Back to the Thought Deposit

CHALLENGE
DINOGLYPHS -
Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

 

Tieteen Kuvalehti - Historia

Itämaan tietäjät ja Eläinrata

Raamatun kauneimmat sadut ovat usein niitä, joita ei löydy ko. opuksesta lainkaan. Näin mm. kritiikki "kolmesta" itämaan tietäjästä (Historia 17/08).

 

Missään Raamatussa ei kerrota herroja olleen kolmea. Joonialainen Herodotos, "historian isä", viittaa Persian "maagien" monilukuiseen kuninkaankruunaajien joukkoon - eikä sellainen liiku ilman sotilasosastoa. Raamatussa jäljet johtavat maagi Danielin kirjaan, tämä kun sai eunukkina neuvoa itäistä hovia läpi kahden vallanvaihdoksen.

 

Mitä "joululööppeihin" tulee, niin Hedores Suuri oli Raamatun ulkopuolellakin vainoharhainen kuin Stalin. Poikien joukkomurha ei olisi ollut kovinkaan epätavallista, sillä mahtipontisista rakennushankkeistaan tunnettu mies murhasi läheisimpiäänkin. Itse juliaanisen Caesarin Augustus-arvonimen ottanut Otto-poika totesi olevansa mieluummin Herodeksen sika kuin hänen poikansa.

 

Huudahdus "Missä se äskettäin syntynyt juutalaisten kuningas on?" (Mt 2:3) on aikalaiskuvauksena uskottavan sarkastinen: Herodes ei ollut juutalainen; juutalaiset eivät olleet nähneet omaa kuningasta 500 vuoteen; ja Persia oli Rooman vanha vihollinen. "Tästä pelästyi kuningas Herodes suunniltaan, ja niin pelästyi koko Jerusalemkin." - Kaupungissa kuiskittiin päitä putoavan pian. Verenmakuun päässeiden ja omaa kuolemaa tekevien, iäkkäiden despoottien kohdalla kun ei lööpeillä vitsailla.

 

Mitä joulutähden kritiikkin tulee, neuvoisin anonyymejä tutustumaan Eläinradan pedagogiseen merkitykseen pelastushistorian opetuksessa. Juutalaiset kalenterikuukaudet tunnetaan paremmin horoskooppien niminä. Alunperin kyse ei ollut yksilön kohtalon ennustelusta, vaan koko ihmiskunnan Lunastajan profetiasta. Tarina alkoi Neitsyen tähtikuviosta, jatkui Vaakaan syntien sovittamisen teemoissa, ja päättyi voittoisaan Leijonaan ja tuomion sävyihin. Kyse oli kosmisen hyvän ja pahan taistelusta, jossa uhrattu oinas oli Lunastajana silti maskuliininen ja ihmiskunta kahlehditun ja vapautetun naisen feminiinin hahmo. Evankeliumi Eläinradan mukaan juontuu ajalle jo ennen juutalaisuutta ja kaikkiin kirjakulttuureihin. Juutalaisen kulttuurin erikoisuus oli lähinnä ihmiskunnan yhteisen perimätiedon pitempään muistaminen ja tulevien polvien tunnollisempi opettaminen.

 

Pauli Ojala
antiikki-tiedon keräilijä
Helsinki

 

TIETEEN KUVALEHTI HISTORIA

Bonnier Publications Oy

Siltasaarenkatu 18-20 A¨

00530 Helsinki

Sebastian Relster  Sebastian.Relster@bp.bonnier.dk

Torsten Weber Torsten.Weber@bp.bonnier.dk

Sari Tulirinta Sari.Tulirinta@bp.bonnier.dk

 Jens Munch Jens.Munch@bp.bonnier.dk

Sisse K. Ibsen Sisse.K.Ibsen@bp.bonnier.dk

Sisse Ibsen Sisse.Ibsen@bp.bonnier.dk

Emrah Sutcu Emrah.Sutcu@bp.bonnier.dk

Henrik Elling Henrik.Elling@bp.bonnier.dk

Ebbe Rasch Ebbe.Rasch@bp.bonnier.dk

Boris Koll Boris.Koll@bp.bonnier.dk

Anne Clemensen Anne.Clemensen@bp.bonnier.dk

Wayne Southwell Wayne.Southwell@bp.bonnier.dk

Annette Botved Annette.Botved@bp.bonnier.dk

Soren Larsen Soren.Larsen@bp.bonnier.dk

Malene Lyngsholm Malene.Lyngsholm@bp.bonnier.dk

Katriina Wilska Katriina.Wilska@bp.bonnier.dk

 

Finnish History, Culture and Nature

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - lahjoita verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!