Poikkeustila ja ihmisoikeudet 10.12.2020

Poikkeustila ja ihmisoikeudet -keskustelutilaisuus, 10.12.2020 klo 17-19, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki). Tilaisuus järjestetään ilman yleisöä ja striimataan.

[This event is in Finnish.]

Mitä koronapandemian aiheuttama poikkeustila on tarkoittanut ihmisoikeuksille Suomessa ja maailmalla? Voiko poikkeustila mitätöidä ihmisoikeudet? Koronakriisin aikana ihmisten perusoikeuksia on rajoitettu niin Suomessa kuin maailmalla ennennäkemättömällä tavalla. Rajoitukset ovat iskeneet yllättäviin kohtiin: hoivakodeissa ei saanut vierailla, asuinalueeltaan ei saanut poistua ja maskien käytöstä on monessa maassa tullut pakollista. Samaan aikaan ihmisoikeudet universaaleina ja kaikille poikkeuksetta kuuluvina oikeuksina ovat yksi nykyisen maailmanjärjestyksen kulmakiviä ja valtiot ovat niihin sitoutuneet. Mitä ihmisoikeuksien universaalius kuitenkin lopulta tarkoittaa, jos lääketieteellinen hätätila voi kumota ne? Mitä kansanterveydellinen uhrausten logiikka merkitsee yksilön asemalle?

Samaan aikaan on nähty kuinka eri diktatuurien perusolemukseen kuuluu poikkeustilan hyväksikäyttö vallan välineenä. Kaikkialla tautia vastaan on käyty sodan retoriikalla, mutta mitä tämä terveysuhkan militarisointi oikeastaan palvelee? Seuraako pandemiasta ihmisoikeuksien takapakkia, kun hätätilan varjolla voi oikeuttaa kontrollia eikä vastustusta tule? Vai onko nähtävissä päinvastainen kehitys, jossa vaatimus oikeudesta elämään ja terveyteen alkaakin horjuttaa yksinvaltaa?

Tässä keskustelutilaisuudessa, joka järjestetään kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä, kohtaavat joukko alan johtavia asiantuntijoita: Kristiina Kouros, Jarna Petman ja Pauli Rautiainen. Tilaisuuden järjestää Suomen Akatemian eurooppalaisen oikeuden, identiteetin ja historian huippuyksikkö EuroStorie ja sen juontaa Kaius Tuori

Tilaisuus järjestetään ilman yleisöä ja striimataan. Striimin voit katsoa tästä linkistä myös tapahtuman jälkeen. Tapahtuman Facebook-sivun löydät täältä.

Voit esittää kysymyksesi puhujille ja osallistua keskusteluun Twitterissä tai Presemossa! Muista Twitterissä tägätä #poikkeustila ja @Eurostorie. Presemossa voit kysyä nimettömänä ja ilman rekisteröitymistä: https://presemo.helsinki.fi/poikkeustila/.