Doppler-säätutkan kaikuja 7.7.1999

Matti Leskinen 7.7.1999

Kartiokeilaus (PPI) säteensuuntaisesta nopeudesta

Doppler-PPI
Kuvassa nähdään 9,3 asteen korkeuskulmalla tehdyn kartiokeilauksen tuottama mittaustulos säteensuuntaisesta nopeudesta. Tällä korkeuskulmalla karttapohjallla etäisyysrenkain merkitty 10 km etäisyys tutkasta vastaa 1,6 ja 20 km etäisyys 3,3 km korkeutta maanpinnasta. Oikeassa reunassa nähdään mm. nopeusasteikko, jolla negatiiviset arvot tarkoittavat kohti ja positiiviset poispäin olevia nopeuksia. Kellonaika on UTC-aika eli Suomen kesäajassa havainto on tehty klo 9.53.
Keskellä varsin yhtenäinen kaikualue lähistön maakaikuihin liittyneen poistosuodatuksen päätyttyä aiheutui hyönteisistä. Pisimmän havaintomatkan perusteella näitä voidaan todeta olleen 1,6-1,8 km korkeudella saakka. Karttapohjalla on lisäksi merkittynä karkeapiirteinen Suomenlahden rantaviiva ja merialue on myös sävytetty siniseksi. Maa-alueen yllä havaitaan kauempana eli korkeammalla 2-2,5 km korkeuksilla harvassa kaikualueita, jotka aiheutuvat lintuparvista.
Säteensuuntaisen nopeuden jakaumasta eri vaakakulmilla voidaan puolestaan määrittää virtauksen olleen suurinpiirtein luoteesta noin 1,3 km korkeudelle saakka ja kääntyneen sen yläpuolella vähitellen länsituuleksi, Aivan ylärajalla säteensuuntainen nopeus saavuttaa paikoitellen tutkalla yksikäsitteisesti mitattavan suurimman nopeuden 12,5 m/s, mikä siten myös on suurinpiirtein länsituulen nopeus tutkan mukaan. Alempana virtaus on hitaampaa. Ylhäällä olevien lintuparvien nopeudet sen sijaan ovat lähellä nollaa tutkaan nähden, vaikka aavistuksen verran kohti tulevia länsipuolella ja poispäin meneviä itäpuolella. Tästä voidaan päätellä lintujen pysyvän lähes paikoillaan, vaikka hieman ajautuvatkin tuulen mukana itäänpäin. Näissä tilanteissa kaikupisteiden onkin havaittu pysyvän lähes samalla kohdalla jopa tuntikausia ja lintujen on arveltu olevan tervapääskyjä.
Siirry:

[tuorein tilanne] [vanhat tarinat] [Matti Leskinen] [Meteorologian laitos]