2007-05-19 Matti Leskinen

4000 tervapääskyä Matalajärvellä Espoossa

Lintutieteellinen havainto 16.5.2007 iltapäivällä/illalla enimmillään 4000 tervapääskystä saalistamassa Matalajärven yllä, länsiluoteeseen Kumpulan tutkasta noin 16 km päässä (Veikko Solantie).


Alimman korkeuskulman kartiokeilaus

Korkeuskulma on 0,5 astetta, jolloin Matalajärvellä tutkakeila on 150 m verran pinnan yllä. Keilan leveyshän on noin yhden asteen luokkaa eli tällä etäisyydellä 300 m halkaisijaltaan.
Tutkakuvien karttapohjalla Bodomjärvi on näkyvissä ja Matalajärvi on sen itäpuolella kaakkoisnurkalla.

Tutkaheijastuvuus

Voi hyvinkin uskoa, että Bodomjärven itäpuolella oleva kaikumaksimi liittyy juuri alueella havaittuihin tervapääskyihin. Kuitenkaan tämä kohta ei ole ollenkaan huomattavin kaikualueessa.


Kartiokeilaus hieman ylempää

Korkeuskulmalla 1,5 astetta keilan korkeus on jo puolen kilometrin korkeuden tuntumassa. Kaikualueessa erottuu erinomaisesti merituuleen liittyvä voimakkaampi rantaviivan suuntainen kaikunauha. Nopeuskentästä voidaan nähdä että virtaus merituulialueella on kuitenkin olennaisesti rantaviivan suuntainen.



Laajennettu nopeusalue

Kaksoispulssintoistotaajuudella yksikäsitteinen nopeusalue laajennetaan tässä mittauksessa -32...+32 m/s välille, jolloin linnut lienevät yleensä oikein mitattuja säteettäisnopeudeltaan (kohti tai poispäin tutkaan nähden). Käytännössä lintuja on useita tutkan mittaustilavuudessa ja mittaksen tulkinta on mutkikkaampi.
Tervapääskyparven nopeus on hyvin mitattuna klo 15.33 UTC, mutta klo 15.48 UTC voimakkaan kaiun kohdalta nopeustieto suodattuu pois, koska ilmeisesti uksittäisten lintujen nopeuden vaihtelu aiheuttaa liian suuren hajonnan.
Differentiaalinen tutkaheijastuvuus, ZDR, kertoo periaatteessa sirottajien ominaisuuksista, lintujen tapauksessa ollen tämän tutkan aallonpituudella arvo on usein lähellä nollaa kuten myös tässä tapauksessa. Esimerkiksi hyönteisistä saadaan tavallisesti suuria positiivisia ZDR:n arvoja, mikä myös näkyy tässä tilanteessa monella alueella.