Senior lecturer Immi Tallgren was awarded 191 000€ for her research project The End of International Law (As We Know It)? Women and the Construction of Another International Order.
Postdoctoral researcher Freek van der Vet and his working group were awarded 347 000€ for their project entitled Toxic Crimes: Human Rights, Legal Activism, and the Destruction of the Environment during Conflict.
Below you can find the summaries for both projects.
Immi Tallgren - The End of International Law (As We Know It)? Women and the Construction of Another International Order
Kansainvälisten juristien ammattikuva on heijastus kansainvälisen oikeuden kehityshistoriasta ja kansainvälisen politiikan valtasijoista: valkoisia miehiä. Naisten osaa kansainvälisestä oikeudesta akateemisen luomistyön ja ammatillisen vallan kenttänä ei tunneta. Alan johtavat aate- tai ammattihistorian teokset eivät mainitse ainuttakaan naista. Asialla on merkitystä varsinkin nyt kun toisen maailmansodan jälkeisen liberaalin kansainvälisen järjestyksen oikeusperusta on murtumassa. On rohkeasti luotava uutta ja vältettävä kaaos. Tutkimus etsii tähän voimavaroja kansainvälisen oikeuden marginaaleista.
Tutkimus ei oleta yksiselitteistä biologista tai sosiaalista ’naiseutta’ tai ’mieheyttä’ eikä haikaile erillisiä sfäärejä tai essentiaalisia totuuksia. Mutta vaikka sukupuolentutkimus on lisännyt ymmärrystä sukupuolisuuden moniulotteisuudesta, se ei ole vähentänyt sen poliittista ja sosiaalista merkitystä. Tutkimus uskaltaa kysyä mitä 'naiset' merkitsevät 193 valtion YK:ssa ja mitä sukupuolen vuoksi on painettu katveeseen.
Sukupuolentutkimuksen, kansainvälisten suhteiden, sosiologian ja mediantutkimuksen leikkauskohdassa tutkimus kysyy miten ja milloin naisia tuli kansainvälisiksi juristeiksi ja miksi, ja mikä muutoksen merkitys on. Naisten ominta on kansainvälisessä oikeudessa toistaiseksi vain mytologisen naiseuden ja sosiologisen uhriuden rajaama tontti. ”Feministiset utopiat” on alalla pejoratiivinen leima. Mutta onko marginaaleihin jäänyt ajatuksia ja toimintamalleja, joista olisi kehityksen ainekseksi: miten neuvotella, ratkaista konflikteja, hallita resursseja, suojata maapalloa?
Tutkimus kysyy myös mitä sukupuolierolle tapahtuu kun naiset vapautuvat marginaalista: ovatko kritiikit valtavirtaan katoamisesta tai 'kylmästä' vallanhimosta perusteltuja? Poikkitieteellisellä otteella tutkimus tarkastelee miten viestintä ja some hallitsevat kansainvälistä oikeutta(kin): mitä representaatiot kertovat alan agendoista, vallasta ja sen vaihtoehdoista?
Freek van der Vet - Toxic Crimes: Human Rights, Legal Activism, and the Destruction of the Environment during Conflict
War often destroys the environment – either when armies poison foliage as a strategy or when toxins leak from undetonated explosives. While the United Nations and International Criminal Court have grown more attentive to the destruction of the environment during a war, courts seldom hold states and individuals accountable for the damage done to human health and ecosystems.
While climate change justice, climate litigation, and environmental human rights are growing fields, we know less of how rights advocates – lawyers, experts, and activists – promote the idea that the environment can be a victim and subject separate from the harm done to people. Without a clear understanding of how these rights advocates work, we risk undervaluing two issues: first, their impact on a new branch of international legal restrictions under "crimes against the earth." Second, we risk undervaluing how they employ a range of strategies: monitoring polluted areas, representing victims at human rights courts, and making new connections between overlapping fields of international law.
Drawing on interviews and multi-sited fieldwork, the "Toxic Crimes" project examines how legal experts and lawyers (a) monitor and limit the spread of pollution in areas of wartime environmental destruction, (b) help victims in polluted conflict zones by aiding them in their claims at regional human rights courts, and (c) seek to expand the rights of the environment by holding individuals accountable.
Further information can be found on the Kone Foundation's website.