Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE

Pelasta elämä - luovuta verta!
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

HÄMEEN SANOMAT

YHTEYSTIEDOT: toimitus@hameensanomat.fi

Hämeen Sanomiin lähetettyjä mielipiteitä. Läpimenneet kursiivilla.

Lähetetty 23.7.2008. Julkaistu 28.7.2008

http://www.hameensanomat.fi/keskustelut/kommentointi/1217260401160/kiinan+talouskasvu++nostaa+ruuan+hintaa/

 
 
Kiinan talouskasvu nostaa ruuan hintaa

Uutistausta 22.7. kertoi Kiinan talouskasvusta. Rivien välistä voi lukea, että Kiinan merkitys länsimaiden teollisuustuotteiden vientimaana on sen mukaan voimakkaassa nousussa. Kiina kuulemma "ryhtyy ilmeisesti käsittelemään köyhyyttä, kasvavaa eriarvoisuutta ja ympäristön saastumista". Uskokoon ken tahtoo.

 

Jo v. 2007 Kiinan rikkaat -listalla oli 108 dollarimiljardööriä. Yli 50 miljoonaa dollaria kavaltaneita valtion virkamiehiä on jo yli 4000 henkeä. Kiinalta kului vain 5 vuotta kansantaloutensa kaksinkertaistamiseen vuodesta 2001 alkaen. Yhden lapsen politiikka on luonut Kiinaan sukupolven, jolla ei ole siskoja tai veljiä, ei tätejä eikä setiä. Koko tätiä merkinnyt sana ayi on nyt yleisilmaisu kotiapulaiselle. Tytön kaverit ovat joko pikkusiskoja (meimei) tai isosiskoja (jiejie).

 

Kiinassa on 141 miljoonakaupunkia. Shanghaihin on valmistunut uusi pilvenpiirtäjä miltei joka toinen päivä 20 vuotta. Kiinan 560 miljoonasta kaupunkilaisesta vain 1% hengitysilma täyttää EU:n kriteerit (Kiinan ympäristönsuojeluvirasto). Silti seuraavien 20 vuoden aikana ennustetaan 300 miljoonan kiinalaisen muuttavan maalta kaupunkiin. Amnesty Internationalin mukaan Kiinan osuus maailmassa tehdyistä teloituksista on 94%. Ihminen voidaan lähettää  pakkotyöleirille ilman oikeudenkäyntiä 4 vuodeksi - ja näitä ihmisiä on vuosittain kymmenien Guantanamon leirien verran.

 

Maon suuressa harppauksessa vähintään 30 miljoonaa ihmistä harppasi nälkäkuolemaan. Kulttuurivallankumoustakin tottelevaisempaa väkeä on silti jalostanut naisten jalkojen sitomisen tuhatvuotinen perinne. Manööverissä äidit murskasivat tyttäriensä jalkapöydän luut yhä uudelleen parempien naimakauppojen toivossa. Kynnet kasvoivat sisään kudoksiin ja jalat olivat pysyvässä mätänemistilassa. Tämä kansa pysyy hirmuhallitsijoidenkin ruodussa.

 

Vaikka laittomien piraattikopioiden osuus esimerkiksi kaikista Kiinassa myytävistä tietokoneohjelmista onkin 86%, alkaa Kiinan ostovoima tuntua. Ja yhden lapsen politiikan pikku prinssit ja prinsessat tahtovat tavaraa aivan eri malliin. Jos kiinalaiset tottuvat samanlaisiin lihaa suosiviin ruokailutottumuksiin kuin länsimaat, ruuan hinta tulee nousemaan lukemiin joiden rinnalla 2008 kevään ruokapula kalpenee.

 

Kahdeksan on Kiinassa onnenluku, joka lausutaan samaan tapaan kuin "rikastua". Niinpä korruption suurvallan kesäolympialaiset alkavat 8.8.2008. Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin! huutaa työläiskasarmien orjapiiskuri.

 

Pauli Ojala

Ulkoforssalainen, Helsinki

http://www.hameensanomat.fi/?article=77449

Drawings from the Finnish Nature and Culture

Maalauksia Suomen luonnosta ja kulttuurista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

 

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life Today - Donate Blood!