Prisma Studiossa oli keskiviikkona 24.02.2016 aiheena suomalaisten tekemä tutkimus Algol tähden roolista muinaisessa Egyptissä (http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0144140).

Algol on pimennysmuuttuja. Tässä kaksoistähtijärjestelmässä Algol A ja Algol B kiertävät yhteisen massakeskipisteen ympäri 2.867 päivässä. Yksi kierros kestää siis 2 päivää, 20 tuntia ja 49 minuuttia. Algol A on paljon kirkkaampi kuin Algol B. Algol B on säteeltään suurempi kuin Algol A. Näemme tämän kaksoistähtijärjestelmän lähes sen ratatason suunnasta, joten tähdet pimentävät vuorotellen toisiaan. Primääripimennyksessä himmeämpi Algol B peittää osittain kirkkaamman Algol A:n. Tämän primääripimennyksen voi havaita paljain silmin. Sekundääripimennyksessä kirkkaampi Algol A peittää osittain himmeämmän Algol B:n. Tätä sekundääripimennystä ei voi havaita paljain silmin. Kuvassa alla näkyy Algolin valokäyrä, sekä molempien pimennysten paikat tällä valokäyrällä. Oikeassa alakulmassa on lisäksi kuva siitä, miltä järjestelmä näyttäisi ylhäältä päin, jos olisi mahdollista katsoa sitä ratatason suhteen kohtisuorasta suunnasta (kuva: @freestarcharts.com)

Primääripimennys toistuu 2.867 päivän välein.

Seuraavassa kuvassa on yhdistetty Perseuksen tähtikuvion kuusi kirkkainta tähteä suorilla viivoilla. Kuvan kaksi muuta saman alueen kirkasta tähteä kuuluvat muihin tähtikuvioihin. Koko alueen kirkkain tähti Alpha Perseus on merkitty suurimmalla symbolilla, koska se on aina kirkkaampi kuin muut tämän alueen tähdet. Alueen toiseksi kirkkain tähti on Algol eli Beta Perseus. Se on merkitty silmän symbolilla, koska sen kirkkaus vaihtelee. Kaikki muut kuusi himmeämpää vertailutähteä merkitty pienemmiksi. Algol on suurimman osan ajasta kirkkaampi kuin kaikki nämä sen kuusi vertailutähteä.

Tässä kirkkausjärjestyksessä tapahtuu kuitenkin dramaattinen muutos kymmenen tuntia kestävien Algolin primääripimennysten aikana. Algol himmenee ensin viisi tuntia ja sitten kirkastuu viisi tuntia. Primääripimennysten keskivaiheen aikana Algol on muutaman tunnin himmeämpi kuin kaikki sen kuusi vertailutähteä. Tämän eron voi havaita paljain silmin. Primääripimennyksen aikana tähtikuvio muuttuu aivan kuin kuvan "silmä sammuisi" hetkeksi.

Suomessa seuraavat Algolin primääripimennysten keskivaiheiden ajat ovat 25.2.2016 kello 01.26 ja 27.02.2016 kello 22.15. Näiden kahden pimennyksen jälkeen seuraavaa yön aikana tapahtuvaa primääripimennystä joutuu odottamaan 13 päivää.

Perseuksen tähtikuvion löytämiseen tarvittavan tähtikartan voi hakea ilmaiseksi Tähtitieteen yhdistys Ursan sivuilta. Jatkuvasti reaaliajassa päivittyvä tähtikartta eri paikkakunnille Suomessa löytyy täältä: http://www.ursa.fi/extra/tahtikartta/.