Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE

Pelasta elämä - luovuta verta!
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

Maaseudun tulevaisuus

YHTEYSTIEDOT: toimitus@maaseuduntulevaisuus.fi

Maaseudun Tulevaisuuteen lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla.

Lähetetty 23.7.2008

Julkaistu 30.7.2008

 
Biosfääri pelaa australialaista rulettia
 

Yliökirjoituksissa on päivitelty mehiläiskatoa ja geenimuuntelua (27.6., 21.7.). Eliömaantiede on ennenkin muuttunut katastrofaalisen nopeasti.

 

Australia on saanut todistaa monen tuontilajin räjähdysmäisen nopeaa leviämistä. Saarimantereella ei ollut kaniineja ennen kuin 1859 niitä tuotiin 24 yksilöä metsästystä varten. Nykyään maassa on riesana 300 miljoonaa jänöä. Karppi on Australian vesien ja mehiläinen sen ilmojen kaniini. Räjähdysmäisesti levinneet jättiläismäiset kakaduparvet autioittavat viljelyksiä, sekoittavat liikennettä, taittavat painollaan antenneja ja kuorivat puhelin- ja sähkölinjojen eristepinnoitetta oikosulkuja aiheuttaen. Jättiläisrupikonna on 80 desibelin pärisijä, syyläinen ja limainen kurnuttaja, joka tunkeutuu 40 kilometriä vuodessa joka suuntaan. Konnat syövät kaikkea lajitovereistaan pingispalloihin, mutta ovat itse myrkyllisiä aterioitsijoilleen. Laajimmalle levinnyt autralialainen kasvi on jättiläismimosa, joka tuotiin maahan 1800-luvun lopulla. Sadassa vuodessa kasvi on levinnyt niin laajalle, että suuret luontoalueeet ovat muuttuneet viidakoksi. Opuntiakaktusta vietiin Australiaan aitakasviksi ja 1880-lukuun mennessä yli 30 miljoonaa hehtaaria itäistä Australiaa oli paksun kaktusmaton peitossa. Uudessa Seelannissa liki puolet kasveista ja 95 % nisäkkäistä on tulokaslajeja.

 

Vain 26 yhdyskuntaa afrikkalaisia mehiläisiä riitti valloittamaan suurimman osan Etelä-Amerikkaakin 25 vuodessa ja oli päässyt 90-luvulle tultaessa Yhdysvaltoihin asti. "Tappajamehiläiset" pistävät herkemmin, hyökkäävät usein valtavina parvina ja seuraavat uhriaan tuntikausia kauas pesästään. Härkäsammakot söivät Ranskan järvistä muiden sammakkolajien poikaset. Rotta ja mustarotta ovat levinneet aavikoita, arktisia alueita ja suuria metsiä lukuunottamatta kaikkialle. Galápagosin Isabela-saarella kiipeilee jo satojatuhansia vuohia, kun niitä joitakin vuosikymmeniä sitten oli vain kymmenkunta. Vuonna 1959 Pintan saarelle tuotiin kolme vuohta ja näitä peruja Darwin-aseman henkilökunta joutui 25 vuoden aikana ampumaan yhteensä 40 000 näiden jälkeläistä. Saksan 100 000 pesukarhuyksilöä ovat niiden 23 eläimen jälkeläisiä, jotka pääsivät karkuun turkistarhalta II Maailmansodan aikana. Rusakko on meilläpäinkin levinnyt viimeisten 160 vuoden aikana Kaspianjärvi-vainaan pohjoispuolelta Baikalin yli itään noin 4000 km. Pohjois-Amerikassa 500 miljoonaa kottaraista periytyvät 160:sta vuonna 1891 tuodusta esi-isästä. Muuttokyyhkyjä oli satoja miljoonia, mutta viimeinen yksilö kuoli 1900-luvun alussa.

 

Vuonna 1876 Philadelphian maatalousnäyttelyssä esiteltiin kiinalainen kudzu-köynnös koristekasvina. 1930-luvulla viljelijät kasvattivat sitä rehuksi ja vahvistivat sen avulla joentörmiä. Kudzuun liittyy kuitenkin se erikoispiirre, että se kasvaa nopeasti – jopa 30 cm päivässä. Niinpä kasvi on levinnyt USA:n eteläosissa kaikkialle ja tukahduttanut suuria alueita köysimäisillä varsillaan ja lautasen kokoisilla lehdillään peittäen rakennuksia ja koneita kasvustojensa alle. Ihmiset hakkaavat, kaivavat, myrkyttävät ja polttavat kudzua, mutta tämä vieras on kuin kotonaan.

 

Euroopan asenteissa "geeniruokaan" on ollut tiedepelkoista hysteriaa, mutta pahinta on ruokakasvilajien keskittyminen "Australialaisen ruletin" tapaan: Maailmassa arvioitiin olevan 80 000 syötäväksi kelpaavaa kasvilajia 1970-luvulla. Niistä 3000 on käytetty joskus ihmisravinnoksi, 150 suuressa mittakaavassa. Alle 20 lajia tuottaa 90 % maailman ravinnosta. Vehnä, riisi, maissi ja peruna tuottavat enemmän ravintoa kuin 26 seuraavaksi yleisintä lajia yhdessä. Luottamusta saataisiin liittämällä biotekniikka biodiversiteettiin ja nälkäongelman ratkaisuun jenkkifirmojen kaupallisten kytköksien kustannuksella.

 

Pauli Ojala

Biotieteilijä, Helsinki

 

Drawings from the Finnish Nature and Culture

Maalauksia Suomen luonnosta ja kulttuurista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life Today - Donate Blood!