Matti Leskinen 14.11.2007
Porthania

Säätutkakaiku ja hyönteiset

Meteorologian laitoksen Tuuliaksi nimetyn Doppler-säätutkan antenni sijaitsi Porthanian katolla olevan viisimetrisen suojakuvun sisällä. Kuva on otettu vuonna 1988, kun katolla oli myös hyönteispyydyksiä. Pyydyksistä viirihaavi erottuu hyvin, sen sijaan imurysän peltinen keräysputki on vaikeammin tunnistettavissa pyydykseksi, vaikka se erottuukin katon vasemmassa reunassa ylöspistävänä "piippuna". Kirkkaan ilman kaiku tällä tutkalla tehtävissä mittauksissa voi olla hyönteisten ohella peräisin myös ilman taitekertoimen vaihtelusta. Tavallisesti Tuulialla havaittavien kirkkaan ilman kaikujen voimakkuus on kuitenkin niin suuri, että on perusteltua puhua lähinnä hyönteisten aiheuttamista kaiuista.

Tutkamittaukset eivät ulotu aivan maanpintaan yleensä, vaan alin korkeus on 100 metrin luokkaa. Siksi hyönteiset, joista kaikua saadaan lentävät niin korkealla, että ne ajautuvat olennaisesti tuulen mukana. Tämän takia voidaan sanoa, että tutkalla havaittavat hyönteiset ovat vaeltajia. Vaellus ei tällöin tarkoita tavoitteellista lentoa johonkin paikkaan, vaan käyttäytymistä, jonka seurauksena hyönteinen nousee korkealle ja antaa tuulen kuljettaa itsensä kauas uuteen elinympäristöön.

Periaatteessa tutkakaikusta on laskettavissa yksittäisten suurehkojen hyönteisten kokoluokka jo pelkästään kaiun voimakkuuden perusteella. Toisaalta voisi olla mahdollista tarkemmalla kaiun tarkastelulla määrittää jopa siivenlyöntitaajuus ja sitä kautta myös tarkemmin millainen hyönteinen olisi kyseessä. Käytännössä suurin osa kirkkaan ilman kaiusta on kuitenkin peräisin useista hyönteisistä tutkittavassa mittaustilavuudessa eikä tutkakaiun tarkkaa yhteyttä tiettyihin hyönteisiin voida selvittää edes alustavasti ilman muita, perinteisiä hyönteishavaintoja.

Esimerkkinä tutkalla ja hyönteispyydyksillä tehdystä tutkimuksesta on koivukirvojen vaellus Suomeen keväällä 1988. Toisaalta suurehkojen hyönteisten havaitseminen on mahdollista erillisinä kaiunaiheuttajina Doppler-spektrin avulla myös saman mittaustilavuuden sisällä. Tästä on esimerkkinä nähtävissä ilmeisesti perhosten vaellusta tutkakaikuna.


Hyönteisten tutkimusta tutkalla maailmalla

Vaellustutkimuksia on viime vuosina tehty erityisesti Yhdysvalloissa.
Entomologista tutkaa on kehitetty paljolti Britanniassa National Research Institutessa.
Laajimmin alaa kuvannee moninen linkkeineen maailmanlaajuinen Radar Entomology Web Site Australiassa.

Hyönteisten havaintoja Suomesta

Suomen Perhostutkijain Seuran omat verkkosivut liittyvät aiheeseen.
Itsekukin voi havaita toisinaan vaellusperhosia.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus tarkkailee tuhohyönteisiä pelloilla.

Siirry:

[Matti Leskinen] [Ilmakehätieteiden osasto]