Lounaasta lähestyneiden sadekuurojen puuskarintama

Matti Leskinen 10.6.1999

RHI-Z
Kuvissa on tutkalla mitattuja pystyleikkauksia eteläkaakkoon 9.6.1999 klo 18.42. Pystyakselina on korkeus ja vaaka-akselina etäisyys tutkasta kilometreinä. Ylempi kuva kertoo kaiun voimakkuuden, joka alle kahden kilometrin korkeuksilla aiheutui pääasiassa hyönteisistä. Noin 4 km korkeudella havaitaan aaltomaista rakennetta, joka liittyi kuurosadealueen edellä liikkuneisiin keskipilviin. Välikerroksessa 2-4 km korkeuksilla näkyvät heikot kaikualueet liittynevät puuskarintaman kumpupilviin, jotka muodostivat pitkän pilvinauhan eli vyörypilven. Kaarimainen kaikualue noin 3,5 km etäisyydellä aiheutui laivasta, joka voimakkaana heijastajana on havaittavissa myös tutkan antennin sivukeiloissa.

Alla olevassa kuvassa on vastaava pystyleikkaus säteensuuntaisesta nopeudesta. Eri värein on esitetty kaiunaiheuttajien nopeus. Kirkkaan violetit ja keltaiset sävyt alakerroksissa kertovat hyönteisistä, jotka lähestyivät tutkaa 8-12 m/s nopeuksilla, sinisillä alueilla nopeus oli vähäisempi ja punaisilla alueilla lähes 20 m/s. Tämä vastaisi etelätuulen ollessa kyseessä noin 22 m/s tuulta. Nopeuskenttä myös näyttää selvemmin, miten puolen kilometrin yläpuolella puuskarintaman etupuolella kyse on suurehkoista hyönteisistä, jotka ovat olennaisesti havaittavissa yksittäisinä kohteinakin 10-15 km etäisyydeltä saakka.
Lisäksi pinnan lähellä 8 km kauempana nähdään aallokosta aiheutuva kaiku, jossa nopeus kohti tutkaa on 1-2 m/s luokkaa. Kaarimaisesta laivasta aiheutuvasta kaikualueesta on puolestaan mitattu pari metriä sekunnissa lähestymisnopeudeksi.

RHI-V


Siirry:

[ Tutkakuva klo 18.47 ja ilmanpaine klo 17-21]

[tuorein tilanne] [vanhat tarinat] [Matti Leskinen] [Meteorologian laitos]