivää, ole yhteydessä CWT:n asiakaspalveluun puhelimitse +358 (0)20 5615 635. Muussa tapauksessa tarkemmat ohjeet yhteydenottoon löytyvät Flammasta (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksilla).
Peruutetun konferenssin konferenssimaksun palauttamista haetaan ensisijaisesti konferenssin järjestäjältä. On syytä huomioida, että konferenssin peruuntuminen ei yleensä oikeuta korvauksiin muiden matkakustannusten osalta.
Mikäli joitakin kustannuksia jää edellä mainittujen korvausvaateiden jälkeen saamatta, niin nämä jäävät yliopiston korvattaviksi ja kohdennetaan normaalisti projektille, jolta matka olisi maksettu.
Valtakunnalliset valintakokeet tehdään yhteisillä suosituksilla ja ohjeistuksilla. Lue lisää UNIFIn sivuilta.
Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan käytännön ohjeet poikkeustilanteessa
Koronavirustilanteen käytännön järjestelyt eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa
Koronavirustilanteen käytännön järjestelyt farmasian tiedekunnassa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen humanistisessa tiedekunnassa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen kasvatustieteellisessä tiedekunnassa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen lääketieteellisessä tiedekunnassa
Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan käytännön ohjeet poikkeustilanteessa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen Kumpulan kampuksella
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen oikeustieteellisessä tiedekunnassa
Käytännön ohjeita koronavirustilanteessa teologisessa tiedekunnassa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen valtiotieteellisessä tiedekunnassa
Ajankohtaista tietoa Avoimen yliopiston opiskelijalle
Kirjaston palvelut koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa
Poikkeukselliset aukioloajat ja rajoitetut lainauspalvelut
Koronavirustilanteen vaikutukset Luomuksen yleisökohteiden toimintaan
Helsingin yliopistolla on poikkeustilanne. Yliopisto toimii vastuullisesti ja auttaa yhteiskuntaa ponnisteluissa koronaepidemian jarruttamiseksi. Yliopisto haluaa varmistaa henkilöstön ja opiskelijoiden turvallisuuden, mutta samalla mahdollistaa opintojen etenemisen ja tutkimustoiminnan jatkumisen myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.
Yliopisto seuraa Suomen valtion, HUS:n ja THL:n suosituksia ja määräyksiä.
Yliopistossa toimii pandemiavarautumisen ryhmä, jonka puheenjohtajana toimii vararehtori Tom Böhling.
Tämän lisäksi yliopiston erityistilanteiden johtamissuunnitelman mukaisesti yliopistotasolle on perustettu koronaviruskriisin johtoryhmä, jonka tehtävänä on johtaa ja koordinoida koronavirustorjuntaan liittyviä käytännön asioita sekä tehdä tarvittavia päätöksiä. Ryhmän puheenjohtajana toimii hallintojohtaja Esa Hämäläinen.
Saat lisätietoa THL:n sivuilta ajankohtaisesta tilanteesta ja koronaviruksen aiheuttamista oireista ja suojautumisesta.
THL:n sivuilta saat tietoa Suomeen saapuville matkustajille.
Helsinkiläiset voivat soittaa Helsingin kaupungin neuvontapuhelimeen numeroon (09) 310 10024, mikäli heille ilmestyy oireita ja he haluavat kysyä neuvoja liittyen koronavirukseen.
Valtakunnallinen ja maksuton koronavirusta koskeva puhelinneuvonta toimii numerossa 02 9553 5535. Neuvonta on auki arkisin kello 08–21 ja lauantaisin kello 09–15.
Päivitetty 24.2.
Kaikilla rajoitustasoilla on huomioitava yleiset turvallisuusohjeet. Yliopisto noudattaa viranomaisten ja alueellisten koronakoordinaatioryhmien linjauksia. Tukitoimintoja palautetaan asteittain toiminnan tarpeiden mukaisesti. Tilanteen mahdollisesti huonontuessa palautuminen keskeytetään ja ryhdytään tilanteen vaatimiin rajoituksiin.
Päätöksenteko: kriisijory ja tilannekeskukset
Leviämisvaiheen tilanne, joka huomioi STM:ntoimenpidetasojen 1, 2 ja 3 vaatimukset
Päätöksenteko: kriisijory ja tilannekeskukset
Yliopiston toimintarajoitusten osittainen purkaminen
Päätöksenteko: normaali johtamisjärjestelmä. Kriisijory ja tilannekeskukset rehtorin valtuutuksen mukaisesti.
Yliopiston toiminnassa on vielä osittaisia rajoituksia
Päätöksenteko: normaali johtamisjärjestelmä
Yliopiston toiminta uudessa vallitsevassa tilanteessa