PPI-kuva

Hyönteisiä, lintuja ja turbulenssia

Matti Leskinen 22.2.1998
Tutkakuvissa 4.7.1990 klo 14.09 ylempänä nähdään kaiun voimakkuus ja alempana säteensuuntainen nopeus pystyleikkauksessa Helsingin keskustasta Pasilan suuntaan. Meteorologian laitoksen tutka on vasemmassa reunassa siten, että mittausalue alkaa kolmen kilometrin päästä ja päättyy hieman yli kolmentoista kilometrin etäisyydelle.
Kuvan alueella noin 10-13 km etäisyydellä on ns. vaakasuora rullapyörre, johon liittyvässä nousevassa liikkeessä tutkakaiku aiheutuu ensisijaisesti linnuista. Nämä erottuvat voimakkaina kaikualueina, jotka ovat itse asiassa tutkan käyttämän pulssin keston ja antennin keilan leveyden takia tällä etäisyydellä pallomaisia. Samalla säteensuuntainen nopeus niiden kohdalla on huomattavan vaihteleva, selvästi erilainen kuin muualla kaiuista mitattu.
Kyseisen alueen yllä nähtävä kaarimainen kaiku liittynee turbulenssiin, jota nouseva ilma aiheuttaa törmätessään rajakerroksen yläreunan vakaaseen ilmakerrokseen. Muutoin kaiussa voidaan havaita suhteellisen suurten hyönteisten aiheuttamia kaikuja. Todennäköisesti linnut puolestaan ovat nousevan liikkeen ylösnostamia pieniä hyönteisiä saalistamassa, mutta nämä hyönteiset jäävät kaiunaiheuttajina täysin lintujen varjoon.
Siirry:

[kirvavaellukset] [hyönteisvaellukset] [Matti Leskinen] [Meteorologian laitos]