Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE

Dinoglyyfit - Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

KATALYYTTI

VAPAA RADIKAALI

Helix ry

Bi Tec - Osa I

Bioniikka - Bioteknologia - Bionics - Biotechnology


High Technology –ajan nuoriso ei kerää kesäisin kuivakasveja. Laminaatilla pinnoittamaton luonto sisältää kuitenkin tulevankin kauden teleonomiset trendiartikkelit. X-sukupolvi kaipaa asennekasvatusta.
 
Kotivideoita?
Ihmisen silmää kutsutaan kamerasilmäksi. Nimestä videokamerasilmä saamme ehkä vielä paremman kuvan asiaintilasta. Elokuva perustuu keksintöön, että ihmisen aivot laskevat ja käsittävät tiheästi vaihtuvat kuvat katkeamattomaksi tapahtumaketjuksi. Kun videossa on kuvia enemmän kuin 16 kappaletta sekunnissa, emme havaitse katkoksia. (Uusimmat TV:t tosin toimivat sadan hertsin taajuudella, jolloin kuvan särinä vähenee.) Kuitenkin maailma valkokankaan ulkopuolellakin on teknisesti vain elokuvaa. Silmämme ainoastaan räpsivät kuvia huomattavasti nopemmin.

Taskulamppuja?
Tehokkaimmissakin fluoresenssilampuissa päästään vain 10 % hyötysuhteeseen. Tämä tarkoittaa, että lamput ovat paremminkin uuneja kuin lyhtyjä. Kiiltomadon tuottama valo on puhdasta, ”kylmää” valoa. Hyötysuhteen puolesta tuotekehitys ei voi enää edetä tästä. Photinus pyralis-nimisten loistematojen hohto on itse asiassa kirjeenvaihtoa mielitietyn kanssa. Kuoriaiset morsettavat hyvin tarkasti lyhdyillään, ja omistavat kuusi sadasosa sekuntia tarkan sekuntikellon. 10 kilometrin syvyyksissä elävät kalat käyttävät samanlaista mekanismia. Valo ei löydä tietään valtamerten hautavajoamiin. Syvyydessä ei ole rahtuakaan valoa, ellei sitä itse tee. Erikoista toisissa syvänteiden kaloissa on, että ne onkivat. Tällainen petokala houkuttelee uteliaan pikkukalan katsomaan ulokkeessa kitansa edessä hohtavaa valotuikkua, ja kuinkas sitten kävikään?

Aurinkokennoja?
Jääkarhu on kävelevä aurinkopaneeli. Jääkarhun turkki ei varsinaisesti ole valkoinen, vaan riippuu ympäristön valaistuksesta. Valkoinen lumi heijastaa voimakkaasti valoa ja karuissa jäätikön oloissa tällainen energianpuimuroiminen on tavallistakin merkittävämpi energialähde. Ekokarhun on arvioitu saavan noin 40 % energiastaan suoraan auringosta.

Katalyyttejä?
Entsyymit ovat luonnon spesifisiä katalyyttejä. Entsyymikinetiikan haamuraja on raaka-aineiden diffundoitumisnopeus ja katalaasin kaltaiset entyymit lähes rikkovat rajan 1011 -luokan reaktionopeudellaan. Nopeusvakioiden arvot lasketaan 3-D vesiliuoksissa, mutta elävässä solussa nopeutta saattavat entisestään lisätä “reaktioastian” puitteet: membraanin 2-D- ja erilaisten säikeiden ja DNA:n 1-D liike.

Tehtaita?
Jokainen vihreä lehti on tehdas. Yhteyttäminen tuottaa kätevästi, paitsi polttoaineen, myös raaka-aineet eliöiden soluarkkitehtuurille. Biotehdas ei tarvitse toimiakseen kuin vettä, valoa ja hiilidioksidia. Tätä energianmuuntamisprosessia kukaan kemisti tai prosessi-insinööri ei pysty matkimaan. Orgaanisia synteesejä tehtäessä raaka-aineena on pakko käyttää valmiita hiilivetyjä. Tällöinkään sokerin tuottaminen ei ole millään muotoa yksinkertaista. Esimerkiksi ns. ”RNA-maailmassa” avainasemassa pidetyn riboosisokerin kilohinnaksi tuli jokin aika sitten 4 miljoonaa markkaa.

Superpalloja?
Lapsena superpallojen paremmuutta vertailtiin tiputtamalla pallot samalta korkeudelta tasaiselle pinnalle. Hyönteisten nivelten resiliini omaa absoluuttisen elastisuuden. Aine on täysin kimmoinen ja varastoi mihin tahansa suuntaan kohdistuvan siiveniskun energian itseensä, vapautettavaksi tarpeen tullen.

Pakkasnesteitä?
Kylmien, korkeapaineisten syvänteiden kalojen suonissa ja puiden solukoissa virtaavat jäätymisen estävät pakkasnesteet. Nesteen jalostomon tuotteille löytyy kilpailijoita myös kehon voiteluaineista. Nivelpussien proteoglykaanit sallivat luille pitkän eliniän vailla ylläpitoa.

Transformers?
Tanskalaisista legopakkauksista voi yleensä koota useampia rakennelmia. Yhden mallin kokoamisesta on ohjeet vaihe vaiheelta, muista vain lopputuotteen kuva. Perhosentoukan valmis morfologia pilkotaan alkutekijöihinsä, irralliseksi solususpensioksi vailla kudos- tai solukytkentöjä. Kömpelön alun jälkeen perhonen kääntää elämässään uuden lehden ja tulee kooduksi melko erilaiseen kombinaatioon. Vanha korttihuijari arvostaa myös perhosen pokerinaamaa. Perhonen bluffaa sekä kömpelönä, että ketteränä ollessansa. Toukkien ihomaalaukset muistuttavat toisinaan suuria silmiä tai leukoja. Perhosilla saattaa olla siivissään kotkansilmäkuviot, jotka säikyttävät optisen harhan avulla saalistavat pikkulinnut matkoihinsa. Lintu taitaa suurilla pikkuaivoillansa hienomotoriikkaa, mutta ei ymmärrä, että kyseessä on vain lentävä silmäpari.

Pyörintämoottoreja?
Coli- Salmonella- ja joillakin Streptokokkibakteereilla on 0.2 voltin jännitteellä ja tuhatmiljardisosa ampeerin virrankulutuksella toimivat miniatyyriset pyörintämoottorit. Veneenrakentajat ovat havainneet, että tarkkaan ohjaukseen vaaditaan useampi kuin yksi perämoottori. Bakteereilla perämoottoreja on yleensä noin kuusi kappaletta. Flagellan kemiallinen kondensaattori koostuu noin kahdestasadasta pääasiassa gramnegatiivisten bakteerien ulko- ja sisäkalvotilaan sijoittuvasta osasesta ja itse “värekarva” on 5000 kertaa yhtä pitkä kuin leveä. Siimojen toimintaan on liitetty myös kytkin ja navigointijärjestelmä. Tyhjäkäynnillä bakteeri värisee paikallaan ja flagellat vaihtavat pyörimissuuntaa. Signaalin saatuaan bakteeri ampaisee vauhtiin, joka kuljettaa sen 65 kertaa oman pituutensa sekunnissa (lukuunottamatta siimojen pituutta.) Tämä vastaisi samaa kuin ihmisen 400 km/h uintinopeus, vieläpä jonkinlaisessa siirapissa, käsittääkseni. Escherichia coli voittaa Mika häkkisen ajokin 270 rps kierrosnopeudella, mutta Salmonella typhimurium häviää tälle 170 rps:lla. Luonnon todelliseen F-1-kaavaan kuuluu kuitenkin Vibrio alginolyticus 1700 rps eli 100 000 rpm kierrosnopeudella. Kuitenkin myös edelliset kierrosnopeudet ovat vaikuttavia ottaen huomioon flagellojen pituuden. 100 000 rpm saattaa olla jonkinlainen kierrosnopeuksien katto biologisille tapahtumille. Myös tiheästi jakautuvien bakteerien DNA:n on toisinaan esitetty pyörivän samansuuruisella kierrosnopeudella replikaation yhteydessä. Miniatyyrimoottorien positiivinen sähkö bio-teleonomisissa laitteissa on teoreettisesti mielenkiintoista. Protoni on noin 2000 kertaa suurempi kuin sähkölaitteissa käytetty elektroni. Koska yhdisteiden kemialliset ominaisuudet johtuvat elektronipilven luonteesta, elektronien käyttö karkeaan sähkövirtaan olisi kuin kiväärin käyttöä lyömäaseena. Vibrio alginolyticus pääsee ennätykselliseen nopeuteensa protoniakin suuremmilla natriumioneilla. Kemiosmoottiseen potentiaaliin perustuvia mekaanisia patentteja ei tiemmä toistaiseksi ole liiemmin haettu.

Lentonopeusmittareita?
Ihmisäly on suunnitellut mehiläisen silmän kanssa analogisen lentonopeusmittarin. Lentonopeuden mittaaminen on vaikeampi ongelma, kuin saattaisi olettaa. Kukin voi kohdallaan käydä vaihtamassa vaatteensa puhelinkopissa, kuvitella lentävänsä ja arvioida lentonopeutensa.

Kevytrakenteita?
Monet kestävien kevytmetallilejeerinkien keksinnöt ovat alunperin syntyneet lentoteollisuuden tarpeisiin. Mikäli kappale mielii päästä ilmaan, sen on oltava kevyt. Myös linnut on rakennettu mahdollisimman kevyeksi. Suurin nykyään elävä lentokykyinen lintu on albatrossi yli kolmen metrin siipienvälillään ja metrin pituudellaan. Täysikasvuisen albatrossikoiraan ontot luut painavat kuitenkin vain 120 - 160 grammaa. Erikoisjärjestelyn johdosta lintujen valkosoluja ei tuoteta luuytimessä, vaan tehtävään varatussa pussissa, bursassa. (B-solut) Myös nopea muninta on nokkela ratkaisu, mutta vaatii emolle tarkat lämpösensorit haudontaan. Sekä raskaalle että raskaana olevalle linnulle lentäminen olisi ongelmallista. Ylipäätään voisi sanoa, että luonnossa esiintyy lähes kaikista eliöiden päätyypeistä myös lentävä versio. Luonto tekee mitä haluaa. Lentävät linnut eivät ehkä tule kaikille yllätyksenä, mutta tunnemme myös lentäviä nisäkkäitä, kaloja, matelijoita ja  hyönteisiä. Lentokyvyn alkuperän selittäminen vaatii aina käsien pyörittelyä. Aiheen tekee ongelmalliseksi se, että keksinnöt olisi pitänyt tehdä ainakin viisi itsenäistä kertaa.

Monitoreja?
Hyönteisten silmät toimivat samalla periaatteella kuin laajatuumaiset televisiot: pienellä resoluutiolla ja suurella tehokkuudella. Petolintujen silmäthän toimivat juuri päinvastoin. Liikkuvat mediat mainostavat piilolinssejä valkopäämerikotkan siivellä: ”Näe lähelle ja kauas”. Kotkan silmä toimii todellakin toisaalta kuin kaukoputki, mutta sillä näkee samanaikaisesti myös lähelle. Moderni sota käydään kuulemma öisin, mikä luo tarpeen pimeänäkölaitteille. Pöllökin käyttää saalistuksessaan hyväksi pimeyden tuomaa kömpelyyttä. Pöllön silmät ovat jonkinlaiset heikoille infrapuna-aalloille säädetyt lämpökamerat.

Korjailtu Helsingin yliopiston biotieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Helix ry:n julkaiseman Vapaa Radikaalin numerosta 4/98.
Esitetyt mielipiteet eivät sellaisenaan edusta Helixin virallista kantaa.

Pauli.Ojala@gmail.com

www.kp-art.fi/cgi-bin/nayta_tuote.pl?id=1979

Biomimicry

http://brainz.org/15-coolest-cases-biomimicry/

The 15 Coolest Cases of Biomimicry

Those who are inspired by a model other than Nature, a mistress above all masters, are laboring in vain. - Leonardo Da Vinci

To God there are, in the whole material world, material laws, figures and relations of special excellency and of the most appropriate order... Those laws are within the grasp of the human mind; God wanted us to recognize them by creating us after his own image so that we could share his own thoughts.

Johannes Kepler (1599). Letter to Herwart von Hohenburg reprinted in Johannes Kepler: Life and Letters. Carola Baumgardt, 1951. Philosophical Library, New York. p 50.

 

Biomimicry - The practice of developing sustainable human technologies inspired by nature. Sometimes called Biomimetics or Bionics, it's basically biologically inspired engineering.

1. Velcro

The most famous example of biomimicry was the invention of Velcro brand fasteners. Invented in 1941 by Swiss engineer George de Mestral, who took the idea from the burrs that stuck tenaciously to his dog's hair. Under the microscope he noted the tiny hooks on the end of the burr's spines that caught anything with a loop - such as clothing, hair or animal fur. The 2-part Velcro fastener system uses strips or patches of a hooked material opposite strips or patches of a loose-looped weave of nylon that holds the hooks. Coolest application: Championship Velcro Jumping, first made popular in 1984 by David Letterman.

 

2. Passive Cooling

The high-rise Eastgate Centre building in Harare, Zimbabwe was designed to mimic the way that those tower-building termites in Africa construct their mounds to maintain a constant temperature. The insects do this by constantly opening and closing vents throughout the mound to manage convection currents of air - cooler air is drawn in from open lower sections while hot air escapes through chimneys. The innovative building uses similar design and air circulation planning while consuming less than 10% of the energy used in similar sized conventional buildings!

 

3. Gecko Tape

Ever wanted to walk up walls or across ceilings? Gecko Tape may be the way to do it. The tape is a material covered with nanoscopic hairs that mimic those found on the feet of gecko lizards. These millions of tiny, flexible hairs exert van der Waals forces that provide a powerful adhesive effect. Applications include underwater and space station uses, so researchers from a number of institutions are working hard. They won't be mass producing gecko tape sneakers and gloves any time soon, so Spiderman wannabes will have to wait awhile longer, while hoping other biomimetic researchers get around to inventing the necessary web-throwers.

 

4. Whalepower Wind Turbine

Inspired by the flippers humpback whales use to enable their surprising agility in the water, WhalePower has developed turbine blades with bumps called tubercles on the leading edge that promise greater efficiency in applications from wind turbines to hydroelectric turbines, irrigation pumps to ventilation fans. Compared to smooth surface fins, the bumpy humpback ones have 32% less drag and an 8% increased lift in their movement through air or water. Using such blades to catch the wind as communities and nations switch to renewable sources could provide a 20% increase in efficiency that will help to make wind power generation fully competitive with other alternatives.

 

5. Lotus Effect Hydrophobia

They call it "superhydrophobicity," but it's really a biomimetic application of what is known as the Lotus Effect. The surface of lotus leaves are bumpy, and this causes water to bead as well as to pick up surface contaminates in the process. The water rolls off, taking the contaminates with it. Researchers have developed ways to chemically treat the surface of plastics and metal to evoke the same effect. Applications are nearly endless, and not just making windshield wipers and car wax jobs obsolete. Lots of researchers are working on it, and General Electric's Global Research Center is busy developing coatings for commercial application right now.

 

6. Self-Healing Plastics

Consider the body's power to heal itself of scrapes and cuts. The value of the same sort of process in light polymer composites that can be used to produce things like aircraft fuselage becomes obvious. The new composite materials being developed are called self-healing plastics. They are made from hollow fibers filled with epoxy resin that is released if the fibers suffer serious stresses and cracks. This creates a 'scab' nearly as strong as the original material. Such self-healing materials could be used to make planes, cars and even spacecraft that will be lighter, more fuel efficient, and safer.

 

7. The Golden Streamlining Principle

A company called PAX Scientific out of San Rafael, California has been developing air and fluid movement technologies based on such beautiful and recurring natural designs as the Fibonacci sequence, logarithmic spirals and the Golden Ratio. These shapes align with the observation that the path of least resistance in this universe isn't a straight line. Put all this together and you get the "Streamlining Principle," being applied to fans, mixers, impellers and such that move air and liquids around in systems. Such fans on motors, compressors and pumps of all sizes and in all applications could save at least 15% of all the electricity consumed in the US.

 

8. Artificial Photosynthesis

We all learn about photosynthesis in school, the way that green plants use chlorophyll to convert sunlight, water and carbon dioxide into carbohydrates and oxygen. The quest to reproduce the process technologically is called Artificial Photosynthesis, and is envisioned as a means of using sunlight to split water into hydrogen and oxygen for use as a clean fuel for vehicles as well as a way to use excess carbon dioxide in the atmosphere. The process could make hydrogen fuel cells an efficient, self-recharging and less expensive way to create and store energy applicable in home and industrial systems.

 

9. Bionic Car

In another biomimetic development on the automotive front, DaimlerChrysler has developed a new concept car from Mercedes-Benz based on the shape of an odd tropical fish - the Bionic Car. Using the shape of the tropical boxfish, designers achieved an aerodynamic ideal that boasts 20% less fuel consumption and as much as an 80% reduction in nitrogen oxide emissions. The diesel-powered compact will get about 70 miles per gallon, and can run just fine on biodiesel fuel. It's been a few years since development, so we can hope this car will be available soon!

 

10. Morphing Aircraft Wings

Using inspiration from both birds and fish, scientists from Penn State University developed Morphing Airplane Wings that change shape depending on the speed and duration of flight. Different birds have differently shaped wings useful for the speeds at which they fly, as well as for sustaining flight speeds over long distances using the least amount of energy. The scientists built a compliant, shape-changing truss understructure for the wings, then covered it with scales that can slide over one another to accommodate the in-flight shape changes. When deployed in new aircraft (and drone) models, the wings are expected to conserve fuel and enable faster flights over longer distances.

 

11. Friction-Reducing Sharkskin

One of the best ways to reduce reliance on fossil fuels is to achieve more efficient use of the energy we do consume. Inspired by the evolved ability of shark's skin to reduce drag by manipulating the boundary layer flow as the fish swims, researchers are developing coatings for ship's hulls, submarines, aircraft fuselage, and even swimwear for humans. Based on the varying shape and texture of shark's skin over its body, Speedo's Fastskin FSII swimsuits made their appearance at the Bejing Olympics and may have helped US swimmer Michael Phelps to his record eight gold medals in that competition, and the rest of the team as well.

 

12. Diatomaceous Nanotech

They call it Biosilification, and it's the genetic engineering of the tiny, single-celled algae known as diatoms in order to mass produce silicon-based nanodevices and nanotubes for specific uses. Living diatoms reliably manufacture working valves of various shapes and sizes that can be used in nanodevices to deliver drugs to specific targets in the body, as chemostats in chemical engineering applications, and in colonies as nanotubes for solar collectors and artificial photosynthetic processes. Their silicon skeletons can provide specialized sensors and filters for uses in chemical engineering and defense applications.

 

13. Glo-Fish

Glow-in-the-dark aquarium fish may not fulfill a needful ecological role at the present time, but they're a fun - and lucrative - application of fluorescent proteins discovered in jellyfish while researchers are busily developing further biochemical tools from this Nobel Prizewinning discovery. The protein can be attached to other molecules of interest so they can be followed for understanding of their functions in living organisms, very useful in medical research. For the fish, the proteins serve the purpose of simply being very cool - they come in several colors!

 

14. Insect-Inspired Autonomous Robots

While most of us are accustomed to thinking about futuristic robotics as something that looks and moves just like a human, humans are probably not the best biological model for really useful robots. For mobility, insect-like ability to cover varied terrain, climb surfaces and provide stability seems to work better. Insect eyes offer greater resolution and panoramic range for exploring places people cannot go, and the ability to quickly adapt to changing environments (or even to spy on enemies undetected) make those annoying toy insect robots a forerunner for future applications in exploration and defense.

 

15. Butterfly-Inspired Displays

By mimicking the way light reflects from the scales on a butterfly's wings, the Qualcomm company has developed Mirasol Displays that make use of the reflected light principle with an understanding of how human beings perceive that light. Using an interferometric modulator [IMOD] element in a two-plate conductive system, the display uses near-zero power whenever the displayed image is static while at the same time offering a refresh rate fast enough for video. Perfect for 'smart' hand-held devices, already deployed in many, and a battery-saver extraordinaire!

http://brainz.org/15-coolest-cases-biomimicry/

LUONNON OMAA TAIDETTA

Itsestäänjärjestäytyminen on kukkua.

Alkeishiukkasia on suurinpiirtein 12 kappaletta. Antihiukkasia toiset 12 kappaletta. Suurinpiirtein.

 

Kvarkkeja on kuusi kappaletta kuten leptoneitakin, antikvarkit mukaan laskettuina kaksitoista. Kuusi kvarkkia ovat u-, d-, c-, s-, t- ja b-kvarkit. Kirjaimet tulevat englanninkielisistä sanoista up (ylös), down (alas), charm (lumo), strange (outo), truth tai top (totuus tai huippu) ja beauty tai bottom (kauneus tai pohja). Kvarkkien yhdisteitä kutsutaan yhteisnimellä hadronit. Kolmesta kvarkista muodostuneita hiukkasia kutsutaan baryoniksi ja kahdesta kvarkista muodostunutta hiukkasta kutsutaan mesoniksi. Tavallinen aine eli protonit ja neutronit koostuvat ainoastaan u- ja d- kvarkeista.

Schumm, Bruce A.: Syvällä asioiden sydämessä: Hiukkasfysiikan kauneus. (Alkuteos: Deep Down Things: The Breathtaking Beauty of Particle Physics, 2004.)

Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita, 2006.

Bosons

Fermions

Hadrons

Hypothetical elementary particles

Hypothetical nuclei

Nucleons

Tachyons

Subatomic particle

Acceleron

Atomic nucleus

Crypton (particle)

Di-positronium

Elementary particle

Exotic hadron

Fermion

List of particles

Magnetic photon

Mesonic molecule

Plekton

Pomeron

Positronium

Positronium hydride

Relic particles

Tetraneutron

Ultra-high-energy cosmic ray

V particle

X(3872)

Z(4430)

ZZ diboson

 

http://koti.mbnet.fi/henrihe/tiede/alkeishiukkaset.html

Alkeishiukkaset
Ryhmä Alaryhmä Hiukkanen Lepomassa Spin Sähkövaraus Värivaraus

bosonit

 

Higgsin H++-bosoni

45,6 GeV/c2

0

+2 e

ei

 

Higgsin H+-bosoni

69,0 GeV/c2

0

+1 e

ei

 

Higgsin H0-bosoni

114,3 GeV/c2

0

0

ei

 

Higgsin H--bosoni

69,0 GeV/c2

0

-1 e

ei

 

Higgsin H---bosoni

45,6 GeV/c2

0

-2 e

ei

 

fotoni

< 2 * 10-16 eV/c2

1

< 5 * 10-30 e

ei

 

gluoni

0

1

0

on

 

graviskalaari

 

0

 

ei

 

gravifotoni

 

1

 

ei

 

gravitoni

0

2

0

ei

 

W+-bosoni

80,422 GeV/c2

1

+1 e

ei

 

W--bosoni

80,422 GeV/c2

1

-1 e

ei

 

Z0-bosoni

91,187 GeV/c2

1

0

ei

skvarkit

sylös

 

0

 

on

salas

 

0

 

on

souto

 

0

 

on

slumo

 

0

 

on

skaunis

 

0

 

on

stosi

 

0

 

on

antiskvarkit

antisylös

 

0

 

on

antisalas

 

0

 

on

antisouto

 

0

 

on

antislumo

 

0

 

on

antiskaunis

 

0

 

on

antistosi

 

0

 

on

sleptonit

selektroni

 

0

 

ei

smyoni

 

0

 

ei

stau

 

0

 

ei

elektronin sneutriino

 

0

 

ei

myonin sneutriino

 

0

 

ei

taun sneutriino

 

0

 

ei

antisleptonit

spositroni

 

0

 

ei

antismyoni

 

0

 

ei

antistau

 

0

 

ei

elektronin antisneutriino

 

0

 

ei

myonin antisneutriino

 

0

 

ei

taun antisneutriino

 

0

 

ei

fermionit

kvarkit

ylös

1–5 MeV/c2

1/2

+2/3 e

on

alas

3–9 MeV/c2

1/2

-1/3 e

on

outo

75–170 MeV/c2

1/2

-1/3 e

on

lumo

1,15–1,35 GeV/c2

1/2

+2/3 e

on

kaunis

4–4,4 GeV/c2

1/2

-1/3 e

on

tosi

169,2–179,4 GeV/c2

1/2

+2/3 e

on

antikvarkit

antiylös

1–5 MeV/c2

1/2

-2/3 e

on

antialas

3–9 MeV/c2

1/2

+1/3 e

on

antiouto

75–170 MeV/c2

1/2

+1/3 e

on

antilumo

1,15–1,35 GeV/c2

1/2

-2/3 e

on

antikaunis

4–4,4 GeV/c2

1/2

+1/3 e

on

antitosi

169,2–179,4 GeV/c2

1/2

-2/3 e

on

leptonit

elektroni

0,511 MeV/c2

1/2

-1 e

ei

myoni

105,6583568 MeV/c2

1/2

-1 e

ei

tau

1 776,99 MeV/c2

1/2

-1 e

ei

elektronin neutriino

< 3 eV/c2

1/2

0

ei

myonin neutriino

< 0,19 MeV/c2

1/2

0

ei

taun neutriino

< 18,2 MeV/c2

1/2

0

ei

antileptonit

positroni

0,511 MeV/c2

1/2

+1 e

ei

antimyoni

105,6583568 MeV/c2

1/2

+1 e

ei

antitau

1 776,99 MeV/c2

1/2

+1 e

ei

elektronin antineutriino

< 3 eV/c2

1/2

0

ei

myonin antineutriino

< 0,19 MeV/c2

1/2

0

ei

taun antineutriino

< 18,2 MeV/c2

1/2

0

ei

 

fotiino

 

1/2

 

ei

 

wiino

 

1/2

 

ei

 

ziino

 

1/2

 

ei

 

gluiino

 

1/2

 

on

 

gravitiino

 

3/2

 

ei

 

goldstiino

 

1/2

 

ei

 

higgsiino

 

1/2

 

ei

Lähteet

 

Luomissignaalit ovat nähtävissä jo atomitasolla, aineen järjestäytyminen kertoo Luojasta.

"Jos nämä olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat!"

Jos nämä olisivat vaiti, niin kaikki kiteet huutaisivat.

Pelasta elämä - lahjoita verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!