Unohdetaan suvaitsevaisuus!


Suvaitsevaisuus tulisi ensimmäisenä sanana poistaa suomen kielen sanastosta. Suvaitsevaisuudella on toki positiivisetkin vaikutuksensa, mutta käsitteenä se on ontto, harhaanjohtava ja propagandistinen.

Huumeiden käyttö tarjoaa selkeän esimerkin. Henkilöä, joka ei sallisi hasiksen eikä heroiinin käyttöä, ei yleisesti pidetä suvaitsevana ihmisenä. Epäloogisesti suvaitsevaksi ei lasketa kuitenkaan myöskään henkilöä, joka sallisi sekä hasiksen että heroiinin käytön. Vaikka hän on saavuttanut suvaitsevaisuuden maksimin, häntä ei pidetä oikealla tavalla suvaitsevaisena. Ainoana oikeana suvaitsevaisuutena sen sijaan pidetään mielivaltaisesti sitä, että sallii hasiksen käytön, mutta ei heroiinin käyttöä.

Suvaitsevaisuusajattelun henki on siis lopulta vanha tuttu: jos et ajattele niin kuin me täällä enemmistössä, ajattelet väärin! Suvaitsevaisuuden sisältö on näin ollen kierosti juuri päinvastainen kuin sanan kulissina kohoava muodollinen määritelmä, ja siksi sillä voikin helposti ja hurskaasti mätkiä vääräuskoisia.

Paluu pääsivulle