2008-09-23 Matti Leskinen

Hyönteisvaellusta eteläkaakosta-kaakosta

Kellonaika tutkakuvissa on UTC-ajassa, 3 tuntia jäljessä Suomen kesäajasta.

Kaiun voimakkuus ja säteettäisnopeus

Mittaus on tehty 0,5 asteen korkeuskulmalla. Kauempana mittaus on korkeammalta maanpinnasta, lähialueellakin 50 km päässä jo noin 500 m korkeudella ja kauempana maanpinnan kaareutuminen vaikuttaa enemmän. Toisaalta lämpimän ilman virtaus merenpinnan ylle aiheuttaa taittumista alaspäin ja kaikua saadaan myös vedenpinnasta asti.
Säteettäisnopeuden yksikäsitteisyysalue ylittyy 7 m/s kohdalla, mutta tulkinta on suhteellisen helppoa ja suurimmillaan virtaus meren yli on 10 m/s luokkaa kaakosta 10.45 UTC. Viron rannikolla luultavasti kehittynyt merituuli hidastaa keskimääräistä virtausta, johon kuitenkin tutkan mittaus ottaa mukaan sangen paksun kerroksen myös kaakosta tulevaa ylempää virtausta. Kumminkin kaiun voimakkuudessa Viron rannikolla havaitaan myös merituulirintamasta kielivät kapeat voimakkaamman kaiun nauhat.
Pääasiassa kaiut ovat peräisin hyönteisistä, merenpinnan kaiku erottuu voimakkaampana ja etenkin nopeudeltaan huomattavasti poikkeavana alueena. Aamulla merkittävä osa kaiusta on peräisin myös muuttavista linnuista.








Pystypoikkileikkaukset kaiun voimakkuudesta

Vaaka-akselilla on etäisyys/km tutkasta ja pystyakselilla korkeus/km. Sivukulma, "Azimuth", kertoo mittauksen suunnan. Toinen on Kumpulasta pohjoisluoteeseen (340 astetta) ja toinen eteläkaakkoon (160 astetta).
Sisämaassa hyönteiset nousevat ylemmäs Auringon lämmittämän ilman noustessa, kauempana sisämaassa hyönteiskerros ulottuu myös korkeammalle. Meren puolella Suomen maa-alueelta nousseet hyönteiset näkyvät alhaalla aivan rannikon tuntumassa, jossa tässä vaiheessa virtaus oli vielä itäkoillisesta pinnan lähellä. Lisäksi merellä näkyy Suomenlahden yli tulevien vaeltajien kerros 0,5-1 km korkeudella. Hyvin harvassa suurehkoja hyönteisiä erottuu yksittäisinä myös alle 10 km etäisyyksillä 1-1,5 km korkeudella ja näitä on hyvin jo sisämaassakin taivaalla.



Lisätietoja: Matti.Leskinen@helsinki.fi