Yliopistolliset symbolit

Kuva: Helsingin yliopistomuseo Hopeavaltikat ovat olleet merkittäviä yliopistollisia symboleja eurooppalaisissa yliopistoissa keskiajalta asti. Helsingin yliopiston hopeavaltikoita käytettiin ensimmäisen kerran akatemian avajaisissa 1640. Valtikat selvisivät täpärästi niin Turun palosta 1827 kuin yliopiston päärakennuksen pommituksesta 1944. Hopeavaltikoita käytetään yhä yliopiston promootioissa ja eräissä muissajuhlatilaisuuksissa.
Kuva: Helsingin yliopistomuseo Yliopiston perustamiskirja vuodesta 1640.
Kuva: Helsingin yliopistomuseo Helsingin yliopiston rehtorin symboliset avaimet vuodelta 1759.
Kuva: Helsingin yliopistomuseo Yliopiston rehtorin viitta on punainen. Sitä koristaa rehtorin kultaiset käädyt, jotka yliopisto sai lahjaksi Professorinrouvien yhdistykseltä vuonna 1956.
Kuva: Helsingin yliopistomuseo Välirauhan aikana 1940 marsalkka Mannerheim luovutti yliopistolle Suomen Vapaudenristin.
Kuva: Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiotoimikunta 2003 Juhlallisessa promootiossa tohtorintutkinnon suorittaneet vastaanottavat tieteelliset arvonmerkit: tohtorinhatun ja –miekan. Tohtorinmiekka on taiteilija Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema.
Kuva: Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiotoimikunta 2003 Promootiossa maisterit vastaanottavat käsin sidotun laakeriseppeleen ja maisterin sormuksen osoituksena saavuttamastaan maisterinarvosta.
Kuva: Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiotoimikunta 2003 Ylioppilaslakki on sadan vuoden ajan ollut ylioppilaiden tunnusmerkki. Lakkia käytettiin ahkerasti vielä 1900-luvun puolivälissä.
Kuva: Helsingin yliopistomuseo
Lyyra.

Tulevaisuuden rakentaja vuodesta 1640

Helsingin yliopisto - Tulevaisuuden rakentaja vuodesta 1640

Rainer Knapasin ja Laura Kolben kirjoittama historiajulkaisu on tiivis, komeasti kuvitettu katsaus 370-vuotiaan yliopiston historiaan ja merkitykseen suomalaisessa yhteiskunnassa.
Selaa julkaisua » »

Juhlavuoden satoa

Historian pölyä

Yliopisto-lehti on kerännyt lukijoiden muistoja yliopistokokemuksista ja julkaisee parhaat kirjoitukset sarjassa
370 v. historian pölyä » »