Tulevaisuuden rakentaja vuodesta 1640

Helsingin yliopiston päärakennus

Helsingin yliopiston opetuksella, tutkimuksella ja kansainvälisellä vuorovaikutuksella on monisatavuotinen perinne. Yliopistolla on kautta historian ollut keskeinen merkitys suomalaisten sivistyksen, identiteetin ja hyvinvoinnin rakentajana. Näillä sivuilla esitellään yliopiston vaiheita vuodesta 1640 nykypäiviin. Sivuston on toimittanut FM Pia Österman.

Yliopiston monta nimeä

Helsingin yliopiston historian ensimmäinen vaihe ulottuu sen perustamisesta Ruotsin valtakunnan yliopistona 1640 Suomen sotaan 1808. Yliopisto perustettiin Kuninkaallisena Turun Akatemiana.

Yliopiston historian toinen vaihe Venäjän valtakunnan yliopistona kattaa Suomen Suuriruhtinaskunnan historian 1809-1917. Yliopisto sai nimekseen 1809 Keisarillinen Turun Akatemia. Kun yliopisto siirrettiin Helsinkiin 1828, muutettiin nimi Suomen Keisarilliseksi Aleksanterin Yliopistoksi.

Yliopiston historian kolmas vaihe Suomen tasavallan yliopistona alkaa Suomen itsenäistyttyä 1917. Yliopiston nimi muutettiin Helsingin yliopistoksi 1919.

 

Tulevaisuuden rakentaja vuodesta 1640

Helsingin yliopisto - Tulevaisuuden rakentaja vuodesta 1640

Rainer Knapasin ja Laura Kolben kirjoittama historiajulkaisu on tiivis, komeasti kuvitettu katsaus 370-vuotiaan yliopiston historiaan ja merkitykseen suomalaisessa yhteiskunnassa.
Selaa julkaisua » »

Juhlavuoden satoa

Historian pölyä

Yliopisto-lehti on kerännyt lukijoiden muistoja yliopistokokemuksista ja julkaisee parhaat kirjoitukset sarjassa
370 v. historian pölyä » »