10.-11.10.1999 lintujen syysmuuttoa

Matti Leskinen 12.10.1999

VVP-kuva

Lintuja liikkeellä

Kuvassa on kyse periaatteessa tuuliluotauksista tunnein välein yöllä 10.-11.10.1999 vaaka-akselin UTC-aikojen mukaan. Pystyakselina on korkeus/km. Tässä tilanteesa kaiku oli kuitenkin peräisin muuttolinnuista ja määritetty suunta ja nopeus vastaavat siten lintujen muuttoa tuulen sijasta.
Tuulivektori on meteorologiassa yleisesti käytetyn mukainen eli kärki on havaintokorkeuden kohdalla, pyrstön suunta kertoo mistä päin virtaus oli ja pyrstön väkästen lukumäärä nopeuden. Suunnassa ylöspäin osoittava pyrstö tarkoittaa pohjoisesta ja oikealle osoittava idästä tullutta virtausta jne. Yksi pitkä väkänen merkitsee 5 m/s nopeutta ja lyhyt 2,5 m/s ja väkästen summa on koko nopeus eli 3 pitkää ja yksi lyhyt tarkoittaa 17,5 m/s nopeutta.

Taustavärit kertovat kussakin mittauskerroksessa havaitusta kaiun voimakkuudesta: sininen on heikompi, keltainen voimakkaampi ja tummempi sävy vaaleampaa heikompi. Voimakkaimmillaan linnuista saatu kaiku oli klo 20 UTC eli klo 23 Suomen aikaa alhaalla, mutta koko kerroksessa klo 20 Suomen aikaa. Myöhemmin yöllä kaiku heikkeni etenkin ylempänä. Tämä liittyi todennäköisesti ennen kaikkea lintujen keskinäisten välimatkojen kasvuun, joka on voinut olla myös parvien vähenemistä ja yksittäisten muuttajien suhteellisen osuuden kasvua. Myös lintulajien muuttuminen pienikokoisemmiksi on osaltaan saattanut vaikuttaa havaittuun muutokseen. Lopulta lintujen väheneminen on haitannut joissakin kerroksissa keskimääräisen liikkeen määritystäkin ja kuvan vektorit eivät enää ole niin luotettavia.


Siirry

[tuorein kaiku] [kaikukuvauksia] [Matti Leskinen] [Meteorologian laitos]