Kaihileikkauksen jälkeen heikentynyt näkö

Kaihileikkauksen jälkeen näkö heikkenee tavallisimmin vaarattoman jälkikaihen vuoksi, mutta syynä saattaa myös olla uusi sairaus kuten silmänsisäinen tulehdus tai verkkokalvon irtauma, jotka vaativat kiireellistä hoitoa.

Jälkikaihi

Jälkikaihella (cataracta secundaria) tarkoitetaan ekstrakapsulaarisessa kaihileikkauksessa tekomykiön tueksi jätetyn mykiön takakotelon himmenemistä. Sen syynä ovat leikkauksessa jäljelle jääneiden mykiön epiteelisolujen jakautuminen ja vaeltaminen takakotelon keskelle tekomykiön taakse. Jälkikaihta ei pidä sekoittaa muusta sairaudesta aiheutuvaan kaiheen (cataracta complicata).

cataracta secundaria Jonkin asteinen jälkikaihi syntyy jopa joka toiseen leikattuun silmään ja joka neljäs silmä vaatii jälkikaihen hoitoa. Jälkikaihi parannetaan leikkaamalla infrapunaisella aallonpituudella toimivalla neodyymi: yttrium-aluminum-garnet (Nd:YAG) -laserilla aukko takakotelon keskelle. Näkö korjautuu kaihileikkauksen jälkeiselle tasolle lähes välittömästi eikä jälkikaihi enää uusi.

Takakoteloon jälkikaihen vuoksi tehty avaus lisää vaaraa verkkokalvon irtaumaan. Syy tähän ei ole varmuudella tiedossa, mutta sekä lasiaisen laajempaa liikkumista että sen nesteytymistä mykiön koteloon tehdyn reiän seurauksena on esitetty irtauman syyksi.

Endoftalmiitti

Kaihileikkaus on silmänsisäinen toimenpide. Koska silmä leikkauksessa avataan saattaa sen sisälle joutua bakteereita. Yleensä silmä pystyy ne tappamaan ja leikkauksen yhteydessä ja sen jälkeen käytetään lisäksi suojaavia antibiootteja. Leikkauksen jälkeinen märkäinen silmän yleistulehdus (endoftalmiitti) on siksi hyvin harvinainen.

endoftalmiitti Leikkauksen jälkeisen endoftalmiitin oireet ovat muutaman päivän kuluttua alkava silmäsärky, luomiturvotus ja näön heikkeneminen. Silmä verestää, etukammion pohjalle saattaa sakkautua valkosoluja (hypopyon) ja punaheijaste himmenee. Ellei tehokasta antibioottihoitoa, johon kuuluu oleellisena osana lääkkeiden ruiskuttaminen silmän sisälle, aloiteta heti sairaalassa on vaarana pysyvä näön menettäminen

Jos silmän sisälle on joutunut sieni tai hitaammin kasvava bakteeri kuten propionibacter acnes, endoftalmiitin oireet alkavat vasta useamman viikon tai jopa kuukausien kuluttua kaihileikkauksesta. Oireet ovat silloin myös lievemmät. Tarvittava hoito on kuitenkin sama kuin äkillisen endoftalmiitin yhteydessä.

Verkkokalvon irtauma

Kaihileikkaus lisää aina verkkokalvon irtauman vaaraa. Syy tähän on oletettavasti se, että mykiön poiston jälkeen lasiainen pääsee heilumaan voimakkaammin kuin mykiön vielä ollessa silmässä. Irtauman vaara on suurin silloin, kun mykiö on poistettu kokonaisuudessaan tai kun tekomykiö on asetettu, mutta takakoteloon on leikkauksen yhteydessä syntynyt repeämä tai siihen on jälkikaihin vuoksi tehty reikä.

ablaatio Verkkokalvon irtaumaa voivat ennakoida nokisademaiset (floaters) tai salaman iskua muistuttavat näköhäiriöt (fotopsia). Itse irtauma aiheuttaa mustan esirippumaisen varjon. Näkö heikkenee, kun irtauma etenee keskeiseen silmänpohjaan tarkan näön alueelle. Irronnut verkkokalvo näkyy lasiaistilassa heiluvana harmaanvalkeana kalvona. Irtauma korjataan leikkauksella.

23.9.1996 Tero Kivelä & Annikki Heikkinen
Tuettu Helsingin yliopiston opetuksen kehittämisapurahalla
© HY Silmätautien klinikka