Viimeksi päivitetty 22.07.2005

Syventymisvinkkejä

Internet

WWW-sivuja nojapyöristä löytyy tällä hetkellä erittäin suuri määrä. Hyvä lähtökohta on IHPVAn ylläpitämä sivu, mistä löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa ja katseltavaa. Sivut sisältävät nojapyörien UKK-listan, rakennusvinkkejä, kuvia eri malleista, nojapyöräilijöiden kertomuksia kokemuksistaan ja ohjeet miten liittyä IHPVAn erittäin aktiiviselle postituslistalle. WWW-hakurobottien avulla löytyy helposti enemmän sivuja nojapyöristä hakusanalla recumbent.

Kirjoja

Gunnar Fehlau, Das Liegerad
ISBN 3-922843-86-7, 2-Aufl. Kiel Moby Dick, 1994, 1996 Tätä kokonaan nojapyöriin keskittynyttä saksankielistä kirjaa saa Helsingin Akateemisesta kirjakaupasta.Se kertoo kattavasti nojapyörien kehityksestä 1890-luvulta tähän päivään asti. Kirja kertoo myös nojapyörien käytöstä eri tarkoituksiin eli kilpailutoiminnasta, työmatka-ajelusta sekä retkeilykäytöstä. Tämän lisäksi se antaa yleisiä neuvoja nojapyörien eritysongelmista nojapyörien rakentajille. Liitteeseen on lisäksi kerätty eri valmistajien yhteystietoja, joskin siinä oleva markkinakatsaus ei ole aivan ajan tasalla. Kirjasta ilmestyi uusittu kolmas painos 1996, missä kuvitusta on paranneltu ja kaupalliset esimerkit on ajanmukaistettu.

Das Liegerad on vihdoin käännetty englanniksi nimellä The Recumbent Bicycle.

Human-powered vehicles, Allan V. Abbott, David Gordon Wilson, toim. ISBN 0-87322-827-8, Human Kinetics, cop. 1995 Champaign (IL), USA. Tämä on kaikenkattava kirja lihasvoimalla liikkuvista pyöristä, veneistä ja lentokoneista. Kirja on jaettu viiteen osaan, joista ensimmäinen käsittelee ihmisen fysiologiaa ja ihmistä koneen voimanlähteenä. Seuraavat kolme osaa käsittelevät vesikulkuneuvoja, maakulkuneuvoja ja lentokoneita. Viimeinen osa sisältää lyhyen katsauksen tulevaisuuteen. Kirja sisältää katsauksen tämän alan aikaisempiin ja nykyisiin saavutuksiin. Kirjassa on myös lukuisia viitteitä tarkempaa tietoa hakeville. Siitä löytyy tietoa rakentajille erilaisista tavoista rakentaa lihasvoimalla liikkuvien ajoneuvojen voimansiirto, ohjaus, j.n.e. Kirjan ainoita huonoja puolia ovat se, että värikkäästä kansikuvastaan huolimatta kirja ei sisällä muita värikuvia ja että se kertoo pelkästään amerikkalaisista nojapyöristä. Näistä puutteista huolimatta se on monipuolinen tietolähde kaikille, jotka haluavat perehtyä tähän alaan.

Bicycling science, David Gordon Wilson, 3nd ed. Cambridge (Mass.), The MIT Press, (April 1, 2004), 480 s ISBN 0-262-23237-5 kovakantinen ISBN 0-262-73154-1 pehmeäkantinen
Kirja kertoo monipuolisesti polkupyörän fysiikasta sekä erityisesti myös nojapyöristä. Kirjan kolmas painos on perusteellisesti uudistettu ja huomattavasti laajempi kuin kuin toinen painos. Bicycling Science on myös saatavilla Amazonista.

Bicycles & Tricycles - An Elementary Treatise on Their Design and Construction, Archibald Sharp, London 1896, Reprint Cambridge: MIT Press 1984. 533 s. ISBN 0-262-19156 (paperback), 0-262-69066-7 (hardcover), saatavana HPVA:n kautta tai Amazonista.

Vaikka kirja on yli sata vuotta vanha on se edelleen täynnä relevanttia asiaa:
"Elliptic chainwheels, ovalized tubes, asymmetric chainstay, radial spoking pattern: Nothing new since then... Many beautiful and interesting drawings from that time."

Arnfried Schmitz & Tony Hadland Human Power; the forgotten energy, kertoo nojapyörien historiasta. Kirjaa on myös saatavana Bikefix liikkeestä.

Mike Burrows, Windcheetahin suunnittelija, on kirjoittanut kirjan polkupyörien suunnittelusta Bicycle Design: Towards the Perfect Machine.

Lords of the Chainring, Bill Patterson, noin 100 s., 32 USD
Luentomoniste joka analysoi kaksipyöräisten ohjausdynamiikkaa rungon suunnittelun kannalta.

Goro Tamain kirja The Leading Edge; Aerodynamic Design of Ultra-Streamlined Land Vehicles on saanut myönteistä palautetta HPV-listalla. Kirjaa saa hieman halvemmalla Amazonista sekä hieman kalliimmalla Suomestakin Alfamerista.

Teknistä tietoutta kaikista HPV-vehkeistä julkaistaan IHPVA:n mainiossa Human Power lehdessä.

Toinen tieteellinen lehti on Cycling Science, jossa julkaistaan myös erittäin mielenkiintoisia teknisiä artikkeleita.

Richard Ballantine, The Ultimate Bicycling Book sisältää yhden luvun nojapyöristä sekä muutaman hienon värikuvan. Kirjan kirjoittaja ajaa itse Windcheetah kolmipyöräisellä.

Richard Ballantine & Richard Grant, Ultimate Bicycle Book on lähinnä kuvakirja eri pyörätyypeistä. Nojapyöriä käsitellään tulevaisuuden pyörinä omassa luvussaan. Kirjassa on myös hyvä luku pyörän huollosta. Alkuperäinen kovakantinen painos on vuodelta 1992 ja vuoden 1998 pehmeäkantinen painos on ilmeisesti sama kuin alkuperäinen. Pehmeäkantinen painos on aika edullinen. Toinen kirjan kirjoittajista ajaa itse Windcheetah kolmipyöräisellä.
Dorling Kindersley, London, 1992, 1998, 192 s, ISBN 0-7513-0571-5

David B. Perry, Bike cult, the ultimate guide to human-powered vehicles, New York, London, Four Walls Eight Windows, 1995, ISBN 1-56858-027-4. Kirja yrittää kattaa kaiken mahdollisen pyöräilystä, joten se on paikoitellen hieman luettelomainen. Kirjan lopusta löytyy oikeita luetteloita, m.m. Tour de Francen voittajat, nopeusennätyksiä, elokuvia ja musiikkia mitkä liittyvät pyöräilyyn.

John Forester: Effective cycling, Sixth edition, 1993. Tämä kirja on myös varsin kattava opus joka lähinnä liittyy liikenteeseen ja pyörän huoltoon ja tekniikkaan. Tämä kirjoittaja on vakaasti sitä mieltä että nojapyörillä ei ole tulevaisuutta minkä hän perustelee kirjassaan muutamalla sivulla.

Jobst Brandt, The Bicycle Wheel on se ainoa oikea tietolähde niille, jotka ovat kyllästyneet kieroihin vanteisiin.

British Human Power Club (BHPC), So you want to build your own recumbent?
Kyseessä on hauskasti ja rennosti kirjoitettu 48 sivuinen opas nojapyörän rakentelijoille. Aihetta on käsitelty monipuolisesti ja tiiviisti. BHPC jopa lupaa antaa palkinnon sille joka keksii jotain uutta mitä ei julkaisusta löydy. Hinta on £3,50 Englannissa, £4,00 Euroopassa, $7 USAssa ja £4,50 muualla maailmassa. Itse ostin oman kappaleeni Tanskan pyöräily-yhdistykseltä ilmeisesti ylihintaan, koska maksoin siitä 75 DKK.

BHPC on julkaissut vuodesta 1983 mielenkiintoista ja hauskaa jäsenlehteä, joka nykyään on osittain luettavissa verkosta. BHPC Newsletter löytyy täältä.

Lehtiä

Velo Vision on monipuolinen pyöräilylehti, joka myös käsittelee välillä nojapyöriä. Sen aihepiirinä on erkoispyörät yleensä, pyöräily liikennemuotona ja lihasvoimalla liikkuminen.

Tietoa nojapyörien maailmanlaajuisesta markkinatilanteesta saa Encycleopedia julkaisusta, joka ilmestyy muutaman vuoden välein. Se sisältää myös paljon muita erikoisia pyöriä ja pyöräilyyn liittyviä tarvikkeita, joita ei yleensä käsitellä muissa (maasto)pyörälehdissä.

Recumbent Cyclist News on Yhdysvalloissa joka toinen kuukausi ilmestyvä englanninkielinen nojapyöriin keskittynyt lehti. Vuosittain ilmestyy yksi numero joka sisältää nojapyörien markkinakatsauksen, tosin enemmän painottuneena USAn paikalliseen tarjontaan kuin edellä mainittu Encycleopedia.

Eurooppalaisen näkökannan nojapyöriin tarjosi Recumbent UK joka alkoi ilmestyä Englannissa lokakuussa 1997, mutta lopetti valitettavan nopeasti toimintansa.

Liegerad-Datei on vihkonen joka sisältää nojapyörien markkinakatsauksen lähinnä Saksassa. Siitä on ilmestynyt muutama painos Andreas Poochin tekemänä.

Artikkeleita

Saksa

Tour magazin julkaisee aina silloin tällöin artikkeleita nojapyöristä, joten senkin sisältöä kannattaa välillä seurata.

Tour 5/94, s. 110, Cheetah 110 km/h

Guido Mertens, Robert Künen, TOUR Das Radmagazin 9/94, s 34-47, Windkanaltest Maastopyörän, kilpapyörien ja nojapyörien vertailu tuulitunnelimittauksien avulla. Nojapyörät: Radius Peer Gynt, Radius 16 V, Aeroproject Ultratief, Flux Ultratief mit Heckverkleidung, M5 Carbon low racer

Robert Kühnen, TOUR Das Radmagazin 10/95, s 32-44, Horizontales Gewerbe Sechs Serienmodelle im Fahrtest: Flux-S-Comp, Nöll SL4, Radius Viper, Radius Hornet, Staiger Airbike & Tanaro

Tour 10/96, Tunnin ajon ennätys 78 km/h

Tour 3/97, Hybridfahrzeug "Twike" Mit der Kraft der zwei Herzen: Das vollverkleidete Dreirad macht aus Strom und Muskeln Tempo

Robert Kühnen, Tour 9/97 Liegeräder Flach und schnell: Rennsessel von Nöll und Dalli

Aktiv Radfahrenn 4/1998
Gunnar Fehlau: Praxistest Liegeräder, s. 38-43.
Nojapyörien vertailu, m.m. AntroTech, Flux V200, Aeroprojekt, jne.

Aktiv Radfahrenn 2/1998
Forstellung: Toxy - das vollgefederte Liegekomfortrad

Aktiv Radfahren, 4/1997, (Juli/August/September), Liegeräder für Einsteiger: Komfort zum Kapmfpreis
- Radius "Red Pepper"
- HP Velotechnik "Wavey"
- BikeE (USA)
- Batavus "Relax" (Saksassa valmistettuna Hercules "Divan")
- Flux "V-200"
17-sivuinen juttu ja koeajot lähinnä saksalaisista 2-pyöräisistä nojapyöristä ja pelkkinä kuvina muutama muu sekä vähän yleistä juttua ja ohessa mainoksia.

RADL Magazin 3/97 (Juli/August September), Fahrrad-test: Nöll SL 4 L, Wie im Flug

USA

Kristin Leutwyler, Scientific American Oct. 1997, s. 66-67, Speed versus Need, About the Cheetah HPV and the Kangaroo bicycle.

Mark A. Posth, Popular Science, Oct. 1993, Vol. 243 Issue 4, p. 78-81, The world's fastest bike
The story about the Dexter-Hysol Cheetah recordsetting HPV. See the following links for some pictures of the Cheetah
The Popular Science cover picture
How the Cheetah runs
The official Cheetah team photograph

Albert C. Gross et al., Scientific American Dec. 1983, s. 126-134, The Aerodynamics of Human-powered Land Vehicles

Geoff Drake, Bouncing ´Bents, BikeE Air Tech All-Around vs Vision R45, Bicycling August 1998, p. 88.

Geoff Drake, Feet first and flying, Bicycling June 1998, p. 12.

Joe Kita, The Unseen Danger, Bicycling August 1997, p. 68.
Ed Pavelka, The down side of cykling, How a hardcore cyclist can go soft, Bicycling August 1997, p. 72.
Riding on a ordinary saddle _might_ cause male impotence. This problem does not appear if you are riding a recumbent.

Geoff Drake, Weird is good, Bicycling July 1997, p. 14.
Jim Langley, Get Bent, Bicycling July 1997, p. 78.
Ed Pavelka, Make mine supine, Bicycling July 1997, p. 84.

Jim Langley, Sittin' Pretty
Bicycling Aug 1994, Lightning P-38, Ryan, BieE, Ryan Duplex

Bicycling Mar 1992 Easy Racer Tour Easy

Chester R. Kyle, The Limits of Leg Power, Bicycling Oct 1990

Bicycle Guide March 1993, Lightning P-38

Roy M. Wallack, Viewing Room
Bicycle Guide April 1993, Ryan Fleetwood (=Ryan Duplex)

Matt Weaver, The Cutting Edge Streamlined Bicycle
Cycling Science, September and December 1991, 17-23.

Arnfried Schmitz, Why your bicycle hasn't changed for 106 years
Cycling Science, June 1990, 3-8.
This article was the basis for the Winning forbidden story, which was first published in Radfahren and then translated back into english.

Englanti

Cycling Plus julkaisee lähes ainoana englanninkielisenä lehtenä välillä nojapyörien testejä.

Cycling Plus Jul 1992, Kingcycle, Linear, Windcheetah
Cycling Plus Nov 1994 Speed Orbit-Ross, Rapide
Cycling Plus Sep 1995 Velocita, Moulton APB
Cycling Plus Oct 1995 Kingcycle, Ostrad, Streetglider
Cycling Plus Jun 1996 Pat Kinch on Recumbent Racing
Cycling Plus 55 Mid-96, Vision R40
Cycling Plus 58 Okt-96 Kings of speed, Flat out on three recumbent trikes Rubicon, Trice, Windcheetah
Cycling Plus 66 Jun-97 Entry level recumbents: Three short-wheelbase recumbents for under £1000
Dawes Low Rider = Batavus Relaxx (Flevo Basic)
Ross Speed
Pashley PDQ

Cycling Plus 82 Aug-98 Tomas Lindén, HPV champs dead ahead, s. 10.

Total Bike May 1997 Prone Low Profile

Cycling Today Jan 1995 Velocita

Cycling & Mountain Biking Today Sep 1995 Vision R40

Hennekam W., The Speed of a Cyclist, Physics Education 25, 141-146, 1990

Hennekam W. and Bontsema, Determination of Fr and Kd from the Solution of the Equation of Motion of a Cyclist, Eur.Journal of Physics 12, 59-63 1991.

Suomi

Minna Keinänen, Länsiväylä, 24.04.2002, s. 1 ja 20, Nojapyöräily ei ole laiskan hommaa - Kolmekymmentätuhatta nojakilometriä
Lyhyt kansikuvajuttu Markku Pöystistä ja hänen nojapyörästään.

Keskisuomalainen, 20.09.2001, Nojapyörä kulkee puolet nopeammin kuin tavallinen
Lyhyt juttu Timo Lehtosesta ja Arja Vaismaa-Lehtosesta ja heidän nojapyöristään.

Aktivist syyskuu 9/2001 31.8.-27.9.2001 s. 20-24, Veronika Honkasalo ja Karoliina Luoto, Oman elämänsä designerit
M.m. Keijo Kansosen ja Esko Meriluodon nojapyöristä. Hyviä kuvia.

Kirkkonummen Sanomat, no 63, 2.9. 2001 s. 19, Gunvor Westrén-Doll, Retki ekologisilla kulkuneuvoilla, Utfärd med ekologiska fordon
Lyhyt juttu Leif Granrothin, Tomas Lindénin, Heikki Matilaisen ja Ilpo Tiihosen yhteisestä ajosta Eco-Tripin aattona. Yksi kuva Leitrasta ja polkijoista.

Seura, no 34, 2001 s.22-23, Eco-Trip 2001 ryhmäkuva ja kuva Esko Meriluodon Hipparionista. Tekstiosa on erittäin lyhyt.

Anna Kuusela, Turun sanomat 17.8.2001. Nojapyörä viilettää vinhasti, Ekopoliijat kiertävät saariston rengastietä
Eco-Trip 2001 kuvailua.

Ekologiset ajoneuvot saariston rengastielle, Helsingin Sanomat 16.8.2001

Hämeenlinnan kaupunkiuutiset viikko 25. 2000. Lääkäri Tapio Alkula ajaa oudolla pyörällä
TREK R200 kuvailua.

Viivi Vuorinen, Turun sanomat 4.8.2000. Hissun kissun liikenteessä
Eco-Trip 2000 kuvailua.

Sanna-Maria Sarelius, Eko-Trippare på skärgårdsturné, Fordon i farten, Hufvudstadsbladet 4.8.2000

Stefan Holmström, teksti, Patrik Lindström, kuvat, Ligg lågt - cykla fort, Andelsbanknytt 2/2000, s. 18-19.

Maarit Puttonen, Yliopistolainen 5/2000, Nojaillen kesään!.

Petri Elonheimo teksti, Esa Pyysalo kuvat, Tasamaalla kovempaa kuin koskaan, Trek toi sarjavalmisteisen nojapyörän Suomeen, Iltalehti 26.5.2000 s. 30 (Autolehti).

Lauri Oilinki, Demari 13.4.2000, Pellepelottomien ikioma korkeakoulu, Perspiraattorin jalompi versio kesällä vauhdissa.

Eco-Trip 1999
Mikko Ervasti, Turun Sanomat 30.7. 1999, Ajetaan me velomobiililla: Pelle Pelottomat saaristossa

Sonja Hellsten, Åbo Underrättelser 28.7. 1999, Ekologiska fordon längs ringvägen: Pedal sol och el

Sonja Hellsten, Åbo Underrättelser 31.7. 1999, Stjärt och miljövänligt

Sanna Vaajoensuu, Turun sanomat 31.7.1998, s. 3 ja 11. Kevytajoneuvo kulkee edellä: Ajamisen iloa ilman käryä
Eco-Trip 1998 kuvailua.

Irja Hyvärinen, Tapasimme Markku Lahtisen, Kolari synnytti pyöräilyasiamiehen, Helsingin Sanomat 29.8. 2001, s. A18.
Kiva kuva Markku Lahtisesta ajamassa M5 Shock-Proofilla.

Veli-Matti Vuorensyrjä, Nojapolkupyöriä talviajoon, Helsingin Sanomat 26.2. 1998, s. A13.

Matti Airas, Nyytiset 5.5.1997, Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan tiedotuslehti, Nojapyörät - Helkaman maanantaikappaleita?

Tekniikan näköalat 4/1997, Markku Simola, Työmatkapyöräily virallistettu, s. 38.
Artikkelin kuvassa on Esko Meriluodon trike ja Olli Kuusiston kaksipyöräinen nojapyörä.

Fillari 4/2001, Tomas Lindén, Cycle Vision 2001, Nojapyöräilyn suurtapahtuma, s. 50-53.

Fillari 1/2000, Fillarin testiryhmä, Jousitettu nojapyörä, Koeajossa Trek R 200, s. 20-21.

Fillari 6/99, Janne Lehti, IFMA-Köln, s. 27.
Kuvat Optima Lynx nojapyörästä ja Quantum Toxy nojapyörän rungosta.

Fillari 6/99, Tomas Lindén, Nojapyörien MM-kisat alppimaisemissa, s. 52-55.

Fillari 6/99, Tomas Lindén, Lars Teutenberg polki ensimmäisenä nojapyörällä tunnin ajossa yli 80 km, s. 10.

Fillari 6/98, Tomas Lindén, Nojapyörien juhlaa Roskildessa, s. 60-63.

Fillari 6/98, Martti Lehtonen, Persoonallista ajokalustoa, s. 52-58.
Yksi artikkelin kuvista esittää saksalaista pitkärunkoista KettWiesel kolmipyöräistä nojapyörää.

Fillari 5/97, Tomas Lindén, Nojapyörien MM-kisat, s. 38-40.

Fillari 2/97, Tomas Lindén, Nojapyörä tulee?, s. 38-43.

Fillari 4/95, Martti Lehtonen, Eurooppa etsi arkipyörää, s. 80-83.
Yksi artikkelin kuvista esittää Minerva SWB USS takajousitettua nojapyörää.

Fillari 4/94, A. Arve, Ei mikään suuri seikkailu, mutta kivaa, kovaa ja kallista kumminkin, s. 15.
Yksi artikkelin kuvista esittää kahta retkipyöräilijää joilla molemmilla on täyteen lastatut pitkärunkoiset (LWB) nojapyörät.

Ilta Sanomat 16.8.1997. Peppujen pelastus: Tulevaisuuden fillarit tulevat.

Markku Liitiä, Esko Meriluoto on Mr Nojapyörä, Keski-Uusimaa 18.05.2000, sivu B7.
Artikkeli samoine kuvineen on myös julkaistu Vantaan Sanomien länsipainoksessa 21.05.2000 sivulla 6.

Markku Liitiä, Kinneristä se lähti, Keski-Uusimaa 30.11.1999.

Markku Liitiä, Nojapyörät maailmankartalle, Keski-Uusimaa 30.11.1999.

Mathias Luther, Recumbent utmanar cykeln, Hufvudstadsbladet, 11 Nov 1996.

Ilta Sanomat 17.5.1997, Nojapyörä keräsi katseita Espalla.

Ron van de Kettig, Tekniikan Maailma 19/1995, s. 125-126, Mikä on makuupyörä?
Tämä artikkeli löytyy pääpiirteittäin täältä

Henrik Enbom, Tekniikan Maailma 4/1994, s. 86-90, Vihreä linja, Kölnistä lähtölaukaus pyöräkauteen
Artikkelissa on kuva Staiger Airbikesta, joka muistuttaa aika lailla Flevo_bikea. Toisessa kuvassa on katettu trike jossa on kaksi pyörää edessä.

Heikki Kuva, Tekniikan Maailma 12/1986, s. 92, Pyöräilijän pohjat: Kari Myyryläinen vauhdilla
Nopeusvertailu yksivaihteisen-, kolmivaihteisen-, kymmenvaihteisen- ja aika-ajo pyörän välillä.

Heikki Kuva, Tekniikan Maailma 12/1983, s. 59, Monoa ja kevyttä menoa. (Riihimäen teknillinen oppilaitos)

Heikki Kuva, Tekniikan Maailma 12/1982, s. 24-27, Maanläheistä kyytiä kinnerillä.

Heikki Kuva, Tekniikan Maailma 18/1981, s. 56-59, Kilpailu kovenee.

Jukka Sihvonen, Tekniikan Maailma 9/1981, s. 150, Vectorin ME-fillarit.

Heikki Kuva, Tekniikan Maailma 2/1981, s. 25-26, Kinneri ja potkulauta tulevat takaisin. (Paul Schöndorf)

Tekniikan Maailma 3/1974, Reino Karpion Amfiibiokinneristä.

Joka Pojan Askartelua vuodelta 1949, "Kinneri numero", sisältää artikkelin piirrustuksineen Reino Karpion amfibiokinneristä.

Ruotsi

Bo Dellesten, Cykling 4/1997, s. 8, Liggcyklar åt folket.

Johan Fohlin, Cykling 1/1996, s. 28-29, Recumbent.

Cykling 4/1993
Ruotsin pyöräilyjärjestö Cykelfrämjandet julkaisee Cykling lehteä neljästi vuodessa. Cykling lehteä tilataan Suomen Urheilukirjastoon Helsingissä sekä Helsingin, Tampereen ja Oulun kaupunginkirjastoihin.

Nya Cykeltidningen 3 eller 4 1993
Nya Cykeltidningen (2), 3, 4, 1994

Ny Teknik 47/1994, s. 70

Tanska

Peter Roboz Kristensen, Velo Mobil Forum, Cyklister 4/97

Jan Konstmann & Jens Thorsen, Liggecykler till Folket, Cyklister, 5/94 Bjällby recumbent

Norja

Chris Heymans, Liggesyklene kommer: Topp fart på liggesykkel, På Sykkel 2/1995

Esko Meriluodon sivuilla on myös kirjallisuusluettelo.