Refined faba bean

May faba beans replace rapeseeds in the diet of dairy cows - possibilities through processing and amino acid supplementation ?

Tutkimuksen tausta:

  • Rypsirehut paras lypsylehmien valkuaistäydennys suomalaisessa, nurmisäilörehuun perustuvassa ruokinnassa
    • Kotimaisen rypsin viljely ei kata tarvetta → joudutaan tuomaan paljon ulkomailta
    • EU:n täydennysvalkuaisrehujen omavaraisuus alle 30%, Suomen vain n. 15%
  • Härkäpapu (Vicia faba)
    • Palkokasvi (biologinen typensidonta), monipuolistaa viljelykiertoa

→ Kestävämpi kotieläintuotanto

  • Haitta-aineet visiini ja konvisiini eivät rajoita käyttöä märehtijöiden ruokinnassa, koska pötsimikrobit voivat hajottaa niitä
  • Soveltuu lypsylehmien valkuaisrehuksi, mutta ei rypsin veroinen
    • Härkäpapuvalkuaisen suuri pötsihajoavuus
    • Härkäpapuvalkuaisessa niukasti metioniinia
  • Voidaan korjata siemensadon sijaan myös kokoviljasäilörehuksi lypsylehmille, jos ei ehdi tuleentua kasvukauden aikana

Hankkeen tavoite:

Parantaa härkäpavun maitotuotosvastetta vähentämällä härkäpavun valkuaisen pötsihajoavuutta (teollinen prosessointi) sekä täydentämällä sen aminohappokoostumusta (metioniinilisä)

Toteuttaja: Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitos vuosina 2017-2019

Tutkijat: Aila Vanhatalo (vastuullinen johtaja), Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, Seija Jaakkola, Tuomo Kokkonen

Yhteistyökumppanit: Nordic Soya Oy ja Raisioagro Oy

Rahoittaja: MMM Makera

 

Faba bean field