Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintasuunnitelma 2023

(Vuosikokous 23.3.2023)

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta-ja kampusrajojen. Se on Suomi–Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä yliopiston muiden Venäjä-toimijoiden ja SVS:n osastojen kanssa. Osasto järjestää kulttuuritapahtumia, esitelmätilaisuuksia ja retkiä. Se pyrkii luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa merkitsi Suomi–Venäjä-seuralle suuria vaikeuksia vuonna 2022 ja ongelmat jatkuvat, kun Venäjän valtion kanssa yhteydet ja yhteistyö on poikki. Suomi–Venäjä-seura on korostanut olevansa sotaa vastaan ja toisaalta pyrkinyt hillitsemään sodan esiin nostamaa venäläisiin kohdistunutta vihapuheen hyökyä. Venäläisen kulttuurin ja yhteiskunnan tuntemus on edelleen merkittävä edistettävä asia. Mahdollisuuksiemme mukaan tuemme myös venäjän kielen opiskelua.

Seuraamme Venäjän poliittista tilannetta ja kansainvälisen politiikan jännitteiden kehittymistä. Järjestämme tarpeen mukaan keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista. Olemme aktiivisia muiden Venäjä-toimijoiden suuntaan ja järjestämme tapahtumia yhdessä muiden järjestöjen kanssa. Helsingin yliopiston venäjän kielen ja kirjallisuuden ainejärjestö Rupla ja SVS:n muut osastot ovat edelleen yhteistyökumppaneitamme.

Vuosittain on järjestetty matka johonkin venäläiseen kohteeseen, pandemian matkustusrajoitusten ja sitten sodan myötä Venäjällä ei matkailla. Muualta kohteita on löydettävissä ja yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa retkiä on myös mahdollista tehdä.

Seuraamme myös aktiivisesti venäläiseen kulttuuriin liittyviä tapahtumia Suomessa. Haluamme myös tukea ja tuoda näkyväksi Helsingin yliopiston piirissä tehtävää Venäjän kulttuuriin ja historiaan liittyvää tutkimusta.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Yhdistys järjestää seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet:

Maaliskuu: Lukupiiri to 30.3. käsiteltävänä Veli-Pekka Tynkkysen "Venäjä, energiavalta: öljykulttuuri kohtaa ilmastonmuutoksen". Tapahtuma järjestetään Albatrossissa ja verkkokokouksena.
Toukokuu: Tampere on retkikohteena 13.5. ja siellä erityisesti Tampereen teatterin esitys "Stalin kuolee".
Syyskuu: Perinteinen yliopiston avajaispäivän komediallinen elokuvailta. Tapaamisessa Albatrossim tiloja voitaneen hyödyntää.

Suunitelmissa on ollut Käpylän Druzhban kanssa tilaisuus, jossa etenkin Suomessa sodanvastaisen kannan mukaisia venäläiskirjailijoitakin tavattaneen. Toisaalta myös yhteistyössä Ruplan kanssa on ajateltu olevan järjestettävissä syvälle luotaavaa keskustelua aiheesta "Venäjän tulevaisuus ja siihen liittyvät mahdolliset utopiat ja dystopiat", jossa puhujina voisi olla esimerkiksi venäläisiä opposition edustajia.

Syksyllä Venäjää käsittelevän tietokirjallisuuden lukupiiri jatkaa toimintaansa Esa Hakalan vetämänä. Ajankohtaan sopivia aihepiiriltään vaihtelevaa tietokirjallisuutta tutkitaan etenkin johtokunnassa yleisesti ja jäsenistön ehdotuksia toivoen. Elokuvien katselua ja siihen liittyviä keskusteluja jatketaan.

Seuraamme näyttely-, teatteri-, musiikki- ja elokuvatarjontaa aktiivisesti, tiedotamme niistä jäsenkirjeissä, verkkosivuilla ja sähköpostilistalla. Järjestämme yhteisiä retkiä mahdollisuuksien mukaan ja mahdollisesti myös verkkokeskusteluja aiheista. Osallistumme SVS:n osastojen yhteistyöhön Helsingissä ja muuallakin mahdollisuuksiemme mukaan.

Humanitaarinen toiminta

Jatketaan Pelastakaa lapset ry:n kautta sekä Venäjällä että Ukrainassa lastenkotien tukemista.

Matkat ja retket

Tampere on toukokuussa teatteriretken kohteena ja mahdollisia muitakin aiheita matkan yhteyteen tutkitaan. Turku ja Uusikaupunki ovat aikaisemmin olleet tavoitteena. Kesäretki Helsingin Vartiosaaareen on tavoitteena. Yhteistyössä lähijärjestöjen kanssa mahdollisia matkoja myös suunnitellaan.

Toiminnasta tiedottaminen, aktiivisuus ja uusien jäsenten hankinta

Verkkosivut, jäsenkirje ja sähköpostilistat ovat tapahtumista ja matkoista tiedottamisen kanavia. Tiedotamme hyvissä ajoin ennen tapahtumaa laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista SVS:n ja yliopiston tapahtumakalentereissa ja erilaisten sähköpostilistojen kautta, emmekä ylenkatso erilaisia yhteisöpalveluitakaan. Tapahtumien kautta ja tiedottaen toiminnastamme hankimme yhdistykseemme uusia jäseniä. Yhteistyö opiskelijayhteisöjen kanssa on myös uusien jäsenien mukaantuloa edistämässä.

Yhteistyö ja osallistuminen Suomi–Venäjä-Seuran toimintaan

Teemme yhteistyötä muiden Venäjä-aktiivien kanssa, erityisesti opiskelijajärjestöjen ja muiden Suomi–Venäjä-Seuran osastojen kanssa. Tammikuussa 2023 järjestimme yhdessä Pietari-seuran kanssa Martti Haltian muisteluillan.
Osallistumme SVS:n tarjoamaan jäsenkoulutukseen, osastojen toiminnan kehittämispäiviin ja pääkaupunkiseudun osastojen tapaamisiin. Merkittävien päätösten edessä olevaan SVS:n edustajakokoukseen kesäkuussa osallistumme myös asianmukaisesti.