Sivua päivitetty viimeksi 20.4. (Kasvomaskisuositus).
Kasvomaskisuositus päivitetty THL:n ja pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suositusten mukaiseksi: yliopistolla suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä oman harkinnan mukaan ja tilanteissa, joissa useita henkilöitä on tilassa, jossa ei voida ylläpitää fyysistä etäisyyttä
Päivitetty 20.4.
Yliopistolla suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä oman harkinnan mukaan ja tilanteissa, joissa useita henkilöitä on tilassa, jossa ei voida ylläpitää fyysistä etäisyyttä. Käyttämällä maskia suojaat itseäsi ja muita ruuhkaisissa tilanteissa. Harkitse maskin käyttöä oman terveytesi ja turvallisuutesi perusteella etenkin, jos kuulut riskiryhmään.
Kirurgisia maskeja, kangasmaskeja sekä FFP2 –hengityksensuojaimia on edelleen saatavilla henkilöstölle sekä opiskelijoille.
Tarkemmat ohjeet kasvomaskien ja hengityksensuojainten tilaamiseen löytyvät Flamma-intranetistä (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksilla).
Lue myös THL:n ohjeistus koronaviruksen tarttumisesta ja suojautumisesta.
Yliopiston kasvomaskisuositusta päivitetään tarvittaessa valtakunnallisten suositusten mukaisesti.
Valtakunnallinen julkisia tiloja ja liikennevälineitä koskeva kasvomaskisuositus on päättynyt 14.4.2022.
THL:n riskiluokituksessa toimistotyö ja lähiopetus ovat matalan riskin toimintaa.
Lähiopetuksessa ja -tenteissä on luovuttu henkilömäärärajoituksista.
Yliopisto suosittelee joustavia opetuksen järjestelyjä, jotta kaikkien olisi mahdollista osallistua opetukseen.
Opiskelijoille varmistetaan riittävät ja väljät itseopiskelutilat kaikilla kampuksilla.
Opiskelijoiden kannattaa tarkistaa opetustiedot kurssisivulta Sisun ja Opintoni kautta (jos ilmoittautuminen tehty) tai Opintotarjonnan kautta (myös jos ilmoittautumista ei ole vielä tehty). Lisätiedot: Mistä löydän opintotarjonnan
Pakollinen opetukseen osallistuminen ei koske lähiopetusta, ellei opintojen suoritustapa vaadi läsnäoloa (esimerkiksi laboratoriokurssit, harjoittelu, potilaskohtaamiset, taitokurssit). Lähiopetuksessa voidaan lisäksi edellyttää opetussuunnitelman mukaista läsnäoloa, jos koulutusohjelman hyväksyttyjen oppimistavoitteiden toteuttaminen sitä edellyttää. Niillä kursseilla, joilla suoritustapa vaatii läsnäoloa, mahdolliset korvaavat toimintatavat päätetään koulutusohjelmissa.
Koronan vuoksi poissaoleville opiskelijoille tulee mahdollisuuksien mukaan antaa korvaavia tehtäviä. Riskiryhmiin kuuluville opiskelijoille tulee mahdollisuuksien mukaan tarjota itseopiskeluvaihtoehtoja. Riskiryhmään kuulumisesta riittää opiskelijan oma ilmoitus.
Sairaana ei saa osallistua lähiopetukseen. Katso ohjeet sairastumis- ja altistumistilanteisiin Opiskelijan ohjeista.
Etäopetuksessa opetukseen osallistumista voidaan vaatia opetussuunnitelman mukaan.
Sairastumiseen liittyvät ohjeet löytyvät opiskelijoille Opiskelijan ohjeista ja opettajille Opetustyön ohjeista.
Opetustilat ja Examinarium-tenttitilat ovat normaalissa käytössä.
Yliopiston tiloissa tulee toimia yleisten terveysturvallisuussuositusten mukaisesti.
Poikkeustilanteen vaikutukset huomioidaan opinto-oikeuden lisäaikaa koskevia päätöksiä tehtäessä.
Katso Rakennusten aukioloajat.
Opetuksesta ohjeistetaan osiossa Opiskelijalle ja opetushenkilöstölle.
Yliopiston tiloja voidaan vuokrata ulkopuolisten käyttöön ja vieraita vastaanottaa voimassa olevia terveysturvallisuuslinjauksia noudattaen. Tilojen ulkopuolinen vuokraaja huolehtii viranomaismääräysten noudattamisesta.
Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivut
Kansalliskirjaston verkkosivut
Luomuksen yleisökohteet, Helsingin observatorio ja Yliopistomuseo.
Yliopiston tiloja voi käyttää tilaisuuksiin rajoituksitta. Tämä koskee myös väitöstilaisuuksia ja konferensseja.
Tilaisuuden järjestäjä vastaa tilaisuuden terveysturvallisuuden huomioisesta.
Lisätietoja ja -ohjeita: Yliopiston konferenssi- ja tapahtumatiimi, helsinkiuniconferences@helsinki.fi, helsinkiunievents@helsinki.fi
THL:n riskiluokituksessa toimistotyö ja lähiopetus ovat matalan riskin toimintaa.
Kevään aikana siirrytään monipaikkatyön (hybridityö) käytänteisiin. Lisätietoa monipaikkatyöstä löytyy Flammasta (vaatii kirjautumisen yliopiston tunnuksilla).
Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen on edelleen tärkein koronaa ehkäisevä teko.
Henkilökunnalle on mahdollistettu riittävä työskentely- ja ergonomiavälineiden hyödyntäminen kotona silloin, kun se on työtehtävien tai henkilön terveyden kannalta välttämätöntä. Työvälineitä on mahdollista lainata etätyöskentelyn sujuvoittamiseksi. Tämä koskee näyttöjä ja pieniä ergonomiavälineitä, muttei huonekaluja. Tarkemmat ohjeet ergonomiasta löytyvät Flamma-intranetistä (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksilla).
Kun palataan työskentelemään yliopiston tiloissa, myös edellä mainitut ergonomiavälineet palautetaan yliopistolle. Esihenkilöiden tulee huolehtia siitä, että kotiin viedyt työskentelyvälineet palautetaan niille työpisteille mistä ne on lainattu. Poikkeustilanteen jälkeen osittain etätyöskentelyä jatkettaessa työntekijät hankkivat itse etätyöskentelyyn tarvitsemansa työvälineet ja työnantaja vastaa työpaikalla tarvittavista työskentelyvälineistä.
Asiantuntija- ja tukihenkilöstön työaikajoustoja on väljennetty:
Työssäolo leimataan normaalisti ja etätyöskentely leimataan etätyöksi.
Lue tarkemmin liukuvasta työajasta Flammasta (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksilla).
Koronarokotuksessa käyminen ei ole työaikaa, mutta kaikki voivat varata itselleen sopivan ajan hyödyntämällä kokonaistyöaikaa tai työaikaliukumia. Kiinteällä työajalla työskentelevät ilmoittavat rokotusajastaan esihenkilölle työjärjestelyitä varten.
Kannustamme yliopistolaisia ottamaan koronarokotuksen, koska laaja yleinen rokotuskattavuus mahdollistaa kohtaamiset ja yliopiston normaalin toiminnan (lue THL:n sivu Rokotteet ja koronavirus).
Rokotteen voit saada oman kuntasi terveydenhuollosta. Tarkasta tämä oman kuntasi ohjeista. Helsingin ohjeet
Rokotetiedot ovat yksityisyyden piiriin kuuluvia terveystietoja, joita esihenkilöt tai opettajat eivät voi vaatia työntekijältä tai opiskelijoilta, eikä näitä tietoja voi kerätä mihinkään. Rokotetiedoista voidaan toki vapaaehtoisesti keskustella työntekijöiden ja opiskelijoiden kesken.
Koronarokotuksessa käyminen ei ole työaikaa, mutta kaikki voivat varata itselleen sopivan ajan hyödyntämällä kokonaistyöaikaa tai työaikaliukumia. Kiinteällä työajalla työskentelevät ilmoittavat rokotusajastaan esihenkilölle työjärjestelyitä varten.
THL:n ohjeen (14.4.2022) mukaisesti omaehtoisen karanteenin kansalliset kriteerit ovat muuttuneet ja oireeton altistunut voi tulla yliopistolle, mikäli etätyöskentely tai -opiskelu ei ole mahdollista.
Esihenkilön tai opettajan kanssa on hyvä keskustella mahdollisuudesta etätyöskentelyyn tai -opiskeluun.
Altistuminen ei ole sairauspoissaolo.
Työterveyshuollon koronatestiin voi hakeutua vain poikkeustilanteissa, ks. Matkustaminen ja vierailijat.
Lue lisäksi ohjeet HUS alueella.
Tilapäistä hoitovapaata voi hakea yliopiston normaalien käytäntöjen mukaisesti. Katso ohje Flammasta (vaatii kirjautumisen).
THL:n ohjeistuksen (14.4.2022) mukaisesti työstä/opinnoista ei tarvitse jäädä pois.
10.1.2022 HUS alueen useamman kunnan ruuhkautuneen tilanteen vuoksi koronajäljityksestä yhteydenottoja ei tehdä, vaan sairastuneen tulee tehdä altistuneiden kartoitus ja ilmoittaminen altistuneille itse. Muissa kunnissa koronatilanteesta riippuen sinulle soitetaan terveydenhuollosta ja saat eristysmääräyksen sekä lisätiedustelun altistumisista.
Ilmoita välittömästi esihenkilöllesi tai opettajallesi sairastumisesta koronaan.
Varaudu:
Suuren riskin altistumiset:
Henkilö ei ole välttämättä altistunut, jos COVID-19-tapaus tai sekä COVID-19-tapaus että lähikontakti ovat käyttäneet kasvomaskia, kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai visiiriä.
Altistumistilanteiden arvioinnissa tulee huomioida myös puitteet, eli tilan koko ja ilmanvaihto sekä altistumisen luonne ja kesto.
Työnantajalla on velvollisuus pitää AVI:n ohjeistuksen mukaisesti luetteloa työntekijöistä, jotka ovat työssään altistuneet koronalle (ks. suuren riskin altistumisen kriteerit yllä). Tiedot luetteloidaan takautuvasti 15.11.2020 lähtien sillä tarkkuudella kuin mahdollista.
Työsuhdeasiat esihenkilölle: Covid19-virukselle altistuneista ilmoittaminen (Flamma-intranetissä, edellyttää kirjautumista yliopiston käyttäjätunnuksilla)
Lue THL:n ohjesivu Karanteeni ja eristys.
Sairastuneille ja karanteenissa oleville voidaan järjestää keskustelutukea työterveyshuollosta. Ole yhteydessä OmaTyöterveyspalveluun puhelimitse 010 414 0777 tai OmaMehiläisessä.
Täydentävän rahoituksen projektille solettavien henkilöiden on tarkistettava, onko mahdollista tehdä etänä normaalit projektille kuuluvat työt. Muista tehtävistä täytyy sopia erikseen yksikön johtajan kanssa.
Tarkista päivitetyt tiedot THL:n Matkustaminen ja koronapandemia -ohjesivulta.
Kela voi maksaa EU-alueella eristetylle tai karanteenin määrätylle henkilölle päivärahaa. Karanteenista tai eristyksestä tarvitaan todistus lääkäriltä, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa. EU-alueen ulkopuolella karanteeniin joutuvien tilanne on hankalampi, koska päivärahaa ei ilmeisesti voida Kelasta maksaa.
Työmatkalla karanteeniin joutuvalle työntekijälle maksetaan palkkaa myös karanteeniajalta (lääkärintodistukset toimitettava työsuhdepalveluihin) ja lisäksi työnantaja korvaa matkan pitkittymisestä johtuvat välttämättömät kustannukset.
Esihenkilön kanssa voidaan mahdollisuuksien mukaan sopia etätyöstä. Lue etätyöskentelystä lisää osiosta Etätyö, työskentely yliopiston tiloissa, työaika, lomat.
Lomamatkalla karanteeniin joutuvien työntekijöiden osalta kyseessä on palkaton poissaolo, mikäli muusta ei sovita. Tällä hetkellä ulkomaisissa karanteeneissa voidaan sopia mahdollisista osa-aikaisista etätyöjärjestelyistä tai lomasta.
Täydentävän rahoituksen projektille solettavien henkilöiden on tarkistettava, onko mahdollista tehdä etänä normaalit projektille kuuluvat työt. Muista tehtävistä täytyy sopia erikseen yksikön johtajan kanssa.
Jos tilanne ahdistaa, tukea voi saada työterveyshuollosta. Huolikulma-chat tarjoaa matalan kynnyksen tukea työntekijöille. Varhainen keskustelutuki saattaa ennaltaehkäistä huolen kehittymistä suuremmaksi ongelmaksi. Palvelu toimii OmaMehiläinen-sovelluksen Digiklinikalla.
Työterveyshuolto tarjoaa myös keskustelutukea etäpalveluiden avulla. Lisätietoa Mehiläisen OmaTyöterveys-palvelussa, numerosta 010 414 0777 tai OmaMehiläisessä.
Valtakunnallinen ja maksuton koronavirusta koskeva puhelinneuvonta on avattu ja palvelun numero on 02 9553 5535. Neuvonta on auki arkisin kello 08–21 ja lauantaisin kello 09–15. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Puhelimessa tarjotaan yleistä tietoa koronaviruksesta. Kyseessä ei ole terveysneuvonta.
Matkojen suunnittelussa tulee ottaa huomioon kohdemaan rajoitukset, ohjeet ja varoitukset. Matkustajan tulee itse selvittää kohdemaan koronavaatimukset ja -tilanne.
Henkilökuntaan kuuluvien on varattava matkat matkatoimisto CWT:n kautta, ja niissä pitää olla peruutusmahdollisuus. Lisätietoa matkustamisesta löytyy Flammasta.
Ulkomaanmatkojen toteutuksessa noudatetaan yliopiston matkustuskäytäntöjä ja Valtioneuvoston linjauksia. Tarkista aina ajantasainen tilanne matkustusrajoitusalueesta sekä THL:n ohjeistus ennen matkavarausta ja matkustamista. Matkustaessa on huomioitava myös yleiset ulkoministeriön matkustussuositukset.
FINENTRY-palvelussa Suomeen saapuva matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen.
Jos tarvitset työmatkaa varten työtodistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta, voit hakeutua koronatestiin työterveyshuollon kautta. Tällöin sinulla tulee olla esihenkilön hyväksymä voimassa oleva matkamääräys. Sähköisen todistuksen saat omaMehiläisestä. Paperisen saat erikseen pyytämällä.
Testilähetteen saa omalta työterveyshoitajalta Digiklinikasta.
Jos joudut yksityisasioissa matkustamaan matkustusrajoitusalueelle, sovi etukäteen esihenkilösi kanssa etätyöstä, lomasta tai palkattomasta työstä vapautuksesta karanteenin ajalle.
Pohjola Vakuutuksen matkavakuutus korvaa
Pohjolan Vakuutuksen matkavakuutus ei korvaa karanteenista johtuvia ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja. Koska vakuutus ei korvaa näitä karanteenista syntyviä matka- tai majoituskustannuksia, on syntyvät kustannukset haettava esim. matkalaskulla eli korvausvastuussa on yksikkö/projekti.
Vierailijoille kerrotaan yliopiston terveysturvallisuuden pelisäännöt (ks. "Tärkeimmät ohjeet" sivun alussa) sekä tieto ulkomailta tuleville FINENTRY-palvelusta ja THL:n ohjeistukset Suomeen saapumisesta.
Jos HY:lla on toimintaa muiden organisaatioiden tiloissa, voi siellä olla omia käytäntöjään. Erityisesti Meilahdessa on syytä ottaa huomioon HUS:n ohjeistus.
Matkan peruuttamisesta tai siirtämisestä kannattaa olla yhteydessä CWT-matkatoimistoon, josta matka on varattu. Jos matkasi lähtöön on vähemmän kuin kaksi päivää, ole yhteydessä CWT:n asiakaspalveluun puhelimitse +358 (0)20 5615 635. Muussa tapauksessa tarkemmat ohjeet yhteydenottoon löytyvät Flammasta (vaatii kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksilla).
Peruutetun konferenssin konferenssimaksun palauttamista haetaan ensisijaisesti konferenssin järjestäjältä. On syytä huomioida, että konferenssin peruuntuminen ei yleensä oikeuta korvauksiin muiden matkakustannusten osalta.
Mikäli joitakin kustannuksia jää edellä mainittujen korvausvaateiden jälkeen saamatta, niin nämä jäävät yliopiston korvattaviksi ja kohdennetaan normaalisti projektille, jolta matka olisi maksettu.
Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan käytännön ohjeet poikkeustilanteessa
Koronavirustilanteen käytännön järjestelyt eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa
Koronavirustilanteen käytännön järjestelyt farmasian tiedekunnassa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen humanistisessa tiedekunnassa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen kasvatustieteellisessä tiedekunnassa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen lääketieteellisessä tiedekunnassa
Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan käytännön ohjeet poikkeustilanteessa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen Kumpulan kampuksella
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen oikeustieteellisessä tiedekunnassa
Käytännön ohjeita koronavirustilanteessa teologisessa tiedekunnassa
Käytännön ohjeita poikkeustilanteeseen valtiotieteellisessä tiedekunnassa
Ajankohtaista tietoa Avoimen yliopiston opiskelijalle
Asiointi kirjastossa korona-aikana
Koronavirustilanteen vaikutukset Luomuksen yleisökohteiden toimintaan
Helsingin yliopistolla on poikkeustilanne. Yliopisto toimii vastuullisesti ja auttaa yhteiskuntaa ponnisteluissa koronaepidemian jarruttamiseksi. Yliopisto haluaa varmistaa henkilöstön ja opiskelijoiden turvallisuuden, mutta samalla mahdollistaa opintojen etenemisen ja tutkimustoiminnan jatkumisen myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.
Yliopisto seuraa Suomen valtion, HUS:n ja THL:n suosituksia ja määräyksiä.
Yliopistossa toimii pandemiavarautumisen ryhmä, jonka puheenjohtajana toimii vararehtori Tom Böhling.
Tämän lisäksi yliopiston erityistilanteiden johtamissuunnitelman mukaisesti yliopistotasolle on perustettu koronaviruskriisin johtoryhmä, jonka tehtävänä on johtaa ja koordinoida koronavirustorjuntaan liittyviä käytännön asioita sekä tehdä tarvittavia päätöksiä. Ryhmän puheenjohtajana toimii hallintojohtaja Esa Hämäläinen.
Saat lisätietoa THL:n sivuilta ajankohtaisesta tilanteesta ja koronaviruksen aiheuttamista oireista ja suojautumisesta.
THL:n sivuilta saat tietoa Suomeen saapuville matkustajille.
Helsinkiläiset voivat soittaa Helsingin kaupungin neuvontapuhelimeen numeroon (09) 310 10024, mikäli heille ilmestyy oireita ja he haluavat kysyä neuvoja liittyen koronavirukseen.
Valtakunnallinen ja maksuton koronavirusta koskeva puhelinneuvonta toimii numerossa 02 9553 5535. Neuvonta on auki arkisin kello 08–21 ja lauantaisin kello 09–15.
Kaikilla rajoitustasoilla on huomioitava yleiset turvallisuusohjeet. Yliopisto noudattaa viranomaisten ja alueellisten koronakoordinaatioryhmien linjauksia. Tukitoimintoja palautetaan asteittain toiminnan tarpeiden mukaisesti. Tilanteen mahdollisesti huonontuessa palautuminen keskeytetään ja ryhdytään tilanteen vaatimiin rajoituksiin. Yliopisto on tällä hetkellä rajoitustasolla 1.
Päätöksenteko: kriisijory ja tilannekeskukset
Leviämisvaiheen tilanne, joka huomioi STM:ntoimenpidetasojen 1, 2 ja 3 vaatimukset
Päätöksenteko: kriisijory ja tilannekeskukset
Yliopiston toimintarajoitusten osittainen purkaminen
Päätöksenteko: normaali johtamisjärjestelmä. Kriisijory ja tilannekeskukset rehtorin valtuutuksen mukaisesti.
Yliopiston toiminnassa on vielä osittaisia rajoituksia
Päätöksenteko: normaali johtamisjärjestelmä
Yliopiston toiminta uudessa vallitsevassa tilanteessa