Evan ruokasivu

Viljelen itse suurimman osan käyttämistäni vihanneksista: perunat, lantut, nauriit, sipulit, herneet, kesäkurpitsat (kuva yllä), lehtikaalit, yrttimausteet jne. Löydät lisätietoja vihannesmaastani ja kuvia kesäpaikastani mökkisivuiltani.

Olen ollut kasvissyöjä jo vuodesta 1974. Käytän kohtuullisesti maitotuotteita, joten ruuistani saattaa löytyä kermaa ja juustoa. Alta löytyvät reseptit ovat helppoja ruokia, jotka olen itse kehitellyt. Niistä ainoastaan naurisvuoka lienee jollain lailla omintakeinen.

Sen jälkeen kun aloin seurustella Liisan kanssa, totesin tarpeelliseksi vähentää sipulin käyttöä syömässäni ruuassa. Nauris-kesäkurpitsavuoka saa kirpeän makunsa nauriista, eikä sipulia tarvita lainkaan. Helpossa kesäkurpitsapadassa taas ei ole lainkaan lisättyä rasvaa eikä myöskään maitotuotteita.


Juurescurry

Pilkotaan 5 litran kattilaan isoiksi kuutioiksi:
1 lanttu
5-10 porkkanaa
10-20 perunaa
(1 nauris)

lisätään sopivasti muttei liikaa vettä, ja keitetään juurekset pehmeiksi. Niiden kypsyessä valmistetaan kastike:

1-3 paloiteltua sipulia (määrä maun mukaan) paistetaan pannulla. Lisätään:
1,5 dl kermaa
1 pikkupurkki tomaattipyreetä
vajaa 1 dl currya ('Hot Madras Curry' tms.)
chiliä
mustapippuria
suolaa
(ketsuppia)
(pakastettuja korianterinlehtiä, jos niitä on)

Paistetaan sipuli-currykastike paksuksi puuroksi. Siihen voidaan mielellään lisätä 1-2 dl pakasteherneitä.

Kun juurekset ovat kypsiä, ne muussataan keitinvetensä kanssa (onhan taloudessa käsimöyhennin?). Kaadetaan kastike sekaan ja sekoitetaan tasaiseksi.

Annetaan hiukan jäähtyä (maku pääsee silloin parhaiten oikeuksiinsa ehdittyään hetken vetäytyä).


Helppo ja kevyt kesäkurpitsapata

Huom.! Rasvaton ja maidoton resepti

2-3 sipulia
3-4 porkkanaa
niin paljon kesäkurpitsaa kuin kattilaan mahtuu
2 tölkkiä tomaattimurskaa
mausteita (ks. alla)

Pilkotaan vihannekset isoon (5 l on hyvä) kattilaan niin että se tulee n. täyteen. Pohjalle pikkutilkka vettä. Keitetään, kunnes kesäkurpitsat alkavat menettää puolikypsinä tilavuuttaan.

Kaadetaan päälle tomaattimurska, lisätään pikkuripaus chilijauhetta, loraus ketsuppia ja suolaa. Sekoitetaan ja annetaan porista hellalla kypsäksi.

Lopuksi voi lisätä sekaan puristettua valkosipulia ja kourallisen mintun lehtiä.


Nauris-kesäkurpitsavuoka

Huom.! Sipuliton resepti

perunoita
kesäkurpitsaa
naurista
(kaikkia vihanneksia suunnilleen yhtä paljon)

Lohkotaan vihannekset uunivuokaan. Kaadetaan päälle tilkka kuumaa nestettä johon on sekoitettu kermaa, suolaa ja mustapippuria ja ehkä tilkka kasvislientä. Sitten pinnalle juustoraastetta.

Paistetaan uunissa kunnes vihanneslohkot ovat pehmeitä.




pääsivulle > Eva Isaksson < to main page