Centers & People
Our research is conducted in three centers in Finland (Helsinki, Vaasa and Jakobstad) and in Malmö, Sweden.
HELSINGFORS

Studiedeltagares undersökningar och laboratorieverksamhet sker på Biomedicum Helsingfors, som ligger på Mejlans sjukhusområde.

Verksamheten i Helsingfors sker i anslutning till forskningsprogramsenheten (CAMM) och Institutet för molekylär medicin i Finland (FIMM) vid Helsingfors universitet, Folkhälsans Forskningscentrum och HUCS endokrinologiska kliniken.

Botnia-projektet är en del av Spetsforskningsenheten för komplexa sjukdomars genetik – från genetiska fynd till personlig medicin (2018-2025). Finlands Akademis spetsforskningsenheter är enheter som inom sitt eget forskningsområde representerar den internationella spetsnivån.

Personal

 

Tiinamaija Tuomi, MD, Docent

Forskningsledare

tiinamaija.tuomi@hus.fi

Tiinamaija Tuomi leder Botnia-projektet tillsammans med professor Leif Groop. Tiinamaija arbetar som avdelningschefsläkare vid avdelningen för endokrinologi, Helsingfors universitetssjukhus. Tiinamaija är gruppledare vid Folkhälsan Forskningscentrum och forskningsledare vid Institutet för molekylär medicin i Finland (FIMM), Helsingfors universitet.  Hon är även co-director vid ”Spetsforskningsenheten för komplexa sjukdomars genetik – från genetiska fynd till personlig medicin (2018-2025)” (FIMM 2018-2025).

Leif Groop, MD, Professor

Forskningsledare

leif.groop@med.lu.se

Leif Groop är grundare och leder Botnia-projektet tilsammans med Tiinamaija Tuomi. Leif är professor emeritus i endokrinologi vid Lunds universitet och forskningsledare vid Institutet för molekylär medicin i Finland (FIMM), Helsingfors universitet.

Liisa Hakaste, MD, specialist i inre medicin och endokrinologi

Post doc forskare, Klinisk koordinator

liisa.hakaste@hus.fi

Liisa Hakaste disputerade vid Imperial College, London, Londons universitet. Liisa arbetar som post-doc-forskare och klinisk koordinator, speciellt intresserad i PPP-Botnia, hypoglycemia och fenotyper vid de nya diabetes-subgrupperna.

Jarno Kettunen, ML

Doctorand, Koordinator för FinnMody-projekt

jarno.kettunen@helsinki.fi

Jarno Kettunen är doktorand som koordinerar MODY relaterat PhD-projektet FinnMODY.

 

Mikko Lehtovirta, MD

Post doc forskare,  koordinator för Zinc- och iPSC-projekt

mikko.lehtovirta@helsinki.fi

I sin forskning, Mikko Lehtovirta fokuserar på metabola humana studier med individer och familjer med betoning på insulinmedierad glukosmetabolism i skelettmuskulatur och pankreatisk insulinsekretion.

Om Dwivedi, PhD

Post doc forskare

om.dwivedi@helsinki.fi

 

 

Vasudha Ahuja, MBBS, MPH, PhD

Postdoc forskare

vasudha.ahuja@helsinki.fi

Vasudha Ahuja är postdoctoral forskare vid Spetsforskningsenheten för komplexa sjukdomars genetik (CoECDG), FIMM. Vasudha fick sin PhD-examen I epidemiologi från universitetet I Pittsburgh, USA 2015. Under sin PhD, genomförde VAsudha forskning på etnisk skillnader mellan vita och japaner relaterade till typ 2 diabetes-markörer och subklinisk kardiovaskulär sjukdom. För närvarande, studerar Vasudha Ahuja noggrannheten vid glukosens egenskaper hos OGTT vid diagnostiserandet av typ 2-diabetes som en del av internationella multi-center-projekt.

Minna Harsunen, MD, specialist i barnsjukdomar

Post doc forskare

minna.harsunen@hus.fi

I sin forskning, fokuserar Minna Harsunen på karaktärisering av negativa autoantikroppar hos unga diabetespatienter och definiering av subgrupper inom typ 1-diabetes: evaluering av beta-cells-funktionen och progressionen  av insulinbrist och genetisk karaktärisering av patienter inom FinnMODY-projektet. Hon arbetar även med att undersöka betydelsen av en mild pankreatit hos patogenesen vid typ 1-diabetes.

Iiro Karhiaho, ML

Doctorand

iiro.karhiaho@hus.fi

Paula Kokko, laboratorieskötare

Laboratoriechef

paula.kokko@hus.fi

Paula Kokko arbetar som laboratoriechef inom Botnia-studien. Hon koordinerar de olika Botniacentrumens laboratoriearbete, provhantering och logistik från Helsingfors.

Laura Impivaara,  MSSc

Forskningsadministratör

ext-laura.impivaara@hus.fi

Laura Impivaara arbetar med olika uppgifter vid forskningadministration, såsom assistera vid anslagsansökningar, tillstånd (etiska tillstånd, studietillstånd), datainsamling och ansökningar från myndigheter. Hon är även ansvarig för HR-frågor inom gruppen och ekonomisk projekt management.

Anu Karhu,  sjukskötare

Forskningsskötare

anu.karhu@hus.fi

Anu Karhu arbetar som forskningssköterska vid Botniacentret i Helsingfors. Hon är ansvarig för rekryteringen av studiedeltagare och besök speciellt inom FinnMody och PPP2-projekt i Helsingfors.

Medicine studerander, forskningsassistanter:

Peik Pietilä, B.M.

Emmi Saksela, Med. stud., Forskningsassistent

Elias Mattila, Med. stud., Forskningsassistent

Botnia-projektet i Helsingfors

Studiedeltagare:

Klinisk Forskningsavdelning

Biomedicum 2U, D102a
Stockholmsgatan 8
00290 Helsingfors

Tel: +358 504279783
botnia.tutkimus@hus.fi

Kansli och laboratorie:

Biomedicum 1, C422b
Haartmansgatan 8
00290 Helsingfors

Tel: +358 504287811
ext-laura.impivaara@hus.fi 

VASA

Botnia-projektet har utrymmen vid Vasa stads diabetesmottagningen på Dammbrunnsvägen. Vasa stad hälsovårdscentralen samt Vasa centralsjukhus har haft ett aktivt samarbete med Botnia studien.

Personal

 

Kaj Lahti, ML, specialist i inre medicin

Överläkare, Ansvarig läkare vid Botnia-studien i Vasa

kaj.lahti@vaasa.fi

Kaj Lahti arbetar som överläkare vid Vasa Stads diabetesmottagning och är en ansvarig läkare för Botnia-projektet i Vasa.

 

Annemari Käräjämäki, ML, specialist i allmänmedicin

annemari.karajamaki@vaasa.fi

Annemari Käräjämäki arbetar som överläkare vid Vasa centralsjukhuset och som diabetesläkäre vid Vasa Stads diabetesmottagning. Hon är ansvarig för Diabetesregistret i Vasa (DIREVA) och är doktorand vid Helsingfors universitet. I sin forskning, fokuserar Annemari på de nya diabetes-subgrupperna och komplikationer i samband med dem.

Britt Stolpe, laboratorieskötare

Forskningskötare

britt.stolpe@vaasa.fi 

Britt Stolpe arbetar som forskningsskötare vid Botniacentret i Vasa. Hon är ansvarig för provhantering, rekrytering av studiedeltagare och studie-besök speciellt för PPP Botnia och PPP trio-projektet i Vasa.

Matleena Lamminaho, sjukskötare

Forskningskötare

matleena.lamminaho@vaasa.fi

Matleena Lamminaho arbetar som forskningsskötare vid Botniacentret i Vasa. Hon är ansvarig för provhantering, rekrytering av studiedeltagare och studie-besök speciellt för Direva och PPP Botnia-projektet i Vasa.

Diabetesskötare:

Sonja Paulaharju

Gunilla Nyman-Klavus

Botnia-projektet i Vasa

Dammbrunnsvägen 4, Byggnad 2,  2. våning
65100 Vasa

Tel: +358 6 325 1732

JAKOBSTAD

Botnia-projektet i Jakobstad verkar i dag i Folkhälsans utrymmen i Östanlid sjukhus.

Personal

 

Bo Isomaa, MD

Diabetesläkare vid Botnia-studien i Jakobstad

bo.isomaa@folkhalsan.fi

Bo Isomaa fungerar som läkare vid Botnia-centret i Jakobstad. Tidigare koordinator för PPP-Botnia studien och motionsstudien i Österbotten.

 

Leena Sarelin, laboratorieskötare

Forskningsskötare

leena.sarelin@folkhalsan.fi 

Leena Sarelin arbetar som forskningsskötare vid Botniacentret i Jakobstad. Hon är ansvarig för provhantering, rekrytering av studiedeltagare och studie-besök speciellt för PPP Botnia- och Zinc-projektet i Jakobstad.

Arja Nordström, laboratorieskötare

Forskningsskötare

Botnia-projektet i Jakobstad

Folkhälsan Östanlid
Östanpåvägen 32
68660 Jakobstad

Tel: +358 6 7247998

NÄRPES

Botnia-projektet startade 1990 i Närpes i samarbete med Närpes hälsocentralen. Verksamheten av Botnia-centret i Närpes slutade i oktober 2020, när forskningsskötaren blev pensionerad, men vi kommer att fortsätta samarbete med hälsocentralen och möjligen genomföra tillfälliga undersökningar i deras utrymmen.

Vi ber studiedeltagare att ta kontakt med Botnia-centret i Vasa eller i Helsingfors.

MALMÖ

Some of the Botnia study's genetic analyses take place in Malmö. Research activities are located at the Clinical Research Centre, Skåne University Hospital in Malmö and Botnia study collaborates with Lund University Diabetes Center (LUDC).

Botnia study in Malmö:

Clinical Research Centre

Jan Waldenströms gata 35, 91:12
Skåne University Hospital Malmö
SE-205 02 MALMÖ

Administrator:

Ulrika Blom-Nilsson
Tel: +46 40 39 12 01
Ulrika.Blom-Nilsson@med.lu.se