Back to the Thought Deposit  - Takaisin Ajatusvarikolle
CHALLENGE  - HAASTE
Dinoglyphs - Dinoglyyfit - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa

(o) – Ei viittaa juutalaiseen taustaan, merkintätapa Encyclopaedia Judaicasta
? Juutalainen tausta epävarma

VAROITUS: TÄMÄ ESSEE ON TÄYDELLINEN! TÄSSÄ IEL OE ENNÄ YHTÄ VIHRETTÄ!
 
Nollaveriryhmästä – Rautatammimetsän metsureista

JUUTALAISIA NÄYTTELIJÖITÄ

Jewish Actors and Actresses
 
Siansaksa, Hep, Hep, jewelleries ja Hokkus Pokkus: sanoilla on tarinansa. Juutalaisten hengissäsäilymisen, paluumuuton sekä heprean kielen elpymisen ohella on olemassa myös unohdettuja salaliitoteorioita, jotka täyttyvät omina kuukausinamme. Eräs näistä liittyy nk. emansipaation nopeuteen: juutalaiset ovat nousseet feodaalilaitosten ulkopuolelta ja ghetoista yhteiskunnan osallistuviksi jäseniksi epäluonnollisen nopeasti.
 

Sefanjan kirjan viimeiset jakeet kuuluvat (3:19, 20): "Katso, siihen aikaan minä teen tekoni kaikille sinun nöyryyttäjillesi. Minä pelastan ontuvat ja kokoan karkoitetut ja teen heidät ylistetyiksi ja mainehikkaiksi jokaisessa maassa, jossa he olivat häpeänalaisina. Siihen aikaan minä tuon teidät takaisin - siihen aikaan, jona minä teidät kokoan. Sillä minä teen teidät mainehikkaiksi ja ylistetyiksi kaikissa maan kansoissa, kun minä käännän teidän kohtalonne teidän silmäinne nähden, sanoo Herra."

 

Mitä tämä "nöyryytys" oikein on? Juutalaisvainojen massiivisuudesta kertoo

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Nollaveri.html

Saippuatehtaat olivat vain jäävuoren huippu.


Kuitenkin, kaikitenkin, niin pitkään kuin yhteiskunnan tavallisten jäsenten aikaansaannoksia on taltioitu ylös, ovat juutalaiset erottuneet eduksensa. Ei niin, ettäkö nämä innovaatiot aina olisivat moraalisesti hyviä luonteeltaan, mutta viimeistään "puoliksi juutalaisen" Sefanjan ansiosta Raamattuun uskovia kristittyjäkään ei voi lokeroida ainoastaan harmittomina hölmöinä. Asiallinen agnostikko tai ateisti ei voi sivuuttaa juutalaisia merkkimiehiä ja Deboroita - siitäkään huolimatta että nämäkin olisivat ateisteja. Jeremia 29:7: "Ja harrastakaa sen kaupungin menestystä, johon minä olen teidät siirtänyt, ja rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidän menestyksenne." Ubi bene, ibi patria. Missä hyvä, siellä isänmaa.


En ole itse juutalainen. Siksi en ole myöskään jäävi, enkä kursaile kirjoittaa aiheesta. "Kehukoon sinua toinen, ei oma suusi; vieras eikä omat huulesi." (Snl. 27:2). Juutalaiset eivät yleensä itse halua tehdä itsestänsä numeroa, ja Daavidin tähtiä on neulottu vasta pakon edessä. Tähti on ollut pilkka, ja sellaisia on perinteisesti ollut tapana tarkkailla kiikaritähtäinten tulkitsemana. Matala profiili tekee juutalaisen taustan selvittämisen vaikeaksi, sillä monet julkisuuden hahmot jättävät vanhan diskriminaation vuoksi ilmaisematta juutalaisen syntyperänsä. Toivon, etten aiheuttaisi kenellekään ongelmia tai toimisi mauttomasti laatiessani listaa kuuluisista juutalaisista. Opportunistien Schindlerien listat seuraavat vasta Himmlerien listoja. Ilmaa on pakko poistaa, koska uusi juutalaisvainon kierros kerää potentiaalia. Google-hakukone nosti antisemitistisen Jew Watch! –sivuston ensimmäiseksi ei-maksullisista linkeistä hakusanalle "Jew" eli juutalainen. Sivusto listaa kuuluisia juutalaisia salaliittoteorioiden ja juutalaisvainon tueksi.

 

Minä osoitan, että juutalaiset ovat hankkineet asemansa kovalla työllä diskriminaatiosta huolimatta. Haavoitettu ja uhattu eläin on sitä paitsi vaarallinen. Me olemme tuhoamassa maata ja kultturia omien jalkojemme alta pitämällä Israelia silmätikkuna suurennuslasin polttopisteessä YK:n kokousaiheissa ja valtamediassamme. Ei-sitovista resoluutioista Israel saa niskaansa jopa 70%. YK:n Ihmisoikeuskomission tuomioista yli 25%. Mediasota on karkotusten, inkvisitioiden, ristiretkien, feodaalilaitosten ja kiltalaitosten jatkumoa. Siinä ei jahdata varsinaisesti juutalaisia. Isra-el on ainoa valtio, jonka nimi viittaa Jumalan nimeen. Yrittääkö post-moderni aikamme Israelia lyödessään alitajuisesti osua Jumalaan?


 

 Juutalaisia ohjaajia ja näyttelijöitä

David O. Selznick (1902-1965) ja Samuel Goldwyn jäivät Hollywoodin tunnetuimmiksi ja menestyneimmiksi itsenäisiksi tuottajiksi. Selznick käynnisti oman tuotantoyhtiönsä 1936 ja tuotti 1939 erään - niin, niin - suurimmista elokuvan ja romantiikan menestyksistä kautta aikain. (Kyseessähän on siis King Kong, ei kun siis Tuulen Viemää.) Selznick tunnetaan kykyjenetsijänä, joka käänsi maat ja mannut etsiessään esimerkiksi Scarlett O’Haraa. Hän toi Vivian Leighin (o) ohella Hollywoodiin myös Alfred Hitchcockin (o) ja Ingrid Bergmanin (o). Muita hänen tuottamiaan menestyselokuvia olivat mm. Rebecca, Anna Karenina, A Star is Born ja Jäähyväiset aseille.

Samuel Z. Arkoff perusti American International Pictures -yhtiön (sittemmin Orion). Hal Roach oli varhaisten komedioiden tuottaja (Harold Lloyd- ja Laurel & Hardy eli Ohukainen & Paksukainen -sarjat.) Muita tärkeitä tuottajia alan historiassa olivat Florenz Ziegfeld (1869-1932), Nicholas ja Joseph Schenk, Otto Preminger, Irving Thalberg (1899-1936), Dore Schary, Samuel Spiegel (African Queen, On the Waterfront, Kwai-joen silta, Lawrence of Arabia), Mirischin veljekset (Tiukat paikat, The Apartment, West Side Story, The Great Escape, In the Heat of the Night), William Goetz, Joseph E. Levine, Lasky sekä Stanley Kramer. Jos juutalaiset ovat nykyään merkittävässä asemassa Hollywoodissa, vielä enemmän he olivat sitä ennen. Nykyinen kehitys on päinvastoin muuttanut elokuvia etnisesti kirjavammaksi. Uskonnollisesti värittyneestihän Rautatammimetsän elokuvat eivät ole olleet koskaan.
 

Paljon puhutusta nepotismista eli sukulaisten suosinnasta on esimerkkejä lähinnä tuottajien ja ylimmän johdon keskuudessa. Samuel Goldwyn Pictures, yksi suurimmista yksityisistä studioista, on kolmatta polvea Goldwynien käsissä. Hollywoodin ohjaajista Cecil B. De Mille (1881-1959) on tuonut juutalaisen taustansa ehkä selkeimmin esille. Naiset arvostelevat miehiä suuruudenhulluiksi. De Millen viehtymystä monumentaaliin tyyliin on pidetty toisinaan tunnuskuvana koko rautatammimetsälle. Joku on laskenut, että De Millen elokuvilla on kaikkiaan neljä miljardia katselukertaa. Elokuvien joukossa on monia Raamatun aiheita esitteleviä kuten Kymmenen Käskyä (1923), Kuninkaiden Kuningas (1927) ja Simson ja Delila (1949).

Voisi väittää, että elokuvat vaikuttavat ihmiseen enemmän kuin musiikki ja kirjat, koska siinä nämä kaksi asiaa yhdistyvät. Elokuva muokkaa mielipiteitä epäsuorasti, tunteiden kautta. Lännenelokuvissa meksikolaisen roiston tunsi siitä, että tämä oli yleensä rumin. Ohjaaja ei ohjaa ainoastaan näyttelijöitä, vaan myös ja nimenomaan katsojia. Milloin uusissa elokuvissa on esimerkiksi kerrottu puolison pettämisen tuomasta moraalisesta krapulasta? Vanhoissa Hollywood-elokuvissa esimerkiksi äitejä arvostettiin kuin Lauri Viidan (o) runoissa.

Uusien elokuvien moraalissa ei ole enää hurraamista. Rakentajasukupolvia yhdisti yhteinen haaste, pullamössö on pureskeltu valmiiksi. Vanhan aikakauden päätyttyäkin elokuvateollisuudessa vaikuttaa kuitenkin lukuisia yksittäisiä juutalaisen syntyperän omaavia henkilöitä. Elokuvateollisuus on nykyään aseteollisuuden jälkeen Yhdysvaltain merkittävin vientituote, mutta juutalaisten osalta teollisuudenhaara perustettiin siis häpeän varjoon.

Yhdysvaltain ulkopuolella mediateollisuuden nimiä ovat olleet mm. Michael Kuhn (?), Rupert Murdoch (?) ja Bob & Harvey Weinstein (?). Boris Berezovski sekä Vladimir Gusinski lukeutuvat Venäjän viiteen suurimpaan mediajättiläiseen vuosituhannen vaihteessa. (Berezovskia on arvosteltu voimakkaasti yksityistämiseen liittyvästä kähmimisestä – mutta muistaa pitää että Englantiin loikannut mies on yksi harvoista jotka uskalsivat varoittaa Vladimir Putinin (o) varhaisista diktaattorin elkeistä.) Lilian Baylis (1874-1937) perusti maailmankuulun Old Vic Teatterin Lontooseen ja Max Reinhardt (Goldman, 1873-1943) oli itävaltalainen teatterituottaja. Shubertin veljekset toimivat amerikan teatterimaailmassa.

Viihdealalla maailman eniten tienannut Steven Spielberg on uuden sukupolven ohjaaja joka harrastaa videopelejä sekä TV-sarjoja. Maailman viiden myydyimmän elokuvan joukkoon mahtuvat Spielbergin luomuksista E.T. ja Jurassic Park. Jurassic Parkin lopussa on historian pisimmät lopputekstit, yli 500 nimeä. Muita Spielbergin ohjauksia ovat muun muassa läpilyönnin tehneet Tappajahait, Close Encounters, Indiana Jonesit, The Color Purple, Empire of the Sun, Schindlerin lista, Arkajalat, Kadonnut Maailma, Amistad ja Pelastakaa sotamies Ryan. Aiemmin Spielberg oli tuottajille siinä määrin menestystuote, että miehelle annettiin erivapauksia elokuviinsa. Hän sai kuvata mitä tahansa mitä mieleen juolahtaisi. Käsikirjoituksenansa hän olisi saanut kuulemma käyttää vaikkapa puhelinluetteloa. Sittemmin Spielberg on siirtynyt tuottajaksi. On silti masentavaa, että Schindlerin listan tekijäksi tarvittiin juutalaista. Spielbergin on syytetty vääristävän historiaa juutalaisten eduksi. Esimerkiksi Amistad sai Yhdysvaltain mustat suuttumaan viittauksesta Afrikan paikallisiin

orjakauppiaisiin. Tässä purkauksessa Schindlerin juutalaisuus nostettiin tapetille, toisin kuin ET:n myönteisissä hymistelyissä.

Woody Allen >Allen Konigsberg<  tunnetaan kultivoituneena ja neuroottisuutta lähentelevänä NY:n kaupunkitunnelman kuvaajana. Allen loi käsitteeksi muodostuneen "looser-" eli häviäjätyypin. Toistuva teema hänen elokuvissaan on juutalaisen miehen ja ei-juutalaisen naisen suhde, juutalainen itsehalveksunta ja psykoanalyysi. Allen ei käsittele juutalaisuutta myönteisessä valossa. Hän näyttelee itse usein elokuvissaan, joiden monet kriitikot uskovat olevan semi-elämänkerrallisia. Woody Allen on skandaalilehdistön sylkykuppi ja hän sanookin toimivansa paremmin fiktiossa kuin tosielämässä. Mies nähtiin myös WTC-iskujen jälkeisessä Oscargaalassa puhumassa, yleisön noustessa taputtamaan.

Barbra Streisand ohjaa, laulaa, näyttelee ja saattaa näyttelijäystävättärensä kabbalan kiusauksiin. Streisand poti nuoruutensa menestyksen jälkeen ramppikuumetta, kunnes esiintyi live-konsertissa ensimmäisen kerran 27 vuoteen. (5 Emmy-palkintoa TV-sarjasta My name is Barbra, muita tekeleitä ovat mm. Vuorovetten prinssi ja Tilaa rakkaudelle.)

Mel Brooks >Melvin Kaminski<tekee poikkeuksen sääntöön, ettei elokuvamaailmassa juutalaista syntyperää tehdä tiettäväksi, joskin hänkin tuo asian julki parodioimismielessä. Brooks aloitti esiintymisensä II Maailmansodan aikana amerikkalaisissa pioneerijoukoissa. Jo tuolloin miehen tapana oli pilailla muiden kustannuksella, tässä tapauksessa saksalaisten totista kovaäänispropagandaa imitoimalla. Megafoni käteen – ja tähti oli syntynyt. Brooksin pöhkökomedioita moititaan kertakäyttöhuumoriksi, mutta joka tapauksessa elokuvat ovat olleet kassamagneetteja. (Mieletön maailmanhistoria, Miehet sukkahousuissa, Ollako vai eikö olla, Avaruusboltsit, Korkeuskammo, Villiä hurjempi länsi, Kevät koittaa Hitlerille, Kevät koittaa anopille.)

Omintakeisen Tim Burtonin (?) teokset ovat erilaisuuden ylistyksiä, ja häälyvät usein ylilyönnin rajamailla. Burtonin uusgoottilainen tyyli on tuttu varsinkin kahdesta ensimmäisestä Batman-elokuvasta. (Muita teoksia ovat mm. Beetlejuice ja Saksikäsi Edward.)

Julkisuutta karttanutta Stanley Kubrickia (1928-1999) sanottiin Englantiin asettuneeksi amerikkalaiseksi puritaaniksi. Hän teki elokuviansa hitaalla, mutta varmalla tahdilla. Ilmestyessään teokset olivat, jolleivät aina yleisön, niin ainakin kriitikonkestäviä. New Yorkin Bronxissa syntynyt Kubrick oli itseopiskellut elokuvantekijä. Ensimmäiset elokuvansa hän teki hieman yli 20-vuotiaana sukulaisiltaan lainaamillaan rahoilla. (Peli on menetetty, tunteita nostattanut sodanvastainen Kunnian polut, Spartacus, Lolita, Tri. Outolempi, ihmiskunnan syntyä ja tulevaisuutta runollisesti kuvaava Avaruusseikkailu 2001, väkivallan ongelmaa pohtiva Kellopeli appelsiini, ihmistä kulttuurinsa vankina kuvaava Barry Lyndon, ihmismielen ja ydinperheen hajoamista kauhuelokuvan keinoin käsittelevä Hohto, Full Metal Jacket ja Eyes white shut.) Frederic Raphael ja Michael Herr toimivat Kubrickin käsikirjoittajina. "Mistä me juutalaiset tiedämme, mitä ne puhuvat keskenään", oli Kubrick sanonut kristityistä. Juutalaisten joukkotuho oli tehnyt kristityistä Kubrickille "ikuisiksi ajoiksi" vieraita, käsittämättömiä olentoja joiden todellisia ajatuksia ei saattanut arvata. Heitä saattoi kuvata, mutta heidän sisäänsä ei saattanut mennä. Kubrickin tuotanto liikkuukin usein omituisuuksien maailmassa. Vain se mikä kameralle näytetään, on olennaista. Puhe ei mene pintaa syvemmälle. Kubrick kuvaus ryhmineen mainittiin myös keskustelussa "Olemmeko käynneet kuussa vai emme ole"? Väitetään, että moni muu kampanjaan liittyvästä kuvausryhmästä, paitsi kotiinsa linnoittautunut Kubrick, menehtyivät.

Puolalais-ranskalainen Roman Polanski asuu Pariisissa, mutta ohjaa elokuvia amerikkalaisella rahoituksella. Hän lienee kironnut Amerikoissa saamaa kuuluisuuttaan LSD:stä henkisiä virikkeitä hakeneen Mansonin perheen pyrittyä historiankirjoihin surmaamalla hänen raskaana olleen vaimonsa Sharon Taten. Polanski on 60-luvun tärkeä ohjaaja, joka valloitti maailmaa mm. elokuvilla Veitsi vedessä, Inho, Cul-de-Sac - Umpikuja, Chinatown, Rosemaryn painajainen, Vampyyrintappajat, Frantic, Katkera kuu ja Yö ei tunne armoa. Polanskin vanhemmat vietiin sodan aikana keskitysleiriin ja hänen äitinsä kuoli Auschwitzissa. Hän itse oli ehdolla Schindlerin listan ohjaajaksi, mutta koki sen "tulevan liian lähelle".

George Cukor on tunnettu itseään tunnetumpien näyttelijättärien ympäröimänä ohjaajana. (Katherine Hepburn (o), Greta Garbo (o), Ingrid Bergman (o), Judy Holliday >Judiht Tuvin< Judy Garland >Frances Gumm< (o), Audrey Hepburn (o), Marilyn Monroe (o).) Cukorin älykkäissä draamakomedioissa käytiin usein sukupuolten kinaa. (Suuren yleisön tuntemia elokuvia ovat mm. Kamelianainen ja My Fair Lady.) Ruotsalainen näyttelijä ja ohjaaja Mimi Pollak taas keksi em. ystävättärelleen Greta Gustafssonille (o) taiteilijanimen jonka piti alkaa G:llä, "jotta lakanoiden nimikoinnit pitäisivät paikkansa". Pollak oli ensimmäinen nainen, jonka kanssa kuninkaallinen teatteri Dramaten solmi ohjaajasopimuksen.

Epsteinin kaksosveljekset JuliusJ. (1909-2000) ja Philip G. (1909-1952) käsikirjoittivat monet 40-luvun suurista elokuvista. (Arsenikkia ja vanhoja pitsejä, The Man Who Came to Dinner, Saturday?s Children, Rautaristi jne.) Erikoista kyllä, veljesten kuuluisimmaksi jäänyt tekele Casablanca muistetaan arpomalla ratkaistusta loppukohtauksestaan. Mentäessä purkittamaan elokuvan jäähyväisiä, eivät tekijät olleet vieläkään varmoja siitä, antaisivatko he Ingrid Bergmanin (o) Humprey Bogartin (o) roolihahmolle vai eivät. Näytelmästä syntyneen elokuvan kohokohta on siinä, että Julius J. ja Philip G. olivat vielä identtiset kaksoset! (Tämän kaikkien romantikkojen rakastaman elokuvan käsikirjoitukseen osallistui kolmantena pyöränä vielä Howard Koch (?) "Casablancassa ei ollut pätkääkään todellisuutta", sanoi Epstein myöhemmin. "Me emme tehneet taidetta, vaan hankimme vain elantomme". Epsteinin veljesten kyky keksiä sutkauksia oli legendaarinen ja heidän sanotaan voittaneen kaikki Hollywoodin käsikirjoittajien keskinäiset leukailukilpailut.

Varhaisten animaatioiden tuottaja Max Fleischer hävisi piirrettyjen elokuvien kilpailun keskilännestä kotoisin olleelle Walter Disneylle (o) (Kippari Kalle, Betty Boob, Koko, Inkwell jne. Elokuvia mm. Gulliverin retket ja Mr. Bing tulee kaupunkiin). Voiton jälkeen Disney ei sitten olekaan saanut varteen otettavia haastajia ennen kuin juuri vuosituhannen vaihteen kynnyksellä.

Vuonna 1997 ja 1998 useampikin uusi yhtiö on tuonut piirrosfilminsä markkinoille. Tässä yhteydessä huomiota herättää Steven Spielbergin Dreamworks SKG:n Egyptin Prinssi, joka mukailee anteeksi pyytelemättä Mooseksen henkilökuvaa ja kuvaa Exodusta ihmeineen. (Spielberg on entuudestaan ohjannut hyperaktiivisia Tiny Toonseja sekä Fievelin retkiä. Fievelin sukunimi on Mousekewitz ja perheen matka 1800-luvun länteen kuvaa juutalaissiirtolaisten matkaa Itä-Euroopasta.) Sittemmin Dreamworksilta ilmestyi vielä Joosefista kertonut, niin ikään Egyptiin sijoittunut Unten Kuningas. Jatkoa seurasi Eldoradossa, Sinbadissa, Shrekissä, Kanan lennossa jne. Uusi Oortin pilvi (kontra tähti) on syntynyt.

Dreamworksin johtajisto (SKG: Spielberg, Jeffrey Katzenberg, David Geffen) on juutalaisuuden suhteen puhdasta kuin kosher-ruoka. Katzenberg johti aiemmin kymmenisen vuotta Disneyn piirroselokuvien tuotantoa ja nosti eroamisensa yhteydessä valtavan vahingonkorvauskanteen yhtiötä kohtaan. Dreamworksin ensimmäisessä tietokoneanimaatiossa Antz-muurahaiset individualistimuurahaiset tarttuvat juoksevan ihmisen lenkkitossujen pohjassa olevaan purukumiin. (Tossut sattuvat olemaan Reebok-merkkiset, mikä taas sattuu olemaan heimolaisen perustama yhtiö – piilomaininta sallittakoon, jos James Bondkin kerran käyttää Philipsiä;-)

Samaan aikaan Disneyltä ilmestyi koko lailla identtinen tietokoneanimaatio Ötökän elämää. Kykyjenetsijä David Geffen pelasi tiensä Hollywoodin huipulle perustettuaan ensin useita levy-yhtiöitä. Pohdittaessa ketjua, jonka seurauksena rock-musiikista tuli kulttuuria, kulttuurista kulttuuriteollisuutta ja kulttuuriteollisuudesta kansainvälistä teollisuutta, saattaa puhe kääntyä juuri häneen. Henkilökohtaisesti Geffen sanoo itseään ajaneen eteenpäin sairaalloisen epäonnistumisen ja pilkan pelon.

Koska Yhdysvaltain peruskouluissa ei oikein jakseta lukea historian oppikirjoja, on varttuva sukupolvi omaksunut Oliver Stonen uudeksikirjoitetun Amerikan lähihistorian. Tutkijat ovat kuulemma huolissaan kehityksestä. Stone ei ole ilmeisesti taiteilija-, vaan miehen oikea nimi. Nomen est omen? Lieneekö nimi enne, kun mies vietti kaksi vuotta Vietnamissa jalkaväen erikoisjoukoissa ja palkittiin purppurasydämin ja tammenlehvin. Stone aloitti elokuvauransa parhaalla mahdollisella tavalla ja voitti ensimmäisestä käsikirjoituksestaan Midnight Expressiin Oscarin. Esivalta ei turhaan miekkaa kanna, sanotaan roomalaiskirjeen 13:ssa luvussa. Vaikka puolustusvoimien pelote onkin kokonaisuutena ottaen rauhaa edistävä asia, ei ruohonjuuritasolla näe perspektiiviä. (SA-kielenkäyttöönkin on vakiintunut aiheesta kaunokirjallinen sanonta, jossa on pakkasta ja ruskaa.)

Platoon - nuoret sotilaat, Syntynyt 4. heinäkuuta, Nixon ja Taivas ja Maa muodostavat sodanvastaisen elokuvasarjan, jossa tuosta bilirupiinista tongitaan sitä rubiinia. Platoonin alussa lainataan Saarnaajaa (12:1): "Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin pahat päivät tulevat ja joutuvat ne vuodet joista olet sanova: ?Nämä eivät minua miellytä?..." Sopii kysyä, mitä amerikkalaiset oikein tekivät toisella puolella maapalloa. Karu totuus on, että nälkäisen yleisön mielenkiinto sarjaan laski sitä mukaa, kun elokuvat muuttuivat hempeämmiksi. (Platoonista vuoden -86 parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan palkinnot.) Suomentajien olisi ollut syytä luottaa sotaveteraaniin ja kääntää nimi suoraan Joukkueeksi (vrt. Nuoret Sotilaat). Taistelutilanteessa yksilöiden identiteetti kuulemma sulautuu yhdeksi ryhmäksi. Muita Stonen elokuvia ovat Arpinaama, Talk Radio, The Doors, Syntyneet Tappajiksi, U-käännös helvettiin, Minä päivänä tahansa ja äärimmäisen kiistelty JFK-Avoin tapaus.

Stone esittää valkokankaalla vakavissaan John F. Kennedyn (o) selvittämättömän murhan olleen hallituksen sisällä tapahtunut vallankaappaus. Tiedotusvälineet reagoivat elokuvaan Yhdysvalloissa sellaisella raivolla, että se herätti epäilyjä. Time-lehti kehotti kansalaisia opettelemaan seuraavan mantran: "JFK on vain elokuva, JFK on vain elokuva." Vietnamin sota merkitsi luottamuksen aikakauden päättymistä Yhdysvalloissa. Elokuvan viimeisiä repliikkejä on: "Sota on maamme suurin business. Kennedyn kuollessa hänen päätöksensä vetää joukot pois Vietnamista peruttiin." Vuonna 1962 Kennedy oli ollut ensimmäinen presidentti Yhdysvaltain historiassa, joka oli julkisesti luvannut myydä aseita Israeliin. Tästä ei ehtinyt kulua kuin vuosi Dallasiin.

Profeetta Jeremia oli välittänyt aikoinaan seuraavan ohjeen Assyrian juutalaisille pakkosiirtolaisille: "Harrastakaa sen kaupungin menestystä, johon minä olen teidät siirtänyt, ja rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidän menestyksenne." (Jer 29:7). Kyseisen ohjeen hengen mukaisesti Barry Levinson palaa mielellään kotikaupunkiinsa ja tekee elokuvia lapsuutensa kasvuympäristöstä. Homicide - Pelon kadut TV-sarja kuvastaa amerikkalaisen yhteiskunnan suurten elintaso- ja tuloerojen siivittämää turvattomuutta. (Mahdollista toki on sekin, että jenkit käyvät autolla postilaatikolla pelkän laiskuuden vuoksi.) Sarjalle on ominaista dokumentaarisuus. Muita elokuvia ovat Avalon, Peltiheikit, Svengijengi vauhdissa jälleen, Hyvää huomenta Vietnam, Lelut, Bugsy, Verkossa ja Katuvarpuset. Sademies toi Levinsonille vuoden -88 parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan Oscarit. Vihjaileva elokuva Häntä heiluttaa koiraa sai myös päivänpoliittista merkitystä ennen kuin salat tulivat turhankin julki hieman myöhemmin Monica Lewinsky -jupakan yhteydessä. Wag the dog esitettiin jopa Irakin televisiossa - mikä olikin sitten maan ensimmäinen amerikkalainen julkisesti esitettävä elokuva pariin vuosikymmeneen.

Barry Sonnenfeld (?) oli alunperin kuvaaja ja hänen ohjaamansa elokuvat ovat tunnettuja juuri kameratyöskentelystään ja vauhdistaan. (Addam?s Family I ja II, Hyvä pätkä, Men In Black).

Muita elokuva- tai teatteriohjaajia ovat muun muassa Ernst Lubitsch, Lee Strasberg, Erich von Stroheim, Josef von Sternberg, William Wyler, Billy Wilder, Sidney Lumet, Arthur Penn, Norman Jewison, Samuel Fuller, Don Siegel, Fred Zinnemann (Oscarit High Noon -52, A Man for All Seasons -66), Robert Siodmak, Robert Wise (Oscarit I Want to Live -58, West Side Story -61; ohjaaja & tuottaja, The Sound of Music -65; Wise myös editoi Orson Wellesin (o) klassikon Citizen Kane), Jules Dassin, Garson Kanin, Mervyn Le Roy (The Wizard of Oz, Quo Vadis?), William Friedkin (Oscar elokuvasta The French Connection), Bob Reiner (Spinal Tap, Viimeinen kesä - Stand by me, The Princess Bride, When Harry met Sally, Misery sekä vuoden 1992 parhaan elokuvan Oscarin voittanut Kunnian miehiä - A Few Good Men), Mike Nichols (Miehuuskoe, Tapaus Henry, Birdcage, Miehuuskoe, Working Girl, Susi, Catch 22), Ben Stiller (Reality Bites, Sähköputkimies) Neil Israel, Joseph L Mankiewicz (Oscarit elokuvista Kirje kolmelle vaimolle -48 ja Kaikki Eevasta -50), John Frankheimer, Michael Curtiz, Mervyn Le Roy, Richard Brooks, Daniel Mann, Robert Rossen (vuoden -49 parhaan elokuvan Oscar All the King?s men), Richard Lester (Cannes-voittaja The Knack, Beatless-elokuvat A Hard?s Days Night ja Help, How I Won the War), James L. Brooks(? Mies joka tiesi liian vähän, Elämä on ihanaa), Arthur Tracy, Louis Selznick, Red Buttons (Oscar Sayonarasta) Albert Brooks (Broadcast News, Äiti), Eric Goldberg (Pocahontasin toinen ohjaaja), David Crane (Frendit), Andre Gregory, Harold Prince (?), Hart Bochner (?), David Steinberg (?), Stephen Evans (?),
Jonathan Mostow (?) Breakdown, U-571/ "Spy Game", Terminator 3: Rice of the Machines , Michael Gordon, Norman Lear ja Richard Benjamin (?).

Delbert Mann toimi uransa loppuvaiheessa Yhdysvaltain Ohjaajakillan presidenttinä. Alexander Ford oli alunperin puolalainen ohjaaja, mutta katosi monien muiden taiteilijoiden tavoin länsimaalaisten tietoisuudesta muutettuaan Israeliin. Ei niin, etteikö Israel voisi kuulua Eurooppaan, mutta sieltä käsin näyttää olevan kovin vaikea tavoittaa ulkomaista kiinnostusta.

Veljekset Joel ja Ethan Coen tekevät gangsterielokuvia (mm. Millers Crossing 1990 ja Barton Fink 1991), jotka ovat herättäneet huomiota uudella ja vahvalla tyylillään. Oma suosikkini on Where art thou, brother – Veljeni, missä lienet? Elokuvan Odysseusta mukaileva juoni ei liity nähdäkseni mitenkään sen nimeen.

Käsikirjoittajat eivät saa osakseen niin suurta huomiota (tai palkkiota), mutta tällaisia ovat olleet esimerkiksi Ben Hecht, Samson Raphaelson, Wolf Mankowitz, George Axelrod ja Carl Forman. Ernest Lehman voitti Kirjoittajien killan palkinnot teksteistään elokuviin Sabrina, Kuningas ja Minä, North by Northwest, West Side Story ja The Sound of Music. Näytelmäkirjailija Neil Simon operoi samalla juutalaisen angstin ja sulavan komedian yhtälöllä Woody Allenin kanssa. (Omaelämäkerrallinen näytelmätrilogia Brighton Beach Memories, Biloxi Blues ja Broadway Bound, yksi Pulitzer monien muiden pystien joukossa.) Peter Shaffer kirjoitti näytelmäkirjoituksen Amadeukseen, josta myöhemmin väännettiin Oscarin arvoinen elokuva. Myös Hart Moss (1904-1961), George Kaufman (1889-1961), Odets Clifford (1906-63) ja Eugene Ionesco tunnetaan lähinnä näytelmäkirjailijoina.
 

Eräs parhaimmista esimerkeistä juutalaisista tuottajista lienee TV-sarjojen tuottaja Aaron Spelling. (Lemmenlaiva, Dynastia, Charlien enkelit, Fantasy Island, Beverly Hills numero numero numero, Melrose Place, Frendit, Savannah, Baywatch, Malibu, Sunset Beach jne. jne.) Beverly Hills 90210 oli Yhdysvaltain pisimpään jatkunut (melo)draamasarja ja ensimmäinen amerikkalainen televisiosarja, jossa teinit olivat selkeästi pääosassa ja jossa heidän elämäänsä ei tarkasteltu aikuisnäkökulmasta. Kaikkien teinisarjojen kantaisä Spelling raahaa sarjoihinsa poikansa, tyttärensä, näiden tuttavat ja tuttavien tuttavat. Juutalaiset näyttelijät muodostavat todellakin miltei rungon näissä sarjoissa. Spelling pitää nimissään TV-sarjojen myynnin Guinness-ennätystä, jota on vaikea rikkoa. Jos suomalaisissa TV-sarjoissa tehdään tikusta asiaa, niin Spellingin sarjojen parinvaihdoksissa piiri pyörii ja kaikki ovat loppujen lopuksi kaikkien kanssa. Roolihenkilöt ovat yleisölle kuin purukumi: maun loputtua ne sylkäistään pois. Erimielisyyksiin päättyneen työsuhteen näkee siitä, että näyttelijä lähtee opiskelemaan, toiselle paikkakunnalle tai ajasta ikuisuuteen ilman varoitusta ja muuta juonenkäännettä. Sananlaskujen viimeinen luku "kelpo vaimon ylistys" on luettu joka sapattina juutalaisissa kodeissa vuosisatojen ajan ja Spelling varmasti tiesi tämän. Länsimaailman parisuhteet kolisevat tyhjyyttään.

Lipputuloistaan tunnettuja toimintaelokuvia tehnyt Joel Silver ryhtyi farmariksi Etelä-Karoliinaan. Suuren yleisön suosion saaneita Box Office "action" elokuvia ovat mm:  Commando, Predator, Leathal Weapon, Die Hard, Leathal Weapon 2, Predator 2, Die Hard 2, The Last Boy Scout, Leathal Weapon 3, Demolition Man, Fair Game, Executive Decision, Father&acute;s Day, Conspiracy Theory, Leathal Weapon 4, The Matrix, Made Men, House on Haundet Hill, Romeo Must Die, Swordfish, Exit Wounds, 13 Ghosts, Ghost Ship, The Matrix Revolutions, The Matrix Reloadet, Gothika, ja Gradle 2 the Grave.

Muita "Jewish"-sukuisia tuottajia ovat Saul Chaplin, Saul Zaentz (?)Yksi lensi yli käenpesän, Amadeus, Englantilainen potilas); Steven Bocho (? L.A. Law, NYDP Blue, Hill Street Blues, Harkittu murha, Teinitohtori); Sam Spiegel, Carl Foreman, Peter Guber; Larry Gelbart (?); Danny Jakobson (?); Abraham Polonsky; Sam Katzman (Rock Around the Clock), Norma Krasna (Oscar -43 Prinsessa O’Rourke), Larry David (?), Lorne Michaels(?), Suzy Greenberg (?) ja ranskalainen Alexandre Mnouchkine.

Paul Mazursky on kulkenut tyypillisen elokuvamaailmassa menestyneen henkilön tien näyttelijästä ohjaajan kautta käsikirjoittajaksi ja tuottajaksi. Impressario Mike Todd oli naimisissa muun muassa Elizabeth Taylorin (o) kanssa. Carl Foreman tuotti ja käsikirjoitti sekä toimi sittemmin Englannin ja Israelin kirjoittajakiltojen presidenttinä. (Kwai-joen silta, Navaronen tykit, MacKennan kulta.) Boris Kaufman oli kuuluisa kameramies. (Oscar -55 On the Water Front.)

Matt Groening (?) heimolaisineen on Simpsonien nerokas luoja. Simpsonit ja Groeningin toinen, Helvetti-piirrossarja (Koulu, elämä jne. on H:ä) ovat tunnettuja arkirealismistaan sekä yhteiskuntakriittisyydestä amerikkalaista elämänmuotoa kohtaan. Futurama kuvaa pizzalähettipoika Fryta, jota voisi luonnehtia luuseriksi. Hän joutuu vahingossa kryogeenisesti jäädytetyksi, mutta varsinainen seikkailu alkaa, kun Fry herätetään uudenvuoden aattona 2999. Pizzapoika löytää itsensä New New Yorkin kaupungista, joka on rakennettu ufo-hyökkäyksessä tuhoutuneen New Yorkin raunioille.

Brittiläisen elokuvateollisuuden tuottajia tai ohjaajia ovat olleet Sir Alexander, Zoltan Korda, Sir Michael Balcon (1896-1977) joka vastasi alkuun Alfred Hitchcockin (o) jännityselokuvista, Bond-elokuvia aluksi tuottanut Harry Saltzman, Anatole de Grunwald ja John Schlesinger. Englantilaisia näyttelijöitä Leslie Howardin ohella ovat olleet Elizabeth Bergner, Anton Walbrook, Claire Bloom, Yvonne Mitchell, Laurence Harvey ja Peter Sellers (Vaaleanpunaisen Pantterin tarkastaja Closeau, Tohtori Outolempi). Ranskassa vaikuttivat Max Linder, Abel Gance, Jean Epstein, Claude Lelouch ja Claude Berri (mm. Asterixin tuottaja), sekä näyttelijät Rachel (Eliza Rachel Felix), Harry Baur, Simone Signoret, Robert Hirsch ja Anouk Aimee (Oscar -66 elokuvasta Mies ja nainen).

Ennen tapahtumarikasta 30-lukua saksalaista eloa purkittivat Paul Davidson, Hermann Fellner, Ernst Lubitsch, Erich Pommer ja Fritz Lang. Puolassa toimivat Jacob Gordin, Mark Tovbin, Esther Kaminska, Nahum Lipovski, Leah Farber, Zygmunt Turkow, Jonas Turkow, Henryk Shara, Leo Forbert, Dina Blumenfeld, Silver Rich, Josef Green ja Molly Picon. Jerzy Hoffmanin sanotaan palauttaneen Puolalle historian. Venäjällä toimivat suuri cineman nero Sergei Eisenstein (1898-1948) sekä Friedrich Ermler, Abraham Room, Mikhail Romm, Juli Raizman, Leonid Trauberg, Esther Schub, Dziga Vertov ja LO Arnshtam.

Muita eurooppalaisia ohjaajia tai tuottajia ovat olleet mm. Jan Kadar (Oscar -65 Kauppa pääkadulla) ja Milos Forman. Ohjaaja Mauritz Stiller tunnetaan omien ruotsalaisten elokuviensa sijaan näyttelijätär Greta Garbon (o) vuoksi. Stiller toi Garbon mukanaan muuttaessaan Yhdysvaltoihin, mutta kuoli pian sinne saavuttuaan.

Chaplinin kanssa mykkävalkoelokuvissa hauskuuttivat myös Marxin veljekset (Chico, Groucho, Harpo, Zeppo) sekä The Three Stooges. (Tämä koomikkojen sarja kattaa lähes koko mykkäkomedian ajan.) Marxin veljesten hullunsairas huumori on paraatiesimerkki vakiintuneen yhteiskunnan anarkistisesta, satiirisesta ja nenäkkäästä pilkasta. Alunperin vaudeville-veljeksiä oli viisi kappaletta plus äiti. Vanhempia juutalaisia näyttelijöitä ovat myös ensimmäisen äänielokuvan Jazz Singerin Al Jolson (1886-1950), Paul Muni, John Garfield >Jules Garfinkle<, Al Jolson, Peter Lorre, Zero Mostel, Alan Arkin, Lee J. Cobb, Rod Steiger (Oscarit rooleista elokuvissa In the Heat of the Night, On the Waterfront ja The Pawnbroker, joista jälkimmäisessä esittää natsiaikojen muistojen vainoamaa juutalaista , End of Days. Eddie Cantor, Rod Steiger, Elliot Gould, kaikkien loppuvuosisadan valkokankaan vamppien äiti, femme fatale, Theda Bara, Alla Nazimova, Louise Rainer, Sylvia Sidney, Shelley Winters (Oscarit elokuvista AnneFrankin päiväkirja sekä Patch of blue); Judy Holiday >Judith Tuvin< (Oscar -50 elokuvasta Born Yesterday), Tony Randall, Rita Hayworth, Claude Rains (?), Richard Dix (?) ja Charlie Chaplinin vastanäyttelijä/vaimo Paulette Goddard (Nykyaika, Diktaattori). Lyhyt ja vanttera Edward G. Robinson oli kuin luotu valkokankaan gangsteriksi. Hän sai kaksi viikkoa ennen kuolemaansa sairasvuoteen äärellä järjestetyssä seremoniassa ensimmäisen Oscarinsa. Molly Picon ja Ida Kaminska olivat jiddishteattereiden primadonnia.

Koomikkoja ovat Zero Mostel, Milton Berle, George Burns, Sid Ceasar, Mort Sahl, Jerry Seinfeld; Don Rickles (?); lauantai-iltojen Billy Crystal (Oscar-gaalojen juontaja, Saturday Night Live, TV-sarja Kupla); Rodney Dangerfield; Jon Stewart (?); Howie Mandel (?); Don Adams (agentti 86-Maxwell Smart); piirakanheiton patriarkka Soupy Sales (19 000 onnistunutta suoritusta viimeisen laskennan mukaan) sekä Walter Matthau (parhaan sivuosan Oscar The Fortune Cookie, parhaan näyttelijän Oscarit Kotch ja The Sunshine Boys, viimeaikaisia elokuvia Äksyt vanhat herrat ja rooli Ville Vallattoman herra Karjusena). Matthaun kohdalla Walter Matasschanskayaskyn taiteilijanimi on anteeksiannettavaa.

Jerry Lewisin naamanvääntelyä ja Danny Kayen >David Kominsky< papupata-puhetta on plagioitu laajalti. Lewisin sanotaan olleen jokaisen sään, ajan ja ihmisen mies. Ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan etsittäessä Tri. Jekyllin ja hajamielisen professorin esikuvia. Lewis on tunnettu sekä filantropistina että siionistina. Kaye esitti yleensä onnettomuusaltista, hyväntahtoista sekä älyvapaata pelleä. Oikeassa elämässään hän oli Lewisin tapaan filantropisti ja toimi myöhemmin lasten asialla YK:n hyväntahdon lähettiläänä. Kun UNICEFille myönnettiin vuonna 1965 Nobelin rauhanpalkinto, valittiin juuri Kaye vastaanottamaan se. Lapsuudessa Kaye alias David Daniel Kominsky aikoi tulla isona lääkäriksi. Lääkäri hänestä tavallaan tulikin, kirjoittaessaan parhaana pidetyn lääkkeen reseptejä. Yhdenmiehen stand-up showssa ei saa ajatustaukoja muiden repliikkien aikana.

Robin Williams - josta olisi pitänyt tulla hitsari, ainakin jos hänen isäukkoa olisi ollut uskomista - on ollut koomikon ammatissa kaksikymmenvuotiaasta saakka, mutta vitsit ovat harvoin loppuneet kesken. Ollessani alaluokilla koulun käytävillä kaikuivat "nano nano" -huudahdukset Mindy ja Mork -televisiosarjan jälkeisenä aamuna. Sittemmin erilaiset hokemat ovat tulleet käytännöksi erilaisissa hupiohjelmissa. Williamsin showt perustuivat miehen karismaan ja vauhtiin jossa ei ehtinyt ajatella, oliko vitsi itse asiassa hyvä. "Kokaiini on Jumalan tapa ilmoittaa, että yrität tehdä liikaa rahaa", Williams sanoi huumeista selvittyään, kun vauhti oli jatkunut kameroiden jo sammuttua. Hyvää huomenta Vietnam oli jonkinlainen paluu, (Can I do it....till need glases, Popeye, The World According to Garp, The Survivors, Mosscow on the Hudson, Seize the Day, Club Paradise, The Best of Times, Good Mornign Vietnam, Dead poets Sosiety, The Advendures of Baron Munchausen, Awakenings, Cadillac Man, Dead Again, Shakes the Clown, Hook, Alladdin, The Fisher King, Ferngully: The last rainforrest, Toys, Mrs Doubtfire, Beign Human, To Wong Foo, Nine Months, Jumanji, The Secret Agent, The Birdcage, Alladin and the King of Thieves, jack, Hamlet, Father&acute;s Day, Deconstructiong Harry, Flubber, Good Will Hunting, Jakob the Liar, Patch Adams, What Dreams May Come, Bicentellian man, Artifical Intelligence(voyce), One Hour Photo, Death to Smoochy, Insomnia, muita uudehkoja elokuvia ovat olleet mm. Kuolleiden runoilijoiden seura, Fisher-King, Will Hunting sekä Isä Sisäkkönä ja homoisän rooli Lainahöyhenissä. Spielbergin Kapteeni Koukussa Dustin Hoffman esitti suurinenäistä Kapteeni Koukkua ja Robin Williams aikuiseksi kasvanutta ja lentotaitonsa kadottanutta Peter Pania. "Ihmiselle annetaan yleensä vain hyvin vähän hulluutta, eikä sitä kannattaisi menettää", sanoi Williams aiheesta.

Michael Landon >Eugene Orowitz< muistetaan TV-sarjoista Bonanza, Pieni talo preerialla (tuottaja sekä pääosan esittäjä) ja Enkeli maantiellä. Bonanza on ollut eräs pisimpään pyörineitä TV-sarjoja television historiassa. Landon kasvoi vuosikymmenien edetessä miljoonien katsojien silmissä Bonanzan kuumaverisestä, nuorimmasta Cartwrightistä Pieni talo preerialla- sarjan isälliseksi Charles Ingallsiksi. Hän oli amerikkalaisen maalaiskristillisyyden perikuva, joten monen on vaikea uskoa miehen juutalaista syntyperää. Landon syntyi amerikanjuutalaisen isän ja neuroottisen, katolisen irlantilaisen äidin vaikeaan avioliittoon. Koulukiusaaminen oli "Christ Killer"- Eugenille pitkäaikainen omakohtainen kokemus. Nuori Eugen piilotteli isäänsä ja esitteli ihmisille yleensä ainoastaan sinisilmäisen ja vaalean äitinsä.

Joku voisi pitää Michael Landonia täydellisenä messiastyyppinä. Tosielämässä ja läheisissä ihmissuhteissaan Landon ei kuitenkaan ollut aivan täysi enkeli. Jesajan kirjan 53. luku kertookin toisenlaisesta messiaasta. "Hän kasvoi Herran edessä kuin vesa, kuin juuri kuivasta maasta. Ei ollut hänellä vartta, ei kauneutta. Me näimme hänet, mutta ei hänellä ollut muotoa, johon olisimme mielistyneet. Hän oli ylenkatsottu, ihmisten hylkäämä..." Tikkum Olamiin, maailman vamman parantamiseen, ei riitä ainoastaan hyvä tahto. Korjaaminen vaatii ammattimiestä.

Tottuminen lisää atraktiota, sanotaan. Sitä mitä itse näkee lapsuuden leluissaan, ei toinen näe. Niin sirittävät heinäsirkat kuin mainostajatkin tietävät, että äänen, kuvien tai tekstin toistamisella on ylipuhuva vaikutus. Ihmisistä puhuttaessa tämä tarkoittaa, että suuri yleisö haluaa nähdä valkokankaalla samat, vanhat parrat. Uusien näyttelijöiden on vaikea lyödä itsensä läpi ja läpimurron tehneet voivat muuttaa "tunnearvonsa" harvinaisen todelliseksi säkiksi setelirahaa. Jeff Goldblumin ongelma näyttelijäuralla on ollut pituus ja Henry Winklerin lyhyys. Goldblum teki läpimurtonsa elokuvassa Kärpänen ja hän on ollut tähdittämässä viime vuosien megaelokuvia Death Wish, Big Chill, Frost, Nine Months, Jurassic Park, Kadonnut Maailma ja Independence Day, Run Ronnie Run - kuitenkin poikkeuksellisen pienellä palkalla. Elokuvan uusi nuorekas ja rento tutkijasankari henkilöityy Jeff Goldblumin roolihahmoissa. Mustine asuineen ja aurinkolaseineen Ian Malcolm näyttää pikemmin rock-tähdeltä kuin kaaosteoreetikolta Jurassic Parkissa ja sen jatko-osassa Kadonnut maailma. Uusissa tiede-elokuvissa tiedemiehistä on taas maailman pelastajiksi. Goldblumin ohella myös juutalaiset naisnäyttelijät Jodie Foster ja Helen Hunt ovat esittäneet tiede- ja intellektuellinaisia. Muita Goldblumin elokuvia ovat olleet Yön selkään, The Tall Guy ja Silverado.

Henry Winkler on eräs omista suosikeistani. Hän ryösti sivuosaksi tarkoitetusta roolista käsin Fonziena koko shown itselleen lauantaisarjassa Onnenpäivät. 90-luvulla Winkler vaikutti muun muassa Ihmemies-sarjan tuottajana. Täydellisen Amerikan etelävaltiolaisen herrasmiehen muotin tekemiseksi tarvittiin englanninjuutalaista näyttelijää.

Englannin kielelle Leslie "Oh Aaahsley" Howardin kuolema Toisessa Maailmansodassa saksalaisten alasampumana sointuu hyvin: Actor died in action. (Tuulen Viemän ohella muita rooleja Howardilla oli mm. elokuvissa The Scarlet Pimpernel, Pygmalion ja Pimpernel Smith.) Leslie ei suostunut näyttelemään sapattina ja pysyi tiukan ortodoksina. Humprey Bogartin (o) miehinen leski Lauren Bacall >Joan Perske<  loi Kirjavassa Satamassa kuuluisan viettelevän katseensa, "The Lookin", mutta todellisuudessa kysymys oli jostakin muusta. "Tärisin jännityksestä niin paljon, että ainoa tapa saada pääni pysymään jotakuinkin aloillaan oli painaa se miltei kiinni rintaan. Sieltä sitten pälyilin ujosti suurta Bogartia, ja tämä kuuluisa katse oli syntynyt. En ollut mikään maailmannainen, tiedättehän. Asuin äitini luona varsin pitkään", on Bacall muistellut myöhemmin. (Toinen Bogartin kanssa näytellyistä kuuluisista elokuvista on maailman myydyimmän salapoliisikirjan pohjalta tehty Syvä uni. Muita elokuvia mm. Tuuleen kirjoitettu.)

Tahattoman koomiset Leonard Nimoy & William Shatner ovat Star Trekistä tutut ohjaaja-näyttelijät. Luonnossakin menninkäistä muistuttava Nimoy esiintyi ainakin vierailevana tähtenä lähes jokaisessa 50- ja 60-luvun tunnetuista TV-sarjoista. En tiedä johtuiko tämä kyllästymisestä Star Trekin kuvauksiin - ne kun tehtiin samassa neljänkymmenen neliön studiossa, luulen. Myöhempinä vuosinaan Nimoykin on siirtynyt ohjaajaksi muun muassa Kolme miestä ja baby-elokuvassa. 90-luvulla Nimoy isännöi TV-sarjaa Muinaiset Mysteerit. Hänet tunnetaan myös kirjailijana ja hän on kirjoittanut kaksi omaelämänkertaa: I Am Not Spock (1975) ja I Am Spock (1995). Shatner taas on lisäksi Hälytys 911:n juontaja. Star Trek markkinoi maailmankatsomuksellista Sci-fiä. Muun muassa ajatusta, että Jeesus olisi todellisuudessa ollut teknologisesti valveutunut vieras ulkoavaruudesta. Vakiintuneet tähdet suostuvat yleensä näyttelemään vain sankarin tai jalon roiston rooleja.

Harvey Keitelillä ei ole sellaisia estoja. Keitel on tavallaan hypännyt tähtivaiheen ylitse ja tullut näyttelijästä suoraan kulttihahmoksi. Vaikka paljasjalkainen NY:n Brooklyniläinen näyttelee usein italialaista syntyperää olevia katolisia, hän itse on syntyperältään juutalainen. Suvun juuret juontavat Puolaan. Hitaan alun jälkeen Keitelistä on tullut yksi elokuva-alan työllistetyimmistä näyttelijöistä. Vajaan 30 vuoden aikana hän on ollut mukana liki 80 elokuvassa. Roolikirjon vuoksi Keiteliä on luonnehdittu elokuvahistorioitsijan painajaiseksi. Keitelin erikoisuuksiin kuuluu suostua nuorten ohjaajien huonosti palkattuihin esikoiselokuviin ja sivurooleihin. Paras esimerkki edellä mainitusta lienee Quentin Tarantinon (o) läpimurtoelokuva Pulp Fiction. Reservoir Dogsissa hyvien ja pahojen roolit pantiin radikaalisti uusjakoon. Elokuvassa Paha Poliisi Keitel kuvaa ihmistä, joka on vajonnut niin alas kuin voi ihmisolento vajota. Elokuva on sukellus maailmaan synkimmillään, mutta myös mystisen uskonnollinen "lunastustarina". Martin Scorsesen (o) ohjaamassa, Uuden Testamentin evankeliumeiden yhtenäisen kertomuksen päälaelleen kääntävässä Kristuksen viimeisessäkiusauksessa sopivan Jeesuksen löytäminen oli hankalaa, mutta Juudas löytyi helpolla. (Elokuvassa Juudas tosin piirretään epäortodoksisesti juuri ylevänä roistona ja väärinymmärrettynä uhrina.) Muita Keitelin elokuvia ovat mm. The Facts of Life, Combat High, Taksikuski, Return to Horror High, Grizzly II, Roseanne, Return of The Killer Tomatoes, Sisters, Bodies of Evidence, Out of Sight, Tree Kings, The Perfect Storm, Piano, Smoke, Thelma ja Louise, The Peacemaker, The Perfect Storm sekä Las Vegasin perustaneesta historiallisesta juutalaisesta gangsterihahmosta kertova Bugsy. Vrt. italiaano Al Caponen (o) Vihollinen Numero Uno: Juutalainen Hymie Weiss, kovanaama.

Melvin Douglas on syytä mainita roolistaan elokuvassa Inherit the Wind (1955).

Elokuva kuvasi kuuluisaa Tennesseen osavaltion Scopesin apinaoikeudenkäyntiä vuonna 1925 oikeudesta opettaa kehitysoppia julkisissa kouluissa. Kyseessä oli maailman ensimmäinen radioitu oikeudenkäynti ja mediasirkus. Yleensä raastupa ratkaisee asioita, mutta tässä tapauksessa käräjistä koko kiista vasta alkoi. Indoktrinaatio on vaarallisempaa kuin propaganda, koska siinä vaikutteita ei tiedosta. Elokuvaa on sittemmin esitetty "opetuskäytössä" ympäri maailman englanninkielisten koululaitosten kreationismin vaaroista. Syyttäjäksi asettui entinen presidenttiehdokas Matthew Brady (o) ja hänet kuvataan paitsi teennäisenä ja tärkeilevänä vanhana typeryksenä, myös luihuna tyyppinä, joka syö kuin ahmatti. Oikeudenkäynnin yleisönä toimivat pikkukaupunkilaiset laulavat päättömästi "Give Me That Old Time Religion" kertosäettä. Puolustuksesta vastaava Drummond on toinen tuttu elokuvahahmo: peloton asianajaja, joka taistelee oikeudenmukaisuuden puolesta toivottoman tuntuisessa tilanteessa. Mustavalkoinen moraalinäytelmä ei voisi olla voimakkaampi: kaikki älykkyys ja hyvyys ovat evolutionistien puolella, kaikki hölmöys ja pahanilkisyys kuuluvat kreationisteille. Elokuva on ylläpitänyt syvään juurtunutta myyttiä, jonka mukaan kreationistien argumentit ovat olemukseltaan uskonnollisia, eivätkä tieteellisiä. Elokuvan aristoteelisestä käsikirjoituksesta poiketen oikeudenkäynti oli tosiasiassa suuri farssi, jossa kaikki valamiehistön jäsenet eivät esimerkiksi osanneet erottaa toisistaan yksilönkehityksen ja lajinkehityksen käsitteitä. (Me kaikki tosiaankin olemme kerran olleet ainoastaan alkeellinen ja pieni solukimppu äitimme kohdussa.)

Amerikan kansalaisvapautusyhdistys ACLU oli halunnut koetapauksen ja oli hakenut ilmoituksella opettajaa, joka haluaisi olla nimellisesti syytetty lavastetussa oikeudenkäynnissä. Daytonin paikalliset mainostajat ottivat tarjouksen vastaan siinä toivossa, että pilaoikeudenkäynti olisi tehnyt hyvää liiketoiminnalle. John T. Scopes (o) itse oli toiminut biologian opettajana vain lyhyen aikaa ja oli todellisuudessa liikunnanopettaja. Elokuvan väitteistä huolimatta hän ei ollut missään vaiheessa vaarassa joutua vankilaan. Puolustuksen asiantuntijat käyttivät evoluution todisteina mm. Piltdownin ihmistä ja "Nebraskan ihmisen" hammasta. Ajan testi on osoittanut edellisen, kymmenien sinisilmäisten väitöskirjojen aiheen, väärennökseksi ja jälkimmäisen sian hampaaksi. Elokuva lienee saanut nimensä Sananlaskujen kirjan jakeesta 11:29: "Joka talonsa rappiolle saattaa, perii tuulta, hullu joutuu viisaan orjaksi."

Saksankielinen Neumann-nimi yhdistetään juutalaisuuteen, mutta myös Paul Newman kuuluu otsikon alle. (Newman on toisen puolen juutalainen.) Tässä yhteydessä lienee syytä mainita ensisijassa rooli elokuvassa Exodus (Puhallus, Liekehtivä torni)

Juutalaisuutta käsittelevät tai juutalaisia henkilöhahmoja piirtävät elokuvat ovat harvinaisia ja näyttelijät niiden rooleihin valitaan ilmeisesti erityisen huolellisesti. Eräs esimerkki on Meryl Streep ja Sofien valinta.

Alan Rickman (?) lähinnä naurattaa ritarina Järki ja Tunteet-elokuvassa Die Hard I:n ja Robin Hood-Varkaiden Ruhtinas-pahiksen roolien jälkeen.

David Duchovnyyn (?) (Evolutions) olemme tutustuneet hittisarjassa Salaiset Kansiot. Sarja suosii avoimia loppuja eikä ota selvästi kantaa sen paremmin rationaalisten kuin mystistenkään selitysten puolesta. Kansioiden päähenkilöitä on verrattu Hannuun ja Kerttuun, jotka harhailevat pimeässä metsässä. Osa tämän suosikkisarjan tunnelmasta keksittiin vahigossa, ensimmäisiä osia kuvatessa. Tällöin arvon nuorelle parille, ei vaan agenteille annettiin käteen taskulamput. taskulamppuvalaistusta syntyikin imago kysymys koko sarjalle. Salaiset kansiot oli myös virstanpylväs ns. sinisen valon käytössä "TV- produktioissa". Lopputulos oli erittäin laadukkaan oloinen sinisen valon ansiosta, vaikka sitä huokuikin jopa synkimmässä metsässä! Aijemmin samaa "laadukkuus" kikkaa käytti mm. James (Titanic) Cameron (o) elokuvassa T2.
Yhden sarjan jakson tekeminen maksoi 660 tuhatta euroa. Modernin ajan kasvatit kuvataan harhailijoina ristiriitaisten maailmankuvien verkossa, perimmältään selittämättömän äärellä.

Surullinen, hauska, vaarallinen, säälittävä pieni suuri mies Dustin Hoffmann lienee henkilöitä joidenkohdalla jo nenän kokoluokka riittäisi vakuuttamaan epäilijän. Tässä kohden sukujuuret ovat kuitenkin muutenkin kiistattomat. (Litle Big Man, Agatha,Tootsie, Papillon, Lenny, Maratoonari, Sademies, Kramer vs. Kramer, Kapteeni Koukku, Satunaisia Sankareita, Dick Tracy, Outbreak, Sleepers, Amirican Buffalo, Mad City, Wag The Dog, Joan of Arc, Cosm jne.)

Peter Falk alkoi tehdä Columbo-sarjaan uusia jaksoja yli 20 vuoden tauon jälkeen. (Oscar elokuvista Murder Inc. ja Pocketful of Miracles, Tony-palkinto Broadway-esiintymisestä The Prisoner of Second Avenue.) Seinfeldin neuroottista George Costanzaa esittävä Jason Alexander kertoo Bar Mitzvan olleen hänen ensimmäisen korvausta vastaan suoritetun näyttelijänsuorituksensa.(Riitti on löyhästi verrattavissa rippikoulun konfirmaatioon, jossa kaikki lausuvat kuorossa: "tahdon".)

Marcel Marceau on ranskalainen miimikko. Naisnäyttelijöistä on ehkä vaikea saada samalla tapaa mieleenpainuvia kuin miehistä. Persoonallisuus tuntuu monesti vastakohtaiselta ohjaajan tavoitteille. Vaikka punapäinen Jill St. John ei tavallisesti esitä kovin vakavia rooleja, sanoo hänen vanha tuttavansa Henry Kissinger naisella olevan todellisuudessa "erittäin korkean älykkyysosamäärän" (Timantit ovat ikuisia jne.). Winona Horowitz sai etunimensä synnyinkaupungistaan Minnesotan osavaltion Winonasta. Loputkin viitteet juutalaiseen taustaan katosivat taiteilijanimen Ryder taakse. Kait 300 megatavun laajuiset websivutkin kertovat näyttelijän suosiosta. (BeetleJuice, Pikku naisia, Viattomuuden aika, Elämän tilkkutäkki, Todellisuuden puremia, Heathers, Noitavaino, Edward Saksikäsi, Dracula, Alien IV jne.)

Muutettuaan Israeliin Debra Winger palveli jonkin aikaa myös maan asevoimissa. Naisen pitää käydä Israelin armeija, ellei tiettyyn ikään mennessä palvele yhteiskuntaansa äitinä. (Kaupunkicowboy, Upseeri ja herrasmies, Hyvien ihmisten juhla, Hellyyden ehdoilla.) Joidenkin arvostelijoiden mukaan Meryl Streep on saanut liian paljon liian nopeasti. Näyttelijätär on kaikesta huolimatta onnistunut pitämään jalat maan pinnalla. Osasyyksi on sanottu, että hän pyrkii viettämään tuiki tavallista elämää perheensä kanssa. (Oscarit avioerodraamasta Kramer vs. Kramer sekä juutalaisäidin painajaisesta Sofien valinta. Riemuvoittoihin kuuluu myös Ranskalaisen luutnantin nainen. Muita elokuvia mm. Minun Afrikkani, Bridges of Madison County (Hiljaiset Sillat) jossa Meryl romantisoi näyttelijä/ohjaaja/säveltäjä legenda Clint Eastwoodin (o)  kanssa,  sekä Villi joki.)

Juutalaisten keppikerjäläisestä rubiinikiveen viittaavat sukunimet kertovat ajasta, jolloin Jaakob Iisakinpojan mahdollisuudet vaikuttaa uuteen sukunimeensä riippui paljolti lompakon paksuudesta. Monesti kerjäläisen keppiin viittaavat Dreyfussit ovat lähtökohdista huolimatta pärjänneet maailmassa Rubinsteineja, Goldmanneja tai Goldsmitheja paremmin.

Richard Dreyfuss sai rahaa ja mainetta liiankin kanssa ja ajautui kierteeseen, jossa "tarvitsi joka päivä kokaiinia, pullon viskiä ja parikymmentä erilaista pilleriä, vain selvitäkseen päivän työstä". Tehtyään sovinnon itsensä ja perheensä kanssa Dreyfuss on yksi Peace Now -liikkeen johtohahmoista. Erityisesti hän on keskittynyt Rauha 2020 -projektiin, joka yrittää parantaa Israelin juutalaisten ja Lähi-Idän arabien suhteita. (Oscar elokuvasta Goodbye Girl, muita elokuvia mm. Rikkaus ei sula sateessa, Beverly Hillsin pummi ja Peltiheikit.)

Edward Asner (Fort Apache, The Bronx) voitti kuusi Emmy- ja neljä Golden Globe-palkintoa sarjallaan Lou Grant. Vuonna 1981 hänet valittiin TV-näyttelijäin killan presidentiksi.

Gene Wilder opetti miekkailua ennen siirtymistään näyttelijäksi (oscar Tuottajista, muita mm. Nuori Frankenstein). Wilder perusti vuonna 1989 syöpään kuollen vaimonsa nimeä kantavan järjestön tukemaan syöpäpotilaiden lähiomaisia ja sairastui itse 10 vuotta myöhemmin imusolmukesyöpään.

Tim Roth (?) on tunnettu harvinaisen vastenmielisistä rooleistaan mm. elokuvissa Rob Roy, Reservoir Dogs, Pikku Odessa ja Pulp Fiction. HM:n vaatemainoksessa hän lojuu vetimissään rasvaiset hiukset silmillä ja leuka auki roikkuen. Elokuvateollisuutta on syytetty juutalaismielisestä politiikasta. Leimaaantavin piirre sille on kuitenkin juutalaisten hyväksynnän tarve. Joukkoviestimet sopivat kovin huonosti yhteen juutalaisen tradition perusoppien kanssa. Seka-avioliittojen määrä televisiosarjoissa ja elokuvissa on jotakuinkin 95 prosenttia. Esimerkeiksi voisi ottaa vaikkapa sarjat Mad About You, Love and War, Seinfeld, Thirtysomething, LA Law, Northern Exposure, Home Front ja Friends.
Siinä määrin kuin Hispano-, aasialais- afro-, ja italoamerikkalaiset esiintyvät, he näyttävät useimmiten rakastuvan oman etnisen ryhmänsä henkilöihin. Nuoret juutalaiset, jotka muiden amerikkalaisten tavoin katsovat televisiota ja elokuvia 25 tuntia viikossa, altistuvat säännöllisesti sellaisille vaikutteille, että juutalaisen ja ei-juutalaisen välinen suhde on romanttisempi ja draamallisempi kuin kahden juutalaisen välinen suhde. Ellen Barkin, Winona Ryder, Barbara Hershley, Alicia Silverstone ja Debra Winger saavat vain harvoin juutalaisia rooleja.

Sandra Bullockia (Hangmen,Who Shot Patakango?, Love potion No.9, The Vanishing, The Thing Called Love, Fire on Amazon, Demolition Man, Speed, While you Were Sleeping, The Net, Two if by Sea, A Time to Kill, In Love and War, Making Sandwiches, Speed 2, Hope Floats, Practical Magic, Prince of Egypt: Miramin ääni, Forces of Nature, Gun Shy, 28 Days, Famous, Miss Congeniality (Miss kovis), Two Weeks Notice (Kahden viikon iskuaika) vaivaa niin naisnäyttelijöiden, kuin naisshakinpelaajienkin oireyhtymä. Hän ajattelee koko ajan itseään - kasvojaan, ilmeitään ja kameraa.

Kolmessa jälkimmäisessä Tähtien Sodassa prinsessa Leiana näytteli Carrie Fisher (?) ja aikaisemmissa osissa koulutyttö Mandy Patinkin. Patinkin näytteli myös maailman menestyksekkäimpiin TV-sarjoihin lukeutuneessa Chicagon lääkäreissä.

Muita näyttelijöitä ovat muiden muassa Tony Curtis >Bernie Schwartz< (Piukat paikat, Bostonin kuristaja);

Isä Kirk (Spartacus) >Isadore Demsky< ja poika Michael Douglas (Kooma, Wall Street, Rankka päivä, Basic Instinct, Vaarallinen suhde, Vihreän timantin metsästys, Musta sade, Sateen tekijä, Ruusujen sota, Wonder Boys, Trafik, Dont Say a Word. jne.); Beatrice Arthur, Seagalin (?) näyttelijäsuku; Noah Whyle (Teho-osasto, kyseessä on amerikkalaisen TV-historian suosituin ohjelma, joka kerää joka torstai 40 miljoonaa katsojaa); Julianna Margulies (? Teho-osasto); Jack Benny; Michelle Lee (?); varietee-taiteilija Bette Midler (Hylättyjen vaimojen kerho, Ruusu);sangen ärsyttävällä äänellä varustettu Fran Drescher (Nanny); Mayim Bialik (Blossom);Daniel Day-Lewis (?) Viimeinen mohikaani , Alicia Silverstone (Hitt Man, Clueless, Batman IV, Aerosmithin videot); Julia Louis-Dreyfus, Barbara Harris, Barbara Hershey (Cannesin paras näyttelijätär -87 ja -88), Louise Lasser, Henry Buck, Bob Hoskins (?) Roger Rabbit); Ellen Barkin; Jodie Foster (? Taksikuski, Uhrilampaat, Maverick, Syytetty, Ensimmäisen asteen yhteys); countrylaulaja Dolly Parton (? Steel Mothers); ja Peter Lorre.

Rachel Weisz muistetaan 90-luvun lopun suosituimman seikkailupläjäyksen sankarittarena, kirjaston hoitaja Evelyninä, jota kammottavin seurauksin kiehtoo Egyptin muinaisuus. (The Mummy, The Mummy Returns). Kevin Kline oli yksi 90-luvun monipuolisimmista mies näyttelijöistä, josta voisi sanoa säteilevän kaikki näyttämötaiteen prisman värit  (? Sophie’s Choice, Grand Canyon, Janyary Man, In & Out, Fierce Creatures,  Kala nimeltä Wanda, Dave, Consenting Adults, Cahaplin, The Big Chill, Wild Wild West, The Anniversary Party, Sisärengas jne.)

Ja lista jatkuu: Jennifer Grey (? Dirty Dancing); Elizabeth Shue (? Kaksi viimeisintä Paluuta tulevaisuuteen, Leaving Las Vegas, Karate Kid, Pyhimys); Natalie Portman (Leon, Mars Hyökkää, Tähtien Sodan uudet osat); Gaby Hoffman (? lapsitähti, Volcano); Paul Reiser (? Aliens, Beverly Hillsin kyttä, Hulluna sinuun); Heidi Fleiss; Douglas Fairbanks, Joe DeCarlo (?), Edward G. Robinson, Paul Muni, June Allison, John Garfield, Pauly Shore, Steven Hill, Anthony Newley; Paul Munny; Albert Maltz; Harry Curtis; Paul Glazer (?); Ben Kingsley (?) Gandhi, Schindlerin lista, Dave ; Estelle Getty (?); Lorne Green (Bonanza); 177 elokuvan "hirviömies" Boris Karloff (?) Dumb Girl of Portici, The Man from Downing Street, Dynamite Dan, The Mummy, Bridge of Frankenstain,  The Walking Dead, The Ape, The Devil Commands, The Boogie man Will Get You, The Voodoo Island, The Frankentein, Die, Monster, Die!,  House of Evi, The Draculal ; Ron Silver(? konnanosat mm. Time Cop); F. Murray Abraham (? konnanosat: Last Action hero, Amadeus, Ruusun nimi), Richard Boone, George Segall, RowanAtkinson (? TV-sarjat Mr. Bean, Musta Kyy), Geena Davis (?), Tootsie, Secret Weapons, Beetlejuice, Thelma & Louise, Angie, Long Kiss Goodnight, Kurkunleikkaajien saari, Richard Gere (?) Strike Force, Days of Heaven, Offiser and Gentleman, King David, No Mercy, Pretty Woman, First Knight, The Jackal, Syksy New Yorkissa, Red Corner, Runaway Brigde ), 97 filmin Charles Bronson (?) >Charles Buchinsky< (You’re in the Navy Now,  Colt .45, The Magnificent Seven, The Great Escape, This property is Condemned, The Dirty Dozen, Once Upon a Time in West, The Mechanic, Death Wish, Death Hunt, ten to Midnight, The President’s Assasin, Indian Runner, Family of Cops 1-3,  Huuliharppu kostaja), Eli Wallach (Hyvät, Pahat ja Rumat), sekalainen määrä Baldwinejä, James Caan (Eraser, Blue Eye Mickey) ja Dan Futterman (?).

Cary Grantin oikea nimi on >Larry Leach<, Jydy Holidayn >Judith Tuvin< , Joan Blondellin >Rosebud Blunstein< , Tina Louisen >Tina Blacker<, Jerry Lewiksen >Joseph Levitch<, Danny Kayen >David Kominsky< ja Larry "Show" Kingin >Larry Zeiger.

Näyttelijöissä lähteeni ovat kirjoitelmani muita osia epävarmemmat. Tummaihoisten juutalaisten henkilöllisyys tulee tavallisesti täytenä yllätyksenä. Heitä ovat kuitenkin kiltti Raffija tuhma Yophet Kotto. (Edellinen on lastenohjelmien tekijä, jälkimmäinen näytellyt elokuvissa Aliens ja Elä ja anna toisten kuolla sekä TV-sarjassa Pelon kadut). Kotto on 100% iso, 100% musta ja 100% juutalainen. Muita tummia juutalaisia ovat muun muassa muusikko Lenny Kravitz sekä näyttelijät Walter Moseley, Ruben Greenberg, Angel Levine, Lisa Bonet (Cosby Shown Denise), Lenny Bruce, Walter Moseley (?) sekä Paula Abdul ja Farrakhan. Myös Whoopi Goldbergin (Corrina, Corrina, Bogus, The Associate, Eddie, Get Bruce, Deep End of the Ocean, Lion King (voyce) Monkey Bone)  äiti kuuluu olleen juutalainen. Tummaihoisten juutalaisten kohdalla käännynnäinen tausta on todennäköisempää, vaikka olenkin periaatteessa pyrkinyt kirjoitelmassani alleviivaamaan juutalaista syntyperää, enkä uskontoa.

Muita juutalaisia näyttelijöitä, viihdetaiteilijoita tai muuten vain tunnettuja hahmoja ovat Rona Barrett, Mike Burstyn, Lerner Lowe, Joyce Brothers, Arthur Murray, Joan Rivers, hauska Adam Sandler (mm. Remote Control, Air Heads, Happy Gilmore, The waterboy, Big Daddy, The Litle Nicky) , Morey Amsterdam, Sarah Michelle Gellar, Weinsteinin veljekset, Julia-Louis Richard, Escher MC, Harvey Fierstein, Samuel Gompers, Paul Rubens, Madelyn Kahn, Jack Klugman, Shari Lewis, Howard Mandel, Rhea Perlman, Carl Reiner, David Schwimmer, Paul Shaffer, Joe Shuster, Steven Berkoff, Jonathan Silverman, Andrew Shue, Ian Ziering, Shaun Weiss Roseanne ja Jerry Siegel.

Jamie Lee Curtis (Kala nimeltä Wanda, Halloweenit, Blue Steel, Vaihtokaupat, Tosi Valheita, Kaikkiruokaiset ystäväni), Jane Seymour (yksi harvoista Bond-tytöistä, jotka ovat päässeet Bondin jälkeen yhteenkään toiseen elokuvaan, Elä ja anna toisten kuolla, Tohtori tuli kaupunkiin, Sodan muisto), Goldie Hawn (Hylättyjen vaimojen kerho, Tyttö joka kävi intin, Tyttö joka tiesi liikaa), Gwyneth Paltrow (Seitsemän, Emma) ja lapsitähtenä aloittanut Helen Hunt (I think I’m Having a baby, Only You, Hulluna sinuun, Twister, Elämä on ihanaa, Dr. T & the Women, Pay it Forward, Cast  Away, What a Women Want, Pulse Punders ) ovat ilmeisesti juutalaisia ainoastaan isän puolelta.

Harrison Fordin (o)(1/4), Jean Claude Van Dammen (Universal Soldier, Time Cop, Street fighter, Replicant) ja Matthew Broderickin kohdalla taas ainoastaan äidin suku on juutalaista. Myös Robert DeNiro, ( Gretings, The Wedding Party, Sam&acute;s Song, Hi, Mom,  Bloody Mama, Jennifer on My Mind, The Gang That Could&acute;t Shoot Straight, Born to Win, Mean Streets, Godfather 2, Taxi Driver, Deer Hunter, Raging Bull, Once Upon a time in America, Brazil, Untouchables, Cape Fear, Casino, Heat, Sleepers, Cop land, Wag the Dog, Ronin, Meet the Parents, Fifteen Minutes, navy Diver, Score, juutalaisen rooli elokuvassa Casino), Joan Collins ja Geraldo Rivera ovat juutalaisia vain toisen vanhempansa puolelta.
 

Johtopäätökset
Sefanjalla on asiaa. Ja karvalakki. Akateemisempi artikkeli aiheesta Hollywoodin perustajien näkökulmasta osoitteessa: http://www.helsinki.fi/~pjojala/Hollywoodism.html
Sefanjan kuvaama amplitudi on olemassa - MOT: Mikä Oli Todistettava. Pidempi esitys apologetiikka-esseessä: Valitsen siis olen.

Pauli.Ojala@gmail.com & leffafriikki nimimerkillä T. L.
PS. No entäs nää?!?
http://www.allnerdsandgeeks.com/index.FamousJews.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_famous_Jews

Kuuluisia juutalaisia muilla aloilla:

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Tieteenluovutus.html
http://www.helsinki.fi/~pjojala/MaailmanMerkittavinMies.htm

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Hollywoodism.html
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Musiikki1.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Sefanja_Rokkentrollit.htm

http://www.helsinki.fi/~pjojala/Kallonkutistajat.html
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Tietonikkarit.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Uraani2.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Kirjailijat.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Toimittajista.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Juutalaiset_Sarjakuvat.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Kuvataiteilijat.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Neropatit.html
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Shakki_ja_Matti.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Urheista_uhreista.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Lojaalisuudesta.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Kommunismin_juuret.html
http://www.helsinki.fi/~pjojala/MaailmanMerkittavinMies.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Kotimaani_ompi_Suomi.htm
http://www.helsinki.fi/~pjojala/David_Magen_Amon.html
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Indicator.html
http://www.helsinki.fi/~pjojala/Nollaveri.html

 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_American_Entertainers

Actors

Organized by decade of birth

 

1990s

1980s

1970s

1960s

1950s

1940s

1930s

1920s

1910s

1900s

1890s

1880s

1870s

1860s

1850s

1830s

Comedians

Music: singers and songwriters

Music businessmen

Dance

Persons listed with a double asteriks (**) are winners of the Tony Award for Best Choreography.

Stanley Donen

Film directors

Magicians

Models

Producers, screenwriters and creators (film and television)

Motion picture and television executives

Professional Wrestlers

TV and radio presenters

Theater

Persons listed with a double asteriks (**) are producers who have won the Tony Award for Best Musical and/or the Tony Award for Best Play. Those listed with a triple asteriks (***) have won the Tony Award for Best Direction of a Musical and/or Play. Those listed with a quadruple asteriks (****) have won the Tony Award for Best Actor or Best Actress in a Musical or Play.

Circus

CEOs, Owners, Producers/Directors, and Famous Performers

Comics: writers, publishers and artists

Adult Film Stars

Footnotes

 1. ^ "Facts". Shane Habouca. Retrieved on 2006-12-30.

 2. ^ Mentioned he was Jewish at the premier of Keeping Up with the Steins in an interview on WireImage; May 8, 2006 - http://video.wireimage.com/mvMediaPlayer.asp?ItemI=8555865

 3. ^ Bynes mentioned that she is Jewish on Jimmy Kimmel Live (March 7, 2006) and Rove Live (March 28, 2006)

 4. ^ Millea, Holly (July, 2007). "Zac Attack". ELLE. Hachette Filipacchi Media U.S.. 

 5. ^ Hollywood enters the era of Scarlett Johansson - USATODAY.com

 6. ^ Bloom, Nate (2007-04-05). "Celebrity Jews", The Jewish News Weekly of Northern California. Retrieved on 2007-04-05. 

 7. ^ Jones, Jen (3/07). "Sara Paxton". JVibe. Jewish Family & Life. 14-17. Retrieved on 2007-04-05. 

 8. ^ Paxton, Sara (2005-11-25, 2005-12-11). "Sara's Blog". Sara Paxton Official Website. Retrieved on 2007-01-12.

 9. ^ a b c Nikki Reed and Evan Rachel Wood both mentioned that they are Jewish on the Thirteen DVD commentary, between the 10:00 and 11:00 minute mark

 10. ^ Stated on the Live with Regis and Kelly show, July 3, 2007

 11. ^ Slate, Libby (1989-12-22). "Former Soviet Skate Stars Top Bill at Knott's", Los Angeles Times, pp. 1. Retrieved on 2007-02-16. 

 12. ^ Arnold, Tom (2003). How I Lost 5 Pounds in 6 Years: An Autobiography. St. Martin's Griffin, 145-146. ISBN0312322445. 

 13. ^ Butler, Jerry (1990). Raw Talent: The Adult Film Industry As Seen by Its Most Famous Male Star. Prometheus Books, 59. ISBN087975625X. 

 14. ^ Pogrebin, Abigail (2005). Stars of David: Prominent Jews Talk about Being Jewish. Bantam Dell Pub Group. ISBN0767916123. 

 15. ^ Butler, Jerry (1990). Raw Talent: The Adult Film Industry As Seen by Its Most Famous Male Star. Prometheus Books, 208. ISBN087975625X. 

 16. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao "Motion Pictures". Encyclopaedia Judaica. (1971-1972). Keter Publishing House. Retrieved on 2006-11-17. 

 17. ^ Elfman, Richard and Bright, Matthew. Forbidden Zone DVD, Fantoma, 2004, audio commentary. ASIN: B0002LE9QS

 18. ^ "Tony Jay—Obituary", The Jewish Chronicle (2006-12-22), pp. 26. Retrieved on 2006-12-24. 

 19. ^ Dixon, Wheeler Winston (2006). Visions of Paradise: Images of Eden in the Cinema. Rutgers University Press, 87. ISBN 0813537983. 

 20. ^ Blackwell, Earl (1973). Celebrity Register. 

 21. ^ [1]: "she was the daughter of an upper-class Austrian born Jewish financier Lionel Gingold and English-born Kate Walters."; Oxford Dictionary of National Biography: "Her mother was Jewish."

 22. ^ Encyclopaedia Judaica, 2nd ed, art. "Lederer, Francis": "Czech actor"

 23. ^ Ahdoot[2] "New Yorker Dan Ahdoot is another Iranian Jewish entertainer who defied his community's traditions."

 24. ^ Bettinger, Matthew (2002-10-29). "Column: Jewish influence, from Ellis Island to Ron Jeremy", The Justice. Retrieved on 2006-11-26. 

 25. ^ Pefferman, Naomi (2001-08-31). "Late-Nite Jew", The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Retrieved on 2006-11-26. 

 26. ^ Roseanne [3] "always openly and proudly Jewish..."

 27. ^ Template error: argument title is required. 

 28. ^ Pfefferman, Naomi (2002-04-05). "Entertainment icons Milton Berle and Billy Wilder die", The Jewish News Weekly of Northern California. Retrieved on 2006-11-26. 

 29. ^ Loh, Sandra Tsing (2006-03-10). "Inside Shelley Berman, Again", The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Retrieved on 2006-11-26. 

 30. ^ Faingold, Noma (1998-03-27). "Kaballah hasn't dulled Sandra Bernhard's rough edge", The Jewish News Weekly of Northern California. Retrieved on 2006-11-26. 

 31. ^ Ballon, Marc. "Q & A With Lewis Black", The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Retrieved on 2006-11-26. 

 32. ^ Tregarthen, Cheryl. "Victor Borge", Nordic Notes. Retrieved on 2006-11-26. 

 33. ^ Phipps, Keith (2006-11-20). "Random Rules: Alex Borstein". A.V. Club. Retrieved on 2006-11-21.

 34. ^ Parker, James (2006-12-03). "'Those words...'", The Boston Globe. Retrieved on 2006-12-03. 

 35. ^ a b c d e f Fox, Michael (2006-12-22). "Borat nips Gibson as No. 1 anti-Semite in show biz", The Jewish News Weekly of Northern California. Retrieved on 2006-12-22. 

 36. ^ a b Franken [4] "Immediately after, a clip shows Franken suggesting that if he opts to run, he “would be the only New York Jew in the race who grew up in Minnesota.” On Sunday I asked nonchalantly if that meant he considered himself a New York Jew as well as a Minnesotan. “That was a joke,” he said, laughing hysterically once more."

 37. ^ Noted as one of several Jewish comedians at [5]"

 38. ^ a b Swartz, Shauna (2006-11-21). "Meet Judy (aka Jewdy) Gold". AfterEllen.com. Retrieved on 2006-11-21.

 39. ^ Handler — Smason, Alan. "Comely comic reveals laughs in ‘Horizontal Life’", Cleveland Jewish News. Retrieved on 2006-11-16. 

 40. ^ a b c Bloom, Nate (2006-11-24). "Celebrity Jews". The Jewish News Weekly of Northern California. Retrieved on 2006-11-22. 

 41. ^ a b Mason [6] "Jewish comedian Jackie Mason..."

 42. ^ a b O'Toole, Lesley (2006-12-22). "Ben Stiller : 'Doing comedy is scary'", The Independent. Retrieved on 2006-12-22. 

 43. ^ Takiff, Jonathan (2006-11-21). "'Tis the season...". Philadelphia Daily News. Retrieved on 2006-11-21.

 44. ^ Miller, Larry (2006-12-22). "I'm... dreaming... of a white... Chri -- ummm, holidays", The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Retrieved on 2006-12-22. 

 45. ^ a b c Rivers [7] "Jewish comedienne JOAN RIVERS has launched a scathing attack on MEL GIBSON..."

 46. ^ Schimmel [8] "I was supposed to have them until after Christmas, but my ex-wife told the kids that since I'm Jewish and don't celebrate Christmas, Santa would not come to my house and they would miss opening presents from Santa on Christmas morning."

 47. ^ a b c Seder [9] "says Seder, who's Jewish and has dark curly hair"

 48. ^ Jewish Chronicle 5 June 2008: "So you see, I’m a nice Jewish girl and I’ve lots of Irish in me." The editorial comment is "Scarily enough, Courtney is a halachic Jew."

 49. ^ Eichner, Itamar (2006-11-17). "Israeli minister, American Idol", YNetNew.com. Retrieved on 2006-11-17. 

 50. ^ a b Apatow [10] "I look at it as part of my Pat Robertson moral trilogy: The first movie is the anti-sex before marriage. This is the anti-abortion movie. Soon it’ll be the anti-Jew movie and then I’ll realize I’m Jewish and get all confused."

 51. ^ a b Braff [11] "Zach Braff, the leading actor in NBC's hit comedy Scrubs, is set to visit Israel this coming July. The hot star (31) will arrive in Israel accompanied by his girlfriend, actress and singer Mandy Moore... Braff, a nice Jewish boy, called the Israeli General Consul in Los Angeles, Ehud Danoch, and asked for his assistance with the tour's planning." [12] Mandy Moore on Braff: "I like a good Jewish boy. With a sense of humor." (Moore has a Jewish maternal grandfather) [13] ""I was kosher until I had my Bar Mitzvah, and I parlayed officially becoming a man into telling my father I wanted to eat cheeseburgers." Zach Braff exerted his dietary independence from his Jewish family."

 52. ^ a b Rosen, Steven (2006-11-16). "Want to spoof Purim and the Oscars? Be our Guest!". The Jewish Journal of Greater Los Angeles 21 (39). Retrieved on 2006-11-16. 

 53. ^ a b Bloom, Nate (2006-01-27). "Celebrity Jews". The Jewish News Weekly of Northern California. Retrieved on 2006-11-17. 

 54. ^ a b Katzenberg [14] "Hardie also called on several Jewish members of the entertainment industry, including... Jeffrey Katzenberg"

 55. ^ a b Landis [15] "Landis: Well, I kept thinking, "Who's gonna be interested in this besides our relatives? I mean, we're just five old Jews on a couch.""

 56. ^ Farber, Stephen (2006-12-31). "A Night in Hollywood, a Day in Ukraine", The New York Times. Retrieved on 2006-12-31. 

 57. ^ a b c Elkin, Michael (2006-12-21). "Jewish Jingle Belles?", The Jewish Exponent. Retrieved on 2006-12-22. 

 58. ^ "Irving Rapper, the Oscar-winning American-Jewish film director", Jewish Chronicle (1961-02-10), pp. 30. Retrieved on 2006-11-17. 

 59. ^ a b R. Reiner [16] "Reiner, however, said Gibson also must do some "major soul-searching." "It’s not a matter of just apologizing for some words you’ve said," said Reiner, who is Jewish. "It’s to really understand why it is you’re anti-Semitic and where those feelings came from.""

 60. ^ a b Fischer, Paul (2003-09-02). "Eli Roth Has The Fever", Film Monthly. Retrieved on 2007-01-07. 

 61. ^ Zucker [17] "Two of the initiative’s primary backers, Robert Klein and film producer Jerry Zucker (“Airplane,” “Ghost” and “First Knight”), are Jewish"

 62. ^ Burke [18] [19]

 63. ^ Vuolo [20] "SB: Is it correct that you're the first Jewish Playmate? LV: As far as I know, I'm the first Jewish Playmate to admit that I was Jewish. I think there might have been Playmates that were kind of half Jewish and just never really talked about it."

 64. ^ Devlin [21] "a Jew with Filipino roots is a rare one. But rarer still is a Jew with Filipino roots and working in Hollywood (well, there’s Rob Schneider). Your (bemused) comments, please. I’m a Filipino-Russian Jew with an Irish last name. You can’t get much more mixed up than that."

 65. ^ Heinberg [22] "Jewish authors who may be of interest... Allan Heinberg"

 66. ^ Lindelof [23] "Abrams and Damon Lindelof, a Jewish guy..."

 67. ^ Nazarian [24] "Yari is not the only Iranian Jew doing well in Hollywood. Nightclub and hotel entrepreneur Sam Nazarian, 30, is financing and producing films through his L.A.-based SBE Entertainment Group."

 68. ^ Elkin, Michael (2006-12-14). "Mary, Mary, Quite Contrary ...", The Philadelphia Jewish Exponent. Retrieved on 2006-12-14. 

 69. ^ Rosen, Steven (2006-12-22). "'The Good Shepherd': I was a young man for the CIA", The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Retrieved on 2006-12-22. 

 70. ^ Bloom, Nate (2006-12-19). "The Jews Who Wrote Christmas Songs". InterfaithFamily. Retrieved on 2006-12-19.

 71. ^ Sorkin [25] "...says the Jewish Sorkin..."

 72. ^ Werner [26] "Boston also has Jews throughout the front office, including general manager Theo Epstein and chairman Tom Werner."

 73. ^ Yari [27] "Iranian Jewish film producer Bob Yari's independent film "Crash" won the Best Picture Oscar"

 74. ^ Ziskin [28] ""Spider-Man" producer Laura Ziskin, who is Jewish..."

 75. ^ Waxman, Sharon; Richard Siklos (2006-12-19). "New Dispute Over Firing of Publisher", The New York Times. Retrieved on 2006-12-18. 

 76. ^ Roseanne [29] "always openly and proudly Jewish..."

 77. ^ Hart [30] "Thought there are no Jewish Republicans in show biz? Well, Bush contributors include... host Mary Hart, who’s a convert to Judaism..."

 78. ^ "Daryn Kagan". Jewish Women International (2006-11-22). Retrieved on 2006-11-22.

 79. ^ Chang, Richard (2006-11-20). "Slain journalist's father brings message of peace", OC Register. Retrieved on 2006-11-20. 

 80. ^ Kurtz, Suzanne (2007-01-02). "‘Trading Spaces’ carpenter Amy Wynn Pastor: Jewish girls can build", Jewish Ledger. Retrieved on 2007-01-03. 

 81. ^ Schorr [31] "Schorr suggests in the 2004 anthology “I Am Jewish: Personal Reflections Inspired by the Last Words of Daniel Pearl.” “We Jews are searchers for truth, sometimes called investigative reporting,” Schorr writes in his personal essay for the book."

 82. ^ Springer [32] "The Jewish talk-show host..."

 83. ^ Wallace [33] "Wallace, who said he is Jewish and was brought up in a Zionist home, admitted that earlier in the day he “got himself in trouble for asking provocative questions.”"

 84. ^ Quinn, Sally (2006-12-22). "Television Personality Looks Anew At Religion", Washington Post/Newsweek. Retrieved on 2006-12-22. 

 85. ^ Bing [34] Rudolf Bing... had been born a Jew in Vienna"

 86. ^ Lasser [35] "...there are all these Jewish mannerisms that really aren't in my vocabulary, even though I am Jewish."

 87. ^ Hartog, Kelly (2006-12-11). "Red carpet rascal", The Jerusalem Post. Retrieved on 2006-12-11. 

External links

Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_American_entertainers"

 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_British_Jewish_entertainers

Film actors

TV actors

TV and Radio Presenters

Directors/producers/executives

Comedians

"Eagle-eyed viewers of Channel 4's music show Popworld might have spotted its Jewish presenter Simon Amstell"

Theatre

Radio

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!