Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 9.6.1998
 

Järjestämissopimus ei miellytä

Helsingin kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle 10.6. hyväksyttäväksi vuoden 2006 talviolympialaisten järjestämissopimuksen, Host City Contractin. Samalla kaupunki sitoutuu noudattamaan kaikkia Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätöksiä ja vaatimuksia siinä tapauksessa, että Helsingille myönnetään vuoden 2006 kisat. Kaupungilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa sopimuksen sisältöön eikä irtisanoa sitä; KOK:lla sensijaan on nämä oikeudet.

Sopimuksessa Helsingin kaupunki vapauttaa KOK:n organisaation, jäsenet ja toimihenkilöt oikeudellisesta vastuusta ja luopuu kaikista mahdollisista kanteista KOK:aa vastaan. Miksi KOK:n kaltaisella järjestöllä, jonka jotkut jäsenet tiettävästi ovat aiemmin syyllistyneet asemansa väärinkäyttöön, on diplomaattiseen koskemattomuuteen verrattava suoja?

Sopimus noudattaa Sveitsin lakia. Jos Helsingin kaupunki rikkoo tai laiminlyö sopimusta, kiista ratkaistaan Lausannen urheiluvälimiestuomioistuimessa. Miten Helsingin kaupunki voi allekirjoittaa sopimuksen, joka antaa toiselle osapuolelle täyden vastuuvapauden mutta sitoo kaupungin noudattamaan toisen valtion lakia Suomessa?

Järjestäjien tulee tarjota jokaisen KOK:n 118 jäsenen käyttöön auto kuljettajineen. KOK:lle seuralaisineen, agentteineen, konsultteineen, neuvonantajineen, toimihenkilöineen ja vieraineen on varattava kisojen aikana vähintään 1000 tasokasta hotellihuonetta Helsingistä kisaturistien mahtuessa vain satamassa seisoviin autolauttoihin. KOK:n puheenjohtajalle tarvitaan erityinen "olohuone, jossa on kisojen kaikkien tapahtumien samanaikaisen katsomisen mahdollistava useista televisioista koostuva videoseinä". Eikö arvoisille vieraille tulisi varata myös kottikärryt lahjojen kuljettamista varten?

Olympiakisojen tapaisten suurprojektien menopuoli on usein Suomessakin paisunut alkuperäisestä budjetista toteutuksen edetessä. Tammikuussa valtuustossa vähäteltiin tätä toteamalla, että "suomalaiset virkamiehet huolehtivat taitavasti yhteiskunnan rahoista". Kuitenkin nykyisten laskujen mukaan Myllypuron luisteluhallin arvioidut kustannukset ovat nousseet 120 miljoonasta 171 miljoonaan viidessä kuukaudessa. Miksei yli 40% laskuvirheitä voisi ilmetä myös muualla budjetissa?

Toivomme, että kaupunginvaltuusto hylkää Host City Contractin tai jättää sen pöydälle ja vaatii selvitystä siitä aiheutuvista oikeudellisista velvoitteista.
 

AIJA SALO
Antiolympiakomitea
Helsinki


Mielipidekirjoitus Ilta Sanomissa 15.11.1998
 

Kansa ei kannata talvikisahanketta

Helsinkiin vuodeksi 2006 talviolympialaisia ajava hakukomitea on Martin Saarikankaan johdolla toistuvasti väittänyt, että kansa on tukevasti hakemuksen takana. Väitteelle ei kuitenkaan löydy perusteluja.

Neljäs valtakunta -ohjelmassa (4.10.98) Helsingin ylipormestari Eeva-Riitta Siitonen totesi, että hankkeella pitäisi olla 90 % kannatus, jotta kisoja olisi järkevää järjestää. Tällä hetkellä kannatus on kaukana siitä.

Nelosen Taloustutkimus Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan 40 % uusmaalaisista vastustaa olympiahakemusta. Verorahojen käyttämistä olympialaisiin vastustaa 64 %.

Nämä luvut osoittavat että suomalaiset ovat paljon kriittisempiä kuin muiden hakijakaupunkien asukkaat. Kansanäänestys kisoista on järjestetty kaikissa hakijakaupungeissa Helsinkiä ja Torinoa lukuunottamatta. Miksiköhän Helsingin poliittiset päättäjät eivät ole uskaltaneet järjestää kansanäänestystä asiasta?

Hakukomitea aikoo teettää "virallisen" mielipidemittauksen kisojen kannatuksesta lokakuun aikana. Komitean tulisi sitoutua vetämään hakemus takaisin, jos mittauksessa ilmenee, että yli 30 % Helsinkiläisistä vastustaa kisoja.


Antiolympiakomitea
antiolympia@iname.com


ANTIOLYMPIAKOMITEA                Tiedote ja kutsu lehdistötilaisuuteen
Helsinki                                                 Julkaisuvapaa 16.11.1998 klo 13
 
 

ANTIOLYMPIAKOMITEA MUKANA PERUSTAMASSA KANSAINVÄLISTÄ VERKOSTOA
 

Lehdistötilaisuus maanantaina 16.11.1998 klo 13
Uusi ylioppilastalo, Mannerheimintie 5B, 5. krs
 

Olympiavastustajat neljästä vuoden 2006 talvikisojen hakijakaupungista ovat marraskuun alussa perustaneet kansainvälinen verkoston olympiakisoja ja kaupallista urheilua vastaan (International Network Against Olympic Games and Commercial Sprorts).

Perustajayhdistykset ovat Suomen Antiolympiakomitea, Slovakian Society for Sustainable Living, Italian Nolimpiadi Committee Torinosta sekä Maan ystävät Triestestä, joka vastustaa Tarvision ja Klagenfurtin yhteistä hanketta.

Verkoston mielestä nykyisillä kaupallisilla olympiakisoilla ei ole mitään tekemistä vanhan olympia-aatteen kanssa. Kun epädemokraattinen KOK ja ylikansalliset yhtiöt tekevät päätökset, on tekopyhää puhua tasa-arvosta, rauhasta ja ympäristöystävällisyydestä. Urheilu on tällöin vain väline taloudellisen hyödyn ja julkisuuden tavoittelussa.

Olympialiikkeen ja kaupallisen urheilun ongelmat ovat hyvin samanlaiset eri puolilla maailmaa joten tiivistynyt yhteistyö eri maissa toimivien olympiavastustajien välillä on tarpeen. Verkosto vaihtaa kokemuksia ja suunnittelee yhteisiä tempauksia lähinnä internetin kautta.

Verkoston periaatteet kokonaisuudessaan ovat tiedotteen liitteenä.

Lehdistötilaisuudessa Antiolympiakomitea kommentoi myös Helsingin hakukomitean teettämää mielipidekyselyä ja KOK:n arviointikomitean vierailua.
 

Lisätietoja:

   Mikko Metsämäki
p. 09-4540927   p. 040-7317381

antiolympia@iname.com
http://www.iki.fi/vh//antiolympia


ANTIOLYMPIAKOMITEA                                              TIEDOTE  8.6.1998
Helsinki                                                                               Julkaisuvapaa heti

VALTUUSTON HYLÄTTÄVÄ OLYMPIALAISTEN JÄRJESTÄMISSOPIMUS

Helsingin kaupunginhallitus esittää 10.6. kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi vuoden 2006 talviolympialaisten järjestämissopimuksen, Host City Contractin. Helsingin kisahakemusta vastustavan Antiolympiakomitean mukaan sopimus hyödyttää yksipuolisesti Kansainvälistä olympiakomiteaa (KOK) ja asettaa kaupungille kohtuuttomia velvoitteita. Antiolympiakomitea vaatii, että kaupunginvaltuusto hylkää Host City Contractin tai jättää sen pöydälle ja teettää selvityksen siitä aiheutuvista oikeudellisista velvoitteista.

Host City Contractin sisältö on KOK:n laatima. Sama sopimusteksti esitetään hyväksyttäväksi kaikille vuoden 2006 kisojen hakijakaupungeille, jotka eivät ole saaneet neuvotella sopimuksen sisällöstä. KOK:lla on oikeus irtisanoa sopimus ilman oikeudellisia seuraamuksia; hakijakaupungeilla irtisanomisoikeutta ei ole.

Sopimuksessa Helsingin kaupunki sitoutuu noudattamaan kaikkia KOK:n Executive Board'in päätöksiä ja vaatimuksia siinä tapauksessa, että Helsingille myönnetään vuoden 2006 kisat. Kaikki muut kaupungin tekemät sopimukset ja sitoumukset ovat alisteisia Host City Contractille.

Edelleen Helsingin kaupunki vapauttaa KOK:n organisaation, jäsenet ja toimihenkilöt oikeudellisesta vastuusta ja luopuu kaikista mahdollisista kanteista KOK:aa vastaan. Jos Helsingin kaupunki rikkoo tai laiminlyö sopimusta, kiista ratkaistaan Lausannen urheiluvälimiestuomioistuimessa. Sopimus noudattaa Sveitsin lakia.

Host City Contract rikkoo Suomen lakiin kirjattua mielenosoitusvapautta vastaan. Propagandaa käsittelevässä osassa kielletään muiden kuin KOK:n hyväksymien ilmoitusten tai propagandan esilläolo kisapaikoilla tai niiden läheisyydessä ja velvoitetaan kaupunki "ryhtymään välittömästi kaikkiin Executive Board'in vaatimiin toimenpiteisiin" mahdollisen propagandan poistamiseksi.

Antiolympiakomitea ihmettelee KOK:lle myönnettävää diplomaattista koskemattomuutta muistuttavaa suojaa. KOK ei ole oikeudellisesti mitä tahansa yleishyödyllistä yhdistystä kummempi ja jotkut sen jäsenet ovat aikaisemmissa hakuprosesseissa syyllistyneet asemansa väärinkäyttöön. Antiolympiakomitea ihmettelee myös Helsingin kaupungin halukkuutta allekirjoittaa sopimus, joka alistaa kaikki olympiahanketta koskevat kaupungin suunnitelmat ja päätöksenteon KOK:n Executive Board'ille ja velvoittaa kaupungin noudattamaan toisen maan lakia Suomessa järjestettävässä tapahtumassa.

Antiolylmpiakomitea järjestää mielenosoituksen Senaatintorilla, keskiviikkona 10.6. klo 17.

Lisätiedot:    Aija Salo, Antiolympiakomitean puheenjohtaja
                    p. 09-454 0927
                    sähköposti: antiolympia@iname.com