Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

KALEVA

YHTEYSTIEDOT: mielipide@kaleva.fi

Kalevaan lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla.

Lähetetty 23.7.2008

 
 
Kiinan talouskasvu nostaa ruuan hintaa

 

Pääkirjoitus 20.7. mainitsi ruuan hinnannousuun syyksi erityisesti maissin polttamisen biopolttoaineena Amerikoissa. Eiköhän vastaus kuitenkin piile päinvastaisessa suunnassa, Kauko-idässä. Kiinan merkitys länsimaiden vientimaana kasvaa eksponentiaalisen nopeasti.

 

Jo  v. 2007 Kiinan rikkaat -listalla oli 108 dollarimiljardööriä. Yli 50 miljoonaa dollaria kavaltaneita valtion virkamiehiä on yli 4000 henkeä. Kiinalta kului vain reilut 5 vuotta kansantaloutensa kaksinkertaistamiseen vuodesta 2001 alkaen. Yhden lapsen politiikka on luonut Kiinaan sukupolven, jolla ei ole siskoja tai veljiä, ei tätejä eikä setiä. Koko tätiä merkinnyt sana ayi on nyt yleisilmaisu kotiapulaiselle. Tytön kaverit ovat joko pikkusiskoja (meimei) tai isosiskoja (jiejie).

 

Kiinassa on 141 miljoonakaupunkia. Shanghaihin on valmistunut uusi pilvenpiirtäjä miltei joka toinen päivä 20 vuotta. Kiinan 560 miljoonasta kaupunkilaisesta vain 1% hengitysilma täyttää EU:n kriteerit (Kiinan ympäristönsuojeluvirasto). Silti seuraavien 20 vuoden aikana ennustetaan 300 miljoonan kiinalaisen muuttavan elintason kasvun toivossa maalta kaupunkiin. Amnesty Internationalin mukaan Kiinan osuus maailmassa tehdyistä teloituksista on 94%. Ihminen voidaan lähettää  pakkotyöleirille ilman oikeudenkäyntiä 4 vuodeksi - ja näitä ihmisiä on vuosittain kymmenien Guantanamon leirien verran.

 

Kahdeksan on Kiinassa onnenluku, joka lausutaan samaan tapaan kuin "rikastua". Niinpä korruption suurvallan kesäolympialaiset alkavat 8.8.2008. Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin! huutaa työläiskasarmien orjapiiskuri. Maon suuressa harppauksessa vähintään 30 miljoonaa ihmistä harppasi nälkäkuolemaan. Kulttuurivallankumoustakin tottelevaisempaa väkeä on silti jalostanut naisten jalkojen 10 cm kerrossitomisen tuhatvuotinen perinne. Manööverissä äidit murskasivat tyttäriensä jalkapöydän luut yhä uudelleen parempien naimakauppojen toivossa. Kynnet kasvoivat sisään kudoksiin ja jalat olivat pysyvässä mätänemistilassa.

 

Pahin kiinalaisilta riistetty asia on Jumala. Kyse ei ole pelkästään kommunistien ohjelmallisesta ateismista: ennen ensimmäisen dynastian ja taolaisuuden kielten ja uskontojen tasapäistämistä ja bambukirjojen totaalista tuhoamista 2000 vuotta sitten Kiina oli maailman suurin monoteistinen maa. Korkeimpaa Luoja-Jumalaa kutsuttiin nimellä Shang-Ti ja vanhimmissa kirjoitusmerkeissä on merkillisiä yhteneväisyyksiä Raamatun alkulukujenkin kanssa. Tänään myös kristinusko kasvaa Kiinassa nopeasti, eikä missään maassa liene enempää kristittyjä kuin Kiinan 100 miljoonaa.

 

Kiinan kansa on nähnyt hirmuhallitsijoita - ja kun se saa maistaa vapautta, sillä on nälkä. Vaikka esimerkiksi laittomien piraattikopioiden osuus esimerkiksi kaikista Kiinassa myytävistä tietokoneohjelmista onkin 86%, alkaa Kiinan ostovoima tuntua. Yhden lapsen politiikan pikku prinssit ja prinsessat tahtovat tavaraa aivan eri malliin. Jos kiinalaiset tottuvat samanlaisiin lihaa suosiviin ruokailutottumuksiin kuin länsimaat, tulee ruuan hinta nousemaan lukemiin joiden rinnalla 2008 kevään ruokapula kalpenee. Ilmastonmuutoksessakin monsuunialueen riisinviljely on suuremmassa taifuuni-vaarassa, mikä on ruuanviennin Musta Pekka -kortti.

 

Pauli Ojala

Helsinki

Drawings from the Finnish Nature and Culture

Maalauksia Suomen luonnosta ja kulttuurista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life Today - Donate Blood!