Kielitaustan vaikutukset aivoissa

Etsimme osallistujia tutkimukseen, jonka tarkoituksena on selvittää kielitaustan vaikutusta aivoihin MRI-mittauksella ja kognitiivisilla tehtävillä.

Voit osallistua kokeeseen, jos

  • olet oppinut vain suomen kielen ennen kouluikää TAI olet suomi-ruotsi-/ ruotsi-suomi–kaksikielinen, eli olet oppinut molemmat kielet ennen kouluikää
  • olet oikeakätinen
  • olet 18-40-vuotias
  • kehossasi ei ole metallia (ei lävistyksiä, hammasrautoja, tatuointeja, kierukkaa, ripsien kestovärjäystä yms.)
  • sinulla ei ole neurologista sairaushistoriaa (kuten epilepsia tai aivovamma) tai diagnosoitua oppimisvaikeutta (esim. dysleksia) eikä psykiatrisia häiriöitä (esim. vaikea masennus)
  • sinulla on normaali tai normaaliksi korjattu näkö sekä normaali kuulo
  • et ole raskaana

Tutkimus toteutetaan kahdessa osassa, joista ensimmäinen koostuu magneettikuvantamisesta ja toinen tietokoneella suoritettavista testeistä. Mittaukset ja testaukset suoritetaan loppuvuoden 2016 ja alkuvuoden 2017 aikana. On tärkeää, että pystyt osallistumaan molempiin osioihin. Magneettikuvaus tehdään Otaniemessä AMI-keskuksessa (Espoo, Otakaari 5 I) ja se kestää noin 45 minuuttia. Tietokonetestaus suoritetaan Siltavuorenpenkereellä (Helsinki, Siltavuorenpenger 1B) ja tulee kestämään noin 1,5 tuntia. Kokeesta maksetaan korvaus (1 kulttuuriseteli / 30 min, eli yhteensä 5 kulttuuriseteliä), jonka lisäksi saat halutessasi omat aivoistasi otetut MRI-kuvat itsellesi. Korvauksen saamiseksi sinun pitää osallistua tutkimuksen molempiin osioihin.

Mikäli kiinnostuit, kysy lisätietoja tutkijalta (juhani.virta@helsinki.fi) ja sovitaan aika jolloin pääset osallistumaan! Ilmoitathan viestissä myös kumpaan koehenkilöryhmään kuulut (”yksikieliset” tai ”kaksikieliset”).