Tutkamittaus 8.6.2000 klo 11.34

Tutkakuvat ovat pystyleikkauksia, jossa vaaka-akselina on etäisyys tutkasta ja pystyakselina korkeus merenpinnasta kilometreinä. Mittaussuunta oli länsilounas (245 astetta).

8.6.2000 Matti Leskinen


RHI V

Säteensuuntainen nopeus

Siniset värit kertovat liikkeen olleen kohti tutkaa ja punaiset poispäin. Kaksi laajinta kaikualuetta aiheutuvat sadekuuroista. Näiden väliin jää pääasiassa kaiuton alue, jossa muutaman sadan metrin korkeudelle asti nähdään useista linnuista johtuva kaikualue hyvin erilaisine nopeuksineen. Sadepilvien reunan tuntumassa näkyy ohuita lähes pystysuoria kaikunauhoja. Nämä liittynevät turbulenssiin sadekuurojen aiheuttamien pystyvirtausalueiden reunamilla. Tosin lintujen esiintyminen saattaa johtua hyönteisistä ja näiden käyttäytyminen pystyvirtausten yhteydessä voisi johtaa myös kuvankaltaisiin kaikualueisiin.
RHI Z

Kaiun voimakkuus

Väriasteikoilla violetti on heikompaa kaikua, sininen ja vihreä voimakkaampaa kaikua tarkoittava. Vaaleampi sävy merkitsee edelleen vahvempaa kaikua. Linnuista tuleva kaiku ylittää monessa kohdassa sateesta saadun kaiun voimakkuuden.
RHI W

Nopeuden hajonta

Säteensuuntaisen nopeuden hajontaa kuvaa mitatun Doppler-spektrin leveys. Hajonnan suuruus on kuvattu samanlaisella väriasteikolla kuin kaiun voimakkuus. Suuressa osassa lintukasaumaa näkyy suuria hajonna arvoja, mutta monessa kohdassa yksittäisen linnun merkitys on niin suuri, että myös nopeuden hajonta on pieni. Hajonnan pienuus ohuissa pystysuuntaisissa kaikunauhoissa saattaa merkitä, että yksittäisten aika suurten hyönteisten osuus kaiussa oli merkittävä.


[tuorein kaiku] [kaikutilanteet] [Matti Leskinen]