Recumbenter i Norden

Danmark

Danmark är ju det främsta cykellandet i Norden och det gäller också recumbenter. HPV Klub Danmark har över 400 medlemmar. Klubben ordnar regelbundet program bl.a. hålls årligen öppna danska HPV-mästerskap. Medlemmarna får medlemsbladet HPV magazine fyra gånger i året, som är skrivet på danska. Mera information om HPV Klub Danmark finns på deras WWW-sidor. HPV Klub Danmark ordnar HPV-EM 1998 i Roskilde, Danmark under tiden 5.-9.8. 1998.

I Danmark finns några recumbent tillverkare. Dom mest kända modellerna är Leitra och Bjällby.

Finland

I Finland har vi en registrerad förening som heter Lättviktsfordonens vänner.

Island

Jag har ingen information om recumbenter på Island.

Norge

I Norge verkar HPV Norge, vars kontaktperson är Martinius Berg, 2860 Hov, tel. 61122049, fax. 61122049, e-post: martber@online.no. Han driver också företaget Flevobike Norge som importerar liggcyklar till Norge. Deras hemsida har bilder på flera Flevo modeller och en tämligen bra introduktion till liggcyklar i allmänhet.

HPV Norge har en "inofficiell" hemsida, som är tämligen omfattande.

Jan Petter Roalkvam har byggt en gul SWB ASS recumbent åt sig. Han har här ett foto på sitt hembygge.

Bjørn Ådland planerar ett "pedaldrevet kjøretøy" (PDK), d.v.s. en heltäkt trehjulig recumbent. Hans projekt finns beskrivet här.

HPV-gruppen Rogaland under Syklistenes Landsforening leds av Mike Dongelmans (tel. 51 66 07 07) enligt På Sykkel 2/1995.

Sverige

I Sverige finns en intresseorganisation som vi hoppas ska kunna utvecklas till att bli en fullvärdig lokalavdelning till IHPVA. Den heter HPV Sverige och den som sitter som spindeln i nätet är Mats Nilsson i Umeå, en verklig eldsjäl när det gäller recumbenter. Han är redaktör för medlemsbladet Trampkraft som utkommer då och då med intressanta artiklar och bilder, nyheter, cykelturer och dylikt. Vi är ett 60-tal medlemmar i föreningen från alla delar av Sverige. Det finns alla grader av intresse, allt från måttligt fascinerade till verkliga entusiaster som bygger sina recumbenter själva.

Klicka på HPV-Sveriges hemsida för mera information.

IHPVAs egen hemsida rekommenderas varmt, där kan man hitta mycket intressant. Där finns även adressen till en mycket livaktig HPV-mailing lista.

Jan-Inge Ljungberg har information om HPV-verksamhet i Sverige på sin hemsida.

Henning Wright har bilder från HPV-EM 1998 i Roskilde på sin hemsida.

Den enda importören av liggcyklar till Sverige som jag känner till är Mohlins Cykel i Kristiansstad, södra Sverige, som har börjat att importera och sälja M5'or.

Kontakta gärna:
Mats Nilsson, Hermelinvägen 151, 906 42 Umeå, 090-14 05 80, mats.nilsson@uhregn.mil.se
Kontaktperson för HPV Sverige och redaktör för Trampkraft. Ägare till diverse olika recumbenter och innehavare av stor erfarenhet.

Bengt Hedbjörk, Östra Almgatan 1, 234 37 Lomma, 040-41 48 00, ecsbhk@ldecs.ericsson.se. Hembyggare.

Pär Borgström, Fjärdingsstigen 19 A, 302 51 Halmstad, 035-21 05 29, pb@online.hallandsposten.se. Hembyggare.

En annan svensk hembyggare är Anders Westerberg.