Takaisin Ajatusvarikolle

Haaste

Risto Rytin päiväkirjoista

"Lämpivästi tunteva, sydämellinen, hyvää tarkoittava ja herkkä ihminen." Näin kirjoitti Risto Ryti 4.6.42 Adolf Hitleristä vuonna 2005 yleisölle paljastetuissa ja julkaistuissa päiväkirjoissaan. Päiväkirjat kertovat maanisen vihamielisen Hitlerin raivostuneen jo siitä kun hän kuuli mainittavan sanan "juutalainen". Judentum-sanaan hän myös päätti testamenttinsa. Talvisodan pääministeri ja jatkosodan presidentti ei tahtonut sensuroida muisteloitaan (toisin kuin turhamaisempi Mannerheim), mikä on tutkimukselle arvokasta.

Aikansa luulon mukaisesti Ryti ilmeisesti otaksui, että alkoholismi, väkivaltaisuus, skitsofrenia, vajaamielisyys jne. ovat yhden tai kahden geenin tuloksia per ominaisuus - ja siten kitkettävissä evoluution valintaopin mukaisesti. Rytin päiväkirjojen rotuhygieninen pohdiskelu rikollisuuden periytyvyydestä ja niin ruumiillisesti kuin henkisestikin "ala-arvoisten ihmisten" pakkosterilisaatioista tulisi ottaa vakavasti. Nyt päiväkirjojen arvioijat vain naureskelevat sille.

Maamme kohtalonhetkillä kohtalonuskoinen Risto Ryti oli kuin kuningas Saul meedioiden asiakkaana sekä Suomessa että ulkomailla. Uuden Gerda Rytin elämäkerran mukaan rouva jopa käänsi ja toimitti okkultistisia ja spiritistisiä kirjoja suomeksi - vaikka hankkeesta onkin visusti vaiettu. Tämä on raskauttavaa kylmästi laskelmoineelle rationalistille, jonka silmiinpistävänä piirteenä piskuista IKL:ää (äärioikeistolaista Isänmaallista Kansanliiketä) lähellä aloittanut kokoomuslainen ja satakuntalainen osakuntaystävä, jatkosodan lopun koleerinen pääministeri Edwin Linkomies kirjassaan "Vaikea aika" kuvaa siinä määrin kylmänä analyytikkona, että epäili Rytillä olleen "sydäntä rinnassaan lainkaan". "Jumalan ja Hitlerin avulla" Ryti pilkkasi selviävänsä ahdingoista Saksan von Blucherin mukaan juuri ennen Tali-Ihantalan suurhyökkäystä. Julkaisematon Hertta Tirrasen haastatteluarkisto kertoo sosiaalidemokraatti Väinö Tannerinkin taas ihailleen Linkomiestä siitä, että tällä oli ateistinen vakaumus niin nuoresta, että pääministeri kieltäytyi ehtoollisesta koko elinaikansa kun Tanner taas oli joskus nuoruudessaaan erehtynyt ehtoolliselle.

Yllättävää päiväkirjoissa on jatkuva Englannin ja Amerikan aliarviointi ja haukkuminen. Ilmeisesti Rytiä on pidetty anglofiilinä enemmän kuin saksanystävänä koska hän puhui sujuvammin englantia kuin saksaa.

Kirjassa "Ei muuta kunniaa - Risto Rytin kujanjuoksu" Kyösti Skyttä osoittaa, miten Saksan mahtikäsky oli tuhota Leningradin kaupunki ja asukkaat evoluution olemassaolon taistelun hävityssodassa viimeiseen saakka. 900-päiväisessä piirityksessä kuoli liki miljoona venäläistä ja täystuhon esti vain marsalkan haluttomuus sulkea huoltoyhteys. Nyt päiväkirjat vahvistavat Rytin tienneen Hitlerin pakkomielteen hävittää niin Leningrad kuin Moskovakin tyystin "tuhoamissodassa". Oikeusministeri Kekkosen hoitaman sotasyyllisyysoikeudenkäynnin puolustuspuheessaan Ryti puhuikin "biologisesta maailmanpalosta". Mannerheimin 75-vuotispäivillä Ryti keskusteli Hitlerin kanssa ensin neljään pekkaan, viimein kahden. Hitler ei keskustellut kenenkään toisen vieraan kanssa kahden kesken tällä ainoalla ulkomaanmatkallaan elämänsä aikana. Kyse on myös ainoasta säilyneestä (sala)nauhoituksesta Hitlerin keskusteluissa. Ryti kertoo Hitlerin itkeneen Neuvostoliiton vahvuutta ja sanoo Suomen Talvisodan vastarinnan eksyttäneen hänet aliarvioimaan Stalinin divisioonat. Loppuun saakka Hitler piti Suomea ainoana luotettavana aseveljenään, niin kiusallista kuin se Rytille olikin.

Harva jos kukaan paikallinenkaan meillä Lounais-Hämeessä muistaa, että huittislaisen Rytin ensimmäiset sympatiat rodunjalostukselle nähtiin Forssan alueella. Ryti oli mellakoivien venäläisten vuonna 1918 surmaaman Jokioisten kartanonherran Alfred Kordelinin lakimies, joka määräsi testamentin valvojana nuoren lankonsa Jarl Serlachiuksen Jokioisten kartanonherraksi ja sitä kautta Forssan komendantiksi valkokäräjille. Kartanon oli aiemmin omistanut Mannerheimin suku. Komendantin käytettäväksi saapui keväällä 1918 noin 800 "Saariston vapaajoukon" ruotsinkielistä eli "germaanirotuista" miestä. Näiden jäljiltä Sotasurma-projekti löysi Tauno Tukkisen kirjasen mukaan noin saman verran teloitettuja tai keskitysleireillä menehtynyttä. Surullista on se, että kirkkoherrat jättivät merkitsemästä kuolinkirjoihin monia lahdattuja ja heidän olemassaolonsa pitäisi osoittaa työläästi syntyneiden ja konfirmoitujen kirjoista.

Vuoden 1918 sisällissotaa ei käyty vain akselilla kapitalisti vai kommunisti, vaan akselilla germaani vai mongoli. Ruotsalainen rotuylemmyys heijastui fanaattisena ryssävihana Suomeenkin. Tämä tosin kalpenee Pohjois-Venäjällä toimitetun suomensukuisten "tsushnojen" eli "metsäläisten" vuosisataisesta kansanmurhasta joka lienee laajempi kuin samanaikaiset Pohjois-Amerikan intiaanisodat vaikkei samaa nostalgiaa osakseen saakaan. Päiväkirjat kuvaavat elitistisesti, miten Venäjällä hallitsee rodullinen keskiluokka, 3% yläluokan jouduttua väistymään. Tsaarin Venäjä oli länsimainen, intelligentsian puhdistusten jälkeinen itämainen (RR 20.4.44).

Rytin Ryti valittiin hiljattain "suurin suomalainen" äänestyksessä toiseksi. Jatkosodan voi nähdä myös Sveitsin pankkitoiminnan ja Ruotsin teräsbisneksen hengessä liiketoimena Hitlerin helmoissa. Rytin bisnes vain epäonnistui. Harva käsittää, miten kauas sota meidät muista Pohjoismaista jätti. Ainoa lohtu on se, ettei Sveitsissäkään julkinen sana ole kyennyt avoimesti käsittelemään rikkautensa syitä, verirahaa. Vielä vähemmän sotasyyllisyyttä on kyettyä käsittelemään "puolueettomassa" Ruotsissa. Saksalainen teräs oli surkeata ellei sitä jatkettu ruotsalaisella malmilla. Oikeistolainen Ruotsi varusti Hitleriä pitkällä aikajänteellä räikeästi vastoin Versaillesin sopimusta. Ruotsin liikemiehet sotivat Suomenkin selän takaa ja varustivat Saksan salamasotaa. Toisaalta Suomen metsäteollisuuskin teki suurimmat voittonsa 1942 ja myytti metsäteollisuuden intresseistä Suomen intresseinä tuntuu kuin perustuslailta.

Sodan jälkeen aivan oma germaani-ideologian lukunsa oli verirahan pesu, josta suurin Ruotsin liikepankki ei koskaan saanut tuomiota korvausvaateita. Päiväkirjojen usein mainitseman Ruotsin suurimman liikepankin Wallenbergin suvun valkoisesta lampaasta on nähty Ruotsissa arviolta 3600-4000 dokumenttia. Hänen sedistään ja serkuistaan ei oikeastaan ainoatakaan vaikka he olivat suurimpia yksittäisiä sotasyyllisiä Maailmansodan varustamiseen.

Sananvapaus on Skandinaviassa varsin suhteellinen käsite. Sitä ei edistä se, jos liian kerkeästi palautamme spiritistipariskunnalle kunniaa jota ei koskaan menetettykään. Kyse on kuitenkin isänmaamme kättenpäällepanemisesta shoan (holokaustin) toteuttajan synteihin. Suomessa käytiin vain sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä, mutta Nurnbergin sotarikosoikeudenkäynnissäkin Natsi-Saksan sodanjohdon kuvauksille okkultismiriiteistä vain tirskuttiin. Ironinen piirre Suomen opportunisteille oli heidän rouviensa suuri kunnianhimo. Kiinnostavinta olisikin tutkimus yliopistoeliitin ja hallituseliitin rouvien välisestä kirjeenvaihdosta ja päiväkirjoista.

Ryti ja Mannerheim väittivät Suomen joutuneen jatkosotaan vasten omaa tahtoaan. Professori Henrik Meinander ym. ovat osoittaneet, että kaunistelut Natsi-Saksan joukkojen kauttakulussa ja 7 divisioonan kutsumisessa maahan oli oikeastaan valehtelua. Suomi ei ollut ajopuu, eikä lastu laineilla - aivan kuten Itävaltakaan ei ollutkaan "ensimmäinen uhri". Natsismin kannattajia sinänsä Suomessa oli vain noin 3%, Suomi olikin Saksalle pr-kortti demokraattisena aseveljenä. Vääristelyä on ollut sekin, että johtomme olisi saanut vasta pari viikkoa ennen Barbarossaa saanut tietää Saksan idänhyökkäyksestä joka saatiin pidettyä Stalinilta salassa. Päiväkirjat vahvistavat tiedon saavuttaneen SSS:n (Suomalais-saksalaisen seuran) yliopistomiesten kautta Suomen ainakin puoli vuotta aiemmin, jolloin Göring myös lupasi Suomelle revanssia ja lisäalueita.

Suomella oli taistelutta antautuneista Baltian maista poiketen se tausta, että olimme jo ostaneet Talvisodassa sekä Stalinin että neljä kautta hallinneen Rooseveltin kunnioituksen, Hitlerin ohella. Suomi liitettiin Natsi-Saksaan, vaikka tämä oli ottanut pitkän etäisyyden Härmään myydessään Suomen NL:n etupiiriin v. Ribbentropin kautta 1939. Minusta kohtalokkainta oli se, että näitä valloituspyrkimyksiä markkinoitiin niin vahvasti Jumala-kortilla. Päiväkirjat puhuvat eksplisiittisesti, miten Ryti tahtoi koko Kuolan niemimaan ja siirtää laajalle Suomen protektoraatille satoja kilometrejä laajennetun rajankin itäpuolelle suomensukuisia heimoja.

Markku Jokisipilän kaltaiset ulkomaisia arkistoja tuntevat nuoret tutkijat sanovat, ettei edes Rytin "kunniakkaasti" toteuttama muodollinenkaan erillissotateesistä luopuminen aseiden saamiseksi ehkä ollutkaan välttämätön. Saksan sodanjulistuksessa käytettiin selkeän liittolaisen termiä Suomesta alunperinkin, joka käännettiin "kylki kyljessä" suomeksi.

Ryti oli analyytikko, jonka arviointikyky sortui pakkomielteeseen Englannin romahtamisesta ja NL:n heikentymisestä. Totta kai hän oli silti parempi johtaja kuin Viron päämies, jonka arkistopaljastukset kuvaavat paljon Kekkostakin selvemmin NL:n asiamiehenä. V.I. Leniniä voi sentään puolustella sillä perusteella, että hän mitä ilmeisimmin oli asperger-oireyhtymästä kärsinyt vammainen, retorisesti suuntautunut neurologisesti epätyypillinen savant-autisti. Siis kaikessa murhanhimossaankin "tosikko-vammaisia" ihmisiä.

Joitakuita Mannerheimin päiväkäskyjen esilläpitäminen kirkoissa on katkeroittanut vuosikymmeniä. Toorassa papiston ja profeetoissa maallikkosaarnaajien piti olla tyystin riippumattomat vallanpitäjistä. Vallan mielistely on eräänlaista mammonanpalvontaa; mammona on samaa kantasanaa kuin "usko", mutta tarkoitti maallista arvoesinettä.

On oireellista, miten vähän eduskunnalta kyseltiin. Sille tuli niin talvisota kuin jatkosodankin käänteet yllätyksinä. Kansanedustajia ei Ryti tahtonut vaivata, ja hallituksen kokoonpanoa Ryti leipoi kuin taikinaa. Osoitus Rytin itsevaltiaan maneereista saatiin hänen toimiessaan Suomen Pankin johtajana 30-luvun Pula-ajalla. Ryti laittoi muut johtajat käytävään pelaamaan korttia. Kansan nähdessä nälkää, pani Ryti Suomen ainoana maana maailmassa maksamaan ulkomaanvelakansa. Tämä noteerattiin kuin vitsinä Yhdysvaltain valtalehdissä: "Suomi maksoi taas!" kuulutettiin kissankokoisin fontein.

Mikä on Rytin Pula-ajan piittaamattomuuden yhteys J.V. Snellmannin kovuuteen 1860-luvun nälkävuosina? Tuolloin Suomessa tapettiin oikeastaan tahallaan 100 000 suomalaista liikaa. Keskushallinnon vakaus on aina ajanut Suomessa kurjimpien ohi, 1990-luvun pankkitukiin ja kymmenien tuhansian pienyrittäjien uhraamiseen saakka. Ehtikö henkitieteilijä Snellman omaksua malthusilaisen esidarwinistisen ideologian jossa rodullisesti alempiarvoisen aineksen menehtyminen oli ainoastaan suotavaa?

Risto Ryti oli epäonnistunut finanssimies joka joutui luovimaan kahden suurvallan välissä ja liitti Suomen Hitlerin Saksaan. Juutalaisten totaalisesta shoasta Ryti sanoo kuulleensa vasta 31.7.42 okkultisti Himmlerin suomalaiselta henkilääkäriltä Kersteniltä. Tämä saattaa pitää paikkansa, mutta väitteet joiden mukaan Suomen johto olisi saanut tietää Natsi-Saksan idänhyökkäyksestä vasta paria viikkoa ennen H-hetkeä ovat olleet valehtelua. Suomen johto kuuli niistä ja sitoutui niihin ainakin puoli vuotta aiemmin, ilmeisesti SSS:n eli Suomalais-Saksalaisen Seuran professorisvoittoisen opportunistieliitin kautta.

Natsi-Saksan idänhyökkäys "Barbarossa" alkoi 23.6.1941. Rintama ulottui Mustalta Mereltä Jäämerelle saakka ja taistelut alkoivat käytännössä samaan aikaan kautta linjan. Suomi liittyi hyökkäykseen Neuvostoliittoon 25. kesäkuuta. "Erillissodan" teesiä perusteltiin Neuvostoliiton aloittamilla hajanaisilla pommituslennoilla, jotka olivat alkaneet uudelleen. Suomi säilyi SSS:n ja Suomen Valtakunnan Liiton mahdollisista nukkehallitus-pyrkimyksistä huolimatta sotien läpi demokratiana. Kolmannen Valtakunnan aseveljeyteen suomineitoa ajoi mm. Petsamon nikkeli ja Saksan aseteollisuuden hyvin laakeroidut välit Ruotsin kaivosteollisuuteen ja yksityispankkeihin. Toisaalta lähes koko Natsi-Saksan laivasto oli asettunut Norjaan. Liittoutuneiden maihinnousu tapahtuikin Afrikassa - mutta Neuvostoliiton Jäämeren-huoltoreitti laivastolla ainakin katkaistiin.

Minun mielestäni ei ole kunniakasta, että Suurimman suomalaisen äänestyksessä hänet äänestettiin Mannerheimin jälkeen suurimmaksi, omaisuuskansan polttouhrialttarin astinlaudoilta.

Snl 28:15: "Kuin muriseva leijona ja ahnas karhu on köyhän kansan jumalaton hallitsija."

pauli.ojala@gmail.com