Fresh wood

Of the enrichment objects tested in the research project, the best turned out to be those made of fresh wood.

The wood was collected from forest during the previous two to three months. Fresh wood has more odour than board or other older wood, and the material is slightly more pliable, making it better for chewing. Birch was the favourite tree species, but other non-conifer species work too.

Tuore puu

Tutkimuksessa parhaaksi virikeratkaisuksi välikasvatukseen, lihasioille ja kasvatussioille osoittautui tuore puu. Puut oli kaadettu mestsästä edeltävien muutaman kuukauden aikana. Tuore puu on tuoksuvampaa kuin lauta ja rakenteeltaan joustavampaa, joten se sopii pureskeltavaksi paremmin. Suosituin puulaji oli koivu, mutta myös muut lehtipuulajit sopivat.

Sopivat puiden paksuudet ja pituudet ovat:

                                          paksuus         pituus

Välikasvatusporsaille          4–7 cm          20–50 cm

Lihasioille                           5–10 cm        40–100 cm

Kasvatussioille                    noin 10 cm    40–100 cm

Suositeltava puun määrä lihasioille ja kasvatussioille on vähintään 20–25 cm / sika. Välikasvatusporsailla testattiin tässä kokeessa vain yhtä puumäärää, joten niiden osalta ei vielä ole tarkkoja suosituksia. Karkeana arviona voisi pitää 10 cm/porsas.

Puiden kiinnitystapa vaikuttaa suuresti siihen, kuinka paljon ne kiinnostavat sikoja. Tutkimuksessa kokeiltiin useita eri ratkaisuja. Kaikkein vähiten sikoja kiinnosti karsinan aitaan kiinnitetty teline, johon laitettiin puu pystyasentoon ja jossa vain osa puusta oli näkyvillä. Parhaaksi ratkaisuksi puolestaan osoittautui seuraava:

Puut ripustetaan karsinan aitaan metalliketjuilla vaakasuoraan asentoon, lattiatason yläpuolelle ja kärsän korkeuden alapuolelle. Suositeltavat kiinnityspaikat ovat kiinteän lattian alueella. Karsinan aidan kulumista vähentää se, jos puut on mahdollista kiinnittää hiukan irti aidasta, esimerkiksi kiinnittämällä toinen kiinnitysketju olkihäkin etukulmaan ja toinen aitaan.

Ripustukseen sopii kuumasinkitty pitkälenkkinen metalliketju: välikasvatusporsaille vahvuus 3 mm, lihasioille ja kasvatussioille 4 mm. Kiinnitykseen tarvitaan pultteja, lukkomuttereita (tavalliset mutterit voivat aueta sian käsittelyssä) ja leveitä prikkoja eli korialuslevyjä, jotka estävät pulttia ja mutteria luiskahtamasta ketjun lenkin läpi. 3 mm ketjulle sopivat 5 mm pultit, 4 mm ketjulle 6 mm pultit.

Parttioiden välillä puut pestään painepesurilla kuten muukin karsina. Yllämainitulla mitoituksella puut kestävät käytössä joitakin vuosia. Ne kuitenkin suositellaan vaihdettavaksi uusiin puolen vuoden välein. Tämä parantaa hygieniaa. Tuoreet puut myös vetävät sikojen pureskeluaktiivisuutta puoleensa tehokkaammin kuin yli puoli vuotta karsinassa olleet.Yli 50 cm pituiset puut on suositeltavaa kiinnittää kahdella ketjulla. Ketjujen yläpäät kiinnitetään silloin sellaiseen kohtaan aitaa, että ne eivät liu’u kiinni toisiinsa.

Jos puu kiinnitetään vain yhdellä ketjulla, ketjun suositellaan olevan vähän lyhyempi, niin että puu tulee suunnilleen  kärsän korkeudelle. Silloin ketju ei voi kiertyä sian kaulan ympäri. Toinen turvallinen ratkaisu  on kiinnittää  samaan ketjuun kaksi puuta, kuten kuvassa  yllä: yksi ketjun puoleenväliin kärsän korkeudelle ja toinen lähelle lattiatasoa.

Ripustusta varten puuhun porataan ketjun mentävä reikä, ketjun pää pujotetaan siitä läpi ja kiinnitetään pultilla, mutterilla ja prikoilla. Ketjun yläpäät kiinnitetään karsinan aitaan.