Yhteystiedot

Mietta Lennes, FM, projektisuunnittelija

Postiosoite:
Nykykielten laitos
PL 24
00014 Helsingin yliopisto

Käyntiosoite:
Nykykielten laitos
Kieliteknologia
Unioninkatu 40 (Metsätalo)
huone A309, 3. krs

email: mietta.lennes ATT helsinki.fi

Kurssi: Puheen analyysin perusteet Praat- ja ELAN-ohjelmilla (4 op)

Kurssi liittyy yleisen fonetiikan opintojaksoon
FoP5 Puheen akustiset analyysimenetelmät.

Aika ja paikka

Verkkokurssina 8.4.-29.5.2015 Moodle-alustalla

Lisäksi kokoontuu atk-luokassa (Siltavuorenpenger 5A, K220) vapaaehtoinen lähiopetusryhmä 5 kertaa:
ma 13.4. klo 13-16
ti 14.4. klo 13-16
ti 21.4. klo 13-16
ti 28.4. klo 13-16
ti 5.5. klo 13-16
Paikka: Siltavuorenpenger 5A Minerva, ATK K220.

Lähiopetukseen ilmoittaudutaan myös WebOodissa ja ryhmäkoko on rajoitettu.

Opettaja: Mietta Lennes
Kurssiassistentit: Heini Kallio ja Mona Lehtinen

Tavoite

Kurssi tarjoaa yleiskuvan puheaineistojen käsittelystä ja puheen akustis-foneettisista analyysimenetelmistä. Kurssilla tutustutaan erityisesti Praat-puheanalyysiohjelman käyttömahdollisuuksiin ja opitaan soveltamaan joustavasti ohjelman ominaisuuksia. Kurssilla opetellaan käyttämään myös ELAN-ohjelmaa, jolla voi litteroida ja annotoida äänen lisäksi videota.

Kohderyhmä

Kurssi on suunnattu erityisesti yleisen fonetiikan, muiden puhetieteiden ja eri kieliaineiden opiskelijoille. Kurssi sopii kaikille, jotka suunnittelevat hyödyntävänsä puheäänitteitä tutkimusaineistona esim. opinnäytetyössään.

Kurssin sisältö

 • Mitä vaatimuksia tutkimusaiheeni asettaa äänitteen laadulle? Minkälaisia äänitteitä Praat-ohjelmalla voidaan tarkastella?
 • Kuinka voin selailla ja kuunnella eripituisia äänitiedostoja Praat-ohjelmalla?
 • Kuinka järjestelen ja paloittelen puheaineistoni niin, että sitä on helppo tutkia tietokoneella ja siirtää paikasta toiseen?
 • Kuinka Praatilla ja ELAN-ohjelmalla voidaan litteroida puhetta? Kuinka nimikoin eli annotoin puheaineistoani ts. kuinka liitän erilaisia kuvauksia ja "maamerkkejä" äänitiedostojen eri kohtiin?
 • Kuinka em. annotaatioita voidaan hyödyntää tutkimuksessa?
 • Kuinka teen monipuolisia hakuja ELAN-ohjelmalla annotoidusta aineistostani?
 • Millä tavoin käytetään Praat-ohjelman erilaisia akustisia analyyseja? Kuinka analyysikuvia luetaan?
 • Kuinka piirrän Praat-ohjelmalla kuvia tutkimusaineistostani?
 • Kuinka kerään Praatilla numerotietoja annotoidusta puheaineistosta esimerkiksi tilasto-ohjelmaan?
 • Miten Praat-ohjelman käyttömahdollisuuksia voi laajentaa yksinkertaisen skriptikielen avulla?
 • Mistä löydän jatkossa apua Praat-ohjelman käytössä?

Suorittaminen

Kurssin voi suorittaa kokonaan etäopiskeluna Moodle-oppimisympäristön kautta. Suoritukseen sisältyy ennakkotehtävien sekä kurssin aikana annettujen tehtävien tekeminen ja palauttaminen Moodlen kautta määräajan kuluessa.

Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus ilmoittautua vapaaehtoiseen lähiopetusryhmään, joka kokoontuu atk-luokassa viisi kertaa. Lähiopetukseen sisältyy luentoja, demoja ja/tai muuta neuvontaa. Lähiopetukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja tarkoitettu erityisesti niille opiskelijoille, jotka haluavat lisätukea harjoitustehtävien tekemiseen.

Kurssin suoritusmuoto on kaikille sama riippumatta siitä, osallistuuko lähiopetukseen. Suorittaminen onnistuu hyvin myös etänä toisesta yliopistosta.

Huom. Kurssin menestyksekäs suorittaminen edellyttää omaehtoista säännöllistä ja aktiivista työskentelyä.

Esivaatimukset

Esivaatimuksina ovat fonetiikan keskeisimpien käsitteiden hallinta sekä tietokoneen peruskäyttötaito. Kurssin loppupuolella käsitellään hieman Praat-skriptien käyttöä, mutta aikaisempia ohjelmointitaitoja ei tarvita.

Ilmoittautuminen

Kurssille ja valinnaiseen lähiopetusryhmään ilmoittaudutaan WebOodissa.

Lähiopetukseen ovat etusijalla yleisen fonetiikan pääaineopiskelijat, joille kurssi on pakollinen. Muut hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ethän ilmoittaudu lähiopetukseen, jollet ole varma osallistumisestasi - saatat viedä paikan joltakulta kipeämmin tarvitsevalta!

Kun olet ilmoittautunut kurssille, liity sen jälkeen Moodle-kurssialueelle, joka avautuu viimeistään 23.3. Kaikki kurssiin liittyvä tiedotus tapahtuu jatkossa Moodlen väityksellä. Myös kurssiin liittyvät kyselyt kannattaa lähettää Moodlessa olevalle keskustelufoorumille. Näin kaikki kurssilaiset saavat tasavertaisesti saman tiedon.

Jos haluat suorittaa kurssin etänä toisesta yliopistosta käsin, voit ilmoittautua yksinkertaisesti liittymällä Moodle-kurssialueelle. Klikkaa HAKA-kirjautumislinkkiä, niin pääset sisään oman yliopistosi tunnuksilla.

Huom. Myös etäopiskelijoiden määrää saatetaan joutua rajoittamaan, mikäli ilmoittautuneita on todella paljon. Alustavasti pyrimme kuitenkin hyväksymään mukaan kaikki halukkaat.

Korvaavuus

Kurssin laajuus on 4 opintopistettä. Sillä voi korvata suoraan yleisen fonetiikan opintojakson FoP5. Huom. Muista korvaavuuksista on neuvoteltava oman laitoksen ja oppiaineen vastuuhenkilön kanssa!

Lisätietoa

Praat-ohjelman kotisivu: http://www.praat.org/

Suomenkielinen Praat-opas (keskeneräinen)

Praat-skriptejä

Sivun alkuun