Takaisin Ajatusvarikolle
Pelasta elämä - Luovuta verta!
˙˙˙Safe a Life Today -Donate Blood!
DINOGLYFIT - Esihistorialliset eläimet historian lehdillä

(o) – Ei viittaa juutalaiseen taustaan, merkintätapa Encyclopaedia Judaicasta
? Juutalainen tausta epävarma

 

 

Siansaksa, Hep, Hep, jewelleries ja Hokkus Pokkus: sanoilla on tarinansa. Juutalaisten hengissäsäilymisen, paluumuuton sekä heprean kielen elpymisen ohella on olemassa myös unohdettuja salaliitoteorioita, jotka täyttyvät omina kuukausinamme. Eräs näistä liittyy nk. emansipaation nopeuteen: juutalaiset ovat nousseet feodaalilaitosten ulkopuolelta ja ghetoista yhteiskunnan osallistuviksi jäseniksi epäluonnollisen nopeasti.
 

Sefanjan kirjan viimeiset jakeet kuuluvat (3:19, 20): "Katso, siihen aikaan minä teen tekoni kaikille sinun nöyryyttäjillesi. Minä pelastan ontuvat ja kokoan karkoitetut ja teen heidät ylistetyiksi ja mainehikkaiksi jokaisessa maassa, jossa he olivat häpeänalaisina. Siihen aikaan minä tuon teidät takaisin - siihen aikaan, jona minä teidät kokoan. Sillä minä teen teidät mainehikkaiksi ja ylistetyiksi kaikissa maan kansoissa, kun minä käännän teidän kohtalonne teidän silmäinne nähden, sanoo Herra."

 

Mitä tämä "nöyryytys" oikein on? Juutalaisvainojen massiivisuudesta kertoo

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Nollaveri.html

Saippuatehtaat olivat vain jäävuoren huippu.


Kuitenkin, kaikitenkin, niin pitkään kuin yhteiskunnan tavallisten jäsenten aikaansaannoksia on taltioitu ylös, ovat juutalaiset erottuneet eduksensa. Ei niin, ettäkö nämä innovaatiot aina olisivat moraalisesti hyviä luonteeltaan, mutta viimeistään "puoliksi juutalaisen" Sefanjan ansiosta Raamattuun uskovia kristittyjäkään ei voi lokeroida ainoastaan harmittomina hölmöinä. Asiallinen agnostikko tai ateisti ei voi sivuuttaa juutalaisia merkkimiehiä ja Deboroita - siitäkään huolimatta että nämäkin olisivat ateisteja. Jeremia 29:7: "Ja harrastakaa sen kaupungin menestystä, johon minä olen teidät siirtänyt, ja rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidän menestyksenne." Ubi bene, ibi patria. Missä hyvä, siellä isänmaa.


En ole itse juutalainen. Siksi en ole myöskään jäävi, enkä kursaile kirjoittaa aiheesta. "Kehukoon sinua toinen, ei oma suusi; vieras eikä omat huulesi." (Snl. 27:2). Juutalaiset eivät yleensä itse halua tehdä itsestänsä numeroa, ja Daavidin tähtiä on neulottu vasta pakon edessä. Tähti on ollut pilkka, ja sellaisia on perinteisesti ollut tapana tarkkailla kiikaritähtäinten tulkitsemana. Matala profiili tekee juutalaisen taustan selvittämisen vaikeaksi, sillä monet julkisuuden hahmot jättävät vanhan diskriminaation vuoksi ilmaisematta juutalaisen syntyperänsä. Toivon, etten aiheuttaisi kenellekään ongelmia tai toimisi mauttomasti laatiessani listaa kuuluisista juutalaisista. Opportunistien Schindlerien listat seuraavat vasta Himmlerien listoja. Ilmaa on pakko poistaa, koska uusi juutalaisvainon kierros kerää potentiaalia. Google-hakukone nosti antisemitistisen Jew Watch! –sivuston ensimmäiseksi ei-maksullisista linkeistä hakusanalle "Jew" eli juutalainen. Sivusto listaa kuuluisia juutalaisia salaliittoteorioiden ja juutalaisvainon tueksi.

 

Minä osoitan, että juutalaiset ovat hankkineet asemansa kovalla työllä diskriminaatiosta huolimatta. Haavoitettu ja uhattu eläin on sitä paitsi vaarallinen. Me olemme tuhoamassa maata ja kultturia omien jalkojemme alta pitämällä Israelia silmätikkuna suurennuslasin polttopisteessä YK:n kokousaiheissa ja valtamediassamme. Ei-sitovista resoluutioista Israel saa niskaansa jopa 70%. YK:n Ihmisoikeuskomission tuomioista yli 25%. Mediasota on karkotusten, inkvisitioiden, ristiretkien, feodaalilaitosten ja kiltalaitosten jatkumoa. Siinä ei jahdata varsinaisesti juutalaisia. Isra-el on ainoa valtio, jonka nimi viittaa Jumalan nimeen. Yrittääkö post-moderni aikamme Israelia lyödessään alitajuisesti osua Jumalaan?

Juutalaisia urheilijoita

Jewish Sportsmen and Sportswomen

Urheilumaailmassa juutalaisia vaikuttaa olevan suhteellisen vähän. Tilanne kuitenkin muuttuu kun huomataan, etteivät kaikki heistä kilpailekaan Israelin lipun alla. Vielä 2000-luvulle mentäessäkin juutalaisten mitaleja kannetaan kolmisen kertaa enemmän ulkomaille, kuin Israelin lasivitriineihin. Suhde korreloi asukkaiden määrään Israelin ulkopuolella (reilut 5 miljoonaa henkeä Israelissa, reilu 10 muualla).

Läheisempi tarkastelu osoittaa myös, että juutalaiset osallistuvat kilpailuun monesti katsomoiden puolelta. Moni urheiluseura on ollut jossakin vaiheessa juutalaisen omistama (mm. Los Angeles Lakers, Chicago Bulls, Chicago White Sox, Oakland Raiders, New York Jets, Montreal Canadians, New England Patriots ja Milwaukee Brewers) tai valmentama (mm. Edmonton Oilers, New York Giants ja New York Knicks). Jewish Sports Legends -kirjaa mainostetaan seuraavilla saavutuksilla: Neljä juutalaista ovat kymmenen eniten olympiamitaleita kahmineen urheilijan joukossa; Juutalainen loi baseballin maailmansarjan; juutalaiset ovat pitäneet hallussaan 29 nyrkkeilymestaruutta; eräs juutalainen painija voitti 400 peräkkäistä otteluaan. Eräs kattavimpia listoja Israelin ulkopuolella urheilleitten, kulttuuritaustaltaan juutalaisten, hahmoista on http://jewishsports.net/BioPages/Tables/LastNameSearch.htm.

Amerikanjuutalaiset urheilijat ovat suomalaiselle melko tuntemattomia, koska Yhdysvaltain kansallisia sarjoja arvostetaan maassa enemmän kuin maailmanmestaruuksia yksilölajeissa. Aloitettuaan 13-vuotiaana baseballin peluun Lip Pike (1845-93) pysyi 30 vuotta lajin varhaisen historian parhaimmistossa, iän mukaan pelipaikkaansa muutellen. Vuonna 1866 hänestä tuli ensimmäinen amerikkalaisen pesäpallon ammattilainen. Samana vuonna hän teki ennätyksen lyömällä kuusi kotijuoksua yhdessä pelissä. Sandy Koufax on Yhdysvaltain kaikkien aikojen nuorin baseballin Hall of Fame -jäsen, joka siirtyi aktiiviuransa jälkeen kansalliseksi urheiluselostajaksi. Koufax jätti pelit väliin Yom Kibburina. (Pyhäpäivää käytettiin hyväksi myös pelinavauksessa vuoden 1973 Yom Kibburin sodassa Israeliin hyökätessä.)

Myös Ron Blomberg pelasi vastapalloa. Eri urheilulajien kuuluisuuden halliin ovat päässeet myös pesäpalloilija Hank Greenberg, amerikkalaiset jalkapalloilijat Sid Gillman, Ron Mix, Aaron Rosenberg ja Al Davis, koripalloilijat Senda Berenson, William "Red" Holzman, Dolph Schayers, Marty Friedman, Harry Litwack, Edward Gottlieb ja Maurice Podoloff, keilaajat Mark Roth ja Marshall Holman, tennispelaaja Dick Savitt, sekä ratsastajat Walter Blum ja Jacob Pincus. Hank Greenberg valittiin myös kahdesti vuoden arvokkaammaksi pelaajaksi.

Marvin Miller toimi amerikkalaisen pesäpallon pääsarjan toiminnanjohtajana vuodesta 1966 vuoteen 1983. Gary Bettman on toiminut NHL-organisaation presidenttinä ja Steve Solomon varapresidenttinä. Alan Rothenberg äänestettiin amerikkalaisen epäamerikkalaisen jalkapalloliiton (U.S. Soccer Federation) presidentiksi jalkapallon MM-kilpailujen alla 1990. David Stern on luotsannut NBA:n (National Basketball Association) organisaatiota vuodesta 1983 lähtien ja nimettiin vuonna 1992 voimakkaimmaksi kansalliseksi henkilöksi Yhdysvaltain urheilussa. Samassa yhteydessä NBA-sarjan sanottiin nousseen maailman korkeimmalla profiililla - ja palkalla - varustetuksi ammattilaisurheiluksi. Iso-Britannian Ivor Montagu oli kansainvälisen pöytätennisliiton ensimmäinen puheenjohtaja ja hoiti virkaa 40 vuotta. Fred Elbow on Yhdysvaltain suurimman juoksuseuran (New York Road Runners Club) presidentti sekä New York Marathonin ja Fifth Avenue Milen perustaja. Jaap van Praag valmensi Hollannin Ajaxia liki kaksi vuosikymmentä 60-70 –luvuilla.

Yhdysvaltain kuuluisuuksien hallissa on mukana Suomen Tahko Pihkalaan(o) verrattavia henkilöitä, mikäli Pihkalan sotilaallinen nationalismi unohdetaan. Suuret palloilulajit ovat saaneet muotonsa vasta tällä vuosisadalla. Benny Friedman ja Marv Levy ovat vanhoja valmentajia. Levy pitää nimissään vanhimman amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisten joukkuetta valmentaneen miehen titteliä (72 vuotta). William "Red" Holtzman oli NBA:n koripalloilija, sittemmin 18-vuotinen valmentaja. Valmentajakaudeltaan hänellä on enemmän otteluvoittoja kuin kenelläkään toisella. Senda Berensonia sanotaan "naisten koripallon äidiksi". Larry Brown on valittu kahdesti vuoden koripallovalmentajaksi. Myös Art Heyman tunnetaan koripallokentiltä. Amerikkalaisessa jalkapallossa legendaaristen pelaajien pelinumerot siirtyvät "eläkkeelle" pelaajien myötä. Niinpä esimerkiksi Marshall Goldbergin jäljiltä kummassakaan tämän entisistä joukkueista ei voi pukea päällensä pelipaitaa numero 99. (En tiedä, miten hyvin juutalaiset urheilutähdet ovat perehtyneet heprean gematriaan eli aakkosten ja numeroiden vastaavuuteen ja numerologiaan...)

Mark Messier, Valeri Kamensky ja Boris Majorov pelaavat jääkiekkoa. Tennistähtiä ovat mm. 30-luvun Sol Schiff, miesten ranking-listojen pitkäaikainen ykkönen Pete Sampras (toiselta puolen juutalainen, toiselta kreikkalainen), Boris Becker, Pierre Darmont ja Brad Gilbert.

Juorulehdissä ryvettymättä säilynyt Sampras on voittanut tenniksen kehdossa käydyn Wimbledonin seitsemästi eli useammin kuin kukaan muu. Wimbledonin finaalia hän ei ole hävinnyt kertaakaan. Mmojova läimäys (Grand Slam) -tittelejä Sampras on kerännyt 13, minkä perusteella hän on kaikkien aikojen miespelaaja. Sampras on myös komeillut tenniksen viikottain ilmestyvän tennislistan kärjessä yli 270 kertaa eli useammin kuin kukaan muu. Neljästä Grand Slam -turnauksesta Ranskan avoimet on ainoa kisa, jota Sampras ei ole vielä onnistunut valloittamaan. Samprasin nuoruus oli pelkkää tennistä. 7-vuotiaasta hän harjoitteli 3 tuntia vähintään päivässä. "Häviäminen on kuin kuolema", on Sampras todennut. 13-vuotiaana hän pelasi erään ottelun loppuun ranne murtuneena. Lehdet ovat kuvailleet häntä yhtä värikkääksi kuin harmaita sukkia ja hänen on sanottu pelaavan kuin kuollut. Hän vastailee toimittajille lyhyin, monotonisin lausein, kuin vastaamisen oppikirjaa siteeraten. Samprasille entisen valmentajan Pete Fischerin(o) tunnustus on kaikki kaikessa. Pyrkiessään toteuttamaan häneen kohdistuneet osin epärealistiset odotukset hän on joustavuusihanteen ruumiillistuma.

Boris Beckerin isä oli katolilainen, mutta hänen äitinsä asusteli syntyperänsä vuoksi Toisen Maailmansodan loppuvaiheet metsissä teltassa SS-joukkoja pakoillen. Uransa huipulla Boris lausui avoimena hetkenään jaksavansa elää vain niin kauan kuin löytyy vielä nopeampi auto tai uusi nainen.

Amy Alcott on eräs naisgolffaajien keulakuvista. Myös Bruce Fleischer golfasi. Eteläafrikan Shaun Tomson piti jossakin vaiheessa hallussaan eniten surffauksen maailmankiertueen voittopokaaleja. Kenny Bernstein hulluili kiihdytysautoilla.

Daniel Mendoza (1764-1836) kehitti jo nuorella iällään Lontoon East Endissä tekniikoita, joilla otella itseään suurikokoisempien vastustajien kanssa. Mendoza oli ensimmäinen palkintonyrkkeilijä, jolle annettiin kuninkaallinen suojelu (Walesin Prinssin toimesta). Hän perusti oman nyrkkeilyopiston ja kirjoitti 1789 varhaisen nyrkkeilykirjan The Art of Boxing. Vuonna 1954 hänen nimensä liitettiin USA:n nyrkkeilyn Hall of Fameen. Samuel Elias ("Hollannin Sam") (1775-1816) saavutti nyrkkeilykehässä lähes kaiken, mutta kuoli rutiköyhänä ammattinsa aiheuttamiin vammoihin. Pugilistia on sanottu ylä-koukun kehittäjäksi. Mac Baer (Maximilian Adelbert) (1909-59) oli nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari 1934 ja rupesi myöhemmin näyttelijäksi. Hän osoitti jo varhain taipumusta jälkimmäiseenkin ammattiin. Juutalaisuudessa oli hänen mielestään jonkinlainen spektaakkeli ja koska ammattilaisilla ei ole paitaa kehässä, oli Maxin otteluhousuihin kirjailtu Daavidin tähti.

Benny Leonard (1896-1947) siirtyi ottelemaan rahasta vain 15-vuotiaana. Häntä pidetään yleisesti suurimpana kevyensarjan nyrkkeilijänä puolustettuaan maailmanmestaruutta kahdeksan vuoden ajan ja jäätyään eläkkeelle voittamattomana. Oikealla nimellään Benjamin Leiner hän oli aktiivisen kiinnostunut juutalaisurheilusta ja toimi mm. Suomen Hiihtoliittoa vastaavan Maccabin puheenjohtajana. Leonard kuoli nyrkkeilykehässä ollessaan kehätuomarina. Ted Lewis (1893-1970) oli höyhensarjan maailmanmestari 1915-1919. Kevyessä ja keskiraskaassa sarjassa Lewis oli jonkin aikaa Britannian, (Englannin) Imperiumin ja Euroopan mestari - mikä ei kuitenkaan johtunut siitä, että Gershon olisi lihonut. Dana Rosenblatt nyrkkeili keskiraskaassa sarjassa.

Sotasankari Barney Ross (1909-67) lienee ainoa historian tuntema henkilö, joka on pitänyt yhtä aikaa nimissään sekä kevyen, että keskiraskaan sarjan maailmanmestaruutta (1933-4). 82 ottelustaan hän hävisi ainoastaan 4 ja Ross äänestettiin nyrkkeilyn kuuluisuuksien halliin vuonna 1956. Haavoituttuaan Guadalcanalin merijalkaväessä taistellessaan Rossista tuli hoidon myötä riippuvainen huumeista. Uransa pisimmän, viiden vuoden, kamppailun jälkeen hän heitti itsensä taisteluun huumeiden välitystä vastaan.

Howard Cosell on legendaarinen amerikkalainen urheiluselostaja. Cosell oli II Maailmansodan majuri ja aloitti reservissä radiouransa nyrkkeilyselostajana. Hän on kiistellyimpiä hahmoja USA:n radion historiassa. Marty Glickman siirtyi voittojensa jälkeen varhaiseksi urheiluselostajaksi radioon ja televisioon (David Sarnoffin potkaistua käyntiin penkkiurheilun: http://www.helsinki.fi/~pjojala/MaailmanMerkittavinMies.htm) Muita selostajia ovat mm. Marv Albert, Steve Stone, Bill Stern ja Melvyn Allen.

Sidney Franklin (Frumkin) oli Yhdysvaltalainen härkätaistelija. Matadorin ammatti ei ollut aivan tavanomainen Brooklyniläiselle nuorelle miehelle. Macho-kulttuuria ihannoinut Mm. Ernest Hemingway(o) oli yli 5000 härkää tappaneen Franklinin ystävä ja ihailija. Jos vapaapaini on urheilua eikä näyttelemistä, niin Bill Goldberg on paitsi iso, myös urhea.

Joe Weider on kuntoilun ja kehonrakennuksen guru kuuliaisine opetuslapsineen. Weiderin juutalainen tausta toisi mielenkiintoa hänen kunto-ohjelmiensa liikesarjatoistojen numeriikalle, onhan kuusi ainakin UT:ssa sinänsä käytännöllinen "ihmisen luku". Weiderin liikesarjat koostuvat kuin kiusallaan kolmesta kuuden toistosta. Kolme kuutosta merkitsee Raamatun numerologiassa parasta, mihin ihminen omilla kyvyillään pystyy. Luku jää kuitenkin aina vajaaksi Jumalan ja täydellisyyden seitsikosta. Ihmisen oma olemus tekee käsitteestä pedon luvun. Joe Weiderin kanssa samaan painosarjaan voinee luokitella myös Ben Weiderin ja terveysliikkeen johtajan Richard Simmonsin (?).

Yksilölajien urheilijoita ovat muun muassa hammaslääkäri Mark "the Shark" Spitz, joka voitti vuonna 1972 Münchenin olympialaisissa peräti seitsemän kultamitalia uinnissa - enemmän kuin kukaan koskaan missään lajissa yksissä olympialaisissa. Mitaleista neljä tuli henkilökohtaisissa lajeissa (100 & 200 metriä vapaa ja perhonen) ja loput jokaisesta viestistä - kaikki maailmanennätyksellä. Ei ole kuulemma sattumaa, että Spitz "jätti" osanottonsa seitsemään lajiin (täydellisyyden luku). Münchenin olympialaiset lopetettiin Israelin maajoukkueen kohdalta arabiterroristien panttivanki-iskuun, jossa sai surmansa 11 israelilaista urheilijaa. Yhdysvaltain joukkue lähetti juutalaisen Spitzin kisoista vaivihkaa ennen päättäjäisiä, koska hänenkin kaappaustaan pidettiin mahdollisena. Kaikkiaan Hai-Markku teki nimiinsä 35 maailmanennätystä. Spitzin taustamoottori oli kunnianhimoinen isä, joka etsi pojalleen aina parhaan mahdollisen valmennuksen tässä tekniikkalajissa. Isä pänttäsi pojan päähän ettei uimisella ole merkitystä, vaan voittamisella.

Puolanjuutalaista Irena Szewinskaa on sanottu vuosisadan juoksukuningattareksi. Tilastofriikki haltioituu szewinskan numeroista: Viidet olympiakisat, kolme olympiakultaa, seitsemän olympiamitalia kuudesta lajista, kahdeksan maailmanennätystä. Vain hän on juossut maailmanennätykset sekä 100, 200 että 400 metrillä. Szewinska alitti ensimmäisenä naisena 50 sekunnin rajan 400 metrillä. Szewinska on korostanut haastatteluissa, miten tärkeää oli tehdä lapsi ja irtautua väliajaksi rankasta huippu-urheilusta. Sen minkä ruumiinvoimissa menetti, sai takaisin psyykeen vahvuutena. Hän voitti suuremman osan mitaleistaan lapsen saatuaan kuin sitä ennen. II Maailmansodan aikana Puolan juutalaisväestö pieneni yli kolmesta miljoonasta hengestä joihinkin kymmeniin tuhansiin. Irenan vanhemmat Kirszensteinit kuitenkin palasivat Leningradin pakomatkaltaan takaisin Varsovaan.

Harold Abrahams (1899-1978) oli niin ikään "track’n field" –tähti vaikka aloittikin uransa astumalla Englannin yliopistojen kuuluisille ja kielletyille nurmikoille. Hänestä kertoo elokuva "Chariots of fire".

Maailmalla juutalaisten mitalisaldoa ovat kasvattaneet erityisesti entisen itäblokin maiden ja Neuvostoliiton voimistelijat. Pääosin unkarilaiset miekkailijat ovat ilmeisesti suurin yksittäinen juutalainen mitalikunta käsittämättömällä noin viidelläkymmenellä olympiamitalilla. Unkarin vuoden 1939 ankaran juutalaislain ulkopuolelle jätettiin I Maailmansodan kunniamerkein palkitut sotaveteraanit, sotainvalidit sekä, epätavallista kylläkin, olympiaurheilijat.

Brittiläiset Aabrahamin veljekset olivat atleetteja. Sir Adolphe (1883-1967) opiskeli lääketiedettä ja toimi aktiiviuransa jälkeen Englannin olympiajoukkueen lääkärinä ja Englannin urheilulääketieteen yhdistyksen presidenttinä. Sir Sidney (1885-1957) opiskeli lakia ja päätyi Ugandan, Tanganyikan ja Ceylonin korkeimmaksi tuomariksi. Harold Maurice (1899-1978) lienee ollut veljeksistä paras itse urheilussa, pitäen mm. Englannin pituushypyn ennätystä hallussaan kolme vuosikymmentä ja voittaen ensimmäisenä eurooppalaisena sadan jaardin sprintissä olympiakultaa 1924.

Ja loput tähdenlennot osoitteesta http://www.jewhoo.com/

Pauli Ojala

PS. Tämä ei ole juutalaisten tai juutalaisuuden palvomista. Tämä on Israelin Pyhän pelkäämistä.

Adolf Hitlerin kohdalla traagista ei suinkaan ollut yhden korpraalin maniat vaan suuren yleisön - erityisesti yliopistoväen - välinpitämättömyys. Motiivini on osoittaa, että pidämme tätä polttopistettä ja silmätikkua sivistyksemme tuhoksi. Näin tehdessämme vedämme itse asiassa koko ajan mattoa oman kulttuurimme ja humanitääristen ihanteidemme alta. SIKSI kerron esperanton luojista, Mendelssonin ja Straussin säveltäjistä, Venäjän vallankumouksen maltillisista menshevikkijuutalaisista jne. On tyypillistä, että jostakin myönteisestä hahmosta kuten valokuvaaja Capasta sananvapautemme monopoli HS ei kerro juutalaisesta taustasta. "Tappajasaurus" Wolfowiczin kohdalla kerrotaan mieluummin juutalaisuudesta kuin siitä että tämä on Kylmän Sodan NL:sta muuttanut poliitikko jollaisia ei ole ennen nähty varapuolustusministerin asemassa. Lehtemme eivät vaivaudu edes kääntämään arabiasta Arafatin lausuntoja pommi-iskuista. Sisältö on erilainen englanninkielellä annettuna. Me käytämme kahta mittaa ja vaadimme Israelilta enemmän kuin sitä ympäröiviltä mailta joissa Islamista luopuminen on kuolemansynti. Näin tehdessämme me valamme bensiiniä uuteen maailmanpaloon. Terroristien saama mediahuomio on paras lääke demokratian vaivaan.

Lähteitä
Encyclopaedia Judaica, "Olympic medalists" (Vrt. http://jewishsports.net/medalists.htm)
George Eisen, Sport and Leisure in Jewish History and Culture
Joseph Siegman, Jewish Sports Legends
Robert Slater, Great Jews in Sport
http://jewishsports.net/
 Juutalais-kultturisia urheilulajien kehittäjiä: http://jewishsports.net/PillarAchievementBios/PA_NameList.htm
 http://jewishsports.net/BioPages/Tables/LastNameSearch.htm.
Joukkueurheilijoita: http://www.yahoodi.com/famous/team1.html
Yksilöurheilijoita: http://www.yahoodi.com/famous/indiv1.html
http://www.yahoodi.com/famous/comment1.html
http://www.yahoodi.com/famous/coach1.html

www.kp-art.fi/cgi-bin/nayta_tuote.pl?id=1887

Pelasta elämä - lahjoita verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!