Doppler-säätutkan kaikuja 15.6.1999

Matti Leskinen 15.6.1999

Pystyleikkauksia 15.6.1999

Kuvissa on tutkalla havaittujen kaikujen pystyleikkauksia Porthaniasta noin 15 km etäisyydelle. Pystyakselina on korkeus ja vaaka-akselina etäisyys tutkasta kilometreinä.

RHI-V

Aamulla klo 4

Kuvassa nähdään tutkalla mitattu säteensuuntainen nopeus klo 3.43 eteläkaakosta eli suureksi osaksi Suomenlahden yltä Helsingin edustalta. Siniset värit tarkoittavat kohti tutkaa ja punaiset värit tutkasta poispäin ollutta liikettä. Alemmilla tasoilla liike oli poispäin tutkasta länsilounaisessa virtauksessa ja ylempänä hieman kohti tutkaa lounaisessa virtauksessa. Ylemmillä tasoilla nopeus vaihtelee sadan metrin luokkaa olevina läikkinä. Tämä johtuu siitä, että kaiku aiheutui pääasiassa yksittäisistä suurehkoista hyönteisistä, joiden oma lentonopeus yhdistyneenä tuulen nopeuteen aiheuttaa selvää vaihtelua kaikupisteiden välillä. Ylhäällä 2-3 km korkeuksilla nähdään myös harvassa lentäviä kookkaita hyönteisiä.

RHI-V

Keskipäivällä klo 13

Kuvan pystyleikkaus on kuten edellinen eteläkaakkoon. Värit esittävät kaiun voimakkuutta niin että tumma sininen on heikompaa kaikua. Tässä havaitaan kaiun voimakkuuden vaihtelevan myös sadan metrin luokkaa olevina läikkinä ja syy on yksittäisten suurehkojen hyönteisten merkittävä osuus kaiun aiheuttajina. Toisaalta hyönteisten havaitaan selvästi keskittyneen kolmeen kerrokseen: noin 500, 800 ja 1200 metrin korkeuksille. Virtaus oli länsilounaasta ja tällöin Suomenlahden yllä nämä kerrokset olivat paljon selvemmin erottuvia kuin sisämaassa. Tämä puolestaan johtunee näiden kerrosten hyönteisten pyrkimyksestä lentää kauemmin ja pitemmälle merialueen yllä.


Siirry:

[tuorein tilanne] [vanhat tarinat] [Matti Leskinen] [Meteorologian laitos]