Matkakertomus Sarekista vuodelta 1994

Yleistä

Teimme viiden hengen porukalla elokuun keskivaiheilla 1994 seitsemän päivän vaelluksen Ruotsiin Sarekin kansallispuistoon. Alue ja maisemat oli niin mahtavia että aluetta kelpaa suositella muillekin.

Alkuun tosin pieni varoitus: varsinaiseen Sarekiin ei vasta-alkajalla ole ilman kokenutta seuraa mitään asiaa. Alueella ei ole merkittyjä reittejä tai lukitsemattomia tupia ollenkaan, ja hätäpuhelimiakin yksi ainoa kappale alueen keskellä. Siellä kuolee ihmisiä aina silloin tällöin, viimeksi vajaa kuukausi sitten pari puolalaissyntyistä Ruotsin kansalaista katosi jäljettömiin.

Maantietoa

Kun tässä puhun Sarekista tarkoitan oikeastaan sekä Sarekin, Padjelantan että Stora Sjöfalletin kansallispuistoja, jotka sijaitsevat vierekkäin Ruotsin lapissa Norjan rajan tuntumassa, Kiirunasta lounaaseen (kts. kartta viestin lopussa). Sinne päsee esim. ottamalla yöjunan Kemiin, ja jatkamalla busseilla ja junilla Ruotsin puolella esim. reitillä Kemi-Haaparanta-Boden-Gällivare-Ritsem. Järkevien bussi-juna-yhdistelmien löytäminen on kuitenkin vaikeaa, joten oma auto olisi kyllä huomattavasti näppärämpi vaihtoehto. Kartaksi kannattaa hankkia ruotsalainen "Fjällkartan Sareks nationalpark BD10".

Kuvaus Sarekin alueesta

Varsinaisen Sarekin molemmilla puolin menee kaksi ruotsalaista turistivaellusreittiä, Kungsleden Saltoluoktasta Kvikkjokkiin ja Padjelantaleden Ritsemistä Kvikkjokkiin. Näitä kannattaa välttää kuin ruttoa: niillä liikkuu porukkaa pahimmillaan satamäärin päivittäin, polut ovat puolen metrin levyisiä ja pienenkin suon yli on rakennettu laudoista pitkospuut. Helppohan reiteillä on toki kävellä, tupiakin on sopivasti 10-15 km välimatkoin eli telttaakaan ei tarvitse ottaa mukaan. Mutta meikäläinen ei ainakaan millään pääsisi kunnon erämaatunnelmaan tuollaisella turistireitillä.

Kiintoisa alue sijaitsee sitten näiden kahden merkityn reitin välissä. Vuoret ovat pohjoismaalaisittain katsottuna tosi mahtavia, korkeimmat huiput ovat noin 2:n kilometrin korkeudessa, luotisuorat seinämät voivat parhaimillaan olla 400 metriä korkeita ja jäätiköt usean neliökilometrin suuruisia. Vuoret muodostavat suhteellisen yhtenäisiä alueita joiden välissä on laaksoja jotka ovat noin 600-900 metrin korkeudessa. Näitä laaksoja pitkin vaellus kannattaa tehdä, vuorien yli ei pahemmin ole menemistä. Monet laaksoista (ainakin Ruotesvagge ja Pastavagge) ovat erittäin mukavia kulkea, niissä menee jonkinlaisia polkuja ja maasto ei ole kovinkaan kivikkoista. Toisaalta esim. Kukkesvagge kuulemma oli lähes pelkkää rakkaa. Alue on Rapadalenia lukuunottamatta puurajan yläpuolella, mutta eräin paikoin esiintyy ikävää tunturipajukkoa. Pajukko on onneksi merkitty karttaan, eli sen voi halutessaan kiertää. Maasto on aika vetistä, pieniä soita ja puron ylityksiä on paljon, joten jalkineiksi kannattaa ottaa saappaat tai pitkävartiset vaelluskengät. Vaarallisimpien jokien yli asetetaan joka kevät sillat, joita kannattaa suosiolla käyttää; suurin osa kuolemantapauksista kuulemma johtuu juuri varomattomista puronylityksistä, esim. Mikkajåkka on tosi petollisessa maineessa.

Porukkaa itse Sarekissa liikkuu suhteellisen vähän, onneksi. Ihan Sarekin sydämessä, Sarek- ja Ålkatj-vuoristojen välissä on ilmeisesti usein aika paljon väkeä (me törmäsimme siellä ehkä pariinkymmeneen toiseen vaeltajaan alle kymmenen kilometrin matkalla), muualla on sitten rauhallisempaa. Eräänä päivänä emme aamun jälkeen nähneet yhtäkään ihmistä, vaikka liikuimme paljon käytetyssä Ruotesvaggessa koko päivän. Sesonki tosin oli jo lähes ohi, kun koulut olivat alkaneet edellisellä viikolla.

Sää

Säät lienevät Sarekin suurin miinus, koska Atlantti on suhteellisen lähellä on siellä usein sateista tai pilvistä. Meillä kävi satumainen mäihä, ekat viisi päivää oli pelkkää auringonpaistetta, mutta sellaista säätä siellä ei muuten kuulemma ole juuri koskaan. Kylmäähän siellä on keskikesälläkin, ja jos satumaisen huono tuuri sattuu voi vaikka heinäkuussä tulla lumimyrsky, eli lämpimät vaatteet ja makuupussi pitää aina olla mukana.

Paras aika Sarekissa vaeltamiseen lienee heinä-elokuu, kesäkuussa on vielä hyvin märkää ja lumista, ja purot erittäin vaikeita ylitettäviä. Syyskuun keskivälin jälkeen ei taida bussiyhteydetkään enää toimia.

Meidän vaelluksemme

Lopuksi kerron vielä omasta vaellusreitistämme, noin esimerkkinä yhdestä kokeillusta ja hyväksi koetusta reitistä. Kartta esiin ! :-) Nimet alla ovat samat kuin kartassakin (vaikka ruotsalaisten tapaa kirjoittaa saamelaiset nimet vähän outo onkin).

Lähdimme liikkeelle Sarekin pahjoispuolelta Suorvasta, jonne bussi pysähtyy haluttaessa. Ohitettuamme voimalaitoksen padot suuntasimme etelään. Ylitimme heti alussa puurajan ja vaelsimme noin 900-1000 metrin korkeudessa välttääksemme laakson pohjalla olevat tunturipajukot ja suot. Nientojåkatjin ylityksen jälkeen laskeuduimme laaksoon kiertääksemme Nientoålken. Kukkesvakkjåkkan ylitimme sillan kohdalta ja jatkoimme Sarekin ja Äparin väliseen laakson kautta Sarekin eteläpuolelle.

Mikkastugan kohdalla viivyimme puolitoista päivää. Yhden iltapäivän tutustuimme Smailajåkkan tosi mahtaaviin vesiputouksiin ja niiden alapuolella olevaan idylliseen Skarjan delta-alueeseen. Seuraavana päivänä nousimme Skarjatjåkkalle (1647 m), joka onnistui varsin helposti vuoren itäistä seinämää pitkin. Ylhäältä oli sitten mahtavat näköalat kaikkiin suuntiin, jopa noin sadan kilometrin päässä sijaitseva Kebnekajse näkyi.

Jatkoimme Ruotesvaggea pitkin Kisurisin ja Niakin sekä Sjnjuftjutisin ja Akan välistä Änonjalmeen, josta otimme laivan takaisin sivilisaatioon Ritsemiin.

Reittiin käytimme 7 päivää, mutta otimmekin sen sitten tosi rauhallisesti. Maasto alkupätkällä Suorvasta Nientoon oli paikoitellen hiukan vaikeakulkuista, sen jälkeen ei maastossa juuri löytänyt valittamisen aihetta. Yhtäkään sellaista joenylitystä josta ei pitkävartisilla kumisaappailla selviäisi ei reitillä ollut. Tjågnårisjåkatjilla paikkaa tosin sai etsiä kauan. Suottasjåkkan ylitys onnistui noin 100 metriä Niakjåkkan ja Suottasjåkkan yhtymäkohdan yläpuolella, alempana se olisi ollut tosi vaikeaa (ellei sitten olisi jatkanut Kisurisstugan sillalle asti).

Sarek-ascii-grafiikaa

Lopuksi vielä vähän ascii-grafiikkaa: jonkun norjalaisen tekemä Pohjoismaa-kartta johon olen merkinnyt Sarekin.

                                                       ._,----._
                                                   Hammerfest   ~-_
                                                 _/                >
                                             __--             ___-~
                                            /            _,-_ `---_,
                                      _--\ /            /    `--\ /
                                     /    *            |        ,'
                                 /'\ \  Tromsö        (        (
                               /'   \/      _/\___    /        /
                             /'_,-\     ___/ \_   `\/         |
                           /'/'  _/  . /       ~~\             \_
                          /`'   /    _/  . Kiruna |              \
                               /.  _/. Ritsem      \              |
                             _/   /####             )            (
                           _/    /SAREK    . Gälliv.\             |
                          /     /###                /             |
                        _/     /            Boden   \             \
                       /      |              .  ,---.+-.Kemi       (
                      /      /                .'        )           \_
                    _/      |                 |         . Uleåborg   (
                   /       /                  |        /              (
                 _/       |                   >       /     FINLAND    |
              ___.7     _)                   /       /                 |
          ___/Trondheim/~~    SVERIGE       /      /                    \
       __/            /                   _/      /                      \
     ,/              <                   /      .'                       /
    /                |                  /       |                       /
   |      NORGE      |                 /        |       . Tammerfors   /
   \____             |                /         |                     /
   ,----'            /               (          |               ___---___
   |                (                 \          \ Åbo    __,--~~        \__
   |.                \                 \      _   ~._  __* Helsingfors   o _)*
  Bergen        Oslo /                  \    <_>     ~-                ___-
   |             *  |                    >                  __________/
   `\           | | |         Stockholm*/                _-*Tallinn
    `.         /   \|                 /~              <><
      \     ,-'     \               _/     __          <__>\   ESTLAND
      `\___/         .Göteborg     /      < /               ~-,_______
                     |             |      < |                 /


Sekä ascii-kartta pohjois-Sarekista, numerot kuvaavat koordinaatteeja ruotsalaisessa karttasysteemissä, mittakaava on siis noin 1 ruutu = 1 km.


 42  46  50  54  58  62  66  70  74  78  82  86  90  94  98  02  06  10  16

                 ______* Ritsem        
                       ----\_____
                 -\-__           \___       
__08__                \              \                                       __08__
                       \     /~\      \-__                                     
              Änonjalme \   (   \ Stora   \__	/        \                     
          /\  \   / \   *|  )    \_          ~\	  /     \   /   \            
__04__   /   /\  O/ \ \ :|/-'  	 _/\_  _ Lule-  \_  / \   /  /    \          __04__
         /    \ //\  \ __/      (_)  \/ |         ~-    /  /  / \   \
          /  \ /\   \ / .' // \\        \___  träsk \__  /   / # \    \
          / \  /\  \ /.'  ///#\\\           `-.	    .  \  /  /  #  \    \
__00__  \    __ / \ /.    //AKKA\\             \        \  /  /# \   \    \  __00__
        \ \ (  -___/./\  //## # \\ \            ~-~-~\_	 \  /  /    \   \  \
        \ \  \   )  :/\ /////\\ \\ \       __      /\  |  \  /  /#   /   \ \
         \   _\--  :  /\// //\\  O    o   (  )      /\ |   ~\ /  /  \ /   \
__96__  ___O-   /  `.      /\  o    o      (_)         |_    | / /  \  / \   __96__
              /     `..             o  o       /\/\      `~| | 	/ /\    \
         /  /    /\    ``.   /\ / \      o      /\/\       ) )   / / \ \
                 /\  /\   `.  /\ \ O  o O    /\   O  / \    U.\* Suorva 
__92__ /     /\     //#\\  :       o      o/\ /\  O// \ \ :'n \\_            __92__
                    ///\\\ :        /\ /\ o/   /\  ///\ \\:| ~~  \   Stora  
       /\          // \/\ \:  //\\\        / /\ /\  O// \\ :\---\ \ sjöfallet
          /  \      / \ \/\: ///\#\\        / /\ /\\o     :      \_'\	      
__88__   / /\  \            :///# \##       //   \   \    ;    /\  | |     __88__
         /  /\ \  / / / \ /\ .///####/\\     / //\\ //\\\ `.   //\ | |
        /  /   \   / / \  /\  .///## #\##\\   ////\ /\  ~\ :   //\ | \
         / / /\    /  /V\   \  .///## ## ##\   / /\#  \o~\ :     /\ \ \
__84__     / \      /  / /\ \\  .////SAREK##\\  / /\ /  ~\ : /\      \ \   __84__
       /\      /\   / //\  /\\ /\. ////###\#\\\  // \  ~\  ://\\  _ /\\ \
       /\ \    /\o   ///\  /##//\\`./// #/#\# \\  ///\\\  : / /\\ \\ /\\ -
       //\\ \     /\  /  / ///\#/\\ .///#//#/\\\\      ..' /  /\ \ \\_  \
__80__ //\\ \     //\  / ///\##/\\  :///#/#####\\\   ,'o   / / \ \  \ \  \ __80__
       // \\      ///\ ///\RUOTES\\\ `.///#\#\\\\\ .'o //\ / /\ \  \ \/   
                     o   //\/\/#/\/\\  .// \\\\  .' Oo  /\ // \  \  \      
                   //\/\  /\  \//\\\   : /\\\ ..' o      /\ / /  /  /\\      
__76__ / / \ \    // / /\             o: //\.'_ ///\/\ O /\ /  /\ /\   \    __76__
        /   /\    //\ /#/\\/\#/// /\\   : /\:( )//\\/\\  /\ / / /\  \   \\
       / /\ / \    / /   \/\# // //\ \\  `..'(_)//ÄPAR\\ /\ /        /\  \
       // \    \    /  /\  #//  / /\/\\\  /\\  //#/##/\\\   / /\ /\/\  /\\
__72__ /\\\ /\\  /\  //\\ //  /// /##\ \\  /\\  ///\#\\\    /\/\o \/   /\    __72__
	                                                                 
 42  46  50  54  58  62  66  70  74  78  82  86  90  94  98  02  06  10  14
                       _
Teckenförklaring: o O (_)  = Sjöar av olika storlek
   
	          .,'`     = Vandringsrutten	      

		  #	   = Glaciär