2012-05-05 Matti Leskinen

Hyönteisiä etelään rullapyörteissä

Hyönteisten lisäksi liikkeellä oli lintuja ja vappupalloja. Vappupalloista kaikunauha ulottui Suomenlahden yli, 06 UTC jälkeen ilmaantuen. Rajakerroksen yläreunan tienoilla kaikuja tuli myös turbulenssista. Tutkan tuuliluotauksia.

Pinta-asemien meteorologia

Lämpötila, kastepiste, tuuli ja ilmanpaine Helsingin yliopiston mittausasemalla Järvenpäässä. Kumpulasta samat suuret Physicum-rakennuksen katolta ja lisäksi SMEAR III mittausaseman mastosta lämpötila ja säteily.

Kumpulan säteilymittauksista nähdään että vuorokausi oli lähes pilvetön. Vahvassa pohjoisvirtauksessa kummassakin paikassa suureiden kulku oli aika samanlaista.
Merkittävin poikkeama havaitaan klo 20 UTC jälkeen, alkuyöstä, kun Kumpulassa tuulen suunta käväisi etelänpuolella ja kosteus lisääntyi nopeasti. Tämä voi olla merituulen myöhäinen pääsy rannikolle päivän voimakkaan virtauksen kadottua pinnasta. Kuitenkin Järvenpäässä havaitaan jotain samanlaista noin puoli tuntia aiemmin, 32 km etäisyys huomioon ottaen 15-20 m/s etenemisnopeutta vastaten tämä meteorologinen otus olisi voinut liikkua perusvirtauksen mukana etelään.





alkuun

Tutkan tuuliluotauksia





Matti.Leskinen@helsinki.fi
alkuun