TERVETULOA Etela-Karjalan kesayliopiston ja Helsingin avoimen yliopiston kurssille


JOHDATUS ASTROBIOLOGIAANHelsingin yliopiston kurssin kotisivu: www.helsinki.fi/~ridderst/astrobiology.html

Linkkejä aihepiiriin tutustumiseksi:
http://fan.utu.fi/
http://www.avaruus.fi/uutiset/astrobiologia.html

Astrobiologista tutkimusta ja verkostoja:
http://www.eana-net.eu
http://www.astrobiologysociety.org/

KURSSIKUVAUS

Astrobiologia tutkii monitieteellisesti elämää maailmankaikkeudessa, elämää ilmiönä pyritään määrittelemään. Luennoilla tarkastellaan erityisesti elämän synnyn, kehittymisen ja selviytymisen fysikaalisia, kemiallisia ja biologisia reunaehtoja. Kartoitetaan elämän käyttämien alkuaineiden ja molekyylien esiintymistä, elämälle suotuisia paikkoja maapallolla, muualla Aurinkokunnassa sekä tähtien ympäriltä löydetyillä eksoplaneetoilla.

Elämälle suotuisa Universumi, maapallon elämän historia, lumipallomaa-kaudet ja elämän pullonkaulat, ääriolosuhteisiin sopeutuneet extremofiilit, Maa-planeettamme elämän molekyylit ja informaationkäsittely. Vaihtoehtoiset biokemiat, energialähteet ja olioiden rakenteet erilaisilla planeetoilla ja kuilla. Elämän siirtyminen meteoriittien mukana läpi avaruuden.

Maan ulkopuolisen elämän havaintomenetelmät, eksoplaneetan heijastaman valon spektri. Maan ulkopuolisen älykkään elämän mahdollisuus, SETI-projektit. Evoluutio, keinoelämä ja tietokonesimulaatiot. Elämän tulevaisuus maailmankaikkeudessa ja omalla planeetallamme.

Helsingin yliopistowww.helsinki.fi
Alkeishiukkasfysiikan ja astrofysiikan osasto (Helsingin yliopisto, Fysiikan laitos)www.physics.helsinki.fi/tutkimus/afo/
Helsingin avoin yliopistowww.avoin.helsinki.fi


Viimeksi päivitetty 5.11.2018