Arkhimedekseslehdessä 5/97 julkaistu artikkeli jaoston perustamisesta

Alla oleva teksti on korjattu siltä osin, että lehdessä julkaistussa jutussa väitin CERNin pääjohtaja Chris Llwellyn-Smithin olevan RECFA:n puheenjohtaja. Näin siis ei ole, vaan pj on prof. Enrique Fernandez Barcelonasta, Espanjasta. CERNin ja myös DESYn pääjohtajat ovat RECFAssa ex-officio, tarkkailujäseninä.


"Uusi" jaosto perustettu Suomen Fyysikkoseuralle!

Kuollut, vaiko vain olemattomiin hiipunut? Siinä kysymys, jota Suomen Fyysikkoseuran hiukkasfysiikan jaoston järjestävään kokoukseen saapuneet hiukkasfyysikot saivat pohtia ensimmäiseksi koskien jaostoaan. Kokous pidettiin 5.6. Helsingin Yliopiston fysiikan laitoksella ja paikalla oli runsaat 20 fyysikkoa lähes toisen mokoman ilmoitettua kiinnostuksensa ja kannatuksensa sähköpostitse. Fyysikkoseuran jaostojen aktiivisuus on toki ollut kautta aikojen, ja jaostosta toiseen, hyvin vaihtelevaa; viime vuosina hiukkasfysiikan jaosto on kuitenkin ``kunnostautunut'' siinä määrin, ettei sen olemassaoloa ole enää edes kirjattu Fyysikkoseuran toimintakertomuksessa vuoden 1992 jälkeen. Tämän katsottiin merkitsevän, että professori Keijo Kajantien johdolla vuonna 28.9.1970 perustettu vanha jaosto oli siirtynyt ajasta iäisyyteen.

Kun alunperin ryhdyin puuhaamaan jaoston toiminnan virkistämistä, ajattelin lähinnä, että olisi hyvä saada aikaan enemmän koherenssia Suomalaiseen hiukkasfysiikkaan, ei vain Helsingin alueella, vaan myös muu Suomi huomioiden. Konkreettisina toimina tulivat tuolloin mieleen aloittaa uudelleen vuotuisten hiukkasfysiikan päivien järjestäminen, sekä pyrkimys korottaa hiukkasfysiikan profiilia fysiikan päivien yhteydessä. Palaute alustaviin tiedusteluihin oli erittäin positiivista, ja tarvetta jaoston olemassaoon tuntui olevan enemmänkin. Professori D.O. Riska pitikin järjestävän kokouksen alussa puheenvuoron, jossa hän painotti aktiivisen jaoston merkitystä Suomen Fyysikkoseuran kannalta elimenä, joka voi ottaa kantaa ja tehdä päätöksiä monissa hiukkasfysiikkaa koskevissa asioissa, kuten esimerkiksi Suomalaisen hiukkasfysiikan edustus kansainvälisissä elimissä.

Niinpä sitten 5.6 perustettiin uusi hiukkasfysiikan jaosto. Kokousväki totesi edustavansa laajalti Suomalaista hiukkasfysiikkaa ja edelleen, että kokous oli asiallisesti koolle kustuttu ja näillä perusteilla käynnisti jaoston toiminnan uudelleen. Jaoston perustajajäseniksi kirjattiin kaikki kokoukseen osallistujat, sekä ne, jotka olivat ilmaisseet kiinnostuksensa sähköpostin välityksellä. Uuden jaoston hallitukseen valittiin prof. Masud Chaichian, dosentit Katri Huitu, Jorma Tuominiemi, Iiro Vilja ja FT Kenneth Österberg; allekirjoittanut valittiin jaoston puheenjohtajaksi. Jaoston tehtäväksi tuli laajasti ottaen, kuten ennenkin, edistää hiukkasfysiikan asemaa Suomessa.

Heti järjestävässä kokouksessa jaostolle lankesi konkreettinen rooli kahden vuoden kuluttua Suomessa pidettävän EPS:n (European Physical Society) hiukkasfysiikan kokouksen järjestämisessä. Tämä mittava kahden vuoden välein pidettävä kokous, johon tyypillisesti osallistuu noin 800 henkilöä, saatiin Suomeen aivan hiljattain hieman yllätyksellistenkin tapahtumien jälkeen. EPS edellyttää, että vastuun kokouksen järjestelyistä kantaa sen Suomalainen tytärjärjestö, eli Suomen Fyysikkoseura. Fyysikkoseuran hallitus puolestaan päätti jo kokouksessaan 16 huhtikuuta siirtää kaikki asiaan liittyvät käytännön tehtävät hiukkasfysiikan jaoston hoidettavaksi. Jaoston ensimmäiseksi tehtäväksi tuli siten valita jäsenet paikalliseen organisaatiotoimikuntaan. Tehtävä jätettiin hallituksen mietittäväksi, paitsi että puheenjohtajaksi päätettiin valita, asianomaisen suostumuksella, emeritus professori Matts Roos, joka toimi erinomaisesti onnistuneen neutriino -96 kokouksen järjestäjänä noin vuosi sitten.

Toinen esille tullut asia koski RECFA:n, eli ECFA:n (European Committee for Future Acclerators) johtokunnan kokousta Helsingissä 5. syyskuuta -97. ECFA:n tehtävänä on Eurooppalaisen hiukkasfysiikan tutkimuksen pitkän tähtäimen suunnittelu siten, että olemassaolevien taloudellisten ja fyysikkoyhteisön tietotaidollisten resurssien puitteissa saadaan tehtyä mahdollisimman korkeatasoista tutkimusta. RECFA:n puheenjohtajana toimii tällä hetkellä prof. Enrique Fernandez Barcelonasta, Espanjasta ja Suomea edustaa dosentti Paula Eerola. (Enemmän tietoa ECFA:sta löytyy esimerkiksi web-sivulta http://atlasinfo.cern.ch/Committees/ECFA/Welcome.html)

RECFA:n kokous oli Suomessa viimeksi vuonna 1991 ja nyt, kuten silloinkin on kokouksen asialistalla Suomalaisen hiukkasfysiikan arviointi. Pääasiassa arvioinnissa tullaan keskittymään siihen, millaista kokeellista hiukkasfysiikkaa Suomessa tehdään. Lisäksi tarvitaan yhteenveto hiukkasfysiikan teoriasta, kokeellisesta astrohiukkasfysiikasta ja ydinfysiikasta sikäli kun ne sivuavat kokeellista hiukkasfysiikkaa, sekä edelleen teknologiasta ja teollisuuskontakteista. RECFA tekee myös parhaillaan selvitystä kiihdytinfysiikan opetuksesta jäsenmaissaan. Myös Suomesta tarvitaan kontaktihenkilö, jonka valinnasta käytiin kokouksessa lyhyt keskustelu.

Kokouksessa todettiin edelleen, että otollinen aika seuraaville hiukkasfysiikan päiville on juuri RECFA:n kokouksen yhteydessä, ja alustavaksi päivävääräksi merkittiin kokousta edeltävä torstai 4 syyskuuta.

Kokouksen pöytäkirjat, sekä enemmän tietoa kokouksessa käsitellyistä asioista löytyy jaoston uudelta kotisivulta; tarkka osoite ei ole tätä kirjoitettaessa selvillä, mutta linkki sinne tulee löytymään Fyysikkoseuran kotisivulta: http://www.physics.helsinki.fi/$^\sim$sfs.

Kimmo Kainulainen


Takaisin hiukkasfysiikan jaoston kotisivulle.